Tips tegen een negatief lichaamsbeeld

 

Hoe vaak ik wel niet tegen mezelf heb gezegd dat ik lelijk ben, mijn buik te dik is, ik niet genoeg beheersing heb als het om eten gaat en dat mijn lichaam niet gespierd genoeg is... Ik kon uren nadenken over de mening die ik over mijn lichaam had en praatte mezelf daarmee de put in. Tel daar mijn eetstoornis, depressie en angst bij op en je hebt een ingewikkelde, negatieve spiraal die heel erg moeilijk te doorbreken is.

Door mijn eetstoornis raakte ik geobsedeerd met mijn lichaam en gewicht. Ik vond het nooit goed genoeg. Dat herkennen meer vrouwen, al neemt het bij een eetstoornis vaak wat extreme vormen aan. Toch is het in de maatschappij bijna normaal om als vrouw niet tevreden te zijn over je eigen lichaam. Zeuren dat je te dik bent, dat je af moet vallen of meer moet sporten is bijna gewoon voor heel veel vrouwen. Blij zijn met je figuur en de rest van je uiterlijk is moeilijk en daarom klagen we er maar over alsof het normaal is.

buddha

Toch is dat het niet. Het is niet normaal en zeker niet helpend om negatief te zijn over een lichaam dat sterk, gezond en mooi is zoals het is. Geloof me, je gaat er niet gezonder van eten, meer door sporten of mooier uitzien als je zo over jezelf denkt en praat. Integendeel. Het wordt alleen maar moeilijker om lief te zijn voor je lichaam. Ik weet hoe moeilijk het is om te leren jouw lichaam lief te hebben, maar het is een uitdaging waar ik je graag mijn tips bij geef..

1. Weg met de weegschaal
Vraag jezelf eens af waarom dat apparaat zo'n belangrijke rol is gaan spelen in je lichaam en jij er zo ontzettend veel bevestiging uit haalt. Misschien ben je zelfs verslaafd geraakt aan het moment waarop het ding in digitale cijfertjes aangeeft hoeveel je weegt. Mijn advies is om af te kicken van de weegschaal en hem weg te doen. Als je aankomt of afvalt, merk je dat vanzelf aan je kleding en kun je je daar zelf even op letten. Daar heb je geen cijfertjes voor nodig.

2. Weg met de spiegel
Ook de spiegel is minder belangrijk dan je denkt. Het is zeker goed om jezelf aan te kijken en ook is het handig om te weten dat wat je aan hebt wel leuk staat. Maar het is echt niet nodig om dagelijks minuten lang in het ding te gaan staan turen. Je kunt ook gewoon naar jezelf kijken en dan zien hoe de kleding zit. Wil je toch heel graag een spiegel, bevestig deze dan aan de binnenkant van je kast, zodat je hem niet de hele dag ziet en in de verleiding komt om naar de negatieve woorden die het bij je losmaakt te gaan luisteren. Een kleine spiegel voor je gezicht kun je in de badkamer hangen en daar heb je vaak al genoeg aan.

3. Stop met klagen
Natuurlijk heb je lichaamsdelen die je wat minder mooi vindt. Dat is helemaal niet gek. Je hoeft echt niet meteen jezelf van top tot teen perfect te vinden. Maar stop met praten over die ‘negatieve' stukjes van je lichaam. Die rare teen, die rimpel, de putjes in je bil of de gekke scheve tand zijn echt niet zo belangrijk. Blijf niet herhalen wat je lelijk of te dik vindt, het heeft geen enkele zin en anderen kunnen er ook vrij weinig mee. Stop niet alleen met klagen hierover tegen anderen, maar ook tegenover jezelf in je gedachtes. 

4. Wil je dat jouw kinderen ook zo over hun lichaam denken?
Dit is een hele confronterende vraag, maar zeker eentje om over na te denken. Als jij later kindjes mag krijgen of als je die al hebt, ben je een directe spiegel voor hen. Ook je vriendinnen beïnvloed je. Wil je dat anderen ook zo negatief over zichzelf denken als jij doet? Nee, werk dan aan je zelfbeeld en geef het goede voorbeeld. Je kunt dit veranderen als je dat wilt.

perfect

5. Ga sporten
Sporten en een eetstoornis is soms een flinke valkuil. Toch is sporten iets wat je lichaamsbeeld goed kan doen. Als je merkt dat je lichaam bepaalde dingen aankan, kracht bezit en steeds sterker of leniger wordt, krijg je wat meer vertrouwen in je lichaam. Je lichaam en geest werken samen en dat kan de band tussen jouw lichaam en geest versterken, waardoor je wat milder leert zijn over het uiterlijk ervan.

6. Stop met knijpen
Veel vrouwen staan in de spiegel of voor hun kledingkast regelmatig in hun ‘'vetjes'' te knijpen. Ze prikken in hun buik, billen of trekken hun huid strak om zichzelf te tonen hoe ze er eigenlijk uit zouden willen zien. Stop hiermee. Dat vetrolletje zit er nu eenmaal momenteel en is in veel gevallen ook gewoon gezond. Het wordt niet minder als je er in knijpt of jezelf influistert hoe lelijk of dik je bent. Het geeft je enkel een rotgevoel, dus stop ermee.

7. Stop ermee jezelf te verstoppen
Je hoeft jezelf niet alsmaar te verstoppen in grote, wijde broeken en shirts omdat je jezelf niet mooi vindt. Omdat jij niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het niet zo dat je dan ook maar niet gezien mag worden. Ga op zoek naar kleding die jou mooi staat, zoals bepaalde lengtes van jurkjes, rokjes, lange of juist korte shirts en draag ook gewoon eens een strakke broek of een jurkje waarin je rondingen juist uitkomen. Jij bent jij en je mag gezien worden voor wie je bent. Dat maakt je juist bijzonder. Stop ermee jezelf te verstoppen.

