Witboek

 

Misschien heb je er al eens eerder over gehoord, of moet je er zelf aan gaan beginnen in therapie. Een Witboek maken kan van toegevoegde waarde zijn, maar kan ook een leuke bezigheid of zelfs hobby worden. Je kunt er alle kanten mee op en het is zeker ook iets wat je na therapie of zonder therapie voort kunt zetten. Maar wat is het eigenlijk precies en waar dient het voor?

Eén van de opdrachten tijdens sommige behandelingen is het maken en bijhouden van een Witboek. Je begint hier zo snel als mogelijk mee. Je schaft een map, schrift of album aan dat je in drie delen kan verdelen. Een dummie of plakboek is ook heel geschikt. 

Het witboek is een map/boek met drie delen; een deel ''heden'', een deel ''verleden'' en een deel ''toekomst''. In het Witboek ga je schrijven over wat er goed gaat, wat je prettig vindt, waar je trots op bent en wat je leuk vindt. Je kunt ook dingen inplakken, zoals leuke foto's, teksten uit tijdschriften of collage's maken. Het Witboek gaat over positieve gebeurtenissen, gevoelens, herinneringen en dromen.

witboek

Het doel van Witboek

Het doel van het Witboek is dat je leert om positief en concreet te denken in plaats van negatief en vaag. Ga eens na hoe vaak je jezelf hoort zeggen ''Het was een rotdag.'' of ''Het was een rot week.'' of hoe vaak je zegt ''Het was helemaal niks.'' Door dat heel vaak tegen jezelf te zeggen praat je jezelf de put in. Sombere mensen en mensen met een negatief zelfbeeld schijnen hier erg goed in te zijn.

Therapie gaat bij hen grotendeels over het leren corrigeren van dit soort denkfouten. Want 'Het was een rotdag.' is een denkfout, een ‘rotweek' is dat helemaal! Afgezien van extreme omstandigheden is zelden een hele dag of nog minder vaak een hele week negatief verlopen. Als een ander naar jouw leven zou kijken op die dag of in die week zou die waarschijnlijk een heel andere beschrijving geven, een veel positievere. Door tegen jezelf in vage niet concrete bewoordingen te praten over wat je hebt meegemaakt en hoe je het hebt beleeft praat je jezelf een negatieve kijk aan, een machteloos gevoel. En dit gevoel kleurt vervolgens je kijk op wat nog gaat komen.

Het Witboek leert je om ook de positieve gebeurtenissen en gevoelens te benoemen en erkennen en om concreet te beschrijven wat er gebeurt is. In therapie krijg je misschien wel de vragen ''Vanaf wanneer was het een rotweek?'', ''Wat gebeurde er precies?'' en ''Hoe zat dat in elkaar?'' (Gedachten-Gevoelens-Gedrag). In een Witboek wordt gevraagd juist concreet te beschrijven wat er gebeurde.
Therepeuten of je omgeving vraagt je vaak wat er wèl goed ging. Over het laatste gaat het Witboek.

Het Witboek is niet bedoeld om sommige problemen die je hebt klein en onbetekenend te maken, maar wel om deze problemen de juiste plek te geven en je te leren je niet door deze problemen te laten leven, tenzij echt noodzakelijk. Het is 'en...en...'(en je hebt problemen èn er gaan dingen goed) en 'Niet ja, maar.' , of 'of....of' Zoals: ''Ja het ging wel goed, maar...'' of ''Het gaat helemaal goed of helemaal fout''.

Wat staat er in een Witboek

Je begint met het schrijven aan het deel over het heden. Als je in therapie zit, laat je regelmatig terugkomen wat je in je Witboek schrijft. Maar wanneer je voor jezelf een Witboek maakt, kun je er ook over praten met mensen in je omgeving. Of het gedeelte ''Toekomst'' laten zien aan een vriendin. 

Heden

In het eerste deel schrijf je iedere dag voor het slapen gaan drie dingen op van de afgelopen dag waar je tevreden over bent, trots op bent of die je leuk vond. De bedoeling is dat je beschrijft wat er gebeurde, wat je prettig vond en wat je eigen aandeel daarin was.
witboek

Soms is het moeilijk om te bedenken wat er goed ging op een dag; maar bedenk dat als je je gerealiseerd hebt dat het mooi weer was en je even van de zon hebt genoten dat al de moeite van het opschrijven kan zijn. Je eigen aandeel is dan dat je het mooie weer hebt waargenomen. Het hoeven dus geen grote gebeurtenissen te zijn die je opschrijft. Onthoud dat het erom gaat dat je leert concreet en positief te denken in plaats van vaag negatief. 

