Waarom wij anderen geen kans geven

 

In ons leven ontmoeten we veel mensen en beslissen we eigenlijk al vaak onbewust of iemand een rol gaat krijgen in ons leven. Ik denk dat dit een soort van zelfbescherming is uit angst voor pijn of teleurgesteld te worden. Ergens zal dit ook zeker goed zijn, maar ik denk dat we op deze manier ook heel veel mensen van ons vandaan houden zonder dat we hen echt een kans geven. Iemand kan misschien heel waardevol zijn in jouw leven. Diegene zou misschien wel jouw steun en toeverlaat kunnen worden of je partner waar je de rest van je leven mee deelt. Door mensen niet toe te laten, kan je dus iets heel moois missen wat soms niet terug te draaien is.

Koppel in duinen
Bron

Tegenwoordig wordt daten veel makkelijker met allerlei datingsites en apps zoals Tinder. Op basis van uiterlijk en soms ook persoonlijke interesses kun je op zoek naar je 'ideale' partner maar eigenlijk gaan we alleen maar uit van het eerste oordeel wat wij hebben over iemand. Door een bepaalde foto kun je allerlei eigenschappen aan iemand toeschrijven die diegene misschien wel helemaal niet bezit. Je kunt ook iemand afschrijven omdat je denkt dat hij of zij door zijn/haar uiterlijk niet beschikt over bepaalde eigenschappen die jij belangrijk vindt. Dit gebeurt helaas ook in ons echte leven 'We end it before it gets started' en daarbij gaat het niet eens alleen om liefdesrelaties maar ook om andere waardevolle relaties zoals vriendschappen.

Maar waarom doen we dit? Waarom geven we mensen geen kans om meer van zichzelf te laten zien en om jou ook te leren kennen? Waarom wijzen we iemand bij voorbaat af of juist op het moment dat het 'te spannend' wordt? Om meer inzicht te krijgen in hoe dit voor jou is, kun je de onderstaande dingen eens lezen. Het zijn mogelijke oorzaken die hierbij een rol kunnen spelen. Het zijn de redenen waarom wij mensen afwijzen nog voordat ze een echte kans krijgen.

Je bent bang
Mensen niet toelaten in ons leven gaat vaak samen met angst. We zijn bang voor teleurstelling, dat het toch niet zo klikt zoals je gehoopt had en dat het niet voldoet aan onze verwachtingen. We zijn bang om in de steek gelaten te worden op het moment dat wij ons goed voelen bij iemand en we ons open stellen. Daarnaast is het makkelijker om iemand af te wijzen nog voordat de ander dat kan doen. Op die manier voorkom je teleurstellingen en bescherm je jezelf tegen pijn. Maar is het de moeite waard om op deze manier te leven, alleen te zijn en misschien wel heel veel mooie momenten en kansen te missen? Ook wanneer je mensen toelaat zullen er momenten zijn waarop je merkt dat mensen toch een andere rol in jouw leven vervullen dan dat je in eerste instantie had verwacht. Er zullen mensen in je leven komen en weer verdwijnen. Maar dat betekent niet dat je ze dan beter niet kan toelaten. Je weet nooit van te voren wat iemand voor jou kan gaan betekenen en je zal er hoe dan ook veel van leren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een rol heeft in ons leven, mensen zijn er niet voor niks. Daarnaast geef je jezelf de kans om mensen te ontmoeten en sociale contacten aan te gaan die heel waardevol kunnen zijn. Je geeft jezelf de kans om je leven te delen met mensen in plaats van dat je alles in je eentje doet.

Je laat je leiden door vorige ervaringen
Natuurlijk neem je alles wat je hebt meegemaakt mee in je verdere leven en wordt je hierdoor beïnvloed. Je bent misschien al zo vaak gekwetst en teleurgesteld dat je jezelf hier tegen wilt beschermen. Door een muur om je heen te bouwen komen mensen niet snel heel dichtbij en hier kun jij het gevoel krijgen dat niemand om je geeft of moeite voor je wil doen. Je hoeft mensen niet direct heel dichtbij te laten komen en je hoeft jezelf niet gelijk volledig te laten zien. Het is alleen belangrijk om open te staan voor menselijk contact. Probeer hierin je verwachtingen bij te stellen en loop niet te hard van stapel, in verwachtingen schuilen de grootste teleurstellingen. Hoe moeilijk het ook is, het is zo zonde om je leven volledig te laten bepalen door dingen die je hebt meegemaakt in het verleden. Geef jezelf en andere mensen ook een kans. Je kunt nieuwe mensen niet afrekenen op fouten van iemand uit het verleden.

Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent
Veel meiden met eetstoornissen hebben al snel het gevoel niet goed genoeg te zijn. Ze vinden zichzelf niet mooi genoeg, leuk genoeg, aardig genoeg, sociaal genoeg, etc. en tegelijkertijd zijn ze heel vaak bezig met anderen. Het zorgen voor anderen, het zorgen maken om anderen, ze proberen een goede vriendin te zijn en eigenlijk willen ze het liefste door iedereen aardig gevonden worden. Natuurlijk is dit niet bij iedereen met een eetstoornis zo, maar het gaat wel vaak samen. Ook mensen zonder eetstoornis hebben hier last van. Het is iets menselijks om je te vergelijken met anderen. We plaatsen een ander al snel boven, onder of naast ons en dit baseren we op dingen als uiterlijk, eerste indruk, persoonlijke eigenschappen, carrière, etc. Onzekere mensen plaatsen al snel mensen boven zich en laten deze mensen daardoor niet snel toe in hun leven. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent is ontzettend naar en wanneer je mensen in je leven hebt waarbij je dit steeds voelt, kan dat erg vervelend zijn. Sommige mensen halen hier juist steun en inspiratie uit maar dit lukt niet direct bij iedereen. Dit is een reden waarom mensen dit vaak ontwijken.

quote

Je voelt je te goed voor de ander
Het kan ook zo zijn dat je je te goed voelt voor de ander. Eigenlijk is dit een heel verkeerde opvatting want je bent nooit beter of slechter dan iemand anders. Je bent altijd even veel waard. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je het gevoel hebt dat er geen match is om welke reden dan ook. Iemand is je type niet, de interesses lijken niet overeen te komen, etc. Soms merk je dit al heel snel en blijkt er ook geen klik te zijn, maar het kan ook heel goed zo zijn dat het uiteindelijk - als je iemand wel een kans geeft - super leuk is, dat er een enorme klik is en dat jullie heel veel voor elkaar kunnen betekenen. Ook krijgt de ander dan het gevoel dat hij/zij een kans krijgt en het waard is. Dat is ook iets moois.

Het is nooit het goede moment
Wanneer is het het moment om mensen dichterbij te laten komen? Om wat meer van jezelf te laten zien? Wanneer is het moment om aan een relatie te beginnen? We hebben altijd wel iets waardoor het niet het ideale moment is. Soms voel je wel aan dat het echt niet kan, maar mensen zijn ook wel een ster in het verzinnen van allerlei smoesjes. Op die manier is het nooit het goede moment. Dingen gebeuren gewoon en hierin moet je eerlijk tegen jezelf zijn of je er echt nog niet aan toe bent of dat het smoesjes zijn om dingen uit te stellen of te vermijden. Veel dingen gebeuren ook gewoon en dan is het moment wel goed, ook al zie je dat niet altijd zelf.

Dat ene irritante ding
Ergens zoeken we allemaal naar iets wat het plaatje in ons hoofd perfect opvult. We verwachten allerlei dingen en willen het liefste dat het er zo uitziet zoals wij het in ons hoofd hebben. Liefde maakt blind en dan lijkt ineens alles goed en perfect, maar zodra hier (nog) geen sprake van is, kunnen we ons ergeren aan allerlei kleine dingen die ons niet aanstaan. Hierdoor kunnen we ons te veel laten leiden door dingen die eigenlijk echt niet belangrijk zijn.

Ontneem jezelf niet de kans op gezelligheid, het gevoel van samen dingen doen, aandacht, steun en liefde. Werk aan vertrouwen en geef jezelf deze kans. Iedereen wordt teleurgesteld in zijn of haar leven maar er zijn ook contacten die je niet wilt missen en die jouw leven kunnen verrijken.

Hoe zit dit bij jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Richard - Dinsdag 12 september 2017 13:13
Ik hou niet zo van het generaliseren wat er in dit soort teksten gebeurd. Natuurlijk zijn er legio verklaringen waarom iemand geen kansen geeft. Helaas sta ikzelf aan de andere kant.
Vele kansen gegeven aan mensen, diverse keren zelfs... Helaas heb ik het nog nooit meegemaakt dat iemand een kans heeft gegrepen. Elke kans die ik mensen heb geboden is afgeslagen!! Terwijl ik er zeker van was dat deze mensen daadwerkelijk ook graag die kans hadden genomen, waarom?
Het is pure ANGST dat mensen niet zeggen wat ze VOELEN! Mensen ROEPEN maar wat in hun hoofd opkomt. Helaas is dat niet datgenen wat een mens zou moeten doen.