Weerbericht: blote armen en benen

 

eetstoornissen in de zomerSommige mensen worden er helemaal vrolijk van als het zonnetje eindelijk weer wat vaker te voorschijn komt. Het wordt wat aangenamer buiten, de dagen zijn minder donker en worden wat langer. Sommige mensen ervaren het ook echt alsof ze wat meer energie krijgen. Heerlijk, dat zonnetje. Maar als je een eetstoornis hebt brengt die zon het een en ander aan problemen met zich mee. 

Als het een beetje warmer wordt zie je dat nog niet iedereen weet wat hij of zij precies aan moet trekken. Je ziet mensen die nog in hun jas lopen, een sjaal dragen en hun laarzen van afgelopen winter dragen onder hun lange broek. Tegelijkertijd lopen er mensen voorbij in hun nieuwste zomerjurkjes, te herkennen aan de kleuren van het nieuwe seizoen. Ze dragen hun slippertjes en zonnebrillen alsof ze op vakantie zijn en genieten volop van het weer. De ander loopt met zijn lange broek en shirt te zweten en met de jas in de handen of omgeknoopt. Lenteweer is onvoorspelbaar en dus lastig in te schatten.

Ik denk dat iedereen weer even moet wennen om zijn armen en benen te laten zien. De hele winter hebben we onszelf verstopt in dikke truien, jassen, lange broekspijpen en mouwen. Het is dus niet gek dat je dan even moet wennen of je ineens heel ''bloot voelt'' met je korte mouwen. Geef jezelf even de tijd om hier aan te wennen. Misschien is het een goede tussenstap om van een shirtje met lange mouwen naar een shirt met driekwart mouwen te gaan. En daarna van een shirt met driekwart mouwen naar een korte mouw en zo naar een hempje. Je moet niets. En nu toch nog niet iedereen weet wat hij aan moet trekken, mag je lekker zelf bepalen of je al voor korte mouwen en korte pijpen gaat of nog lekker even niet.

''Een beetje zon is prima, maar als het echt warm wordt beginnen mensen met het dragen van hun jurkjes, hempjes en korte broeken. Het enige wat ik dan denk is: Dikke benen, dikke armen! Blubber benen en slappe armen! Niets om blij mee te zijn, wat mij betreft. Toch is het echt te warm om in mijn lange broek en vest in de zon te gaan zitten bij mijn vrienden. Dus wat zal ik doen? Ik kan naar huis gaan of mijn kleding aanhouden en raar aangekeken worden...''

anorexia in de zomer

Wat een lelijke dingen hebben we toch tegen onszelf gezegd en misschien zeg je het nog steeds wel eens. Het is goed om je daar bewust van te zijn dat je dat doet. Bewustwording is ten slotte de eerste stap richting verandering. Probeer eens te horen wat voor lelijke dingen je tegen jezelf zegt en bedenk jezelf waar deze zelfhaat vandaan komt. Als je beste vriendin zo over zichzelf zou praten, zou je haar dan haar gang laten gaan? 

Een eetstoornis en een negatief zelfbeeld brengen een hoop narigheid met zich mee. Naar huis gaan, omdat je je dik voelt. Niet naar buiten durven, omdat je dan geen jas of shirt met lange mouwen aan kunt doen vanwege de warmte... Allemaal dingen die je eetstoornis je afneemt. Maar gelukkig kun je hier aan werken en veel in leren.

Probeer jezelf niet te vergelijken. Ieder mens is anders, ieder lijf is anders. Niemand is gelijk. Je kunt jezelf dus wel vergelijken, maar dan zullen er altijd dingen blijven die bij anderen anders, beter of leuker zijn. Jij bent jij en je hebt je eigen schoonheden. Onthoud ook dat als je tevreden durft te zijn over jezelf en je eigen binnenkant, dat zichtbaar is aan de buitenkant.

