Wat doe jij op Koningsdag?

 

Vorig jaar vierden wij voor het eerst Koningsdag (27-4) in plaats van Koninginnedag (30-4). Ik moest wel even wennen aan het idee, maar eigenlijk is er naast de datum niet zoveel veranderd. Er zijn nogsteeds allerlei feesten waar je naartoe kunt, je kunt nog steeds spullen verkopen op een kleedje of zelf lekker de rommelmarkt afstruinen. Daarnaast hopen we natuurlijk weer op mooi weer, net als alle jaren dat we dit feest vieren. Er is altijd ontzettend veel te doen op deze dagen en dat maakt het kiezen niet makkelijker. In deze blog zet ik een aantal dingen op een rijtje.

Delft

Mijn Koninginnedag / Koningsdag is eigenlijk altijd wel anders maar ook zijn er wel overeenkomsten. Ik hoef niet zo nodig naar een groot feest op Koningsdag omdat dat altijd nog kan...misschien heel simpel gedacht maar ik geniet er meer van om gewoon te genieten van het sfeertje en de gezelligheid in de stad op deze dag. Vorig jaar ben ik in twee steden geweest, Delft en Den Haag. Het was super mooi weer en ik heb toen heerlijk over de vrijmarkt gelopen met een vriend, we hebben in het zonnetje gezeten en naar muziek geluisterd. Daarnaast hebben we allerlei heerlijke dingen gegeten want daar is op zo'n dag geen gebrek aan. We zijn van Delft naar Den Haag gegaan waar direct een heel andere maar ook heel leuke sfeer hing. Daarna zijn we doorgereden naar Scheveningen en hebben we nog even kunnen genieten van de laatste zonnestraaltjes.

Wat kun je doen?
De dag die ik hierboven beschreef is echt wel een perfecte Koningsdag voor mij. Ik kan erg genieten van de gezelligheid om mij heen, leuke mensen en lekker eten. Maar er is zo veel te doen. Ik denk dat het belangrijk is dat je vooral niet te veel moet moeten van jezelf. Veel mensen in mijn omgeving hebben maanden van te voren al specifieke plannen voor deze dag en daar krijg ik het soms wel benauwd van omdat ik het zelf vaak pas vlak van te voren weet. Laat je hier niet teveel door leiden, een gezellige dag kan heel snel tot stand komen en je mag lekker doen wat je zelf wilt.

♥ Koningsdag op TV
Om Koningsdag mee te krijgen en van het sfeertje te genieten hoef je echt niet perse de deur uit. Je kunt Koningsdag ook heel goed volgen op de TV. Je ziet het dan nog beter dan als je in de stad bent waar de Koning ook is. Wanneer je niet lekker in je vel zit en niet zo'n zin hebt in alle drukte en gezelligheid in de stad, kan ik mij goed voorstellen dat je liever niet naar buiten gaat op deze dag en dat je misschien wel het liefste hoopt dat deze dag snel voorbij gaat. Het is helemaal niet erg om te beslissen om thuis te blijven, je zal echt niet de enige zijn. Probeer er dan thuis een fijne dag van te maken voor jezelf.

♥ Zelf op de rommelmarkt staan
Volgens mij is er in bijna elke stad wel vrijmarkt. Het komt niet vaak voor dat je gewoon je spulletjes mag verkopen op straat zonder dat hier allerlei regels aan vast zitten. Het is wel zo dat je niet overal mag staan en dat sommige plekken gereserveerd zijn voor kinderen, maar het mag en dat is al heel fijn. Ik heb dit een aantal jaar gedaan en ook echt veel plezier er in gehad. Als je veel oude spullen hebt liggen die je niet meer gebruikt, is dit wel echt een aanrader. Ik heb het een keer met mijn moeder en zus gedaan geloof ik, alleen met mijn moeder en met een vriendin. Heel erg gezellig! Het enige nadeel is wel dat je heel vroeg moet opstaan omdat je een goed plekje moet bemachtigen. Ik was destijds meestal al rond 6:00 uur in de stad.

♥ Koopjes op de rommelmarkt
Tegenwoordig vind ik het leuker om zelf de rommelmarkt af te struinen. Zeker wanneer het lekker weer is vind ik het heerlijk om door de stad te lopen en rond te kijken. Het is ook extra leuk als je specifiek op zoek bent naar dingen maar ook als je je laat verrassen door wat je tegen komt. Je kunt allerlei leuke dingen vinden voor kleine prijsjes en afdingen is dan ook iets wat ik heel leuk vind.

koningsdag

♥ Terrasjes
Wanneer het lekker weer is op Koningsdag, zitten de terrasjes ook helemaal vol. Toch is het vaak wel de moeite waard om te proberen een plekje te bemachtigen. Vanaf een afstandje kun je dan kijken naar de mensenmassa, want het is meestal wel heel erg druk op Koningsdag. Daarnaast kun je op die manier even uitrusten van al dat gewandel en genieten van het zonnetje. Vaak is er ook wel livemuziek op verschillende plekken en dat zorgt ook wel voor extra gezelligheid.

