Voor een ander denken

 

Gedachten invullen voor een ander: iedereen doet dat wel eens. "Ze vinden me vast heel vervelend, als ik weg ben zal iedereen over mij praten, mijn vriendinnen willen me er eigenlijk helemaal niet bij hebben, ze zijn me op school liever kwijt dan rijk..." Het zijn zomaar wat gedachten die wel eens bij een willekeurig iemand door zijn hoofd kunnen spoken. Iedereen is wel eens onzeker, dat is heel normaal. Gelukkig zijn de meeste mensen wel in staat deze gedachten te relativeren. Helaas zijn er ook mensen die zich dagelijks helemaal gek laten maken door zulke onrealistische gedachten...

Sommigen gaan er al standaard van uit dat andere mensen slecht over hun denken. Als er iets verkeerd gaat dan denken zij metéén dat het hun schuld is. Maar jij kan helemaal niet in het hoofd van iemand anders kijken. Dus hoe kan je dan ooit weten wat de ander over jou denkt? Daar is echt maar één manier voor en dat is er naar vragen.positief denken

Constant voor een ander gaan lopen invullen wat die persoon wel niet over jou zal denken is zinloos. Je wordt er niks wijzer van, je gaat je er zelfs alleen maar heel erg onzeker door voelen. Bovendien zijn andere mensen vaak veel te druk bezig met zichzelf en hun eigen leven, zij hebben echt geen tijd over om ook nog eens de hele dag over jou na te gaan lopen denken.

Ik maakte mij vroeger constant druk over wat anderen van mij zouden denken. Zo kon ik van de supermarkt terug komen met een brood, wat appels, een pak melk en een zak m&m's. Soms deed ik dat terwijl ik eigenlijk alleen maar appels nodig had, maar vooral niet wilde dat de caissière zou denken dat ik aan de lijn zou doen. Meestal was het ook andersom. Dan had ik zo veel zin in m&m's, maar om nu alléén maar chocolade te halen? Ik hoorde de mensen bij de kassa al denken: "wat een vreetzak zeg, zo zal je wel dik worden.."

Door de hele dag alleen maar negatief te denken ga je je daar op een gegeven moment ook naar gedragen. Ook laat je door al deze negatieve gedachten nog weinig ruimte over in je hoofd voor positievere gedachten. Als je maar lang genoeg op deze manier door gaat dan wordt het vanzelf een gewoonte. Een gewoonte die je hele dag kan beïnvloeden:

Kleren kopen zou voor een jonge vrouw de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Nou, niet voor iedereen dus! Bij kleine, dure of exclusieve winkeltjes durfde ik echt voor geen goud naar binnen. Ik zag het al helemaal voor me, wat zal die verkoopster opkijken als ik daar binnen kom! "Haha, wil zij hier kleren kopen? Alsof haar dat staat.." 

positief denken gedachtenHet is ontzettend vervelend als je hoofd vol zit met die negatieve gedachten. Maar hoe kan je die gedachten doorbreken? Hoe kan je er voor zorgen dat je niet meer continu voor een ander loopt te denken, en alles in het negatieve trekt?

1. Een eerste stap die je hier in kan zetten is jezelf bewust worden van je gedachten. Probeer eens voor jezelf bij te houden hoe vaak je negatieve gedachten hebt. Ga bij die gedachte eens na waar deze eigenlijk vandaan komt. Is het wel echt waar wat je denkt? En waar blijkt dat dan uit? Vaak zul je zien dat het grootste deel van jouw gedachten eigenlijk helemaal niet de werkelijkheid zijn.

2. Wat je ook eens kan doen is bij elke negatieve gedachte die je krijgt direct een positieve daar tegenover te zetten. Kijk niet naar de dingen die slecht gaan maar zoek de dingen die goed gaan. Overal kan je wel iets positiefs uit halen, hoe negatief de situatie in eerste instantie ook lijkt. Denk dus niet "Ik kan dit niet, dit gaat mij echt nooit lukken". Denk in plaats daar van "Het zal een flinke uitdaging worden, maar ik kan er vast veel van leren!".

3. Kom uit de slachtofferrol! Niemand heeft er iets aan als jij de hele dag verdrietige of negatieve gedachten over jezelf hebt. Natuurlijk mag je het wel eens moeilijk hebben, iedereen heeft zijn dag wel eens niet. Met jezelf even zielig voelen is ook echt niks mis. Probeer alleen niet in dit gevoel te blijven hangen. Elke minuut dat je je druk maakt om je verleden gaat af van je toekomst...

negatieve gedachtenPas er daarbij ook voor op dat je niet alle dingen die slecht gaan in je leven toe schrijft op een ander of de omstandigheden. Op die manier blijf jij jezelf namelijk 'toestaan' dat het fout gaat, dat je negatief denkt, want "jij kan er toch niks aan doen?".

4. Niemand is perfect. Soms kan het lijken alsof alles in jouw leven verkeerd gaat, alsof jij alles fout doet en het bij een ander van een leien dakje gaat. Bedenk je daarbij dat een ander dat vaak ook over jou zal denken. Mensen zijn geneigd de positieve dingen van zichzelf aan de buitenwereld te laten zien. De minder leuke dingen houden ze vaak liever voor zichzelf. Maar bij iedereen gaan dingen wel eens verkeerd, van fouten kan je leren!

