Vermijd deze negatieve gedachten

 

"Ik ben niet goed genoeg" is een gedachte die regelmatig in mijn hoofd rondspookte. Bijvoorbeeld schoolgerelateerd maar ook omdat ik wel eens dacht dat ik niet goed genoeg was om met bepaalde mensen om te gaan. Ik dacht dat ik niet in het 'perfecte plaatje' paste. Het is goed om kritisch naar jezelf te kijken en te weten wat je kan en waar je sterke punten liggen en om daarnaast te weten wat je valkuilen zijn en wat je nog wilt leren. Iedereen heeft sterke en zwakkere punten. Je daar bewust van zijn, is heel goed en vergroot je zelfkennis. Maar er is een groot verschil tussen een realistisch zelfbeeld en jezelf constant negatief beoordelen.

Het is ongezond om te verdrinken in negatieve gedachten over jezelf. En het is ook echt niet nodig. Om gelukkig te kunnen zijn, is het van belang deze negatieve gedachten over jezelf te vermijden. Je komt er niet verder door, want ze zijn namelijk niet gebaseerd op de realiteit.

Thinking girl
Bron

1. 'Ik verdien dit'
Geef jezelf niet de schuld van erge dingen die gebeuren in jouw leven. Denk niet dat het je overkomt omdat je het wel zal verdienen. Iedereen maakt dingen mee in het leven, dingen die leuk zijn maar ook minder leuke dingen. Sommige problemen kunnen voorkomen worden. Maar daarnaast zijn er ook problemen die je niet kunt vermijden. Dingen die je gewoon overkomen en waar niemand een verklaring voor heeft.

2. 'Niemand geeft om mij'
Er geven meer mensen om je dan je denkt. Wanneer je mensen niet of weinig spreekt of ziet, betekent dit niet dat ze niet aan je denken of om je geven. Daarnaast wordt dit niet altijd uitgesproken en zie je dit ook niet altijd terug in gedrag van mensen. Wat natuurlijk wel heel moeilijk is, maar het is nou eenmaal zo. Je weet niet hoeveel mensen geïnspireerd raken of blij worden van jouw berichtjes. Denk dus nooit dat je alleen bent, er zijn altijd mensen die echt om je geven.

3. 'Ik ben niet (goed) genoeg'
Denk je wel eens dat je niet genoeg bent? Niet mooi, getalenteerd of slim genoeg? Vraag jezelf eens af waarom je dat denkt. Komt het door wat anderen tegen je zeggen? Besef dat iedereen wel eens iets onaardigs te horen krijgt maar dat dit subjectief is. Het is iets wat iemand vindt, of misschien zegt uit frustratie of alleen zegt om zichzelf beter te voelen. Het is niet direct de waarheid als iemand iets zegt. Daarnaast onthouden we negatieve dingen die gezegd worden veel beter dan complimenten en positieve woorden. Laat de woorden van een ander jou geen pijn doen. Omring jezelf met mensen die er voor zorgen dat je je wel goed voelt over jezelf.

Misschien heb je dit gevoel niet omdat het door anderen gezegd wordt, maar voel je je zo door wat je in de media te zien krijgt. Realiseer je dat wat je ziet in tijdschriften en op tv, niet allemaal echt is. Het moet perfect zijn, kloppen bij het beeld wat mensen hebben van een glamorous leventje. Alles is van te voren bedacht en opgezet en foto's worden makkelijk gephotoshopped. Het denken dat je niet goed genoeg bent, is iets wat gewoon niet waar is. Het is tijd om in te gaan zien dat je het waard bent om te leven. Ook al ben je niet overal even goed in. Dat is niemand.

Good enough
Bron: weheartit.com

4. 'Hij heeft me nooit leuk gevonden'
Wanneer een vriendschap of relatie over gaat, kun je al snel denken dat diegene je nooit aardig of leuk heeft gevonden. Klopt dit wel? Je bent toch niet voor niks samen geweest? Iemand heeft toch ook -op welke manier dan ook- geïnvesteerd in jullie vriendschap? Soms lopen dingen zo. Je groeit allebei en je ontwikkelt je constant. Niet alleen jij, maar ook de ander. Hierdoor kan het voorkomen dat jullie uiteindelijk toch niet zo goed meer bij elkaar passen en dat jullie uit elkaar groeien. Als ik kijk naar mijn vriendinnen van de basisschool, zie ik er nu nog maar een aantal. Daarnaast heb ik ook genoeg vrienden gehad waarvan ik dacht dat het voor altijd zou zijn en die ik nu niet meer zie of spreek. Zo gaan die dingen gewoon, maar dat hoeft niet te betekenen dat je nooit geliefd bent geweest bij hen.