Je kunt nog zo mooi zijn, maar als je jezelf een rotmens vindt, straal je niet. Probeer stap voor stap jezelf te accepteren, de mooie dingen te durven benoemen en complimenten van anderen binnen te laten komen. Je hoeft niet naar huis te gaan omdat je je dik voelt, je mag er zijn.

''Als het warmer wordt draagt iedereen korte mouwen. En als ik dat niet doe krijg ik het snikheet. Maar als ik meedoe en met blote armen loop, ziet iedereen mijn littekens! Ik schaam me voor die littekens. Ik hoor wel eens dat mensen zeggen dat "ze bij hen horen" maar dat vind ik onzin. Littekens die zijn ontstaan doordat je jezelf pijn hebt gedaan, horen niet bij een mens. Iedere keer als ik ze zie, moet ik weer denken aan die nare periode, daar kom ik door die littekens nooit meer los van. Daarbij schrikken mensen als ze het zien en vormen ze veel sneller een mening over je, als wanneer ik geen littekens zou hebben. Ik wil dat mensen MIJ zien, niet mijn littekens. Daarom kies ik ervoor ze in de zomer te verbergen. De blousjes die op moment trendy zijn, helpen me daar goed bij. Hele korte broeken kan ik niet aan, jammer dan, eigen schuld. Ik heb er mijn weg in gevonden. Behalve op het strand. Ik kan moeilijk geen bikini of badpak aandoen als ik de zee in ga. Ik houd zo lang mogelijk mijn handdoek om en neem als ik ga zwemmen snel een spurt de zee in. Af en toe zie ik mensen kijken, begrijpelijk, want het is nou eenmaal niet normaal. Ik heb spijt van mijn littekens. Ik kan nu minder vrij leven, dan ik zou willen'' Sarah

Als je vroeger of onlangs jezelf pijn hebt gedaan op een manier waarbij er littekens zijn ontstaan, kun je veel schaamte ervaren als anderen dit zien. Mensen kunnen vragen stellen of kijken naar je en vragen zich af waarom je jezelf het hebt aangedaan. Je schaamt je misschien wel of bent bang dat mensen je gek vinden als ze zien dat jij jezelf in je verleden pijn hebt gedaan. Erg lastig, want eigenlijk wil je ook best lekker in de zon zitten en genieten van het weer!

Nieuwe vrienden of kennissen zullen altijd even moeten wennen aan de littekens. Als je op goede voet bent met mensen kun je ze uitleggen hoe dat voor jou was. Doe vooral wat goed voor jou voelt. Ken je mensen nog niet zo lang, hou dan lekker je veilige kleding aan als je je daarbij fijn voelt. Even geen rare gezichten en vragen. Voel je je juist goed bij je vrienden en weten ze van je verleden, schaam je dan ook niet. Je mag zijn wie je bent. 

korte mouwen

Je hoeft jezelf niet weg te stoppen achter schaamte voor je lijf. Want als je je voor je lijf schaamt, stop je ook jezelf weg. Jij, die ook een hele leuke lieve meid kan zijn! Laat de schaamte en ongemakkelijkheid niet overheersen, maar probeer stapjes te maken en geef jezelf te tijd om te wennen. 

Misschien kun je de stap van lange naar korte mouwen gemakkelijker maken door een tussenstap te nemen qua lengte. Of je vindt het fijn om eerst een kwartiertje zonder je vestje in de zon te zitten en later steeds iets langer.

Een andere manier kan zijn om eerst in je eentje in de achtertuin of in je huis rond te lopen in je hempje en korte broek. Zo kun je wennen aan je lijf. Koop kleding waarin jij je prettig voelt en maak zo langzaam de overstap naar je nieuwe zomerjurkje dat nog steeds in de kast hangt! 

Vergeet tegelijkertijd niet dat iedereen even moet wennen aan blote armen en benen in de zomer. Wordt niet boos op jezelf omdat je het eng vindt, maar heb geduld en zet stapjes!
Verstop jezelf niet. Het is ook jouw zomer!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fayee - Dinsdag 22 mei 2012 14:52
+ zon is hartstikke goed voor je littekens.

