What doesn't kill you, makes you..

 

Mijn favoriete quote is ‘'What doesn't kill us, makes us funnier''. Een zin die veel zegt over mijn leven. Ik vond mezelf terug na mijn eetstoornis en merkte dat ik eigenlijk best wel leuke humor heb en dat het leuk is om met mij te zijn. Ik ben er zeker funnier van geworden. Alleen al omdat ik mezelf durf te zijn. Maar er zijn nog meer dingen die ik heb geleerd uit rottige tijden in mijn leven. Zoals Kelly Clarkson ook zingt: What doesn't kill you makes you stronger. En zelfs meer dan alleen sterker...

De gedachte dat alles waarvan je denkt dat je het niet aankunt, je uiteindelijk iets heel waardevols op gaat leveren werkt voor mij altijd heel hoopvol. Ik weet dat ik het niet voor niets meemaak. Ook al had ik het natuurlijk liever nooit meegemaakt, maar zo werkt het helaas niet in het leven. De gedachte ‘'What doesn't kill you makes you stronger'' klinkt ergens misschien ook heel vanzelfsprekend, maar geeft mij enorm veel positieve energie om door te gaan en te weten dat het uiteindelijk altijd weer goed komt. Het wordt zelfs nog beter dan ervoor.

What doens't kill you

De overwinning voelen na een moeilijke periode is belangrijk. Natuurlijk heb je een litteken opgelopen na een zware periode van rouw, een eetstoornis, een depressie, liefdesverdriet of iets anders waar je een flinke klap van hebt gehad. En wie weet zul je er nog eens tegenaan lopen in je leven. Inderdaad, dat kan. Maar het heeft je ook een heleboel geleerd, wijzer gemaakt, sterker, grappiger een veel meer jij. En zo geeft een zware tijd je nog veel meer, wanneer je er doorheen bent gekomen.

What doesn't kill you makes you...

 Funnier
Zeker weten. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die wat hebben meegemaakt in hun leven en daar overheen zijn, juist echt heel grappig kunnen zijn. Misschien niet wanneer er veel synische grappen gemaakt worden, maar vooral wanneer iemand oprecht grappig is van zichzelf. De leukste grapjes zijn vaak nog grapjes die iemand maakt en er dan zelf om moet lachen omdat het zo spontaan gebeurde. Of als je ziet dat iemand zelf iets heel erg grappig vindt. Mensen die hard hebben gehuild, kunnen vaak ook enorm hard lachen, omdat ze beide voor de volle 100% beleven.

♥ Stronger
Ik vind zelf dat ik ook zeker sterker ben geworden na de dingen die ik heb meegemaakt. En ook weer na mijn eetstoornis wanneer ik moeilijke dingen meemaak, merk ik dat ik weer sterker word. Iedere keer opnieuw denk je misschien dat je het niet aan gaat kunnen, je er deze keer echt aan onderdoor gaat of dat er een risico is dat je terugvalt in je eetstoornis of juist dieper wegzakt. En iedere keer weer als je het uiteindelijk allemaal doorstaan hebt of een moeilijke periode voorbij is, kun je ademhalen en denken; Wow, ik ben zo belachelijk sterk!

Het is ook heel belangrijk dat te onthouden als je huilend in je bed ligt en je afvraagt of je het allemaal wel aankunt. Want echt, als je er doorheen bent, en dat kan best even duren inderdaad, kom je er zoveel sterker uit.

♥ Wiser
Natuurlijk leren we ontzettend veel op school, van tv en boeken. Maar de dingen die je leert uit de moeilijkste periodes in je leven, dat zijn de dingen waar je echt wat aan hebt. Dat is kennis die zo waardevol is, dat je er je hele leven en iedere dag iets aan zult hebben. Niet alleen om jezelf te kunnen redden, maar zelfs ook om anderen advies te geven. De kennis die je opdoet uit levenservaringen is naar mijn idee de meest interessante en belangrijkste informatie die te halen is in het leven.

Een rot tijd geeft je niet alleen heel veel kennis van een bepaalde situatie, ziekte of ervaring, maar levert je ook enorm veel zelfkennis op. Je leert een stuk meer van jezelf kennen en dat is meteen ook het volgende kopje hieronder.

 More you
Natuurlijk is het meemaken van nare dingen in het leven iets wat je liever wilt voorkomen. Maar het maakt je wel wie jij bent. Ik heb tot nu toe gemerkt dat juist na een zware tijd, ik veel meer stil sta bij wat ik zelf wil, wat ik kan en hoe ik ben. Tijdens dit soort momenten kom je er achter wat je wel of nog niet zo goed kunt. En je wordt een stukje meer volwassen. Je ontdekt ook hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen en wat goed voor jou is.