5. 'Ik kan het niet'
Wanneer je iets moet doen waar je heel erg tegen op ziet, kan de gedachte "Ik kan het toch niet" in je hoofd voorbij komen. Besef dat je, wanneer je iets wilt, het ook kunt bereiken. Het is belangrijk om je doel voor ogen te houden. Sommige doelen zijn makkelijker te bereiken, maar moeilijke doelen zijn niet perse onhaalbaar. Wees niet bang om te falen. Het hoort erbij dat het de ene keer beter gaat dan de andere keer. Geef jezelf de kans om te slagen en wees positief.

6. 'Ik ben een slecht persoon'
Heb je iets gezegd tegen iemand wat echt niet kan? Heb je over iets belangrijks gelogen of in een ruzie verwijtende opmerkingen gemaakt die niet terecht zijn? De tijd terugdraaien is geen optie. Maar soms kun je het wel rechtzetten door bijvoorbeeld eerlijk te zijn of je excuses aan te bieden. Daarnaast kun je van je fouten leren. Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Niemand is perfect en iedereen doet wel eens dingen waar hij/zij achteraf niet trots op is. Het gaat er om hoe je hier vervolgens mee om gaat. Stop met jezelf constant verwijten te maken want dan kom je niet verder. Kijk naar wat er fout ging en wat je ervan kan leren waardoor je in de toekomst anders kunt handelen.

7. 'Ik haat mezelf'
"Haat" is een woord wat je eigenlijk moet vermijden. Want wat is het eigenlijk? Natuurlijk bezit je over eigenschappen die je liever kwijt dan rijk bent. Daarnaast doe je ook wel eens dingen waar je spijt van krijgt. Ik heb ook wel is spijt van dingen die ik gedaan of gezegd heb en ik ben ook niet blij met al mijn eigenschappen. Maar dat betekent niet dat ik mijzelf haat of moet haten. Het hoort bij mij en bij wie ik ben en sommige dingen kun je veranderen en sommige dingen moet je accepteren.

Het vermijden van deze gedachten, kan je zoveel moois opleveren. Het zorgt ervoor dat je jezelf meer kunt accepteren en dat je je focus op het negatieve verschuift naar het positieve. Met deze negatieve gedachten doe je jezelf alleen maar pijn en je doet jezelf gigantisch te kort. Bovenstaande gedachten kloppen namelijk niet.

Everything i am

Het is moeilijk om de negatieve gedachtengang te doorbreken en plaats te maken voor positieve gedachten. Misschien helpt het om de volgende zinnen heel vaak tegen jezelf te zeggen. Je kunt ze ook opschrijven en op een opvallende plek in je kamer op te hangen.

♥ Ik ben het waard om van te houden
♥ Ik ben het waard om voor te vechten
♥ Ik hoef niet perfect te zijn, niemand is perfect
♥ Ik verdien het om gelukkig te zijn
♥ Ik kan mijzelf niet verstoppen voor de waarheid
♥ Ik ben het mijzelf verplicht om eerlijk te zijn tegen mijzelf
♥ Ik heb alles in mij om te kunnen slagen
♥ Ik kan beter worden


Wat vind jij leuk aan jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Denise - Woensdag 25 september 2013 12:54
Goed blog
dollie - Woensdag 25 september 2013 15:36
Goeie blog gemaakt.
Die gedachten is heel herkenbaar.
tears88 - Woensdag 25 september 2013 17:36
Right on time!

Bedankt
Inge - Woensdag 25 september 2013 19:31
Wat ontzettend mooi geschreven!
Nijntje475 - Donderdag 26 september 2013 09:37
Supergoed blog,en zo herkenbaar
crazygurll - Donderdag 26 september 2013 16:18
Wat een mooie blog.. Heel erg herkenbaar. Thankss.
wl - Donderdag 26 september 2013 23:19
fijn :) thanks for this...needed it
iemand die een meisje is - Woensdag 4 december 2013 19:41
dat had ik ff nodig
Bert Teerink - Zondag 19 oktober 2014 18:20
Ik vind je lief.
Bert Teerink - Maandag 3 november 2014 20:52
Ik vind je lief.