Waar ik allemaal dik van werd

 

Wanneer ik nu terugdenk aan het dieptepunt van mijn eetstoornis word ik soms nog overspoeld door een intens verdriet. In die periode zat ik erg in de knoop met mezelf. Mijn eetstoornis bood mij veiligheid. Het geborgen gevoel dat ik miste in elk ander aspect van mijn leven op dat moment. Op dat dieptepunt gaf ik mij volledig over aan de eetstoornis en was het de eetstoornis die de controle nam.

Als ik mijn kamer rondkijk zie ik, naast de nodige rommel, ook wat parfum en nagellak op mijn tafeltje staan. Naast het feit dat ik er niet veel ruimte voor heb, gebruik ik ze ook redelijk vaak en staan ze daarom binnen handbereik. Ik denk dat ik niet de enige ben die redelijk wat douchegels en bodylotions in de badkamer heeft staan. Als ik een drukke dag heb gehad kan ik mij er echt op verheugen om uitgebreid te douchen. Hoe ontspannen dit nu voor mij is, zo lastig vond ik dit een aantal jaar geleden.

Toen ik niet lekker in mijn vel zat werd douchen een opgave. Elke keer werd ik geconfronteerd met mijn lichaam. Het lichaam waar ik meer in wilde kneden, maar de klei leek te stug. Elke confrontatie liet me ellendiger voelen. Ik probeerde deze momenten dat ook te beperken, en douchte steeds korter en minder vaak. Ik werd er moedeloos van dat de eetstoornis alles wilde aangrijpen, en dus liet ik het vaak maar gebeuren. 

nagels1

Nagellak

In die tijd heb ik best wat gekke gedachtes ontwikkeld. Zo was ik een tijd lang overtuigd dat ik dik zou worden van nagellak. Ik had in de loop der jaren een grote doos met veel verschillende soorten nagellak verzameld. Hier was ik best trots op geweest, en regelmatig lakte ik dan ook de nagels van mijn vriendinnen. Ineens ontstond in mijn hoofd het idee dat dit slecht was. Dit idee bleef in mijn hoofd spoken en werd steeds groter en dreigender. Twee weken later heb ik al mijn nagellak verkocht. Ik durfde het niet meer aan.

Nog steeds gebruik ik niet veel nagellak, maar ik ben er zeker niet meer bang voor. Ik heb ondertussen braaf wat potjes in mijn badkamer staan en ik kan er ook echt van genieten om mijn nagels weer te lakken. 

Lippenbalsem

Lippenbalsem heeft een apart plekje in dit rijtje. Toen mijn eetstoornis zich een beetje begon te vormen had ik zeker nog geen afkeer tegen lippenbalsem. Ik was hier misschien wel een beetje verslaafd aan. Ik vond het een naar gevoel als mijn lippen droog waren en over elkaar heen schuurden. Ik had dan ook daadwerkelijk wel 4 balsems in mijn zak zitten. Pas veel later, toen ik mij realiseerde hoe vet lippenbalsem is, ben ik ermee gestopt. Ook lipstick en lipgloss weigerde ik te dragen. Ik was veel te bang dat ik het er per ongeluk af likte en binnen kreeg. 

Ook lippenbalsem en lippenstick gebruik ik ondertussen alweer een hele tijd. Ik kan nu inzien dat het echt geen kwaad kan als je wat binnenkrijgt. Balsems horen juist vet te zijn, zodat je lippen goed gevoed worden. 

Zonnebrand

Mijn gedachtes werden steeds extremer. Niet lang hierna stopte ik met het gebruik van zonnebrand en bodylotions.  Toen ik mij aan het insmeren was in de zomer bekroop mij het idee dat ik al die olie op zou nemen en dat ik hiervan zou aankomen. Die week nog ben ik gestopt met het gebruiken van zonnebrand. Zeker in de zomer is dit natuurlijk niet verstandig. Ik ben in die maanden dan ook een aantal keer flink verbrand. Hierdoor werd mijn huid erg droog en snakte juist naar wat extra verzorging.