♥ Feestjes
Rondom Koningsdag zijn er ook veel feesten die georganiseerd worden. Niet alleen op de dag zelf kun je hiervoor op verschillende plekken terecht maar voor veel jongeren begint dit al op de avond daarvoor. De bekende Koningsnacht op 26 april. Op Koningsdag zijn er verschillende festivals in Amsterdam zoals bijvoorbeeld het Kingsday Festival in het Olympisch stadion, het Kingsland festival in de RAI en een festival op de NDSM werf. Ook in andere steden zijn er allerlei feesten zoals het Kingsize festival in Arnhem, het Supersized Kingsday festival in Eindhoven en het Koningsdag festival in Rotterdam. Voor meer feestjes op Koningsnacht en Koningsdag kun je hier een uitgebreid overzicht vinden.

Andere activiteiten
Er zijn vaak ook allerlei andere dingen te doen op deze dag. Er worden soms allerlei spellen en workshops georganiseerd en in sommige steden is er een Kermis. Natuurlijk kun je ook zelf iets leuks bedenken om te gaan doen.

Eten en drinken
De Koningsdag lijkt ook ergens wel vaak in het teken te staan van lekker eten. In de winkels liggen al ver van tevoren oranje tompoucen en andere lekkere dingen en in de stad kun je allerlei kraampjes vinden waar ze lekkere dingen verkopen. Ik vind dat altijd heel leuk en ik word ook altijd wel blij van de geuren en hoeveelheid aan keuze, maar als je een eetstoornis hebt, kan dit ontzettend moeilijk zijn en je hele dag een andere wending geven. Ook op deze dag is het belangrijk om toch regelmatig te eten. Het is een feestdag, dus een beetje afwijken is echt niet erg. Van een tompouce of iets anders lekkers kom je echt niet direct aan. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf ook wat lekkers. Vind je het heel lastig? Dan kun je dit misschien ook bespreken met degene met wie je de dag doorbrengt. Dat kan al heel veel steun geven.

Wat ga jij doen op Koningsdag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthiaxd - Zaterdag 18 april 2015 14:26
Ik vind koningsdag echt niet leuk ofz ga liever gewoon naar het bos ofzo of een normale dag pff maar wel een leuk blog
miri - Zaterdag 18 april 2015 14:37
rommelmarkt!! 2e hands kleren, boeken en andere dingen!!
karlijnxxx - Zaterdag 18 april 2015 14:51
Supersized Kingsday festival Eindhoven (aquabest) :D
Ahelmers - Zaterdag 18 april 2015 15:37
Naar Amsterdam
Me - Zaterdag 18 april 2015 15:52
27-4 is mijn vader's verjaardag. Die vieren we dan. Ik ben dus bij mijn ouders.

Ik kroon papa die dag als Koning denk ik. Dat is ie meer dan waard en zo vier ik èn zijn verjaardag èn Koningsdag. Dichterbij de koning kan ik niet komen.

Leuke blog verder. Dankie!
LJB - Zaterdag 18 april 2015 16:32
Kingsday Festival! Eindelijk weer festivaltijd :-).
S. - Zaterdag 18 april 2015 17:05
Niets anders dan normaal; ik heb er niet veel (eigenlijk niets) mee.
Liz - Zaterdag 18 april 2015 17:08
Als Amsterdammer zou ik best wel eens de stad voor mezelf willen hebben op deze dag. Ik ben zo benieuwd hoe Amsterdam is zonder dagjes mensen. Iedereen is van harte welkom natuurlijk en het wordt vast heel gezellig. Ik ben gewoon heel erg benieuwd hoe lekker het zou zijn een keertje zonder....
Quirine - Zaterdag 18 april 2015 18:51
Ik ga wat dansjes wagen op het Kingsday Festival van Armin van Buuren in Leiden! :-)
S - Zaterdag 18 april 2015 21:55
Ik ga een paar uurtjes werken, dan verdien ik dubbel!:)
Tessa - Zaterdag 18 april 2015 22:11
Ik ga lekker met mijn vriendengroep door de Amsterdamse mensenmassa varen met biertjes en wijntjes. Koningsdag op het water :)
Iris - Zondag 19 april 2015 11:40
Ik sta dit jaar weer om half 7 ballonnen te vullen voor de optocht, daarna loop ik mee met de Aubade in mijn stadje en de rest van de dag sta ik mijn scouting-groep te ondersteunen bij de luchtkussens, eendjes vangen, stand en boot om reclame te maken voor onze groep. En in de overige uurtjes strompel ik door over de rommelmarkt.
Iris - Zondag 19 april 2015 16:07
De was :P. Want deel de wasmachine met een aantal anderen en maandag is m'n was dag. Verder denk ik niet zo veel.
Rose Anne - Maandag 20 april 2015 11:56
Ik ga spullen verkopen op de rommelmarkt :).
Ingrid - Maandag 20 april 2015 18:53
Met mijn zoontje op de kinder-vrijmarkt staan, zelf langs de vrijmarkt wandelen, naar onze dochter toe die een dansschool heeft en optreedt met haar danskindjes, en verder gewoon lekker genieten van de gezelligheid! Als het mooi weer is lekker buiten koffie drinken en een ijsje eten!
Lynn - Woensdag 22 april 2015 15:36
Naar Kingdance in Zwolle! :)