Nogmaals:
Natuurlijk zijn er soms problemen, dingen die niet goed gaan of voel je je niet prettig. Het Witboek is niet bedoeld om die gevoelens dan maar weg te relativeren, opzij te zetten. Maar Witboek helpt je wel te kijken naar de positieve dingen. Verleden

Het tweede deel, over het verleden is een deel waar je alles uit je verleden kunt verzamelen waar je positieve herinneringen aan hebt. Je kunt hier schrijven, maar ook foto's plakken, tekeningen maken, kortom alles verzamelen wat je goede herinneringen oproept. Leer om in plaats van te denken in termen van ja maar, te denken in ''en...en...''.

Bijvoorbeeld: Niet; Mijn oma was een lieve oma, maar ze is overleden. Als je zo denkt overdek je de positieve herinneringen met de herinneringen aan het verlies van je oma, krijgen de positieve niet de plaats die hen toebehoort. Maar leer te denken dat je oma een lieve oma was, waar je met plezier aan terugdenkt en ze is overleden, helaas. Als je zo denkt blijven de positieve herinneringen staan naast de minder positieve of uitgesproken negatieve herinneringen, krijgen beiden de plek die hen toebehoort.

Toekomst

Het derde deel gaat over de toekomst; begin met te bedenken waarom je in behandeling bent gekomen voor je eetstoornis. Vaak hebben dromen, hoop of verwachtingen je gemotiveerd om hulp te gaan zoeken.

Begin met het beschrijven van je dromen over de toekomst. Als je dat moeilijk vindt begin je met toekomstdromen op de lange termijn en daarna pas op de kortere termijn. Als je dat dan nog moeilijk vindt ga dan eens nadenken over welke kleuren je mooi vindt of wat je lekker vindt ruiken. In welke kleuren zou je ooit je huis willen inrichten of welke kleur broek zou je ooit het allerliefst willen hebben. Begin klein, bij het alledaagse, tenzij je al heel goed weet wat je allemaal nog wilt doen in je leven.

witboek

Begin met je dromen en maak ze daarna pas concreter, als je uitgebreid uitgedroomd bent.
Een valkuil voor heel veel mensen is dat ze niet meer over hun dromen praten, omdat die toch nooit mogen of toch nooit zullen uitkomen. Terwijl juist je dromen je motiveren, smaak geven aan je leven. Wie weet als je ze nu eens echt mag dromen wat er dan allemaal van terecht kan komen ooit?

Het ''Heden'' van het Witboek schrijf je voornamelijk. Woorden kunnen je helpen om dingen contcreet te maken. Het ''Verleden'' en het gedeelte ''Toekomst'' kun je gebruiken, als je dat wilt, om je creativiteit op los te laten. Je kunt gebruik maken van collages, knipsels met foto's, kaarten, briefjes, kleuren enzovoorts. Het schrijven komt dan later. Alles mag en alles kan, maar hoeft niet. Als je je wilt beperken tot het schrijven omdat dat het beste bij je past doe dat dan. Het is jouw boek. Het Witboek moet een boek waar je ook veel plezier aan beleeft, zowel bij het maken als later bij het teruglezen. 

Hou jij een Witboek bij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Vrijdag 4 mei 2012 20:50
Ik heb een witboek ja! Eigenlijk pas helemaal aan het eind van de therapie bij mn psych mee begonnen, als soort van steuntje om positief te blijven denken.
Ik heb dus alleen het 'heden' gedeelte. Ik heb de cover van een schrift met harde kaft (gewoon vd action) helemaal bedekt met fotootjes van leuke herinneringen. In het witboek zelf schrijf en plak ik over dingen die leuk waren of die ik goed gedaan heb. To do lijstjes waar ik alles van weg heb gestreept bijvoorbeeld, en bioscoopkaartjes etc.

