Thema chat: boulimia en eetbuien

 

We weten allemaal dat een eetstoornis iets is om serieus te nemen, maar soms kan het erg moeilijk zijn om jezelf serieus te nemen als je het gevoel hebt dat anderen jou niet serieus nemen. Helaas denken nog steeds veel mensen bij een eetstoornis meteen aan dunne meisjes die te weinig eten... Als je zelf een andere eetstoornis hebt kan dat erg ingewikkeld zijn!

Hoe leg je aan de wereld uit dat jij óók een eetstoornis hebt? Misschien heb je geen ondergewicht, geniet je gewoon van lekker eten en is aan jou niet te zien dat het slecht met je gaat. Maar van binnen kan het chaos zijn: hoe ga je hiermee om? Probeer je nog aan mensen uit te leggen hoe ingewikkeld het is of heb je je er misschien bij neergelegd dat mensen het niet snappen?

ruin everything

Misschien heb je eetbuien. Misschien compenseer je je eetbuien, misschien niet: in beide gevallen is het erg vervelend en kan het een serieus probleem zijn. Hoe kom je uit de cirkel van eten, compenseren en nog meer eten? Hoe ga je ermee om als je omgeving niet snapt dat je niet dun hoeft te zijn om een eetstoornis te hebben? En wat als de eetbuien je ook helpen op een bepaalde manier, hoe ga je daarmee om?

Het hebben van eetbuien kan ontzettend vervelend zijn. Hoe zorg je dat je wel kunt eten, zonder dat je doorslaat? En hoe ga je ermee om als het mis gaat? Het is zo moeilijk om steeds zo boos op jezelf en teleurgesteld te zijn, maar het is ook ontzettend moeilijk om dat te veranderen.

Toen ikzelf nog diep in mijn eetstoornis zat, was eten vaak de enige reden om uit bed te komen. Tegelijkertijd was eten vaak ook de reden dat ik in bed bleef liggen: hoe langer ik sliep, hoe minder tijd ik had om eetbuien te hebben. Helaas werkt het niet op die manier, maar na een moeilijke strijd is het me wel gelukt! Geen eetbuien meer, genieten van eten... Er zijn al veel blogs op proud over tips om te stoppen met eetbuien, maar het kan heel fijn zijn om het er met elkaar over te hebben. Over eetbuien, maar ook over compenseren, het aan andere mensen uitleggen, onbegrip, therapie... Ik heb me vaak erg eenzaam gevoeld in mijn eetstoornis, dus het kan erg fijn zijn om erover te praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Omdat misschien veel van jullie sommige dingen die ik hierboven heb genoemd herkennen, is er vanavond een themachat over boulimia en eetbuien.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jessica - Zaterdag 9 augustus 2014 16:14
Inderdaad daarom vertel ik het haast nooit omdat ik aardig ben aangekomen nadat ik weer begon met eten en dus ook eetbuien ! Maar sinds een paar dagen probeer ik 6 x per dag te eten voor t idee vind ik dit steeds nog veel, maar ik heb nu geen eetbui meer gehad:)!
Lynn - Zaterdag 9 augustus 2014 16:51
Na 25 jaar vechten met en tegen eetbuien , compenseren enzovoort heb Ik ook door 6 x per dag te eten ( volgens een eetlijst dat wel en ook ik vind het nog steeds veel ! vrijwel nooit meer een eetbui en alle ellende die ervoor en erna plaatsvond.
Sheila - Zaterdag 9 augustus 2014 18:04
Eetbuien, compenseren en gek genoeg ondergewicht. Mijn boulimia snap ik niet meer. However, ik ben er vanavond bij!
M. - Zaterdag 9 augustus 2014 18:48
Eetbuien... al gaat het nu beter met me, ik heb ze nog steeds zo nu en dan :(. Ben toevallig wel een heel helpend boek aan het lezen op moment. Weet niet of ik dat hier mag noemen, maar doe het lekker toch :P. Het heet eten in het schijnsel van de maan, en laat je aan de hand van sprookjes/verhaaltjes inzicht krijgen in je eetstoornis, maar ook in de symboliek waarvoor het staat. Het is overigens niet kinderachtig en vind het een verfrissende kijk op alles. Het is alsof ik nu pas begin te snappen wat ze bedoelen met "waar je onstilbare honger voor staat". Ik kan helaas niet bij de thema chat zijn, maar had het heel helpend gevonden!
anoniem - Zaterdag 9 augustus 2014 18:58
Ik ben blij dat er ook aandacht is voor de andere kanten van eetstoornissen.