Mijn omgeving weet dat ik mezelf heb beschadigd. ik kan er ook niet om heen, mits ik het zou verbergen continue.. Dat deed ik vroeger wel altijd, nu nog draag k wel polsbandjes om zo toch nog iets te kunnen verbergen, maar de rest van mn armen laat ik gewoon zien. Dat heeft wel een tijdje geduurd en al die opmerkingen deden heel pijn, en nu nog krijg ik dingen te horen..

Overigens ben ik het niet eens met Sarah. Ze zegt dat ze het onzin vind dat men zegt dat littekens bij hen horen.. tuurlijk het hoort niet bij een mens, maar het heeft je gemaakt tot wie je nu bent. En dat MOET je accepteren. of anders kun je jezelf wel blijven verbergen.

Zijn allemaal hartstikke moeilijke en confronterende dingen.. maar ik heb hier voor jarenlang in therapie gezeten en heb geleerd dat ik het moet accepteren.. dus ook aan de buitenwereld laten zien. En nee dat niet vragen om aandacht, dat heeft allemaal te maken met het accepteren er van. Je zult toch verder moeten met je leven ;)

Maar goed. Zon is dus 1 van de beste medicijnen tegen littekens!

xxx
Manou - Dinsdag 22 mei 2012 15:12
Goed artikel!

Vindt het altijd weer eng om in blote benen & armen rond te lopen, hopelijk lukt het vanzelf weer. :)
En zon is inderdaad een van de beste dingen tegen littekens, maar toch durf ik geen korte mouwen aan te doen, zelfs niet thuis, omdat niemand het hier weet en ze dan vragen gaan stellen. Het duurt denk ik nog wel even voordat ik ze kan accepteren..