8. Laat los
Natuurlijk maak jij fouten in het leven, zeg je verkeerde dingen of ben je op wat voor vlak dan ook niet perfect. Logisch, je bent een mens. Je bent echt en dat is juist alleen maar heel mooi. Probeer wat vaker los te laten dat je bepaalde dingen niet beheerst, bezit of bent. Daag jezelf op een positieve manier uit om het te bereiken, maar streef er niet naar koste wat kost. Laat het los dat je niet zo muzikaal bent, laat het los dat je liever iets anders had gezegd, laat het los dat je nu eenmaal soms onzeker bent en laat het los dat je buik wat dikker is dan je eigenlijk had gewild. #lekkerbelangrijk

trots

9. Stop met jezelf dwars zitten
Mensen ontwikkelen hun hele leven lang. Dat is eigenlijk gewoon het leven. Je verandert, je groeit, je bloeit en je leert. Dat kan alleen als je jezelf niet tekort doet en niet afstraft. Werk dus aan jouw destructieve gedrag en negatieve gedachtes. Dit zijn enorm hardnekkige stukjes in je leven die je tegenhouden om lief te zijn voor jezelf. Terwijl lief zijn voor jezelf en jezelf accepteren, je juist zal helpen om gezonder te leven, beter voor jezelf te zorgen en fijnere relaties met anderen te hebben.

10. Kies ervoor
Positief denken, lukt niet als je er niet in gelooft. Je bent vaak zo naar de zwarte kant afgezakt dat negatief denken vanzelfsprekend is geworden. Het lijkt bijna overdreven om die witte kant op te gaan en weer wat positiever te gaan denken. Het is ook even wennen, als je jarenlang jezelf hebt afgesnauwd en de put in hebt gepraat. Maar het is niet onmogelijk. Integendeel. Positief denken is namelijk geen leugen en het is functioneler en constructiever dan negatief denken. Je moet er alleen wel zelf een besluit in nemen.

Als jij hieraan wilt gaan werken, dan moet je dat ook echt gaan doen en niet na een paar weken al stoppen. Positief denken is geen zwart-wit, maar grijs gebied. Je wordt juist wat gezonder in je koppie. Als jij dat wilt dan kies je daarmee voor een bepaalde levensstijl en een levensstijl veranderen kost tijd en doorzettingsvermogen. Mild en positief zijn over jezelf, zorgt er juist voor dat je jezelf dat gezonde leven gunt en er mooier uit gaat zien. Van binnen en van buiten. <3

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fire - Woensdag 21 oktober 2015 13:36
Mooie blog, dankjewel Nouska. Vooral punt 4 vind ik een verfrissende invalshoek, goed dat je dat aspect ook benoemt.
Hello - Woensdag 21 oktober 2015 14:40
Ik voel me gelijk slecht en schuldig na het lezen van deze blog. Herkent iemand dat?
cynthia - Woensdag 21 oktober 2015 17:40
Mooi blog vooral 4 inderdáad wel heel confronterend maar wel goed dat j dat doet dankjewl
jeweel - Woensdag 21 oktober 2015 20:17
mooie tekst vooral nummer 10 is zo moeilijk. Maar ik denk wel dat mogelijk moet kunnen zijn.Maar het blijft moeilijk.
barbara - Woensdag 21 oktober 2015 20:17
Heel mooie blog
Maanmeisje - Woensdag 21 oktober 2015 20:41
Goede, mooie blog!
Anoniem - Woensdag 21 oktober 2015 21:07
@hello, ja ik herken me wat je schrijft.. Vooral dat stukje "wil je kinderen" en "voorbeeld van vriendinnen" ik wil heel graag dat m'n vriendin zich goed voelt..en k motiveer d'r en zeg dat ze mooi is en zo, hoe hard k me zelf ook aftakel, uit andermans ogen.. Zij weet btw niet dat k zo bezig ben. Maar, voelde me schuldig dat k dam eigenlijk ook een "slecht" voorbeeld ben..

Sterkte !

Het is wel een mooie, maar confronterende blog. Veel herkenning :(
Naomi - Woensdag 21 oktober 2015 23:20
Mooie blog Nouska, h
Naomi - Woensdag 21 oktober 2015 23:20
Heb er echt wat aan*

(Internet probleem oeps)
Anoniem - Donderdag 22 oktober 2015 01:44
Goede blog! Ik kan me dus echt niet voorstellen dat jij jezelf lelijk hebt gevonden, je bent een hartstikke leuke meid!
dancer! - Donderdag 22 oktober 2015 09:21
Wauw! Mooie instelling om zo in het leven te staan en iets waar ik zelf momenteel ook erg mee bezig ben!
Anne - Donderdag 22 oktober 2015 12:46
Fijn om te lezen.
Wat ook helpen kan is plezier beleven aan je lichaam !
Zoals een lange wandeling maken in de natuur,een warme douche nemen als je moe en koud bent, verse bloemen ruiken ,dansen,zingen ....enz
Zo zie je dat je lichaam je beste en oudste vriendin is waar je van alles samen mee kunt doen en dat het afkraken ervan gewoon gemeen is !

.

Hanna - Donderdag 22 oktober 2015 23:30
Wauw punt 4. Goeie! Thanks
Marissa - Dinsdag 27 oktober 2015 00:26
Het is best lastig om dit te lezen. Alsof ik streng moet zijn voor mezelf, maar op een positieve manier. Het is erg lastig om de negatieve gedachten tegen te houden omdat ik al zo lang gewend ben om ze toe te laten. Soms wou ik weleens dat het leven, en vooral hoe ik (en vele anderen hier waarschijnlijk) er tegen aan kijk, wat minder gecompliceerd is.