Wil je soms niet beter worden?

 

Progressie, vooruitgang...hoe meet je dat? In de fase van aankomen, was het heel concreet; iedere week een pond erbij en dus iedere week een pond dichtbij "genezing." Een doodeng, maar duidelijk gestructureerd proces, omdat ik precies wist wat er moest gebeuren. Het zorgde voor rust. Rust ten tijden van een flinke portie angst en een hoop herrie in mijn hoofd. En toen...bereikte ik "ineens" het gewicht waarop ik mocht gaan stabiliseren. Met het bereiken van het desbetreffende gewicht, verdween in één klap de rust; de rust die ik toen juist zo keihard nodig had.

meisje
Foto: Eli Dijkers

Zie je wel, ik was een "sterke meid" die trots mocht zijn op het bereiken van die mijlpaal. Het waren juist deze goedbedoelde woorden van omstanders, die mij destijds de stuipen op het lijf joegen. Want als ik zo sterk was, als iedereen beweerde, zouden ze me vast aan mijn lot overlaten. Ze zouden vast denken dat ik nu van mijn eetstoornis af was, want "hé, ik had tenslotte geen ondergewicht meer." In wezen, begint daar de grootste strijd pas, juist omdát mensen niet meer aan je lichaam zien dat je ziek bent en ze weer van alles van je verwachten, waar je nog niet aan kunt voldoen.

Deze angst om losgelaten te worden en het allemaal zelf te moeten doen, uitte zich in iets wat een terugkerend tafereel zou worden; het bereiken van mijn stabilisatiegewicht, om vervolgens weer abrupt te stoppen met het voldoende voeden van mijn lichaam.

Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, ging mijn lichaam dan af en toe over op de "het-is-voor-je-eigen-bestwil-modus" en kreeg ik eetbuien. De schaamte en walging van mezelf, die daaruit voortvloeiden, kon ik moeilijk verdragen. Alleen overmatig bewegen en andere compensatiemethoden leken een oplossing.

Ondanks de eetbuien die ik zo nu en dan kreeg als gevolg van vasten, daalde mijn gewicht dan steeds weer. Niet indrukwekkend veel, maar genoeg om weer officieel ondergewicht te hebben en dus weer in de veilige fase van aankomen te belanden. Na een periode van gewichtsherstel, bereikte ik dan opnieuw mijn stabilisatiegewicht, sloeg wederom de paniek toe en herhaalde het hele liedje zich weer van vooraf aan. Het lukte mij niet, deze cirkel zelf te doorbreken. Noem het hardleers, noem het hardnekkig, of noem het gewoon wanhoop door angst; pure angst!

Wat het ook was, ik hield mezelf gedurende deze zoektocht naar de duidelijkheid en schijncontrole, die de aankomfase mij bood, gigantisch voor de gek. Het bracht me niet meer dan een hoop gedoe, want het gevoel van controle, dat het moeten aankomen mij bezorgde, was steeds van korte duur.

Bovendien begonnen omstanders mijn eetstoornis behoorlijk zat te worden en nam het onbegrip in een rap tempo toe. "Wil je soms niet beter worden?" is een vraag die ik van vele gezichten kon aflezen. Het niet begrepen worden, vond ik pijnlijk, maar ik begreep het. Echt, ik begreep het helemaal!

Het leek voor velen immers een kleine eeuwigheid te duren, voordat ik eindelijk ècht gemotiveerd werd om te vechten tegen de ziekte. De ziekte, die ik zo vreselijk graag kwijt wilde zijn, maar die ik tegelijkertijd nog niet kon missen, omdat het me de controle over mijn leven bood, waar ik zo drastisch naar op zoek was. Schijncontrole, want ik hield mezelf in wezen, behoorlijk voor de gek.

Na heel veel ups en net zoveel downs, kwam daar dan eindelijk de langverwachte doorbraak; het moment, dat iemand voor wie ik veel bewondering heb, mij wakker schudde. Zó vaak hadden mensen tevergeefs geprobeerd mijn ogen te openen en nu was het raak, dat voelde ik gewoon. Nou ja, tevergeefs natuurlijk niet, want al die kleine en grote bijdragen van anderen, zorgden er uiteindelijk samen voor, dat dit laatste zetje doorbraak teweeg bracht. Ook hen ben ik dus ontzettend dankbaar!! De reden dat het na zoveel op lange termijn (sorry!) minder geslaagde pogingen van anderen, ineens aansloeg, heeft naar mijn idee te maken met de aanpak van de vrouw in kwestie.

Zij vertelde mij niet alleen dát er iets gruwelijk moest gaan veranderen, maar ook wát dat dan precies was en dat ze bovendien bereid was, mij te helpen als dat nodig was.

