Voorjaarskriebels of voorjaarsmoeheid

 

Heb jij al zin in de zomer? Ik wel hoor! Wanneer de eerste zonnestraaltjes en lentebloemetjes opkomen krijg ik weer een beetje hoop. Na zo'n donkere, koude winter mag het van mij wel weer eens wat lekkerder gaan worden! De hele tijd mezelf warm houden met winterkleding is nu wel eens klaar. De zon mag het nu van mijn winterjas, sjaal en muts over gaan nemen!

Ik heb nu al zin om 'savonds op het strand te hangen met vrienden, terrasjes te pakken, zonder jas naar buiten te gaan, op mijn slippers naar de markt te wandelen, festivals te bezoeken, zomerhits te luisteren, mijn zomerkleren uit de kast te halen en om lekker weer een beetje bruin te worden van de zon! Het zit er allemaal weer aan te komen. En daar alleen al krijg ik weer wat energie van.

Maar sommige mensen moeten wat meer moeite doen om die energie terug te vinden na de wintermaanden. Als je dat herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van voorjaarsmoeheid. Het schijnt algemeen bekend te zijn dat deze lusteloosheid bij veel mensen aanwezig is in de lente, maar ik had er nog nooit over gehoord. Toch klinkt het mij logisch in de oren en herken ik mijzelf er wel een beetje in. Door dit te weten kun je de moeheid na de winter verklaren en daardoor voelt het minder lastig.

Voorjaarsmoeheid ontstaat doordat we in de winter minder buiten komen en minder zon zien. Ook eten we in de winter minder verse groenten en fruit, waardoor ons energielevel erg gedaald is. Die lusteloosheid wordt ook wel een 'verlengde winterdip' genoemd. Je kunt je moe en somber voelen en soms zelfs wat meer trek dan normaal hebben of last hebben van eetbuien.

Wat je kunt doen tegen een winterdip, kun je HIER lezen. Wat je daarnaast kunt doen tegen moeheid tijdens de lente, lees je hieronder. Accepteer dat je moe bent en merk op dat het fijn is dat je de moeheid kunt verklaren en deze dus geen ernstige oorzaak heeft. Zie die voorjaarsmoeheid als een soort hoopvolle winterdip. Het weer wordt alleen maar beter, en jouw energielevel dus ook!


1. Beweging

Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Het kan zijn dat je de afwas doet, stofzuigd, boodschappen doet, gaat wandelen of op de fiets naar een vriendinnetje gaat. Maar beweging zorgt ervoor dat je weer energie krijgt. De hele dag stil zitten, bevordert je lusteloosheid. Natuurlijk ga je geen half uur bewegen wanneer je dit van een arts niet mag of als je ziek bent.

Maar wanneer je somber in je bedje blijft liggen op een dag waarop je eigenlijk wel iets zou willen doen, probeer dan toch dat bed uit te komen en iets te gaan doen! Je krijgt vanzelf die energie terug!


2. Ga naar buiten

Buitenlucht kan je even lekker opfrissen en de eerste zonnestralen, sneeuwklokjes en narcissen doen je vast ook goed. Probeer daarom in ieder geval minimaal 15 minuten per dag naar buiten te gaan. Als het zonnetje schijnt, kan het zelfs lekker zijn om in de tuin te gaan zitten met je jas aan, een plaid en een lekkere kop thee. 

3. Eten
Het kon natuurlijk niet uitblijven, maar ook gezonde voeding is bij voorjaarsmoeheid belangrijk. Het eten van extra verse groenten en vers fruit is een must in het voorjaar. In de winter zijn deze verse groenten minder gemakkelijk verkrijgbaar en wanneer de lente komt, is er weer lekker veel keuze! 

Het is ook belangrijk voldoende vitamine D binnen te krijgen. Die vind je onder andere in sardines, zalm en margarine met vitamine D. Maar pak ook de zonnestraaltjes die er al zijn even mee! Daardoor maakt je lichaam ook al wat vitamine D aan waardoor je wat meer energie krijgt!

4. Regelmaat
Zorg ervoor dat je redelijk regelmatig eet, zodat je de energie opname goed verdeelt over de dag. Eet voldoende en uiterlijk om de 3 uur. (min. 6x per dag) Ook is het belangrijk die structuur toe te passen op je dag- en nachtritme. Hou je biologische klok in de gaten door ongeveer op vaste tijden naar bed te gaan en op vaste tijden op te staan. Zo weet je lichaam weer wanneer het moet slapen en wakker moet worden, ondanks dat het niet meer vroeg donker is.

5. Acceptatie
Accepteer dat je wat opstartproblemen hebt na de winter.
Heb ook geduld met jezelf om dit weer te herstellen. Wordt niet bij voorbaat al moedeloos, maar kijk vooruit naar de zomer! Het wordt weer lekkerder weer, de avonden worden langer, de dagen lichter en er komt weer zon!

En blijf natuurlijk lekker dromen over de zomer! Heerlijk verlangen naar de zomeravonden en ondertussen je herfstjas dragen! Die zomer komt er! Ook dit jaar!

Misschien fleurt deze zomerhit je alvast een beetje op!

Waarom heb jij zin in de zomer?

Foto's: Charisse Joy

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lauri - Maandag 5 maart 2012 13:36
Leuke blog!!
Ik heb zin in de zomer omdat ik dan eindelijk weer is mijn jurkjes aan kan doen en het weer is warm heb ipv dat ik bevries! &Daarnaast is het zonnetje gewoon overheerlijk(:
JustmeXx - Maandag 5 maart 2012 16:48
Wat een timing.. Hier in Belgiė is het net weer gaan sneeuwing sinds vandaag :s :p
JustmeXx - Maandag 5 maart 2012 16:54
*sneeuwen
Daantje - Maandag 5 maart 2012 22:41
FUCK 2012, er zijn nog maar 2 maanden voorbij en wat krijg ik in mijn dossier cadeau: Officieel anorexia en een hersentumor.
ROTKANKER!

MAAR IK BLIJF VECHTEN TEGEN BEIDEN! HET LEVEN ZAL HET WAARD BLIJKEN!

Morgen is de operatie en hopelijk kunnen ze het helemaal verwijderen! AKA - NERVOUS!

TOCH KOMT HET GOED! DAAR BEN IK VAN OVERTUIGD!

Stay strong girls and show people you love them.
You only got 86400 seconds in a day to turn it all around or to throw it all away!

Take care, dikke kus!

Liefs, Daantje