Vergroot de liefde voor jezelf

 

Vaak zijn we vooral bezig met wie wij aan de buitenkant zijn. Zo werken we aan onze carrière, relaties met anderen, we verbeteren onze vaardigheden en doen sporten en houden er allerlei hobby's op na. We zorgen ervoor dat we er goed uit zien door met ons lichaam en uiterlijk bezig te zijn. Dit alles is niet perse verkeerd. We ontwikkelen ons op deze manier ook maar het is minstens zo belangrijk om ons ook bezig te houden met wat er zich van binnen afspeelt, namelijk de manier waarop wij naar onszelf kijken. De liefde voor onszelf, acceptatie en compassie.

In deze blog besteed ik aandacht aan hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen als het gaat om liefde voor jezelf en onszelf zien als een geheel en waardig individu. Op het moment dat wij onszelf meer accepteren, op waarde kunnen inschatten en van onszelf houden, kunnen wij ook veel meer geven en betekenen voor de wereld om ons heen.

eigen liefde
Bron

1. Oefen in voor jezelf zorgen
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om goed voor jezelf te zorgen, maar wanneer je depressief bent, jezelf het niet waard vindt of andere problemen hebt, kan dit heel anders zijn. Soms zie je dan het nut er niet van in, gun je jezelf die zorg en liefde niet of kun je je er heel slecht toe zetten. Probeer te oefenen met goed voor jezelf te zorgen. Goed voor jezelf zorgen begint bij het krijgen van genoeg slaap en jezelf de mogelijkheid geven om goed uit te rusten. Zorg er voor dat je de mogelijkheid hebt om voldoende slaap te krijgen door op tijd naar bed te gaan. Natuurlijk kan het voorkomen dat je moeilijk in slaap komt of veel wakker wordt, maar als je te laat naar bed gaat, ontneem je jezelf de kans op voldoende nachtrust al helemaal. Verder kun je voor wat extra zorg voor jezelf of ontspanning bijvoorbeeld yoga lessen volgen. Het is goed om een balans proberen te vinden in een druk leven en relax momenten. Veel mensen zijn ontzettend streng voor zichzelf en vinden dat ze altijd maar door moeten gaan, terwijl juist die momenten van rust en ontspanning zo belangrijk zijn om jezelf en je eigenwaarde meer te ontwikkelen.

Om goed voor jezelf zorgen verder uit te breiden, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je voldoende en gezond eet. Zorg voor een regelmatig eetpatroon waarbij je in ieder geval drie hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes eet. Haal voldoende groente en fruit in huis zodat je aan de nodige vitamines komt en zorg er voor dat je jezelf ook toe staat om af en toe te snoepen. Dat is heel normaal. Verder kun je oefenen met voor jezelf zorgen door bijvoorbeeld een ochtendritueel aan je leven toe te voegen waarin je je elke ochtend wast en vervolgens insmeert met bodylotion. Je kunt elke week een vaste avond inplannen waarop je uitgebreid je nagels verzorgd, een haarmaskertje neemt of in bad gaat met een tijdschrift. Er zijn veel verschillende manieren waarop je beter voor jezelf kunt zorgen. Probeer eens wat dingen uit en kijk of je deze een vast plekje kunt geven in jouw leven.

2. Ontspannen met de bodyscan
Om meer van jezelf te houden en jezelf te accepteren kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen om tot jezelf te komen en meer rust te ervaren. Er zijn heel wat ontspanningsoefeningen die je kunt doen, bijvoorbeeld oefeningen waarbij je je concentreert op je ademhaling. Iets wat ook veel mensen helpt is de bodyscan. Het is een lichaamsverkennende oefening waarbij je je met aandacht focust op bepaalde lichaamsdelen en deze echt voelt door het bijvoorbeeld aan te spannen.

3. Wees empathisch naar jezelf
Het stemmetje van binnen kan nogal kritisch en veeleisend zijn. Volgens mij zijn heel veel mensen heel hard naar zichzelf en stellen we eisen die wij aan anderen nooit zouden stellen. We zijn ontzettend kritisch op wat we doen, fouten maken kan eigenlijk niet en het is niet snel goed genoeg. Het is tijd om wat empathischer te zijn naar jezelf toe. Begin naar jezelf te kijken zoals je naar anderen kijkt en begin jezelf ook op die manier te behandelen. Wees lief voor jezelf en al helemaal als je het moeilijk hebt, verdrietig of angstig bent. Steun jezelf zoals je anderen zou steunen, moedig jezelf aan en wees trots op de goede momenten en successen. Protesteer bij het lezen hiervan niet direct, schiet niet in de verdediging en verschuil je niet achter 'ik verdien dit niet'. Probeer het! Iedereen verdient een fijn en gelukkig leven waarin hij/zij zichzelf kan accepteren en liefhebben.