Ze confronteerde me met de harde waarheid, die ik gek genoeg toen pas voor het eerst onder ogen wilde zien; zoals ik op dat moment presteerde in de danslessen, zou ik niet veel kans op slagen hebben in de audities die dat seizoen op de planning stonden. Het was volgens haar niet meer prettig om naar mij als danser te kijken. Simpelweg, omdat het leek, alsof ik ieder moment ter aarde kon storten. Door een gebrek aan voeding, had ik te weinig spierkracht, een slechte concentratie en een matte uitstraling. Ik viel niet meer op. Ik verdween in de massa, omdat er van een krachtige en interessante expressie geen sprake meer was. Het is heel simpel: een danser zonder expressie, kracht en energie is volkomen oninteressant en zo goed als kansloos.

Ik schrok van de waarheid, maar liep er niet voor weg. Ik zette de schrik om in kracht. Kracht, om me voor eens en altijd tegen de eetstoornis te keren en mijn leven, inclusief kans op een plek in de danswereld terug te veroveren. Vanaf dat moment ging het razendsnel en dat maakte me enerzijds angstig en anderzijds ontzettend trots. Trots, omdat ik besefte, dat ik de strijd kon winnen.

Diezelfde dag nog, pakte ik voor het eerst sinds weken mijn volledige eetlijst op. Zelfs met een extra Nutridrink, om lichamelijk herstel te versnellen. Met de grote auditie voor de deur, waar ik al zes jaar lang dansvakonderwijs voor volgde (groep 8 van de basisschool en mijn gehele Havotijd), had ik namelijk geen minuut te verliezen; het was nu of nooit! Ik mocht het niet voor mezelf verknallen, want ik zou het mezelf de rest van mijn leven kwalijk nemen, als ik op die auditie niet optimaal zou kunnen presenteren, door een gebrek aan kracht en energie.

meisje ballet dansen
Foto: Esther Cappon

Ik moest sterk blijven, niet opgeven! En als ik soms toch aardig in paniek schoot, omdat het allemaal ineens zo snel ging, slaagde zij erin, mij er van te overtuigen, dat "opgegeven" dit keer niet in het rijtje van mogelijkheden stond en ik juist hartstikke goed bezig was. Ze was duidelijk en haar aanpak glashelder. Voor ieder probleem was een oplossing en tot mijn verbazing, was dat steeds dezelfde: ETEN & NIET OPGEVEN.

En weet je...het werkte, het werkte gewoon! Op mijn auditie kon ik alles geven wat ik in me had en was ik op het toppunt van mijn kunnen. Ik werd aangenomen en ik mag mijn danscarrière komend schooljaar dus voortzetten op het hbo van de dansvakopleiding. Genezen ben ik nog niet, maar ik weet nu dat het mogelijk is en ik ben niet van plan, mijn strategie ooit weer aan te passen.

Ik ga genezen en ik roep iedereen op, dit ook te doen!

Lees van Nina ook: ♥ Verlangen naar ondergewicht & Emigreren uit eetstoornisland

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vera - Vrijdag 6 juni 2014 12:53
Sprakeloos!
Jansje - Vrijdag 6 juni 2014 13:14
Proficiat!
Eline - Vrijdag 6 juni 2014 13:40
Wauw! Ik heb hier geen woorden voor.. dit artikel kon zo uit mijn hoofd zijn geplukt! Aangezien ik het enorm moeilijk vind om mijzelf te verwoorden, is dit het perfecte artikel om aan mijn ouders te laten lezen!
Merle - Vrijdag 6 juni 2014 13:43
Wauw, dit artikel komt echt als geroepen!
Wat ontzettend knap van je dat je bent gaan vechten. Houd het vol meis!

xx
rozetje - Vrijdag 6 juni 2014 14:49
Wauw dit is inderdaad alsof het uit mijn hoofd geplukt is! Alleen dans ik niet :P Maar wat ik me dan wel afvraag: wat doe je dan na het dansen? Stel dat die motivatiebron van de auditie weg is, wat doe je dan? Want begint dan het hele riedeltje van schijncontrole niet weer opnieuw? Dit is namelijk waar ik op vastloop. Soms is de motivatie er en ga ik voor 100% genezing, maar als die motivatie weer weg is, komt de angst in één klap net zo hard terug :( En wat doe je dan?
sneeuwvlokje - Vrijdag 6 juni 2014 14:59
Heel mooi en herkenbaar
amanda - Vrijdag 6 juni 2014 15:07
Heel, heel erg mooi beschreven.Wat ben jij sterk, het is inderdaad niet makkelijk en als je geen ondergewicht hebt of niet meer hebt dan nemen mensen je niet serieus tenminste dan denken ze dat het alweer over is. Maar je kan zo vast zitten in je hoofd dat het te moeilijk is om dat om te zetten. Ga door topper.

liefs
-Loved- - Vrijdag 6 juni 2014 15:28
Wauw, wat een passie!
Rianne - Vrijdag 6 juni 2014 15:55
Wat een inspirerend verhaal! Succes met het vervolg van je danscarriére, geniet ervan!
Diedjuh - Vrijdag 6 juni 2014 16:47
Prachtig!!
T. - Vrijdag 6 juni 2014 16:55
Tja, heel herkenbaar en altijd weer 'fijn' om te lezen dat ik hier niet alleen in ben.

