Wat ik doe als ik me rot voel

 

Eetstoornis of niet: iedereen voelt zich weleens rot. Ik zou willen dat het niet zo was, maar helaas hoort rot voelen bij het leven. De een voelt zich alleen misschien wat vaker rot dan de ander, maar het overkomt ons allemaal. Ook ik heb dagen waarop ik me rot voel. In deze blog zal ik met jullie delen wat ik doe op die momenten om ervoor te zorgen dat ik me weer wat beter voel.

Op de dagen dat ik me rot voel, dan heb ik eigenlijk nergens zin in. Normaal gesproken ben ik best wel opgewekt en heb ik zin en energie voor de dag, maar op zulke dagen is dat opgewekte gevoel ver te zoeken. Als ik me rot voel, dan kan ik erg negatief denken. Niet alleen over hetgeen waar ik me nou echt rot om voel, maar echt over alles. Ik ga me dan zorgen maken over dingen waarbij dat eigenlijk helemaal niet hoeft.

met mensen praten

Met mensen praten
Als ik me ergens rot over voel, dan ben ik in eerste instantie geneigd om dat voor mezelf te houden. Ik geef niet altijd meteen aan als ik me rot voel, maar uiteindelijk gaat het altijd hetzelfde. Ik voel me dan namelijk rot, maar door er niet over te praten, wordt het een enorm ding in mijn hoofd. Hierdoor ga ik me nog vele malen rotter voelen. Ik weet dat ik dan met mensen moet praten om het gevoel minder te laten worden. Uiteindelijk doe ik dat dan ook. Ik kan mijn ei kwijt en krijg steun, tips en adviezen. Vrijwel altijd voel ik me direct alweer wat beter als ik gepraat heb. Vaak baal ik dan ook dat ik niet eerder erover heb gepraat.

Zielig liedje of zielige film opzetten
Het helpt mij ook om een zielig liedje of een zielige film op te zetten. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar als ik me rot voel en ik ga zoiets zieligs kijken, dan kan ik mijn rotgevoel er veel beter laten zijn en er ook aan toegeven. Ik word dan als het ware getriggerd om te huilen en dat vind ik echt heerlijk. Huilen geeft me dan een enorm opgelucht gevoel. De tranen zijn er dan even uit, ik kan weer rustig ademhalen en het rotgevoel is dan vaak alweer een stuk minder. 

Sporten
Als ik me rot voel, dan helpt het me enorm om te gaan sporten. Dit doe ik dan het liefste in mijn eentje. Tijdens het sporten kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken. Ik focus me dan op de oefeningen die ik aan het doen ben en op mijn muziek. Hierdoor denk ik even niet na over waarom ik me nou zo rot voel. Na het sporten voel ik me vaak zelfverzekerder, vrolijker en energieker. Veel beter dan het rot voelen dus.

wat ik doe als ik me rot voel

Een bad nemen
Jammer genoeg heb ik zelf geen bad, maar mijn ouders wel. Toen ik nog thuis woonde, vond ik het superfijn om lekker in bad te gaan als ik me niet zo fijn voelde. Ik maakte dan met een stoel een soort stellage waar ik mijn laptop dan opzette. Ik ging dan series kijken vanuit bad, heerlijk! Even lekker ontspannen, verstand op 0 en gewoon lekker kijken. Het zorgde ervoor dat ik wat meer tot rust kwam en dat was fijn.

Vrolijke muziek luisteren
Dit puntje is nogal tegenstrijdig met wat ik hiervoor zei, maar als ik me rot voel helpt het mij ook enorm om juist vrolijke muziek te luisteren. Verdrietige muziek vind ik fijn als ik wil huilen, maar van vrolijke muziek word ik blij. Ik denk dan bijvoorbeeld aan festivals waar ik ben geweest en waar ik een superleuke dag heb gehad. Van dat festival zet ik dan een YouTubefilmpje aan en voor heel even sta ik dan weer op het festival en beleef ik die dag weer opnieuw. Misschien een beetje gek, maar mij helpt het wel om me weer wat beter te voelen!

Wat doe jij als je je rot voelt?

Fotografie: PapaPiper & Chris Ford

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

B - Zondag 2 juli 2017 13:57
Zou je eens een blog willen schrijven hoe je je studiekeuze hebt gemaakt en hoe je ervaringsdeskundige bent geworden? Lijkt me heel motiverend! Xxx
Eliana - Zondag 2 juli 2017 16:40
Ik vind je blogs altijd heel tof om te lezen! Dankjewel!
marleen - Zondag 2 juli 2017 16:47
dank je wel voor deze blog!
ik vind het ook altijd een moeilijke keuze wat ik het beste kan doen met mijn rotgevoel.
Vandaag koos ik net als jij soms voor de optie 'praten met mensen'. Het probleem is dat ik op momenten dat ik overstuur bent doordat er iets in me geraakt wordt , dat ik dan niet meer heel rustig en beleefd kan praten. ik verval dan al snel in passief- agressieve woordkeuze en zo... tja, zo maak ik me natuurlijk nog minder geliefd.
Ik ben ook aan t experimenteren met muziekkeuze (leve spotify) en sporten helpt inderdaad ook, maar dan moet ik weer opletten dat ik niet automatisch 'sporten' aan 'een rotgevoel wegkrijgen' ga koppelen ... want voor ik het weet ben ik dan weer sportverslaafd...
britneyangel - Zondag 2 juli 2017 20:53
mij kan het helpen om het van me af te schrijven in me dagboek of om een vrolijke film te kijken of leuke videoclips
cupido - Zondag 9 juli 2017 18:31
Ik vind het leuk dat je de redactie van Proud2bme vergezelt Danique!
Je schrijft leuke blogs : )