Tips voor nieuwe vriendschappen

 

Nieuwe vriendschappen zijn vaak moeilijk te onderhouden. Wanneer je iemand ontmoet waar je goed mee op kan schieten is dat natuurlijk hartstikke leuk, maar om hier een serieuze vriendschap van te maken is vaak moeilijker. Je wilt natuurlijk niet overkomen als een stalker en iemand de hele dag berichtjes sturen, maar je moet er ook voor zorgen dat het contact niet verwaterd. In dit blog zal ik do's en don'ts beschrijven voor een nieuwe vriendschap.

vriendschap
bron

Geef aandacht
Wanneer je een nieuwe vriendschap aangaat, kan het soms moeilijk zijn om in te schatten wat je allemaal kan zeggen en wat je wilt zeggen. Soms wil je dan zo graag een goed gesprek dat je te veel opgaat in wat je moet zeggen en hierdoor kan vergeten wat de ander precies zegt en hoe zijn of haar houding is. Je kunt vaak al veel opmaken uit de lichaamshouding van iemand en hoe diegene iets zegt. Zo kan het bijvoorbeeld vervelend zijn als je niet opmerkt dat iemand zich ongemakkelijk voelt over een bepaald onderwerp. Wanneer je dit soort belangrijke dingen steeds niet opmerkt, kan het voor de ander als ongeïnteresseerd overkomen. Probeer dus ook aandacht te geven aan wat iemand zegt en uitstraalt. Lichaamshouding zegt veel, let hier dus ook goed op.

Versterk vertrouwen
Wanneer iemand je sappig nieuws vertelt, kan het moeilijk zijn om dit voor je te houden. Wanneer je dit nieuws aan anderen vertelt, is het vertrouwen al gebroken. Voel je vereerd dat je nieuwe vriend(in) jou in vertrouwen neemt en houd het ook voor je. Op deze manier zal je het vertrouwen winnen van je nieuwe vriend(in) en zal hij of zij je vaker iets vertellen. Dit maakt de vriendschap ook hechter.

Roddelen
Natuurlijk praat je weleens over iemand en dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Wanneer je veel roddelt of slecht over iemand anders praat, kan je nieuwe vriend(in) zich wel gaan afvragen of je dat misschien ook over hem of haar doet en dit kan ervoor zorgen dat er geen vertrouwen is. Daarnaast kan door roddelen een heel negatieve sfeer ontstaan. Probeer niet te veel te roddelen over anderen en de goede kant van jezelf te laten zien.

Opdringerig
Een nieuwe vriendschap is erg leuk en het kan zijn dat je wat meer tijd met diegene wilt doorbrengen. Probeer alleen niet te opdringerig te worden. Wanneer je iemand constant belt of berichtjes stuurt, kan het voor de ander te benauwend worden en is de kans aanwezig dat diegene afhaakt. Aan de andere kant moet je natuurlijk ook niet te afwezig zijn en bijna niks van je laten horen. Dan kan de ander denken dat je niet geïnteresseerd bent en kan het contact verwateren. Probeer hier een goede balans in te vinden en ook in te schatten hoe dit voor de ander is.

Een fout het laten verpesten
In de beginnende fase van een nieuwe vriendschap kan het voelen alsof één fout de hele vriendschap kan verpesten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een opmerking maakt die niet helemaal goed valt of je vergeet een afspraak. In plaats van je terug te trekken of bang te zijn om weer contact te zoeken, is het eigenlijk het beste om direct je excuses aan te bieden. Wanneer je oprecht je excuses aanbiedt en laat zien dat je het erg vindt, is er meestal niks aan de hand.

vriendschap

Niet verder vragen
Als je bevriend bent met iemand en je hier een serieuzere vriendschap van wilt maken, is het belangrijk om te vragen naar bepaalde persoonlijke dingen. Naar hobby's, familie, etc. Luister aandachtig en vraag eventueel door. Je kunt hier dan later weer op terug komen. Die persoon zal het leuk vinden dat je hebt geluisterd en dingen over zijn/haar leven hebt onthouden. Dit is natuurlijk veel persoonlijker dan een gesprek over het weer.

Te veel invloed willen hebben of helemaal niet
Het is natuurlijk hartstikke leuk als je een keer een drankje gaat drinken met iemand na werk of na het sporten, maar wanneer dit allemaal moet zoals jij dat wilt, kan de ander afhaken. Er moet evenwicht in zijn. Want het is ook niet leuk als je nooit een beslissing neemt. Wanneer iemand vraagt of jij iets wilt uitkiezen om te doen, doe dit dan ook. Kom eventueel met een paar ideeën als je het moeilijk vindt om meteen iets uit te zoeken.

Kom met ideeën
Wanneer er een nieuwe vriendschap is ontstaan, is het leuk om af en toe met initiatieven te komen. Stel bijvoorbeeld voor om een dagje te gaan shoppen of om een keer een leuke club te bezoeken. Diegene zal het leuk vinden dat je aan hem/haar denkt. Wanneer je dit soort dingen doet, zal de vriendschap vanzelf serieuzer worden.

Te hard je best doen
Je kunt een nieuwe vriendschap opbouwen vergelijken met daten. Je wilt graag je best doen om goed over te komen zodat de ander jou aardig vindt. Wanneer je te hard je best doet, zal dit wel opvallen. Te veel opscheppen over wat je allemaal goed kan of te veel meepraten met de ander, kan uiteindelijk vervelend worden. Probeer jezelf te zijn, dan weet de ander ook wat hij/zij aan je heeft. Op je tenen lopen en je anders voordoen dan hoe je werkelijk bent, hoort niet bij een goede vriendschap.

Wat is jouw tip voor nieuwe vriendschappen?

 

Gerelateerde blogposts

18
APR
Ruzie thuis
5

Reacties

Cristina6 - Zaterdag 31 mei 2014 19:02
OMG dit artikel komt als geroepen! ;-) is net telepathie
Maanmeisje - Zaterdag 31 mei 2014 19:34
Handige blog!
Sharon - Zaterdag 31 mei 2014 20:46
Handige blog. Bedankt Amy.
RubyRed - Zaterdag 31 mei 2014 21:27
Fijne blog! Ben er zelf veel mee bezig nu ik steeds 'gezonder' wordt en weer steeds meer contact ga hebben met mensen om me heen.
Anoniem - Zaterdag 31 mei 2014 22:06
En wat als je te weinig zelfvertrouwen hebt in jezelf, en het daarom niet lukt/durft om een vriendschap of contact aan te gaan?
*MAAN* - Zaterdag 31 mei 2014 22:42
door mijn autisme heb ik moeite om door te vragen ik wil wel iets vragen maar kan vaak niet bedenken wat en wil ook graag spontaan overkomen daar maak ik het mezelf wel moeilijk mee ik ga psychoeducatie doen hopelijk krijg ik hier handvaten voor hoe ik vriendschappen kan maken
eilish - Zondag 1 juni 2014 00:46
Ik hoop dat ik nieuwe vriendschappen ga krijgen.. want dit schooljaar was weer vreselijk... helemaal alleen terwijl iedereen een 'maatje' heeft... Altijd erbuiten vallen... en ik eeet niet wat ik anders kan doen... Het ligt gewoon aan mij :(
anoniempje - Zondag 1 juni 2014 23:00
goed dat dit op de site staat!
ik ben namelijk door mijn anorexia al mijn vriendinnen kwijtgeraakt..
ik heb nu niet echt meer vrienden maar aangezien het nu weer supergoed gaat met mij wil ik die wel weer heel graag!!

misschien leuk om wat meer van dit soort dingen te posten :)