Maar kan op m'n kop staan. Een niet-eetgestoorde zal dit never nooit niet begrijpen. En ik streef dat ook niet meer na....gelukkig
Amaya - Vrijdag 6 juni 2014 16:56
Wauw, wauw, wauw.
Mijn eerste gedachtes.
Wat ontzettend mooi!
Marieke - Vrijdag 6 juni 2014 17:39
Wow je bent echt sterk! Wat goed dat je al je kracht gebruikt om je d

room na te jagen! Het geeft mij motivatie om - net nu het even minder gaat -.toch weer door te pakken, het is heel inspirerend om te lezen. Je bent een topper! Xx
Noah - Vrijdag 6 juni 2014 18:14
Zoals ik je al heb gezegd, je weet dingen te verwoorden die anderen niet kunnen verwoorden. Als jij naast het dansen ergens goed in bent, dan is het wel verwoorden van datgene wat er in iemand opgaat.
Ga daar vooral mee door!! xx

p.s. we moeten gauw weer eens afspreken :P
Sheila - Vrijdag 6 juni 2014 21:22
Dieeep respect
Chynouk - Vrijdag 6 juni 2014 22:19
Wauw..! Ik ben helemaal sprakenloos! Zo herkenbaar en zo mooi geschreven! Je hebt ervoor gevochten , voor jouw droom , jouw passie , jouw alles , en dat zal het zeker waard zijn! We zijn er nog niet helemaal maar weer stralen in de dansles doe je zeker! Je kan het! Ik ben trots op je!
Xx
dancer! - Zaterdag 7 juni 2014 08:37
zoveel respect voor jou! en het lijkt alsof ik mijn eigen verhaal lees! behalve dan dat ik heb moeten stoppen met de vooropleiding door mijn ondergewicht. ik ben nu op weg terug een plaatsje in de professionele danswereld te bemachtigen en jouw verhaal geeft mij daar zoveel inspiratie voor! naar welke academie ga je? ahk, fontys, codarts?
Laura - Zaterdag 7 juni 2014 08:40
Mond vol tanden. Alle respect en bewondering voor jou
Hester - Zaterdag 7 juni 2014 10:10
Wauw, proficiat! Mooi geschreven!
Mama - Zaterdag 7 juni 2014 13:45
Dank je wel lieve Bo, voor het delen van je gevoelens en gedachten. Hiermee help je ons en vele anderen te begrijpen wat er zich in het hoofd van iemand met een eetstoornis allemaal afspeelt. We hopen dat jouw mooie woorden en jouw positiviteit anderen weer kracht geven, om de strijd tegen dit alles vernietigende monster voort te zetten. Wij weten inmiddels dat een eetstoornis niet over is, als het streefgewicht is bereikt. We houden van je en zullen je blijven steunen lieve Bo. Mama xx
j - Zaterdag 7 juni 2014 17:53
heeeel mooi en zó herkenbaar! ik ben nu ook zo wakker geschud. wel om een andere reden, maar bij mij is die cirkel ook ein-de-lijk doorbroken :)
L - Zondag 8 juni 2014 09:44
Wat schrijf je mooi en inspirerend!
Det - Zondag 8 juni 2014 11:19
Lieve Bo,
Jou talent en kracht zit in jezelf, wordt gevoed door te dansen en nu ook het prachtige schrijven van je.
Altijd al trots op je geweest.
Je bent en blijft een vechter...... in alles, wees daar trots op en dankbaar voor.

