Waarom ik trots ben op mijn lichaam

 

Mijn lichaam is niet perfect. Ik heb lovehandles en cellulitis op mijn bovenbenen. Ik ben ook niet altijd blij als ik voor de spiegel sta. Maar ons lichaam is iets waar we trots op mogen zijn. We worden ermee geboren, we kunnen erdoor functioneren, we kunnen dingen doen die we leuk vinden, werken om geld te verdienen, anderen helpen, etc. Je lichaam geeft aan wat je nodig hebt en geeft signalen af. Ook al is het niet perfect, ik ben wel trots op mijn lichaam.

Ik hoor ontzettend vaak dat mensen niet tevreden zijn over hoe zij eruit zien en de onzekerheid bestaat voornamelijk rondom het lichaam. Dit hoor en zie ik niet alleen op mijn werk hoor, maar ook in mijn omgeving. Eigenlijk is het nooit goed en zijn veel mensen bezig met het veranderen van dingen aan hun uiterlijk. De ene probeert verschillende diëten uit, de ander probeert juist aan te komen en weer iemand anders heeft net een borstvergroting gehad.

laura

Ik snap het wel hoor, ik heb mijzelf en mijn lichaam ook niet altijd geaccepteerd. Laat staan dat ik er trots op was! Ik weet dat het heel moeilijk kan zijn. Maar ondanks dat ik niet perfect ben, ben ik nu wel heel trots op mijn lichaam. In deze blog vertel ik jullie waarom.

Het functioneert
Ik ben trots op mijn lichaam omdat het het vermogen heeft om te functioneren. Het geeft signalen af waardoor ik weet wat ik nodig heb. Ik voel bijvoorbeeld aan mijn lichaam dat ik honger heb of erg moe ben. Wanneer ik deze behoefte beantwoord, merk ik dat er weer een balans komt en dat ik weer beter kan functioneren. Daarnaast stelt mijn lichaam mij in staat om dingen te doen die ik wil. Ik kan werken, sporten, leuke dingen doen, creatief bezig zijn etc. Deze dingen verrijken mijn leven en zorgen ervoor dat ik gelukkig kan zijn. Al eerder schreef ik een blog met redenen om je lichaam te waarderen. Die kun je hier lezen.

Mijn verhoudingen
Als ik voor de spiegel sta en naar mijn lichaam kijk, waardeer ik denk ik als eerste dat mijn lichaam in verhouding klopt. Ik heb een gemiddelde lengte en de verhouding van mijn bovenlichaam en benen vind ik mooi. Verder ben ik blij met mijn kleine handen en voeten. Naar verhouding klopt dit met elkaar, althans, zo zie ik het. Ik vind eigenlijk heel veel verschillende figuren mooi maar ik vind verhoudingen bij mij zelf erg belangrijk. Soms wordt het juist heel mooi gevonden als je heel slank bent en hele grote billen hebt. Ik heb dit niet, en ondanks dat het bij iemand anders heel mooi kan staan, vind ik mijzelf in verhouding goed. Ik ben er blij mee en trots op.

Laura

Ik het kan accepteren
Ik heb mijn lichaam ook niet altijd mooi of goed genoeg gevonden. Er was altijd wel iets wat anders kon. Ik heb mijzelf lange tijd te dun gevonden. Ik vond mijzelf altijd zo 'iel' en was niet blij met mijn kleine maat. Ik vond vrouwen die meer rondingen hadden, meer heupen en iets breder waren altijd veel mooier en ik wilde dat ook. Ik heb dan ook een tijdje actief geprobeerd om aan te komen. Maar het lukte niet. Ik kon eten wat ik wilde maar ik kwam niet aan. Sommige mensen zagen dit als luxe probleem en konden niet begrijpen dat ik dat wilde. Veel mensen begrepen niet dat je je niet alleen te dik kan voelen, maar dat er ook mensen zijn die zichzelf te dun vinden en moeite hebben om aan te komen. 

Op een gegeven moment heb ik kunnen accepteren dat het was zoals het was. Ik weet niet precies meer hoe dit is gegaan, maar nadat ik van alles had geprobeerd wat niet lukte, besefte ik dat ik nou eenmaal zo was en dat dit waarschijnlijk ook met mijn leeftijd te maken had. Ik was nog helemaal niet uitgegroeid. Tegelijkertijd begon ik ook steeds meer aan mezelf te waarderen. Ik zag in dat sommige kleding juist mooi stond en dat ik daar niet perse de heupen voor nodig had die ik altijd wilde. Niet dat het met die heupen niet mooi zou staan, maar het stond ook mooi bij mij zoals ik was op dat moment. Pas toen ik het geaccepteerd had en er minder mee bezig was, merkte ik dat ik langzaam ging aankomen. Ik zag veranderingen in mijn lichaam. En toen was het ineens zoveel minder belangrijk dan dat het zou zijn in de tijd dat ik daar zo mee bezig was. Ik vertrouw nu nog meer op mijn lichaam omdat het uiteindelijk toch 'goed' gekomen is. En er zijn nog steeds dingen die ook anders zouden mogen wat mij betreft, maar het is ook oke zoals het is. Niemand is perfect.

