Themachats bij Proud2Bme

 

Misschien kom je vaker op Proud2Bme en heb je al een account, misschien nog niet en misschien heb je al een account maar heb je nog nooit de knop 'chat' uitgeprobeerd. Naast het forum, de blogs en de vele andere informatie heeft Proud2Bme namelijk ook een chat. Iedere avond van 19.00 - 21.00 uur is deze geopend. In de chat praat je met een groep die op dat moment ook in de chat zit over verschillende dingen. Leden kunnen zelf onderwerpen aandragen waar zij mee zitten, vragen bespreken, vertellen wat er goed en juist minder goed gaat. De chats worden begeleid door vrijwilligers die werken bij Proud2Bme, zij ondersteunen het gesprek dat gevoerd wordt tussen de verschillende chatters.

Proud2Bme heeft reguliere chats, dit zijn chats die 365 dagen per jaar geopend zijn en ingedeeld zijn in verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast zijn er geregeld themachats. In deze blog zal ik je daar wat meer over vertellen.

De themachat kun je vergelijken met een soort groepsgesprek over een bepaald thema waarin ieder zijn eigen invulling aan mag geven. Bij de ene themachat lijkt het een beetje op hoe een reguliere chat gaat waarbij iedereen wat inbrengt, bij een andere themachat praat je echt als groep over dat ene onderwerp. Zelf vind ik het altijd heel waardevol en leuk om themachats te begeleiden omdat je vaak wat dieper in kan gaan op een onderwerp, daar wat meer tijd voor hebt, meer tot de kern kan komen en daardoor meer kan betekenen voor iemand.

De onderwerpen van de themachats lopen erg uiteen en hebben ook te maken met de tijd van het jaar. In de zomer zullen de themachats als 'weer in zwemkleding' of 'zomer' weer aan bod komen terwijl rond de wintermaanden de themachats vooral gericht zijn op de feestdagen. Sommige onderwerpen komen het hele jaar door vaker terug en anderen komen eenmalig. De volgende thema's zie je bijvoorbeeld regelmatig terug in de themachat:

♦ Gezond gewicht en een eetstoornis
Dit is een vaak terugkerend thema in de reguliere chats en daarom ook een goed bezochte themachat. In de chat wordt gepraat over hoe het is om een gezond gewicht te hebben, hoe belangrijk het is om ook hulp te zoeken en de herkenning van andere leden wordt als erg prettig ervaren.

♦ Studeren en een eetstoornis
Vooral rondom de zomervakantie en examens komt dit thema aan de orde. Het (gaan) studeren vraagt veel vermogen van iemand tot verandering van de manier van leren, de woonplaats, de sociale contact en ga zo door. Als je bezig bent met het herstellen van een eetstoornis kan dit extra moeilijk zijn en wordt het als prettig ervaren hierover in gesprek te gaan. Er wordt gekeken naar wat iemand nodig heeft om de transitie van scholier naar student zo fijn mogelijk te maken en er worden veel tips gegeven door de moderator zelf (die daar ongetwijfeld ervaring mee heeft) en door anderen die dit al hebben meegemaakt.

♦ Comorbiditeit
Een eetstoornis gaat vaak samen met andere (psychische) stoornissen. Dit maakt soms het zoeken naar een passende behandeling nog moeilijker. Hierbij loop je ook bovendien tegen andere dingen aan en is het vinden van een balans lastiger. In de themachat kunnen ervaringen met verschillende hulpverleningsinstanties worden uitgewisseld en worden concrete tips gegeven over hoe om te gaan met jouw specifieke situatie.

Bovenstaande drie thema's zijn slechts drie voorbeelden van de tientallen themachats die er per jaar worden gehouden. Wij als team van Proud2Bme zijn iedere week bezig om te kijken naar welk soort themachat er behoefte is. Echter, het beste beeld krijgen wij door input van de bezoekers van deze themachats. Hiervoor is ook een topic op het forum waarin je dit kan aangeven.

In onze agenda kun je terugvinden wanneer er precies een themachat is. Houd deze dus goed in de gaten om op de hoogte te blijven én meld je aan voor onze nieuwsbrief, want ook daar wordt wekelijks de agenda aangegeven. Benieuwd naar welke themachats er voor de komende tijd op het programma staan? Hier alvast een aantal data met onderwerpen die je kunt verwachten: 

♦ Maandag 30 januari - Thema: negatief zelfbeeld
♦ Maandag 6 februari -  Thema: controle
♦ Maandag 13 februari - Thema: angst
♦ Maandag 20 februari - Thema: aankomen in gewicht
♦ Maandag 27 februari - Thema: hechting

Aan welke themachat heb jij behoefte?

Fotografie: Valetina Manjarrez

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem- - Vrijdag 27 januari 2017 11:21
Top dat dit er is! Ik zou een themachat over een eetstoornis hebben met een gezond gewicht wel fijn vinden! =)
*MAAN* - Vrijdag 27 januari 2017 11:41
Geloven en eetstoornis?
*MAAN* - Vrijdag 27 januari 2017 11:41
Geloven en eetstoornis?
Femke - Vrijdag 27 januari 2017 12:19
Ik zou ook geloven en een eetstoornis willen :)
nynesxx - Vrijdag 27 januari 2017 12:24
Vond die over overdracht heel waardevol. Misschien ook eens iets over omgaan met triggers?
Anne - Zaterdag 28 januari 2017 08:37
Geloven en eetstoornis, ja!

En wat zijn nou" echte" psychische klachten en welke psychische klachten zijn een gevolg van de eetstoornis zelf? (door slechte voeding e.d.)
Black Tiger - Zaterdag 28 januari 2017 12:03
Ja ik ook idd geloven en een eetstoornis