‘'What doesn't kill you makes you stronger. Just me, myself and I'' 

Juist na mijn eetstoornis en ook na andere moeilijke stukjes in mijn leven, merkte ik steeds weer dat ik een nieuw stuk van mezelf had ontdekt. Vroeger was ik nog erg op zoek naar mezelf, maar intussen vallen er steeds meer stukjes op hun plek. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. En op sommige vlakken weet ik dat ook nog niet, maar dat komt vast omdat ik nog een heel leven voor me heb om de rest in te ontdekken.

 Thankfull

Vroeger vond ik het wel eens lastig om oprecht dankbaar te zijn voor wat ik had. Maar nu ik wat ouder ben en wat meer dingen heb meegemaakt, ben ik veel dankbaarder voor de kleine dingen in het leven. Misschien is het iets wat alleen ik zo ervaar, maar ik kan alleen maar meer genieten van het leven. Ik ben me veel bewuster van de natuur, de wereld, liefde van mensen om me heen, kleine dingen, de spulletjes die ik heb en een straaltjes zon op mijn gezicht.

dankbaar

Ook Parelduiken heeft me daarbij enorm geholpen en is iets wat ik nu automatisch doe. Positief leren denken kost veel tijd heb ik gemerkt de afgelopen jaren. Maar ik merk bij mezelf zo'n verschil en heb echt het idee dat mijn hersenen intussen dat positieve stukje volledig benutten! Dankbaar zijn en positief denken is heel belangrijk om ook nieuwe rottige tijden te overwinnen.

 Proud
En niet alleen dankbaar kan ik zijn voor dingen in mijn leven, maar ook heel trots. Ook op mezelf. Dat ik hier nu als jonge vrouw van 25 jaar in mijn eigen huisje zit met ontzettend mooi en nuttig werk. Dat ik de afgelopen jaren gewoon rechtop ben blijven staan, ondanks tegenslagen. Dat ik al jaren geen eetstoornis meer heb. Ik mag trots zijn op wat ik heb bereikt, juist omdat ik dingen heb meegemaakt die rot waren om mee te maken.

Probeer regelmatig te bedenken waar jij trots op bent. Zeg tegen jezelf dat je het goed vindt dat je iets hebt gedaan of hebt gelaten. Of schrijf bijvoorbeeld eens op wat er allemaal goed gaat en wat je hebt bereikt. Een beetje trots zijn verdien je en geeft je ook een reden om door te zetten. Want dan kun je nog trotser zijn!

 Lighter
Als de rust weer een beetje terugkeert in je leven en je een ziekte, moeilijke periode of verwerkingsproces hebt overwonnen, ben je een stuk lichter. Ik voelde me bijvoorbeeld na mijn eetstoornis enorm opgelucht dat het me gelukt was. Er viel een last van me af. Ik hoefde op een gegeven moment geen behandeling meer te volgen, kon weer gewoon meedoen in het leven en had niet eeuwig die rugzak vol eetstoornis bij me.

 A Fighter
Ik denk dat iedereen die een eetstoornis heeft gehad, kan zeggen dat hij of zij een enorme doorzetter is. Iemand die vecht, iemand die ergens voor kan gaan en iets kan overwinnen. Daarom ben ik ook altijd zo trots op anderen die kiezen voor behandeling en herstel. Ik kan dan zo blij zijn voor iemand. Niet omdat ze er al overheen zijn meteen, maar omdat ze gaan vechten. Die overwinning neem je namelijk voor de rest van je leven met je mee!

 Free
Toen ik een behoorlijk heftig jaar achter de rug had, weet ik nog goed hoe vrij ik me voelde. Juist omdat ik merkte dat ik dus blijkbaar moeilijke dingen kan overwinnen, ervoer ik zoveel trots en vrijheid. Ik kan dus gewoon de hele wereld aan. Ik kan dus gewoon verder leven, ook na een eetstoornis. Ik zit niet gevangen in tegenslagen en heb zelf de keuze om er een leuk leven van te maken, als ik dat maar wil. Zelfs ook al komen er nare dingen op mijn pad, dan nog heb ik de keuze om te kiezen weer gelukkig te worden. Iedere keer weer. En dat vind ik een enorme vrijheid.