 

perfect

 

Ik waardeer mijn onzekerheden
Dit klinkt misschien heel gek, maar de dingen waar ik onzeker over was, ben ik meer gaan waarderen. Ik vond vooral mijn armen en benen te dun. Inmiddels zijn ze wel wat dikker, maar nog steeds kan ik ook wel op kijken tegen vrouwen met mooie, wat stevigere armen. Een vriendin van mij is slank, maar heeft mooie, stevige armen. Het past perfect bij haar figuur en het ziet er heel mooi uit. Ik vond het vroeger altijd mooi als shirtjes dan mooi aansloten en ik vond mijn eigen armen dan altijd te dun. Maar inmiddels ben ik ook mijn eigen armen gaan waarderen. Waar ik eerst zo onzeker over was, kan ik nu ombuigen naar iets positiefs. Mijn armen zijn, net als de rest van mijn lichaam gezond en niet te dun. En naast dat ik die stevige armen mooi vind, kan ik dit ook mooi vinden en extra waarderen.

Mijn vormen
Ik heb geen afgetraind strak lichaam en dat hoeft voor mij ook niet. Als ik soms modellen zie met gespierde buiken waar mensen zoveel bewondering voor hebben, denk ik eigenlijk stiekem: "Ik vind mijn eigen buik mooier". En ja, er hangt iets over mijn broek als ik zit en ik heb lovehandles, maar het is ook lekker zacht en goed gevormd. Ik ben blij met mijn taille en de andere vormen van mijn lichaam. Ik hoef geen gespierde kuiten, een blokjesbuik of spierballen. Ik wil hiermee niet zeggen dat het niet mooi is als je dit hebt, maar bij mij past het niet en ik ben trots op de vormen die ik heb en die mijn vrouwelijkheid benadrukken.

Mijn mooie delen
Ik denk dat het kenmerkend is voor veel vrouwen dat ze eigenlijk nooit alles goed vinden aan zichzelf. Dat is opzich ook niet erg. Zoals ik eerder beschreef, heb ik ook dingen die ik wel anders zou willen zien. Maar ik ben trots op de delen die ik mooi vind aan mijzelf. Ik ben trots op mijn taille, borsten, handen en voeten. Ik ben sinds kort ook wel trots op mijn armen en mijn navel. Ook al zit er een gat in van mijn navelpiercing die eruit is gegroeid toen ik 16 jaar was.

laura

Imperfecties benadrukken wat mooi is
Soms kun je iets meer waarderen door de dingen die anderen tegen je zeggen en inzichten die je krijgt. Laatst was een vrouw aan het klagen over een moedervlek in haar gezicht. Ze vond hem te groot en hij zat op 'verkeerde' plek. Zij was er echt niet blij mee en vond dit heel moeilijk. Degene met wie zij sprak zei daarop dat juist die moedervlek er voor zorgt dat het beste in haar naar boven komt. Dat een imperfectie, die moedervlek, juist laat zien hoe mooi de rest van haar huid is. Als die daar niet had gezeten, was dit niet of minder opgevallen. Ik keek nog eens naar die vrouw met de moedervlek en ik zag het inderdaad. Ze was prachtig en die moedervlek hoorde bij haar en maakte haar huid nog mooier. Dit vergeet ik niet meer. Ik vond het zo mooi en het is ook echt waar. Daar ben ik van overtuigd. Imperfecties maken ons mooier, unieker en zorgen er voor dat alles wat mooi is nog duidelijker naar voren komt.