Nu probeer ik goed voor mijn huid te zorgen. Ik heb een gevoelige huid die snel verbrandt. Als ik merk dat mijn huid wat droog aan begint te voelen smeer ik nu wat extra. Ik merk dat een gevoede huid meer straalt dan een droge huid waar niet naar omgekeken wordt.

Haar uittrekken

In de kliniek werd ik twee keer per week gewogen. Dit vond ik erg spannend en dubbel. Mijn gezonde ik wilde aankomen en weer goed voor mijzelf zorgen. Mijn eetstoornis wilde dat helemaal niet. Ik moest meer afvallen, dat kon prima. Na een paar weken in de kliniek was ik inderdaad wat aangekomen. Ergens wist ik ook wel dat ik er niet meer onderuit kwam, het moest nu gebeuren. Ik kon niet meer met eten sjoemelen, en compenseren mocht ik ook niet meer. Mijn eetstoornis raakte in paniek en begon andere manieren te zoeken om het aankomen te vertragen. De avond voor het wegen zorgde ik dat ik tijd had om lang te douchen. Met een washandje maakte ik mijn lichaam een beetje nat en zette de douche weer uit (stel je voor dat het water in je poriën trekt…)

Ik gaf mezelf een uur om mijzelf grondig te scheren. Daarna waste ik me snel af. Met een handdoek om liep ik naar de kamer met mijn pincet in mijn hand geklemd. Ik knipte mijn felste lampje aan en nam plaats. Ik zocht alle overgebleven haren op mijn lichaam en trok die eruit. Soms had ik hier zelf een vergrootglas bij. Alles moest eruit. Zo kon ik soms wel uren zitten. Als ik dit niet goed genoeg had gedaan kon ik echt in paniek raken bij het wegen de dag erna.

Dit vind ik zelf de meest extreme die er tussen zit. Deze angst heb ik ook vrij snel bespreekbaar gemaakt tijdens therapie, omdat ik er ook veel tijd aan kwijt was. Ik wist op dat moment zelf dat dit niet helpend was, maar ik bleef erin hangen. Ookal gaat dit allang niet meer over eten, toch is dit voor mij echt een duidelijk voorbeeld waarbij naar voren komt dat de eetstoornis de controle over had genomen. 

thee1

Verwarming uit

Ooit had ik ergens gehoord dat je sneller afvalt als je je in een koude omgeving bevindt. Je lichaam heeft dan meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Dit liet ik me geen twee keer zeggen. In diezelfde winter heb ik mijn verwarming geen één keer aangeraakt. Ook het douchen werd niet alleen korter, maar ook kouder. Ontspannend vond ik het toch al niet meer, dan kon ik maar beter 'nuttig douchen.' Hoe meer ik wegzakte in de eetstoornis, hoe killer mijn huis ook werd. Echt warmhouden kon ik mijzelf eigenlijk al niet meer, en ik dronk in die tijd dan ook liters thee. 

Als ik mijn lijstje zo eens teruglees weet ik zeker dat geen enkel punt daadwerkelijk gewichtsverlies gaat opleveren. Op dat moment was ik zo ver heen dat ik mijzelf wijsmaakte dat dit echt kon helpen. Het is echter wel zo dat je lichaam iets meer energie nodig heeft om warm te blijven in een koude omgeving, maar dit is zo nihil dat je hier echt geen verschil in zal merken. 

Toen ik eenmaal een gezond gewicht had bereikt zijn deze angsten dan ook langzaam gestorven. Ik kon inzien dat dit geen realistische angsten waren, maar manieren van mijn eetstoornis om mij in zijn macht te houden. Dit inzicht heeft mij geholpen om deze angsten ook echt los te kunnen laten. Ook heeft het mij geholpen om dit destijds bespreekbaar te maken. Ik schaamde mij erg voor deze gedachtes en het was voor mij helpend om te horen dat deze angsten niet kloppen met de werkelijkheid. Dit gaf mij al veel meer rust. 

Hoe ga jij met de irreële angst ergens dik van te worden om?

Fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

~ - Woensdag 26 december 2018 14:01
Het zou vast goed bedoeld zijn maar vind deze blog allesbehalve helpend. Het kan - vooral bij het ontwikkelen van een eetstoornis juist op ideeën brengen. Het spijt me maar kon het niet laten hier iets van te zeggen. Zou het jammer vinden als mensen mede hierdoor dieper in hun eetstoornis wegzakken..
Nathalie - Woensdag 26 december 2018 14:15
Dit dacht ik ook meteen!
D - Woensdag 26 december 2018 16:12
Ik hoop dat je begrijpt dat dit, zoals lonneke ook noemt, echt irreële dingen zijn. Ze kloppen dus niet!
G. - Woensdag 26 december 2018 18:16
:) hier een soort van dezelfde initiele reactie. Ik dacht in ieder geval: hela, ik word helemaal niet blij of rustig van het lezen van deze blog. Mijn oplossing was: hoppa naar beneden scrollen. En vervolgens een andere blog lezen. De ene blog helpt wel de andere niet, zodra je je er van bewust bent kan je kiezen wat je er mee doet!

Grjsss
Mae - Woensdag 26 december 2018 14:16
Nee vond juist dat het sneu is dat ze zo heeft gedacht voor haar en je beseft wow dit wil je toch niet! Het zet mij niet op gedachten ph dat ik eens proberen, juist niet
Eva - Woensdag 26 december 2018 15:24
Ik heb echt nog nooit nagedacht over lippenbalsem en zonnebrand..! Voel me echt zo slecht nu. Maar er staan ook geen kcal op de verpakking?? Maar zit het er wel in?? En hoeveel dan?? Want het is dan natuurlijk wel zo dat je lichaam het opneemt!!
Belle - Woensdag 26 december 2018 15:31
Je lichaam zweet het ook weer uit en onder de douche spoel je het ook weg. Laat je niet gek maken, je kunt helemaal niet aankomen van die dingen. En calorieën staan los van crèmes en dingen die je op je huid aanbrengt. Ik gebruikte die dingen ook heel erg veel en heb deze gedachtes ook gehad, toen stopte ik en het verschilde totaal niks in mijn gewicht. Gewoon onmogelijk dat dit invloed heeft op je gewicht.
Belle - Woensdag 26 december 2018 15:32
Overigens vind ik het ook niet de handigste blog
Starchild - Woensdag 26 december 2018 15:38
Ja tuurlijk... want een beetje lippenbalsem staat gelijk aan een pakje roomboter opeten.. En zonnebrand? Dan kan je net zo goed zonnebloemolie drinken ipv water..

People doe ff normaal. Deze blog is juist bedoeld om je te laten inzien dat je angsten puur vanuit de eetstoornis komen en dat je je dus nergens druk om hoef te maken.

Denk ff na.. als die angsten terecht zouden zijn en je echt dik zouden maken, dan zouden er ook allerlei tips op dieetsites staan.

Maar guess what.. dat is niet zo! Je weet wel beter dan dat!
Dragonfly - Woensdag 26 december 2018 16:27
Precies dit starchild
Dragonfly - Woensdag 26 december 2018 16:27
Deze dingen laten zien hoever je geest kan gaan om een angst te ontwikkelen. Angsten die echt zijn, maar gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid.
Om maar wat te noemen toen ik er nog wel last van had... Ik deed m'n trouwring af, want dat kon m'n gewicht beïnvloeden.. Belachelijk als ik er nu op terug kijk.