Meisje in de regen
Bron


4. Respecteer en accepteer dat jij uniek bent
We maken het onszelf ontzettend moeilijk door het idee dat we moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan wie je bent en of dat goed genoeg is. Ondanks dat veel mensen aansluiting vinden bij anderen en gelijkenissen hebben in bijvoorbeeld interesses, is iedereen anders. Ook als je mensen wel in groepjes kunt indelen. Niemand is zoals jij bent en niemand is precies zoals een ander is. Hier naar streven is dus ook niet iets wat je verder gaat helpen. Omarm juist het feit dat jij uniek bent en laat je authenticiteit er zijn en ook zien. Dat maakt jou speciaal.

5. Onderzoek jouw persoonlijkheidseigenschappen en kwaliteiten
Door op zoek te gaan naar je persoonlijkheidseigenschappen en kwaliteiten, krijg je een beter beeld van wie jij werkelijk bent. Iedereen heeft bepaalde dingen die er voor zorgen dat jij jij bent en dit is altijd een mix van positieve eigenschappen en eigenschappen die je liever niet zou hebben. Ik kenmerk mijzelf bijvoorbeeld door heel loyaal te zijn naar de mensen in mijn omgeving en tegelijkertijd word ik ook wel als ongeduldig gezien. Dat laatste is een eigenschap die ik liever niet heb omdat ik er soms best wel last van kan hebben en mijn omgeving ook. Ondanks dat het goed is om ook deze minder leuke eigenschappen van jezelf te kennen, is het minstens zo belangrijk en zeker voor het vergroten van je eigenwaarde, om je positieve eigenschappen en je kwaliteiten te kennen. Ga op onderzoek uit. Vraag aan anderen hoe zij jou zouden kenmerken en probeer die mooie dingen verder uit te bouwen en te waarderen. Door er zo mee bezig te zijn zal je ook eerder herkennen in welke situaties die positieve eigenschappen naar voren komen en dan zal je ze ook meer voelen en ervaren.

6. Geef ruimte voor je emoties en gevoelens
Een mens heeft nou eenmaal emoties en dit komt niet altijd op de momenten dat we dat willen en we ervaren ook lang niet altijd de emoties waar we op zitten te wachten. Denk maar eens aan kinderen die al lange tijd uitkijken naar hun verjaardag en dat ze dan ergens verwachten heel blij te zijn en dat veel kinderen uiteindelijk best verdrietig zijn op hun eigen verjaardag. Zo kunnen emoties onverwachts opkomen terwijl we andere emoties verwachten of zouden willen hebben. Ze zijn er niet voor niks en kunnen er voor zorgen dat we onszelf beter gaan begrijpen, dat we onszelf uiten en dit helpt vaak om weer verder te kunnen. Laat die emoties er zijn. Observeer ze maar hang er geen oordeel aan vast. Je hoeft er niet altijd iets mee te doen of iets van te vinden of te begrijpen. Sommige emoties zijn er gewoon en gaan op gegeven moment ook weer weg.

7. Probeer dankbaar te zijn voor wie je bent en wat je hebt
In plaats van je te focussen op wat of wie je niet bent, moet je proberen je te richten op wat en wie je wel bent. Dat kan heel lastig zijn als je het altijd anders hebt gedaan of hebt aangeleerd, maar het is de moeite waard om het te proberen. Waar je aandacht aan geeft groeit, dus probeer je focus te verschuiven naar die positieve dingen. Wees dankbaar voor alle dingen die wel mooi zijn in jouw leven. Dingen als familie en vrienden die voor sommige mensen vanzelfsprekend zijn. De eigenschappen aan jezelf die je leuk vindt, dingen waar je goed in bent maar ook je lichaam. Je lichaam die elke dag weer functioneert. Die jou in staat stelt om leuke dingen te doen, om te werken, om je te verplaatsen. Zorg er goed voor want je hebt er maar één.

Wat doe jij om de liefde voor jezelf te vergroten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

234720 - Zondag 14 februari 2016 13:53
Wow wat een mooie tips!
Daar had ik niet bij nagedacht als ik denk aan valentinesdag.
kim300808 - Zondag 14 februari 2016 20:25
Fijn geschreven blog met goede tips :)
G. - Maandag 15 februari 2016 10:34
Super fijne blog :) dankjewel!

Ikzelf schrijf sinds een poosje iedere dag 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Vergroot niet direct "eigen-liefde" maar zorgt wel voor een bepaald positief denkbeeld, wat uiteindelijk vast wel resulteert in een positiever zelfbeeld :)