Waarom ben jij trots op jouw lichaam?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Maandag 23 juni 2014 12:37
Mooi geschreven en zeker leerzaam voor mensen die een negatief beeld hebben over hun lichaam!
L - Maandag 23 juni 2014 12:41
Wat een fijne blog Laura!
Rianne - Maandag 23 juni 2014 12:47
Ik vind het heel knap dat je zo over jezelf kunt schrijven, op een of andere manier hoor ik er echt de liefde voor je eigen lichaam in door. Inspirerend!
Hekepekepao - Maandag 23 juni 2014 13:02
mooi geschreven, knap dat je zo positief kunt zijn over jezelf!! dat wil ik ook uitijndelijk ook kunnen :D
Ik ben trots op mijn navel en de moeder vlek net schuin er boven, vind ik mooi staan, en heb ik als sinds mijn geborte en het zecht wel iets over mij hihi
lies - Maandag 23 juni 2014 13:11
wauw, mooi geschreven !
ik hoop dat ik ook ooit zo over mezelf kan denken.
En daarbij vind ik jou figuur ook prachtig ;) !
miri - Maandag 23 juni 2014 13:16
mooi en open en inderdaad je bent mooi! Maar het belangrijkste is inderdaad dat je het zelf ook vind, ondanks de imperfecties..!
Jelle - Maandag 23 juni 2014 13:29
Ik zou deze blog eerder serieus nemen als deze door iemand geschreven die er wat minder knap uitzag dan Laura. Ook staan er wel wat vreemde dingen in. Stevige armen bij vrouwen mooi? Absoluut niet. Denk dat heel wat vrouwen jaloers zijn op jouw figuur, Laura.
Maanmeisje - Maandag 23 juni 2014 14:17
Mooi geschreven! Je bent een mooi persoon. Op de vraag weet ik geen antwoord, aangezien ik niet het gevoel heb dat ik ergens trots op ben, maar wie weet ooit :-)...
N - Maandag 23 juni 2014 14:51
Echt een goede blog, dank je wel Laura! :)
RosieV - Maandag 23 juni 2014 15:10
Ik heb heelveel moedervlekken maar ik vind het mooi.
Het is iets unieks aan je niet iedereen heeft er veel.
En wanneer je niet goed bruin wordt geven die vlekjes wel een kleurtje.
xxbetul - Maandag 23 juni 2014 15:29
Wauw, wat een mooie blog Laura. Dankjewel daarvoor! Ik ben trots op mijn lange, mooie wimpers. :)
Nikki - Maandag 23 juni 2014 15:36
Wauw hele mooie en fijne blog. En de foto's zijn ook heel mooi.
Ik hoop maar dat ik er ook ooit zo over kan gaan denken, dat zou zó fijn zijn.
Katja - Maandag 23 juni 2014 15:40
Wauw, wat een mooie blog! Ik hoop dat ik in de toekomst ook over mijn lichaam zal kunnen spreken. Erg motiverend!
Anoniem - Maandag 23 juni 2014 15:43
Jij hebt zo'n mooie buik, doe jij workouts? I
- - Maandag 23 juni 2014 15:47
Mooie blog! Ik vind het heel knap dat jij zo tevreden kan zijn met je lichaam! Ik heb heel veel respect voor je Laura!! Zelf vind ik alles aan mijn lichaam lelijk: ik heb te dikke kuiten, lelijke heupen, niet eens een strakke buik ookal doe ik regelmatig oefeningen, en lelijke armen en geen borsten :(
dansmetmij - Maandag 23 juni 2014 16:19
Heel mooi geschreven. Zo fijn om te lezen dat je je eigen lichaam nu zo kunt waarderen en er blij mee bent. Hopelijk lukt ons dat allemaal:)
Anonymous - Maandag 23 juni 2014 16:25
Mooi geschreven! Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen...
Marije - Maandag 23 juni 2014 17:05
Mooi!
Anoniem - Maandag 23 juni 2014 18:02
EUH.... ik zie geen lovehandles.... :S
xChicksterr - Maandag 23 juni 2014 18:16
Weet je wat ik niet snap? Dat er op het forum geen foto's van gezonde lichamen mogen staan en hier wel een foto van de buik van Laura staat. Ik vind dat een beetje scheef. Misschien is er een rede voor die ik niet snap? Ik bedoel dit helemaal niet lullig of iets dergelijks, ik vraag het me gewoon af.
M - Maandag 23 juni 2014 18:59
Super mooi geschreven Laura, vooral het stuk 'mijn vormen' vind ik mooi.. Ik was voor mijn eetstoornis nooit met extreem sporten of gezond eten bezig.. Nu ik herstel van mijn eetstoornis wil ik dit wél, ookal weet ik donders goed dat dat alsnog mijn eetstoornis is, maar het voelt alsof het moet in deze maatschappij, maar jij laat me toch even realiseren dat er genoeg mensen zijn die dat allemaal niet persé hoeven, en ik hoop dat ik daar ook weer kom. Dankjewel! Mooie blog. x
Ano - Maandag 23 juni 2014 19:16
Heel erg mooi geschreven!
Lot - Maandag 23 juni 2014 19:18
Echt super knap hoe je naar je lichaam kijkt!
Het heeft voor mij bijna 10 jaar geduurd, maar ik kan dat inmiddels ook steeds beter. Ik heb geleerd wat milder naar mezelf te zijn en dankbaar te zijn dat mijn lichaam na heel wat jaren rommelen met eten en teveel sporten, nog steeds zo goed functioneert en ik ben trots dat ik nu gezond ben. Mooi om dat in jouw blog ook te lezen; we lijken soms te vergeten dat een lichaam meer is dan alleen ons uiterlijke omhulsel, maar dat het zorgt dat we kunnen functioneren. Daarom probeer ik nu mijn lichaam niet meer tegen te werken, maar te luisteren naar de signalen van lichaam.

