Tips voor een probleemloos leven

 

think positiveNatuurlijk heb je weleens problemen, iedereen heeft weleens problemen, het is iets dat hoort bij het leven. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn en daar kan jij weinig aan veranderen. Wat je wél kan veranderen is de manier waarop je met je problemen omgaat. Ga je bij de pakken neerzitten, kruip je in een slachtofferrol? Of probeer je juist alles positief te bekijken en probeer je altijd naar een oplossing te zoeken?

Hoe gek het voor jou misschien klinkt: er zijn mensen die zich niet of nauwelijks zorgen maken, mensen die bijna probleemloos door het leven gaan.

Natuurlijk zijn er een hoop dingen die op je pad komen waar jij zelf weinig invloed op hebt. Maar een probleem is vaak pas echt een probleem als je dit er zelf van maakt. Eens een keer op een andere manier tegen je problemen aankijken kan al een hoop voor je veranderen.

Hier volgen een aantal tips die jou kunnen helpen om op een andere manier met je problemen te dealen.

1. Zorg er als eerste voor dat je op regelmatige tijden en voldoende slaapt, en zorg dat je genoeg en gezond eet. Slaap en voeding hebben een enorm grote invloed op jouw geluksgevoel en op de manier waarop jij in staat bent met je problemen om te gaan. Als je moe bent of slecht eet dan kan dat ervoor zorgen dat je een stuk labieler gaat worden, dat je sneller van slag bent, minder bestand bent tegen stress en dus gewoon een stuk minder aankan.

2. Mensen verspillen een hoop tijd met het denken aan wat als... "Wat als ik een andere opleiding had gedaan? Wat als ik die baan niet had genomen? Wat als ik het nooit had uitgemaakt? Wat als ik...?" Probeer eens wat minder te piekeren over het verleden en de toekomst maar leef in het hier en nu. Het is een verspilling van je tijd om je druk te gaan maken over problemen die nog niet eens bestaan!

What if...

3. Bekijk je leven eens op een andere manier. Als je altijd maar automatisch op dezelfde manier denkt dan zal je op een gegeven moment vast blijven hangen in dezelfde gedachten, dan zul je tegen dezelfde problemen aan blijven lopen. Sommige mensen zien de dingen in hun leven automatisch op een negatieve manier of zien problemen die er niet zijn. Zoals al eerder gezegd zijn er situaties waar je zelf weinig aan kan doen. Of jij een groot probleem van deze situatie maakt of niet dat heb je wél in de hand.

4. Geloof in een oplossing. Als je tegen jezelf blijft zeggen "ik kan het niet", "het lukt me niet" of "ik zie niet in hoe dit ooit nog beter kan worden" dan help je jezelf hier niet bepaald mee. Als je maar lang genoeg tegen jezelf zegt dat het niet beter zal worden dan zal het ook niet beter worden. Geloven in een oplossing is een essentiële stap bij het aanpakken van problemen.

5. Af en toe eens lekker klagen kan je een hoop verlichting brengen, maar doe hier ook eens iets mee! Voor sommige mensen is het zeuren en klagen een gewoonte geworden, één blik op hun Facebookpagina en je ziet meteen al hun sores. Maar de hele dag klagen en er niks aan doen zal je niet veel verder brengen in het leven, je verandert de situatie er namelijk niet mee. Denk dus niet teveel in problemen maar denk ook eens in oplossingen.

7. Mensen die perfectionistisch zijn staan zichzelf vaak niet toe om fouten te maken. Die gedachte levert enorm veel stress op. Sta jezelf dus eens toe om fouten te maken! Denk bij jezelf: "Ik ben een mens en dat betekent dat ik fouten mag maken".

8. Maak van andermans probleem niet jouw probleem. Er zijn mensen die zich het leed van de hele wereld aantrekken. Dat is nergens goed voor. Probeer de dingen dus wat vaker van je af te zetten en denk eens een keer aan jezelf.

9. Accepteer de dingen waar je niks aan kan veranderen. Het is volkomen zinloos om tijd en energie te stoppen in dingen waar jij nooit iets aan zal kunnen veranderen. Niemand is perfect of heeft een perfect leven. Accepteer dus je beperkingen en laat het los. Richt je liever op de dingen die je wél hebt, dan zal je een stuk tevredener worden!

Wat helpt jou als je problemen hebt?

Foto's: 1, 2

 

Gerelateerde blogposts