Bekijk deze blog niet te zwaar. Je komt niet aan van een lipbalsem of zonnebrand crème.. Echt niet
Maria - Woensdag 26 december 2018 16:30
Chemische cosmetica werken als xeno-oestrogenen, die verstorend werken op je hormonen. Niet iets om bang van te worden maar wel beter natuurlijke producten gebruiken. Lippenbalsem met bijenwas is veel gezonder.
Vroeger dacht ik wel dat ik bijna alle vet moest uitbannen. Onder de jam wel een ietsje boter maar onder de kaas natuurlijk niet. Gebruik nu meer olie en vet maar ben toch superslank.
M - Woensdag 26 december 2018 17:28
Ik vind dit niet het juiste platform om te beginnen over mogelijke hormoon verstorende werking van chemicaliën in sommige cosmetica. Misschien goed bedoeld, maar niet handig onder een blog waarmee geprobeerd wordt mensen met irreële angsten te helpen. Ook al zet je erbij 'niets om bang van te worden'... dat is nou juist hoe een groep kwetsbare mensen het wel zal lezen.
Maya - Woensdag 26 december 2018 18:48
"Ook lippenbalsem en lippenstick gebruik ik ondertussen alweer een hele tijd. Ik kan nu inzien dat het echt geen kwaad kan als je wat binnenkrijgt."
Het kan geen kwaad, maar dat maakt mijn angst dat ik van lippenbalsem aankom nou niet bepaald minder.. eigenlijk bevestigd het dus: je kan er van aankomen.
Net als wat er vaak gezegd wordt: een keer wat meer eten dan normaal kan geen kwaad.
Ineke - Woensdag 26 december 2018 19:51
Ik zit nu dus de hele tijd te stressen over de lipstick die ik vandaag op gedaan had. Snel eraf gehaald. Had ik echt nog nooit eerder over nagedacht 😂
Dragonfly - Woensdag 26 december 2018 19:58
Oh gosh kom op... Je komt niet aan van lipstick!!!
C. - Woensdag 26 december 2018 20:00
Herkenbaar!
Ik was bang van tandpasta en wilde ook geen antibiotica slikken toen ik een infectie had, omdat ik er heilig van overtuigd was dat de dokter me pillen had gegeven om aan te komen.
Captains Obvious - Woensdag 26 december 2018 20:01
Het punt van de blog is dat dit soort gedachten de meest idiote, nergens op slaande en onware ideeën werkelijkheid worden door je eetstoornis. Je zou hier uit moeten halen dat het echt idioot is dat je die gedachten echt gaat geloven! Kom op, aankomen van lippenbalsem, dat gebeurt nog niet al had je het graag. Denk na met je gezonde verstand en niet met je eetstoornis verstand, die moet echt haar domme mond houden. Jullie zijn slimmer dan mevrouw eetstoornis!
D - Woensdag 26 december 2018 20:06
Het verbaast me echt hoeveel opschudding hier rondom ontstaat en word er bijna een beetje verdrietig van hoe ver sommige van jullie gaan in het kleiner maken van jullie wereld en zou jullie zou bakken lipgloss en kilo’s zonnebrand op je lichaam gunnen want echt, van iets wat je niet eet kun je echt niet aan komen. Echt niet.
Hermione - Woensdag 26 december 2018 20:27
Ik vind deze blog heel fijn omdat ik vrijwel al deze angsten herken. Ik studeer geneeskunde, ik weet hoe ontzettende onzin het allemaal is. Mijn hoofd vertelt me al jarenlang belachelijke dingen. Toch is er soms nog angst en ik vind het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.
Starchild - Woensdag 26 december 2018 20:36
Weet je waar je een mooi en gezond lijf van krijgt? Een leven zonder eetstoornis.
Femke - Woensdag 26 december 2018 21:07
Wat een reacties joh! Ik vind het een goeie blog hoor Lonneke!
Janneke - Woensdag 26 december 2018 21:14
Herkenbaar. Die irreële angsten. Daarbij had ik ook vaak de gedachte: Ik mag het niet, want crème en lippenbalsem is goed zorgen voor je zelf en dat voelde voor mijzelf heel erg fout.
Maar nu zie ik in dat dát erg zinloos was om te denken.
Weetje, niemand heeft er last van wanneer jij voor jezelf zorgt. Sterker nog, als je voor jezelf zorgt, ben je voor een ander ook veel leuker!

Dus meiden/jongens het mág gewoon echt! Je mág voor jezelf zorgen. Daar wordt het alleen maar beter door. Echt.