Ik ben trots op mijn sproetjes, borsten, buik en taille. Daarnaast leer ik ook om steeds milder naar mijn vrouwelijke heupen en billen te kijken. En ja, ook ik heb echt wel een beetje vet rondom mijn kont en heupen. Maar het feit dat ik juist de focus leg op deze voor mij imperfectie, betekent misschien inderdaad dat ik dat wat ik mooi vind aan mezelf nog meer kan waarderen. Het zijn mijn eigen "Perfect imperfections" (John Legend). Het maakt mij mij. Ik zou het iedereen gunnen op deze manier naar zichzelf te kunnen kijken.
G. - Maandag 23 juni 2014 20:12
:) zonder grapjes: ik word blij van jou Laura.. dankjewel!

# melodramatisch figuur die wel meent wat ze zegt: merci!
J - Maandag 23 juni 2014 20:38
Laura, wat kun je doeltreffend schrijven over dit onderwerp. Echt een waanzinnig goed voorbeeld voor mij. En je bent zo mooi!
kim - Maandag 23 juni 2014 21:13
Ik word morgen 16. En zit dus midden in de puberteit. Een tijd vol onzekerheden.
ik ben erg blij met mijn zandloperfiguur. Als ik meisjes zie die echt geen rondingen hebben, en daar zich heel klote mee voelen. Ben ik stiekem toch wel een beetje blij met de curves die ik heb. Ze zeggen altijd 'perfect cuddle body'.

niks is mis met een lekkere stevige bil, volle borsten, thick tighs en love handles!
Claire - Maandag 23 juni 2014 21:30
Super mooi geschreven Laura!!! Dit komt precies op het goede moment en geeft een heel andere kijk op mijn situatie of huidige ontwikkelingen.
S. - Maandag 23 juni 2014 21:39
Goede blog, maar beetje jammer dat er maar weinig mensen zijn die antwoord geven op de vraag aan het eind van de blog!!

Ik ben trots op m'n lichaam, omdat het na alles nog functioneert en dat ik kan doen wat ik wil, omdat m'n lichaam gezond is.
Haremaje - Maandag 23 juni 2014 23:06
Wauw mooi geschreven! En ik vind je armen helemaal niet dun, gewoon gemiddeld en mooi!
Haremaje - Maandag 23 juni 2014 23:08
Ik vind het nog steeds moeilijk om te zeggen dat ik trots ben op mijn lichaam. Maar ik ben trots op mijn mooie gespierde benen en mijn volle borsten.
kimgaatervoor - Dinsdag 24 juni 2014 08:00
Ik ben trots op mijn lichaam dat zichzelf altijd heeft hersteld nadat ik het pijn heb gedaan.
Dat mijn lichaam er voor zorgt dat ik lekker veel kan wandelen, en kan sporten, dat mijn lichaam me in staat stelt om te genieten van dingen.
Dat mijn lichaam me laat voelen, en mijn zintuigen mijn leven verrijken.
xchanel - Dinsdag 24 juni 2014 09:38
Mooi geschreven Laura.
En je bent een prachtmeid
michelle - Dinsdag 24 juni 2014 10:02
Mn lange wimpers, grote ogen, zoenlippen en kont :D
I'm_only_human - Dinsdag 24 juni 2014 14:43
Prachtig geschreven Laura!
Ik kan nog niet zeggen dat met de volle 100 % trots ben op mijn lichaam, maar wel delen daarvan. Ik ben trots op mijn handen, voeten en haar.

sindy - Dinsdag 24 juni 2014 19:15
Echt heel goed geschreven!
Line - Dinsdag 24 juni 2014 20:59
Super geschreven Laura! Heel inspirerend :)
Je mag zeker trots zijn op zo'n lichaam!
Ingrid - Dinsdag 24 juni 2014 21:33
Inspirerend blog zeg, super! Dank je wel!!! Je bent ook een prachtige vrouw om te zien! Zelf ben ik erg dankbaar dat mijn lichaam me niet in de steek laat terwijl het het aardig wat te verduren heeft gehad. Ik wil zelf wat aankomen en vind het belangrijk mezelf te accepteren zoals ik ben, mezelf ok voelen dan komt de rest vanzelf.
JoJoo - Zaterdag 28 juni 2014 19:44
Mooi blog! Zeker het laatste stukje: 'Imperfecties benadrukken wat mooi is'. Eyeopener! Thnx :-)
qali - Zaterdag 27 februari 2016 11:36
wouw heel mooi geschreven................ en heel erg mooi