E - Dinsdag 22 mei 2012 15:21
Ik kan ook niet in korte broek rondlopen. Ik snij mezelfd nog steeds en ik heb littekens. Bijna niemand weet dat ik dit doe, omdat ik ze verborgen houdt. Als ik in korte broek loop kan iedereen dat zien en dat wil ik niet. Dus maar een lange broek, al zeggen mensen dan wle heb je het niet wam :p.
Ik weet ook niet wat ik anders zou moeten doen, ik wil graag in korte broeken lopen.
Inger - Dinsdag 22 mei 2012 15:35
Maar als ik meedoe en met blote armen loop, ziet iedereen mijn littekens! Ik schaam me voor die littekens. Ik hoor wel eens dat mensen zeggen dat "ze bij hen horen" maar dat vind ik onzin. Littekens die zijn ontstaan doordat je jezelf pijn hebt gedaan, horen niet bij een mens.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens.
Natuurlijk horen littekens niet bij je...
Maar mijn littekens zijn wel een onderdeel van mijn leven, van mijn verleden....
This is me, en als mensen dat niet accepteren dan hebben ze dikke pech.
Naar sollicitaties zal ik nooit in een topje gaan, maar als je langzaam steeds meer van je armen laten zien wennen ze er ook langzaam aan...
Het is nou eenmaal zo en ik ga zeker niet de rest van mijn leven mezelf verstoppen of verstikken omdat ik vroeger een fout heb begaan.
Want dan blijf ik mezelf straffen en dat wil ik niet meer...
xChicksterr - Dinsdag 22 mei 2012 15:48
Ja mijn ouders zeuren hele tijd over dat ik niet in portugal met lange mouwen en broeken mag lopen.. maar ik kįn het niet. Ik durf gewoon niet, en mijn ouders zagen op mn enkels dan praten ze wel gewoon maar ze kijken hele tijd naar die littekens, en ik vind het ook stom want mensen zeggen altijd gatverdamme erover. Daarom besluit ik ook gewoon voor het 2e of 3e (?) jaar met lange mouwen en broeken de zomer door te brengen, geen zwembad, geen zee, geen bruine armen en benen. Nee. Het is verdomd heet nu, rond de 25 graden.. en in portugal wordt het 40 graden. Echt nachtmerrie gewoon!
Dorien - Dinsdag 22 mei 2012 16:22
Ik heb gelukkig geen littekens maar in een hempje rondlopen waar je al mijn botten goed kan zien durf ik nog niet...
Laura - Dinsdag 22 mei 2012 16:34
Wat is er eng aan?
Ik voel me heeeerlijk. Ben nu 19 kilo aangekomen, kan mezelf weer laten zien!
Anonien - Dinsdag 22 mei 2012 16:50
Ik heb ook littekens. Vooral op mijn benen. Op armen kan ik ze verbergen door armbandjes te dragen. Dit wordt gewoon ook weer een jaar, zonder zwemmen, zee en korte broeken :(
Ik kan de littekens echt njiet laten zien. Sommige zijn zoo groot, en ik heb soms hechtingen nodig
Charlotte - Dinsdag 22 mei 2012 16:52
Ik doe het voorlopig toch nog maar even met en legging en een blousje. Korte broeken vind ik sowieso een ramp, zou ik naar school echt niet snel aan doen. Hooguit een driekwart broek als het echt heeeeeul warm is.
Korte mouwen moet ik me van mezelf af en toe overheen zetten, zo erg zijn die armen nou ook weer niet en het is soms echt niet te harte met lange mouwen.
Maar voel me toch het lekkerste als er iets overheen zit. xD
sophia-lauren - Dinsdag 22 mei 2012 16:52
Vind het naast het hebben van de eetstoornis en hiermee ook het vergelijken, ook moeilijk omdat ik het liefste willen verwdwijnen en niet zichtbaar zijn, verhullende kleding te dragen, om niet alleen littekens door mezelf aangebracht, ook andere pijn, littekens, en de vrouwlijkheid niet te kunnen verbergen als ik het zou durven om zomerse kleding te dragen...heel lastig voor mij...is dit herkenbaar ??
Monkey - Dinsdag 22 mei 2012 17:17
Wow dit is eng toepasselijk voor mij vandaag! :O Ik ben net op de fiets boodschappen wezen doen.. in korte broek en hemdje!! Ik dacht nog van: oh help straks vinden ze m'n benen te wit/ armen te harig/ kont te klein/ buik te dik... maar toch gegaan. Na 5 minuutjes is dat 'rare' gevoel over :) dus gewoon doorzetten!
Berna - Dinsdag 22 mei 2012 17:17
@Laura,