Liefs Det
Opa en Oma - Zondag 8 juni 2014 15:08
Tranen in onze ogen en Sprakeloos!!!!! Love You.
Demi - Zondag 8 juni 2014 20:09
Weer zo'n mooie blog. Het raakte me echt, en ik weet zeker dat veel anderen zich hierin kunnen vinden. Het is ook zo mooi en persoonlijk geschreven. Keep up the good work! Ik ben trots op je. xxx
Koffie - Zondag 8 juni 2014 21:12
Mooi verwoord, erg herkenbaar.
Knap van jouw doorzettingsvermogen!
Tessa (ijshoorntje) - Zondag 8 juni 2014 22:29
Wauw meid, prachtig verwoord en ben super trots op jou
zusje - Maandag 9 juni 2014 00:22
Bo... Geen woorden voor... Weet dat wij altijd voor je klaarstaan!! Ik weet dat je nog niet genezen bent, maar je hebt al zoveel stappen gezet en daar ben ik zo trots op want ookal zal je het niet geloven, ik weet hoe ontzettend moeilijk jouw situatie was/is. Maar het feit dat je er aan werkt om beter te worden en dat je het ook wilt terwijl het heel moeilijk voor je is die controle 'los te laten' maakt mij zo trots dat ik het liefst tegen iedereen zeg:" ja indderdaad, dit is mijn grote zus, ze is ziek maar ze is de grootste doorzetter die ik ken." Want bo, geloof me, er zijn heel veel mensen die niet zo sterk zijn als jij en die veel van jouw kunnen leren ( ik zelf ook)... Ik weet dat je dit kunt en sta dan ook VOLLEDIG achter je. Ik ben immers je zusje en zal er altijd, en dan ook altijd voor je zijn. I LOVE YOU xxxx
Nina - Maandag 9 juni 2014 10:30
Bedankt voor alle positieve reacties! Het blijft ontzettend fijn, te lezen, dat ik anderen kan inspireren en motiveren met mijn teksten.

@dancer!: ik ga komend schooljaar naar het hbo van Codarts.

@rozetje: in de "danswereld" staat er altijd wel iets op de planning, waar je goed moet presteren, zoals een auditie of voorstelling. Eventjes niet goed voor jezelf zorgen, betekent dan al snel dat je met de eerst volgende auditie/voorstelling niet optimaal kan presteren en dat is natuurlijk gewoon je eigen ramen ingooien. Er is dus steeds weer iets nieuws waarvoor ik kan blijven knokken. Dit geldt echter niet alleen voor de "danswereld"...ook in het normale leven is er altijd wel iets waar je motivatie uit kan halen. Zoek ernaar, vind het en vecht ervoor!

lisa (tienergroep haha) - Maandag 9 juni 2014 10:37
je hebt het zo mooi geschreven bo! en ik vind het zo leuk om te zien dat ik je steeds sterker zie worden! ik hoop dus dat je uiteindelijk echt kunt zeggen dat je genezen bent van die stomme eetstoornis! xxx
Leoniiii - Maandag 9 juni 2014 17:27
Wow zo goed geschreven. En ook zo herkenbaar - het aankomen en dan nog wel structuur te hebben. Bo jij kan dit - de eetstoornis verslaan! Een sterke meid - dat ben je zeker (:
Charlotte - Maandag 9 juni 2014 17:34
Prachtig geschreven en heel herkenbaar! Je bent een topper en deze strijd ga je sowieso winnen! :) X
Basia - Dinsdag 10 juni 2014 18:43
Super mooi geschreven! Zooo herkenbaar! Maar jij kunt dit, jij kunt deze strijd winnen. Ik geloof in je en ik denk iedereen in je omgeving. Want je bent echt een hele lieve meid!:) xx
lisanne - Dinsdag 10 juni 2014 20:17
Zo knap geschreven en heel herkenbaar!
lisanne - Dinsdag 10 juni 2014 20:18
Zo knap geschreven en heel herkenbaar!
jet - Dinsdag 10 juni 2014 22:43
Lieve Bo, zo knap geschreven! Je inspireert onwijs veel mensen meg jou blogs (en mij ook :p )
Je bent zo'n sterke en vrolijke meid, en als je die stomme eetstoornis hebt overwonnen een geweldig voorbeeld voor andere meiden met een eetstoornis :)
Ik geloof in je! xx
Katja - Woensdag 11 juni 2014 12:20
Heel mooi geschreven!
Minnie - Vrijdag 13 juni 2014 21:56
Please please please meisje, hou het vol!!! Ik moest verplicht stoppen met mijn dansopleiding omdat ik te licht was geworden... En toen zat ik alweer 5 jaar thuis, met behandelingen die niet helpen of alleen exhtra gewicht toevoegen. En dit 'Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, ging mijn lichaam dan af en toe over op de "het-is-voor-je-eigen-bestwil-modus" en kreeg ik eetbuien. De schaamte en walging van mezelf, die daaruit voortvloeiden, kon ik moeilijk verdragen." is zo herkenbaar.... Maar nu is het ondertussen zo laat dat ik niet meer terug kan dansen :(
Dus please, hou het vol en maak je droom waar!! Je hebt je energie zo hard nodig als danser, en ik weet hoe zwaar en lang de dagen zijn, dus dan moet je juist extra eten om je energie op peil te houden! Succes! Liefs..
C - Maandag 16 juni 2014 01:15
Tjeetje, ......
Dit is MIJN verhaal!
Tôt het motivatiemoment ( helaas.....) !
Ik zoek al 35 jaar naar MIJN motivatie.
En heb het na al die jaren nog steeds niet gevonden.

Maar, jij wel! En dat is bijzonder knap!
Ga zo door! Het is je van harte gegund!