Themachat: depressief zijn

 

Als de gordijnen open doen moeite kost, opstaan een dagtaak is, lachen pijn doet, je je continu te veel voelt en je jezelf waardeloos vindt. Dan ben je vooral bezig met overleven in plaats van leven. Misschien herken je je in een van deze zinnen, misschien ook niet. Dit zijn zinnen waar ik aan moet denken bij het onderwerp depressie. Iets wat redelijk vaak voor komt, maar waar vaak een taboe over heerst en sommige mensen zo weinig van begrijpen.


Bron

Ik weet dat ik iemand een keer hoorde zeggen 'hoezo ben je depressief, we hebben het gistermiddag toch gezellig gehad, je lachte.' Sommige mensen denken dat wanneer ze iemand die depressief is, zien lachen het allemaal wel mee valt. Ik vind het soms een beetje vergelijkbaar met een eetstoornis en de gedachte: 'hoezo, het valt toch wel mee, ze eet'. Ik zou willen dat het zo simpel was, maar helaas. Lachen zegt niet dat het ook zo voelt. Lachen kan ook door een masker op te zetten, voor zover dit nog lukt. Het masker vertoont wat scheuren en barsten. Somberheid heeft soms de overhand, en dit kan steeds vaker de overhand krijgen.

Er zijn mensen in je omgeving die dit niet zien, maar ook mensen die dit wel zien. Toch is er een gesprek over aan gaan lastig. Zowel voor jezelf als voor de ander. Er zelf over beginnen is al een enorme stap en kan allerlei gedachtes en angsten met zich mee brengen. Maar ook voor de ander, voor de omstanders kan het lastig zijn om het hier over te hebben. Dit kan komen doordat het voor mensen lastig is, moeilijk voor te stellen ('Er is zo veel moois om je heen...') en te begrijpen (‘Je lachte toch?'). Het kan voor sommigen ook heel eng zijn. Wat moet je dan zeggen als de ander vertelt dat hij/zij depressief is. Dit kan dan weer het gevoel geven dat je het er maar niet over moet hebben, er maar niet meer moet zijn, dat je te veel bent, etc. Het er niet over hebben, misschien wel er voor schamen.


Bron

Ik wil je mee geven dat je je er niet voor moet schamen en dat je het er wel over moet hebben. Praten is belangrijk, hoe moeilijk het soms is. Ik wil je uitnodigen voor de themachat 'depressief zijn' die vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur is, om het eens te hebben over de gedachtes en angsten die door je heen gaan. Je bent niet de enige, je bent niet alleen, hoe eenzaam, leeg, eindeloos en alleen het ook voelt. Ook als je niet depressief bent, maar wel erover wilt praten, ben je welkom. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

inge1.0 - Maandag 21 september 2015 16:11
Ik ga komen, ik ben namelijk zelf gediagnostiseerd met een depressie en het lijkt me fijn andere mensen erover te spreken
*** - Maandag 21 september 2015 16:29
Hm, misschien kom ik wel eens kijken.
Onlymy - Maandag 21 september 2015 16:39
Ik zou heel graag meechatten. Even kijken of t uitkomt. Ben momenteel in behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek maar loop erg tegen depressie aan.. Zoo lastig om uit te leggen en mee om te gaan helaaas.. Probeer erover te blijven praten!! Xx
Just me - Maandag 21 september 2015 16:46
Ik zou wel mee willen chatten, maar ik denk dat een ander het plekje in de chat meer verdient en het misschien harder nodig heeft dan ik. Ik ben (denk ik) niet echt depressief, heb nooit de diagnose gekregen of wat dan ook en kan heus nog wel genieten van dingen. Ik voel me alleen vaak down en leeg en somber en heb nergens zin in. Maar depressief? Geen idee, waarschijnlijk niet.
wendy1066 - Maandag 21 september 2015 16:51
pijnlijke herkenning helaas
sterke_ik - Maandag 21 september 2015 17:23
Just me, zou best toch kunnen hoor. Kom vooral wel. Je bent het plekje waard. En als het heel druk is, organiseren ze binnenkort nog een keer zo'n chat.
Harry (manonwheels) - Maandag 21 september 2015 18:29
Ik heb de diagnose en val sinds 2004 steeds weer terug in de depressie. Ik schijn er maar niet uit te kunnen komen. Maar praten over depressief zijn is moeilijk. En hier op de chat voel ik me steeds overbodig, hoe vriendelijk iedereen ook is, die eerste ervaring blijft me achtervolgen. Ik wil wel komen maar weet niet of ik echt de stap kan maken straks...
Dean - Maandag 21 september 2015 22:07
Ik heb hem gemist... Balen
Babbeltje - Maandag 21 september 2015 22:15
Verdorie... Te laat gezien!
nikita - Dinsdag 22 september 2015 18:43
@justme je verdient het! je verdient het om gelukkig te zijn. ookal is het misschien niet zo erg. NIET GESCHOTEN IS ALTIJD MIS!
Diede - Maandag 12 oktober 2015 21:12
Shit gemist! Balen balen balen
@Diede - Maandag 12 oktober 2015 21:18
Er komt vast nog wel een keer.
Proud2bEsmée - Dinsdag 13 oktober 2015 08:16
Balen dat ik op maandag avond aan het paardrijden ben! De vorige themachat kon ik ook al niet :( Kunnen jullie misschien een keer verder van te voren mededelen wanneer er weer een themachat komt? Dan kan ik dat inroosteren :) Ik hoop dat de rest er iets aan heeft gehad gisteren (L)
Esther - Dinsdag 13 oktober 2015 08:22
@proud2bEsmee,
De themachats staan vaak al een paar weken van tevoren aangekondigd in de agenda. Als je daar elke week even kijkt, kun je al wat verder vooruit kijken?
Anoniem - Dinsdag 13 oktober 2015 09:58
De chat was steeds vol ! echt heel erg jammer :)
Hopelijk kan ik een volgende keer ook mee chatten,.

Echt een zeer goed thema

Amadi - Donderdag 6 december 2018 02:34
Ik wil weten waarom als ik diepressief worden ik weet niet meer hoe moet ik aan kleden echt ik heb veel moeit mee en niet meer de deur uit nu 3 maaden thuis binnen.