Wauw, wat een prestatie!
GLM1993 - Dinsdag 22 mei 2012 17:20
Ik durf me met die 15 kg extra ook wel weer te laten zien (:
Kben er bijna ^^
Alleen vind ik rondlopen met witte benen wat minder..
Mja, daar hebben de meesten wel last van :P
lizzy - Dinsdag 22 mei 2012 17:30
ik word ontzettend vrolijk van dit heerlijke weer! maar blote benen neehoor dat nog niet, te bang om mezelf te laten zien en me littekens , ik houd het nog even bij een hempje (wat al lastig genoeg is ) en een lange broek met ballerina's (:
vlinder - Dinsdag 22 mei 2012 20:07
mijn armpjes en beentjes zijn nog zo dun dat ik er maar een vestje overheen doe.. echt smelten met dit weer.. maar dan krijg ik gelukkig geen blikken of opmerkingen!
Floor - Dinsdag 22 mei 2012 20:49
Ehm.. een vraagje. Wat nou als je geen littekens hebt maar nog echt wonden? vroeg het me af..
Cindy96 - Dinsdag 22 mei 2012 22:06
Vandaag voor het eerst sinds groep 6 (zit nu inde 4e) een kort broekje aangedurfd naar school. Because I can finally say: I‘m Proud2BMe!
sneeuwwitje1 - Dinsdag 22 mei 2012 23:51
Ik vind het ontzettend moeilijk om mijn dunne, aderige armen en benen te showen in dit weer. Ik schaam me er echt voor en zie de mensen ook gewoon fluisteren. Het is zo vervelend, want mn buik is wel gewoon 'normaal' maar vooral mn armen zijn uit proportie dun.
maargoed, de schaamte maar omzetten in extra motivatie om aan te komen!!
Romyluna - Woensdag 23 mei 2012 16:41
fijn artikel. Ik heb vandaag zojuist in een jurkje net onder mijn knieen gelopen, qua benen is dat wel veiliger dan een shortje (dat zie je mij ook niet dragen). Maar met mn armen vond ik het wel een beetje eng. Voelde me niet op mn gemakt.
Had dit eerder moeten lezen. Fijn om zo die stapjes te lezen, niet aan gedacht!!
Eliene - Woensdag 23 mei 2012 17:59
@ Floor, wat lastig en vervelend voor je! Maar ik denk dat je op open wonden sowieso niets (straks) moet doen, want anders geneest het niet goed toch? Ik hoop voor je dat je een goede oplossing vindt en toch nog een beetje van dit weer kunt genieten! X
cleintje - Donderdag 24 mei 2012 08:18
Ik haat dit weer dit jaar echt heel erg. Ik zit helemaal in gepakt met verband. Ik wilde van de week nog van die armwarmers over mijn arm doen, maar dat past niet door te veel verband. Dat voel ik me zo klote. En ik hoopte dat mijn bovenarm wel zou bijtrekken, maar het is niet om aan te zien. Want het zijn geen oude snijwonden. Die zijn wel goed bijgetrokken en daarvan heb ik zoiets dat is nog toonbaar. Maar door het geen wat ik nu doe noet meer. Maar goed artikel!
elis - Donderdag 24 mei 2012 16:11
Ik haat het... korte mouwen geen probleem.. maar korte broek wel.. omdat mijn benen erg dik/vet zijn.. pas ik ook veel broeken niet.. dus ik draag bijna altijd lange broeken ><

Mijn littekens zijn bijna allemaal verdwenen gelukkig
Lincy - Zaterdag 26 mei 2012 00:09
Echt heel mooi gezegd! Vandaag had ik het echt moeilijk, iedereen liep in shortjes en rokjes en met hun armen bloot, en alles was heel strak. Maar daar was ik, ik kwam op school met lange broek en winterjas. Ze verklaarden me gek, en ik schaamde me dan ook, maar ik zou me veel meer schamen als ik men armen, benen en buik zo zou laten zien... Ik vind die 'stap voor stap' techniek echt geweldig en ga hem dan ook meteen uitvoeren! Ik hoop dat het werkt, maar heb er wel een goed oog op.

Groetjes x
carla - Vrijdag 6 juli 2012 17:35
Zoals ergens bovenaan al staat, zon is juist goed voor je littekens (ik heb ze zelf ook op een pols, maar lang niet zo zichtbaar meer !) Ik kreeg deze tip van m'n oude schoolpsychologe, toen ik mezelf (bijna dagelijks in mijn arm sneed).