''I have choosen to be happy, because it is good for my health'' Voltaire

Natuurlijk is een zware periode in je leven iets wat je niemand toewenst. Maar mocht je het meemaken, dan is het enige wat je kunt doen er mee dealen. Ga er niet tegen vechten, stop gevoelens en emoties niet weg, maar ga het aan. En ja, toen ik pijn werd gedaan en toen ik een eetstoornis had deed ik ook niet meteen mijn armen wijd open om alles op te vangen. Dat heeft me wel even gekost, maar toen ik het eenmaal deed, had ik wel de eerste stap gezet om er echt doorheen te komen. Want ik stond er voor open om er doorheen te komen.

freedom

Op een avond ben ik naar het strand gefietst en aan de zee gaan staan en heb ik tegen mezelf gezegd; ''Oke, ik heb me er lang genoeg tegen verzet, laat het dan nu allemaal maar komen. Ik weet dat het er is, ik weet dat het zeer gaat doen, ik weet dat er a lot of ugly crying gaat komen, maar laat maar komen. What doesn't kill me, makes me stronger.''

Heb je een moeilijke tijd of worstel je met je eetstoornis, onthoud dan dat het niet voor niets is. Je gaat hier uiteindelijk veel aan hebben. En natuurlijk is het niet fijn om je rot te voelen. Maar verzet je er niet tegen en probeer je gevoelens toe te laten. Uiteindelijk gaat het je helpen wanneer je al je trucjes om gevoelens te onderdrukken los gaat laten. Dus probeer te blijven vechten, door te zetten en te zorgen dat je er alleen maar sterker uit komt. Want dat kom je!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lisanne - Vrijdag 25 oktober 2013 14:00
Weer super mooi geschreven! Jou blogs inspireren mij iedere keer weer!
B - Vrijdag 25 oktober 2013 14:02
Ik merk ook wel dat ik best wel leuke humor heb eigenlijk, nu het beter gaat.

Maar toch ben ik meer een Ed Sheeran fan, die zingt: What didn't kill me, it never made me stronger at all.

Maar ben er ook nog lang niet, misschien dat ik over een tijd ook kan zeggen What didn't kill me made me stronger!
Scargirl - Vrijdag 25 oktober 2013 14:45
Heel mooi geschreven, geeft me hoop!
Hannah - Vrijdag 25 oktober 2013 15:15
Wat kan je prachtig schrijven. Elke keer weer weet je mij te raken.
Marije - Vrijdag 25 oktober 2013 15:48
Wauw, prachtige blog!
Tyrande Whisperwind - Vrijdag 25 oktober 2013 16:12
What doesn't kill you, gives you experience points.

(sorry, gamer :P)
quelqu'un - Vrijdag 25 oktober 2013 17:07
What doesn't kill you makes you wish it did.
Kimberley - Vrijdag 25 oktober 2013 18:06
Mooie blog x
Hieperdepiep - Vrijdag 25 oktober 2013 19:22
Ik moet toch even opmerken dat de originele quote zeker niet van Kelly Clarkson is, maar van Nietzsche.

Wel leuk standpunt, maar ik geloof er persoonlijk niet zo in. Ik geloof wel dat je het beste ervan moet maken, en er zoveel mogelijk van moet proberen te leren, en het was voor mij al een hele les om de humor van rottige gebeurtenissen in te zien, maar echt grappiger ben ik er helaas niet door geworden =P
Prue - Zaterdag 26 oktober 2013 00:39
What doesnt kill you makes you stronger

Geldt dit ook voor degene die ptss of dissociatieve identiteitsstoornis hebben opgelopen? Vind het een beetje moeilijk dit als kracht te zien.
Daf - Zaterdag 26 oktober 2013 07:59
Heel erg mooi geschreven Nouska! Er komen heel veel herkenbare onderwepen in je blog voor. Ik sta nu ook veel positiever in het leven, ik ben blij dat ik mijn studie heb kunnen vervolgen,ben onwijs gelukkig met wat ik heb,zoals mijn lieve hondje en lieve familie. Ik geniet van de kleine dingen en probeer uit iedere dag het maximale te halen.
/ - Zaterdag 26 oktober 2013 13:59
wauw echt zo een mooie en inspirerende tekst, bedankt!
point - Zaterdag 26 oktober 2013 14:11
Ontzettend mooi geschreven.

"Natuurlijk is een zware periode in je leven iets wat je niemand toewenst. Maar mocht je het meemaken, dan is het enige wat je kunt doen er mee dealen. Ga er niet tegen vechten, stop gevoelens en emoties niet weg, maar ga het aan."
Dit laat me nog meer beseffen niet meer te moeten vechten tegen die depressie. Maar, hoe moeilijk ook, te accepteren dat het er is en ermee dealen. Me erbij neerleggen. Het is verloren energie om maar niet te willen accepteren dat het niet goed gaat.

Bedankt voor deze blog!