Voor als je een slecht weekend had

 

Dit is voor jou, voor degene die een slecht en moeilijk weekend achter de rug heeft of voor degene die dit in het verleden veel heeft meegemaakt. Voor degene die nu misschien wel weer de moed bij elkaar moet rapen om een nieuwe week te starten. Een weekend waarin vervelende of verdrietige dingen gebeurd zijn, waarvan je gehoopt had dat het nooit was gebeurd of waarin je misschien de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Een weekend die je om welke reden dan ook zo snel mogelijk uit je geheugen wilt wissen. Dat er een nieuwe week voor de deur staat kan je ontmoedigen en misschien heb je wel het gevoel dat je niet sterk genoeg bent om deze nieuwe week in te gaan..

Een slecht weekend betekent natuurlijk niet direct dat het de rest van je week of je leven voorspelt, maar je kan het gevoel hebben dat je begint met een achterstand. Ik heb dat bijvoorbeeld zelf al als ik met het verkeerde been uit bed ben gestapt. Er zijn van die dagen dat ik 's morgens al met een rot gevoel op sta en dan moet ik nog de hele dag.. het kost me soms veel moeite om er voor te zorgen dat het mijn dag niet beïnvloed.

meisje

Laat staan dat je hele weekend heel vervelend was en dat er op maandagochtend weer van je verwacht wordt dat je je volledig inzet voor je werk of studie. Ik heb ook enorme rot weekenden meegemaakt helaas en vaak was ik er dan op maandag echt nog niet klaar voor om me bezig te houden met de dagelijkse gang van zaken inclusief de verwachtingen die mensen van mij hadden. Ik had dan echt nog een dag nodig om tot mezelf te komen en alles weer een beetje op een rijtje te zetten, maar aan de andere kant hielp dat ook lang niet altijd. Er waren namelijk ook momenten waarop het juist goed voor me was om de draad weer op te pakken en me weer bezig te houden met andere, dagelijkse dingen. Ook al voelde dit 's morgens toen de wekker ging of het vooruitzicht daarnaar de avond ervoor vaak heel anders.

Het weekend is voor mij een moment om fijne dingen te doen, maar ook om op te laden en bij te komen van een drukke werk of studie week. Wanneer ik om welke reden dan ook een rotweekend achter de rug heb, heeft dit vaak alleen maar meer energie gekost en heb ik niet kunnen uitrusten van de week ervoor. Mijn nieuwe week start ik dan al met 10-0 achterstand.

Een slecht weekend en psychische problemen
Wanneer je een eetstoornis, depressie of een andere psychische problemen hebt maar ook als je gewoon niet lekker in je vel zit, komen die vervelende weekenden misschien vaker voor. In weekenden heb je vaak wat meer tijd voor jezelf dan doordeweeks en dit kan al de perfecte basis zijn om je veel zorgen te maken en na te denken over je problemen. Daarnaast helpt de missende structuur lang niet altijd en kan dit bijvoorbeeld bij een eetstoornis een ongewenst gevolg hebben. Het kan zijn dat je er last van hebt dat je minder strikte tijden hebt waarop je gaat eten en dat dit er voor zorgt dat je sneller maaltijden overslaat en later juist veel meer gaat eten. Dat je meer gaat snoepen, eetbuien krijgt en de drang hebt om te compenseren.

Daarnaast heb je dan ook meer tijd en ruimte om je rot te voelen. De meeste mensen hebben in het weekend minder verplichtingen dan doordeweeks en op de momenten dat er ruimte is, word je sneller geconfronteerd met jezelf en hoe het nou eigenlijk echt gaat. Het is niet voor niks dat veel mensen een vlucht zoeken in maar zoveel mogelijk doen om niet te hoeven voelen of bezig te hoeven zijn met jezelf. Ik denk dat veel mensen hier schuldig aan zijn, terwijl juist die momenten van rust en tijd voor jezelf heel belangrijk zijn. Ook om jezelf beter te leren kennen en stappen te zetten om je problemen op te lossen, ook al voelt dat op die momenten misschien niet altijd zo.

Het dagelijkse leven kan bijvoorbeeld ook bij depressie juist helpen, omdat je dan buiten komt en je verplichtingen hebt. Net als dat ontspanning en rustmomenten belangrijk zijn, is het ook belangrijk om dagbesteding te hebben en onder de mensen te zijn. Dit is vaak doordeweeks en in het weekend zijn veel mensen toch op zichzelf aangewezen. Waar de ene persoon enorm uitkijkt naar de weekenden, zien anderen hier als een berg tegenop en willen ze het liefste dat de school of werkweek weer zo snel mogelijk begint.

meisje rug

"Iedere week zag ik weer op tegen het weekend. Mensen om mij heen konden niet wachten tot het vrijdag was, ik kon niet wachten tot het zondagavond was. De weekenden vond ik vreselijk. Ik had niets omhanden, enkel leegte. Ik voelde me leeg en eenzaam, had nergens zin in en keek per dag tig keer op de klok in de hoop dat het al avond was. Soms stond ik met opzet pas om 13:00 uur op. Dan had ik om 8:00 uur 's morgens nog een slaappil genomen en ging ik rond 19:00 uur alweer naar bed. De dagen duurden zo lang voor mijn gevoel. Ik ben blij dat het nu anders is en hoop nooit meer zo te hoeven leven. Ik kijk nu uit naar het weekend en eigenlijk duurt het altijd te kort." - Scarlet