Nadine - Woensdag 26 december 2018 21:30
Ieder pondje gaat door het mondje jongens!
Floor - Woensdag 26 december 2018 21:40
koude douches nemen.. breng ze nou niet op ideeen
Fire - Woensdag 26 december 2018 23:07
Voor iedereen die nu in paniek schiet: GEEN van de dingen in deze lijst gaat je meer dan een gram laten aankomen of afvallen. Misschien is dit een goed moment om bij jezelf na te gaan waar die angst ineens vandaan komt, en hoe je op een gezonde manier aan de behoefte die daar onder zit kan voldoen?
Eline - Woensdag 26 december 2018 23:36
Nu staan er nóg meer producten op de verboden lijst. Ik gebruik dus geen zonnebrand zodat ik kan verbranden en mijn lichaam meer energie verbruikt door te herstellen
Lost girl - Donderdag 27 december 2018 00:10
Misschien moet je de reacties hierboven even lezen. Wat je ook wel of niet doet met je uiterlijk, het gaat geen effect hebben op je gewicht. Luister alsjeblieft naar je gezonde verstand want dat weet echt beter dan je eetstoornis en destructieve zelf. Het is moeilijk om ernaar te handelen maar daag in ieder geval de gedachte uit.
Eline - Donderdag 27 december 2018 08:20
Dank je!
Lonneke - redactie Proud2Bme - Donderdag 27 december 2018 08:36
Lieve allemaal. Ik schrok een beetje van de hoeveelheid reacties. Ik snap hoe deze blog gelezen kan worden, maar ik heb hem niet zo bedoeld. In de kliniek herkenden velen deze angsten, en zo kwam ik erachter dat ik niet de enige was met deze gedachtes. Ik wilde juist met deze blog laten zien dat dit echt ireële angsten zijn die je niet verder gaan helpen. Ze geven de eetstoornis juist meer ruimte. Ik vond het zelf achteraf heftig om te merken op hoeveel vlakken die eetstoornis controle had gekregen. Ik hoop dat jullie met deze info de blog in een ander licht kunnen bekijken. Laat je alsjeblieft niet gek maken. Liefs, Lonneke
Moos - Donderdag 27 december 2018 11:45
Irreëel houdt in dat het ‘niet reëel is’, dus dat het niet waar is. Ik denk dat Lonneke dit juist wil duidelijk maken. Zodat je niet trapt in je onwerkelijke gedachten.

Ik vind het overigens juist een mooie blog, het zet me weer even met beide benen op de grond ❤️.
mijnblogeva - Vrijdag 28 december 2018 09:59
In mijn anorexia periode was ik bang geworden van deze nlog.
Nu kan ik er om lachen. Ik had zelf enorm veel van die trekken. Voor het wegen moest em zal ik altijd naar de wc gaan en ik moest altijd hetzelfde ondergoed en dezelfde sokken aan. Ook dat ene kruimeltje moest altijd op mn bord blijven liggen en 1 kcal meer of minder maakte in mijn hoofd al een inmens verschil. Net als ik tijdens het wandelen altijd de buitenbocht moest nemen.
Nu weet ik dat het de grootste onzin is.
In de kliniek ben ik deze angsten aangegaan en heb ik gezien dat het NIETS uit maakt. Je moet je beseffen dat dit allemaal fabels zijn en als je hier getriggert door wordt dit komt door een hele sterke eetstoornis. Het enige wat het je oplevert om zulke gestoorde handelingen te doen is dat het je stoornis versterkt en het je heel veel tijdverlies geeft. Ik ken mensen die er zo ver in gingen dat ze oprecht geloofde dik te worden van water. Laat je niet gek maken, kies voor herstel!××
mijnblogeva - Vrijdag 28 december 2018 09:59
In mijn anorexia periode was ik bang geworden van deze nlog.
Nu kan ik er om lachen. Ik had zelf enorm veel van die trekken. Voor het wegen moest em zal ik altijd naar de wc gaan en ik moest altijd hetzelfde ondergoed en dezelfde sokken aan. Ook dat ene kruimeltje moest altijd op mn bord blijven liggen en 1 kcal meer of minder maakte in mijn hoofd al een inmens verschil. Net als ik tijdens het wandelen altijd de buitenbocht moest nemen.
Nu weet ik dat het de grootste onzin is.
In de kliniek ben ik deze angsten aangegaan en heb ik gezien dat het NIETS uit maakt. Je moet je beseffen dat dit allemaal fabels zijn en als je hier getriggert door wordt dit komt door een hele sterke eetstoornis. Het enige wat het je oplevert om zulke gestoorde handelingen te doen is dat het je stoornis versterkt en het je heel veel tijdverlies geeft. Ik ken mensen die er zo ver in gingen dat ze oprecht geloofde dik te worden van water. Laat je niet gek maken, kies voor herstel!××