Negatief denken is niet iets dat je binnen een dag kan veranderen. Het is niet makkelijk om de manier waarop je je hele leven al denkt in één keer te veranderen. Daarom is het ook echt belangrijk dat je hierin blijft oefenen. Deze blog kan daarbij ook erg hulpvol zijn: '9 tips om positief te zijn '

Je helpt jezelf er dus helemaal niks mee als je negatief blijft denken! Natuurlijk, als je maar lang genoeg zoekt dan zal je altijd bevestiging kunen vinden in je negatieve gedachten. Als jij de hele dag denkt 'ik kan het niet, ik kan dit écht niet' dan zul je op een gegeven moment vast wel iets vinden dat deze gedachte bevestigt. Ook al zijn er die dag 100 dingen goed gegaan, als jij dat ene dingetje vindt dat niet goed gaat dan zul je denken 'zie je nou wel, ik kan het niet!'. Je gedachten worden zo vanzelf waarheid. Dat heet een self fulfilling profecy, iets waar je hier meer over kan lezen...

Herken jij hier iets van?

 
Bron foto:
Wonderlane

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Irmm - Zondag 1 juli 2012 14:37
Echt heeeel herkenbaar
emma - Zondag 1 juli 2012 14:49
wow ik herken mezelf hier echt in ! Ik ga de tips zeker uit proberen :)
mimi - Zondag 1 juli 2012 14:52
echt veel te herkenbaar
E - Zondag 1 juli 2012 15:13
Ik ben er ook de hele dag mee bezig.
Justsmile - Zondag 1 juli 2012 15:17
wooow oké dit is wel even schrikken ik dacht dat ik altijd best wel positief was maar toch vliegen er dagelijks dit soort dingen door mijn hoofd..

En inderdaad ik ga de tips gebruiken :)

Bedankt!
Sanne* - Zondag 1 juli 2012 15:23
Heel goed, duidelijk en mooi geschreven!
Sas - Zondag 1 juli 2012 15:37
Super herkenbaar, en het voelt voor mij altijd als waarheid als ik gedachten voor anderen invul..
Marlous - Zondag 1 juli 2012 15:48
Dit is elke week een onderwerp tijdens mijn individuele therapie; heel herkenbaar dus. Ik ben nu bezig om de 'denkfouten' elke x bij een ander te checken.=> klopt het dat jij nu dit denkt?
Green Veined White - Zondag 1 juli 2012 16:26
Hier ook echt herkenning. Maar dan net iets anders. Ik was altijd bang om vreemd over te komen, maar wilde wel perse anders zijn. Ik koos altijd wat mensen juist niet wilden en deed t tegenover gestelde om maar een individu te zijn.. maar ik vond het wel doodeng en vervelend om alleen te zijn.
De laatste tijd ga ik om met een bonte stoet aparte mensen. De ene is een tomboy, de ander een rapper a la 50 cent, weer een volgende een boerenjongen. Ik heb gewoon compleet mijn eigen stijl en de laatste tijd maakt t me niet uit of anderen ook iets hetzelfde hebben. I just do whatever I LIKE! :)
Prue - Zondag 1 juli 2012 17:33
Het is altijd goed om te checken, maar heb toch wel kanttekeningen; in de eerste plaats kan het heus wel voorkomen dat je gedachten voor anderen invult en dat die kloppen met de realiteit. Dat heb ik meegemaakt toen ik gepest werd, en geloof me het is niet fijn om een hele groep van je klas tegenover je te zien staan.

Daarnaast zal ook niet iedereen eerlijk antwoorden als je navraag doet. Het is een illusie om daarvan uit te gaan.

Ik zeg dit niet om negatief te doen, maar het is wel realistisch. Dus je kunt er ook niet per definitie van uitgaan dat negatieve gedachten niet kloppen.
Annalisa - Maandag 2 juli 2012 18:18
Heel heel herkenbaar. Ook bijvoorbeeld als je mensen hoort lachen dat je denkt:
wat heb ik mis gedaan? En dat je vervolgens denkt: misschien lachen ze wel helemaal niet om míj? En anders is het lekker hun probleem!?
Mella - Dinsdag 3 juli 2012 11:40
Vind het een goed geschreven artikel, en een erg belangrijk onderwerp. Hoe hard het ook klinkt, uiteindelijk ben jij zelf de enige die verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt.

Misschien een leuke tip die ik ooit kreeg:
Maak elke dag/week lijstjes met dingen waar je dankbaar voor bent of die goed gaan in je leven. Dit is een oefening om je focus naar het positieve te richten. Ook hele kleine dingen mogen hierin staan.Maxine - Dinsdag 3 juli 2012 23:02
Heeeel erg herkenbaar!
Er wordt zo vaak tegen me gezegd dat ik niet voor een ander moet denken!
me - Donderdag 5 juli 2012 09:29
Ik denk dingen die genoemd worden onbewust echt heel vaak. Probeer zeker anders, maar het is echt sterk
July - Vrijdag 10 augustus 2012 15:34
Wauw bedankt, dit gaat me heel erg helpen!
yolo - Zondag 14 oktober 2012 09:37
Prue dat is idd n goede kanttekening Die je maakt.Misschien.helpot om te bedenken dat een mening ook zomaar weer kan veranderen.De junat is om nie te blijven hangen en dat t jezelf zo belemmert dat je alleen nog maar in je eigen negatueve ggedachten gelooft..
sarina - Dinsdag 12 februari 2013 23:07
Wat er in de inleiding staat is precies wat ik tot meerdere keren toe heb meegemaakt. 1 zogenaamde goeie vriendin kwijtgeraakt. Veel rot gevoeld en gehuild, meestal van binnen, niet hardop. Verder nog meer gedonder gehad met vriendinnen de afgelopen 4 jaar.