Ik ben nou niet bepaald te dun... (ik heb ernstig? volgens de BMI dan ;) overgewicht !)
Ik ben wel blij met dit item, en voor mezelf om ook daadwerkelijk van anderen te lezen dat ik niet de enigste ben die moeite heeft om een bikini/ badpak aan te trekken. (ik ben dan ookal jaren niet meer naar het zwembad geweest, straks ga ik een paar dagen met fam. weg, maar daar zie ik deels zo tegenop, omdat we o.a. een keertje naar het strand gaan. (dan ben ik Ć©Ć©n van de nederlanders die hoopt dat de zomer wat koeler blijft, zodat ik niet de enigste ben met een lange broek aan etc. ! )
Sophie - Zaterdag 28 juli 2012 16:28
Weet je wat ook goed helpt tegen littekens? Littekencreme van Biodermal. Het is niet zo heel duur en helpt heel goed! Ik had littekens op mijn voet en die zijn nu bijna verdwenen!
Jelle - Donderdag 2 augustus 2012 19:37
Ook ik heb hetzelfde probleem als beschreven in dit artikel...
Ik ga wel gewoon in minirokjes en korte jurkjes dit jaar, maar dan in de achtertuin. En anders een legging met een rokje of zo.
paula - Vrijdag 3 mei 2013 17:38
ik loop nu in huis met driekwartsmouwen, maar voor de rest ga ik echt niet naar buiten ofzo daarmee. ik heb heel veel vestjes in veel kleuren, wat je dus makkelijk in de zomer aan kan zodat niemand mn lidtekens ziet..
in de tuin zon ik wel veel, zodat mn lidtekens beter wegtrekken, maar ik snij mezelf nogsteeds wel is.. dus ze komen er alleen maar bij...
iemand die een meisje is - Donderdag 6 juni 2013 20:23
nou ik laat die korte broeken maar zitten
ik loop liever in t-shirt en een lange broek ik wacht wel dat ik gewoon dunner ben
Neeltjeee - Zondag 7 juli 2013 11:01
Ik heb me ong 2 weken geleden gekrast in me pols nu kun je het nogsteeds best goed zien...
Gister avond sneed ik mezelf, en dus dan maar armbanden...
Lastig maar oke, en morgen ga ik op vakantie en dus elke dag zwemmen, dan moet ik mijn armbanden afdoen, maar je ziet de sneeen best goed, is er iemand die kan helpen?
anna - Zondag 9 maart 2014 19:24
@sophia-lauren wat jij schrijft is zo herkenbaar,vandaag was het mooi weer,ikmoest naar buiten en had mezelf het liefst willen verstoppen,ik zou het liefst onzichtbaar zijn
alana - Zaterdag 11 april 2015 16:55
tip voor mensen die niet willen smelten met warm weer
maar zich toch niet prettig voelen in korte mouwen:
draag vesten met zo'n superdun stofje die heb je dr heel
veel zoals kimono's, doe ik altijd :). Ook kun je van die flinterdunne harembroeken
of hoe dat ook heet dragen, maar dat is wel weer lastig te combineren
Je hebt ook van die sjalen van superdunne stof en lange jassen hoeven niet
persee dik te zijn.
Ik dacht ook eerst shitt want ben nu net bezig met aankomen als
het warmer wordt maar zo ben ik erachter gekomen dat je toch jezelf
kunt camoufleren zonder je kapot te zweten.
Ilse - Vrijdag 3 juli 2015 21:12
Mijn ouders maken continue opmerkingen over hoe dik ik wel niet ben. Ik vind het dan heel lastig om me nog goed te voelen in kleding die weinig van je lichaam bedekt. Maar als ik wat langere mouwen ofzo aantrek dan gaan ze daar weer over zeuren. Ik denk echt dat mijn moeder mij haat. Mijn zusje ik perfect en dun en mooi en die krijgt altijd alle aandacht en naar mij kijkt ze alleen afkeurend. Ik denk dat ze liever had dat ik nooit was geboren. Ze heeft volgens mij spijt van haar eerste kind, en als ik het hier met mijn vader over heb lacht hij me uit en zegt dat ik een aansteller ben. Ik weet het niet meer. Ik weet niet waar ik heen kan. Ik heb al andere dingen geprobeerd, maar niemand luistert. mensen luisteren nooit. Ze wachten gewoon op hun beurt om te praten. Wil alsjeblieft iemand reageren als die dit leest? Dan weet ik dat misschien nog hoop heb. Ik heb iemand nodig om alles mee te bespreken. Ik kan het niet meer aan alleen. Alsjeblieft