Heb er eigenlijk al veel te lang niets meer mee gedaan, werd er altijd hartstikke vrolijke van!
JustMeXx - Vrijdag 4 mei 2012 20:59
Ik heb ook zo'n boek gemaakt maar eigenlijk had ik nog nooit van het concept gehoord. Er staan zelfs artikels en tekstjes van proud in :)
someonee - Vrijdag 4 mei 2012 21:21
nog niet, maar het klinkt wel heel leuk en helpend, dus ik denk dat ik er wel één ga maken :)
Mijntje1987 - Vrijdag 4 mei 2012 21:25
Wat een goed idee! Iets soortgelijks doe ik al, maar het samenvoegen van al mn schrijfsels en herinneringen en vastleggen in een boek is een goed plan. Leuk! En zinvol!
m - Vrijdag 4 mei 2012 21:32
Ik ben hiermee bezig zonder dat ik wist hoe het heette.
Fayee - Vrijdag 4 mei 2012 22:43
Leuk! Ga ik heel gauw mee beginnen, leuke bezigheid!
lizzy - Vrijdag 4 mei 2012 22:58
dit heb ik gedaan bij mijn dietiste, best leerzaam en leuk vind ik [:
m - Vrijdag 4 mei 2012 23:25
hey wat leuk zeg!
magikook? - Zaterdag 5 mei 2012 01:14
Ik heb over het maken van een witboek nagedacht, zodat ik ook wat meer de mooie en positieve dingen ga zien.
Ben vooral heel erg blij met de tips om niet dagen als gehelen te zien (dus 'het was een rotdag') en om negatieve dingen niet de positieve te laten overschaduwen (dus niet 'maar (ze is overleven)', maar 'en (ze is overleden)'.

(:
Liedje - Zaterdag 5 mei 2012 11:04
Grappig dat het beestje een naam heeft haha. ik ben ook met eem witboek bezig, alleen op een hele andere manier. De mijn gaat eigenlijk niet over het verleden, maar over het heden en toekomst. Ik plak er allemaal positieve plaatjes en teksten in, met als doel dat ik het er bij kan pakken wanneer ik weer in een dip zit.
gitaar1 - Zaterdag 5 mei 2012 15:17
ik ben echt een dagboek schrijver.
Dit helpt me door vele moeilijke momenten heen
en behoed me soms voor een terugval.
weigenijsje - Woensdag 9 mei 2012 02:37
dit deed ik bij therapie in de kliniek en ik doe het nog steeds graag zelf thuis! :)
Robert - Woensdag 17 oktober 2012 12:24
Ik ben al een paar keer begonnen maar steeds opnieuw gestrand. Ik houd ook dagboek en vond dat belangrijker - alleen: ik schreef alleen maar over mijn negatieve gedachten. Het was meer denken op papier dan schrijven. Sinds kort houd ik nu weer een witboek bij (voor de derde keer begonnen). Ik houd het bewust kleinschalig en low key: dun boekje van de HEMA, niets moois of opzichtigs, gewoon heel bescheiden. En dat werkt goed. Het zorgt er voor dat ik niet al te hooggespannen verwachtingen heb. Op dit moment ontstaat er nog wel veel positief 'gedachts' in plaats van positief 'beleefds' maar dat moet groeien: van passief denken naar actieve beweging (en over dat laatste dan schrijven). Voelt goed en komt goed! :-)
dollie - Woensdag 20 maart 2013 20:49
Ja ik ga er ook mee beginnen zodra ik weet waar je het beste in kan maken.
Anne-Maria - Zondag 5 juni 2016 14:01
Ik kwam de term 'witboek' tegen bij de doelen in de Proud-app, en vroeg me af wat het is. Wat een tof idee! In eerste instantie irriteerde het me wat toen ik las dat verleden en en toekomst er ook bij betrokken worden. Met deze twee heb ik namelijk een haatverhouding, maar toen ik begreep dat de focus juist ligt op het positieve van vroeger, en de toekomst ook heel dichtbij gehaald kan worden, begon het wat te kriebelen. Momenteel ben ik opgenomen en kan daarom juist nu zo'n witboek heel mooi inzetten als middel :).
Onno - Zaterdag 3 december 2016 11:33

Ja ik pak m'n witboek weer op bedankt voor de tips ook voor mooie herinneringen en te durven dromen in de toekomst en het leven te kleuren, ik hoor dat velen het als opdracht krijgen in therapie, ik ook, dan vraag ik me af waarom niet vanaf dat je leert schrijven erg bemoedigend bedankt!
Elfje - Vrijdag 22 december 2017 18:17
Ik ben er vandaag mee begonnen. Ik heb nu echt een beeld wat erin kan komen