Een nieuwe start van de week..
Misschien heb je net een rot weekend achter de rug die je het liefste zo snel mogelijk vergeet en staat de nieuwe week alweer voor de deur. Helaas kun je daar niet omheen en gaat het dagelijkse leven gewoon verder. Misschien heb je er juist veel behoefte aan om weer naar school of werk te gaan en je gedachten te verzetten en hoop je hiermee los te komen van dat nare weekend. Het kan zeker helpen om weer in die structuur terug te komen, ook op momenten dat je dat niet verwacht. Zelf heb ik ook heel wat vervelende weekenden meegemaakt en op sommige momenten was ik ook blij dat ik eindelijk weer uit die verstikkende situatie kon komen en gewoon weer naar school kon. Focussen op iets anders en dat vervelende weekend achter me laten.

Het kan echter ook zo zijn dat je juist enorm opziet tegen deze komende week. Dit was bij mij meestal het geval. Ik was vaak behoorlijk moe na een studie week met lange stage dagen en het weekend had ik echt nodig om bij te komen en op te laden. Ik hechtte veel waarde aan mijn vrije tijd omdat ik het gewoon hard nodig had. Wanneer een weekend heel anders liep en er veel emoties een rol speelde, kon ik hier behoorlijk door van slag raken. Tijdens het weekend hoopte ik dan dat het beter zou worden en nog wel weg zou trekken, maar dit was niet altijd het geval. Dit betekende in sommige gevallen dat ik volledig uitgeput mijn weekend afsloot en dat ik dus ook op die manier mijn nieuwe week in zou gaan.

Dit was soms heel moeilijk, omdat ik er nog helemaal niet klaar voor was en nog bezig was met het verwerken van dingen van de dagen ervoor. Het feit dat ik er niet omheen kon en wel moest, maakte dit soms extra moeilijk maar in veel gevallen hielp het ook. Juist die structuur en het andere leven hielpen mij om dingen in perspectief te plaatsen maar ook om een nieuwe start te maken. Ondanks dat ik van binnen ook met allerlei andere dingen bezig was, me rot voelde en ontzettend moe was. Als er nog een dag aan het weekend was geplakt, weet ik niet of het veel beter was gegaan en of het er niet juist voor had gezorgd dat ik er in bleef hangen. Daarnaast komt ook na iedere week weer een weekend en het vooruit kijken naar momenten dat ik wel tijd voor mezelf had en kon uitrusten, maar ook een nieuwe kans kreeg om zelf andere keuzes te maken en dingen anders aan te pakken hielp mij.

Een slecht weekend betekent niet direct dat je ook een slechte week hebt en dat je dingen niet anders kan aanpakken maar dat je jezelf moet houden in de situatie zoals die dit weekend was. Je hoeft niet te boeten voor het feit dat je misschien dingen verkeerd hebt gedaan of naar jouw idee gefaald hebt. Jij verdient ook een nieuwe kans en het is juist belangrijk dat je hiervan leert en je ontwikkelt. Op die manier kun je er voor zorgen dat het een volgende keer heel anders gaat en dat je op een andere, constructieve manier leert om met problemen om te gaan. Bekijk die vervelende momenten ook op een positieve manier. Ondanks dat het misschien een weekend was die je het liefste niet had meegemaakt, waren er misschien wel momentjes waarop iets wel fijn was of waarop je een bepaald waardevol inzicht kreeg.

meisje

Als je bijvoorbeeld enorme ruzie hebt gehad met je vriend en dat je bijna je spullen hebt gepakt om bij hem weg te gaan, legt dat waarschijnlijk een enorme schaduw over je weekend en voel je je misschien heel rot, verdrietig en alleen. Maar misschien waren er ook momenten waarop je in de gaten had wat nou hetgeen is wat altijd mis gaat tussen jullie. Daar kun je van leren. Of misschien voelde je je heel slecht maar heb je wel op het goede moment een lief berichtje van iemand gekregen of een arm om je heen.

Wat wil je loslaten en wat neem je mee?
Vandaag is het een nieuwe start van de week en ook een nieuwe start voor jou. Probeer eens terug te denken aan gister en de dagen ervoor en maak een keuze in wat je mee wil nemen (bijvoorbeeld kleine fijne momenten en heldere inzichten) en wat je wil loslaten (zoals angst, schaamte, het gevoel van falen en verdriet). Denk daarna eens aan volgend weekend. Wat kan er voor zorgen dat dit een weekend wordt zoals jij die wil en waar jij je fijn bij voelt en hoe ziet dat er dan uit?

Fotografie: Emma Brown

Wat helpt jou na een vervelend weekend?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Alice - Maandag 14 november 2016 18:40
Oh, dit kan ik goed gebruiken :( Ik heb een rot weekend achter de rug en weet nog niet zo goed hoe ik deze week moet doorkomen.
Laura V - Maandag 14 november 2016 21:08
Prachtige blog! Dank je Laura. Het geeft le dat duwtje extra dat ik nodig had om mijn weekend te verwerken.