Hoewel het iets van mij is, heb ik ook op Proud nog steeds het idee dat AN dé eetstoornis is en dat de rest "mislukt" is, niet meedoet. Ervaringsverhalen gaan vaak over Anorexia, er is relatief veel aandacht voor ondergewicht. Daarentegen zijn het juist de onzichtbare (aan lichaamsgewicht) en eetbuistoornissen die veel vaker voorkomen.

Hoewel ikzelf beide (NAO in de richting BN & AN) heb gehad, vind ik het erg moeilijk om open te zijn over mijn NAO-periode. Het helpt mij niet echt dat ik nog steeds AN óók hier op Proud veel in de spotlight vind staan, waardoor ik nog steeds niet echt het gevoel heb dat andere eetstoornissen er echt mogen zijn (ook al weet ik dat het wel zou moeten mogen; mijn beleving wijkt daar iets van af).

No offense, maar ik waardeer het dus echt dat er nu speciale aandacht is voor een andere es.
Puoli - Zaterdag 9 augustus 2014 23:42
Jammer genoeg gemist..
Miss de volgende. Goed dat er een themachat was.
x
@anoniem - Zondag 10 augustus 2014 16:57
Jammer dat je dat zo ervaart! Zelf heb ik ook boulimia en ik heb echt totaal een andere beleving. Vind dat ze júist op proud niet alleen de aandacht op anorexia of onderwicht leggen.
Misschien kan je zelf hier ook iets in doen, bijvoorbeeld jouw ervaringsverhaal opsturen? Wie weet motiveert het meer mensen met andere eetstoornissen dit ook te doen.
ashtonirwin - Zondag 10 augustus 2014 19:36
Ohh zo jammer dat ik dit gemist heb..
E - Maandag 11 augustus 2014 00:16
"...was eten vaak de enige reden om uit bed te komen." Die zin raakt me. Dat is voor mij ook lange tijd zo geweest... Ik ben blij dat t weer beter gaat. Ik hoop dat de chat helpend is geweest :)
C - Vrijdag 5 september 2014 22:17
Ik heb ook heel vaak last van eetbuien, vooral als m'n ouders niet thuis zijn neem ik alles tot me wat ook maar fout is in mijn ogen, ik heb nu 2 jaar anorexia en zit in behandeling, niet specifiek in een kliniek maar moet wel elke week wegen en meten.
Als m'n ouders niet thuis zijn neem ik van alles ik schaam me hier wel voor maar ik zeg het toch : zoals : broodjes met hagelslag, chocolade pasta, en andere zoete dingen , ook heel veel koekjes chocola en andere ongezonde en vette dingen werk ik dan naar binnen. Ik ga in die tussentijd terwijl ik dat allemaal op eet heel veel drinken zodat het er makkelijker uit komt. Maar soms wil het er niet uit.. En dan voel ik me zo schuldig en kut.. Ik ben 16 jaar ben 168 en weeg xxx niet echt een gewicht van iemand die anorexia heeft. Maar ik weet dat ik het heb en ik kan er niet mee stoppen , en op een ene manier wil ik dat het stopt maar ook weer niet omdat ik nu wel wel controle op mezelf heb ( na die eetbuien na ) misschien boeit dit jullie niet maar ik ben in iedergeval m'n verhaal kwijt! Proud2beme jullie zijn geweldig!
Liefs wanhopig meisje.
Lotfi - Dinsdag 16 januari 2018 16:53
Ik begin er echt vanaf te zien nu ik kan het niet meer aan ik heb al 2 jaar eetbuien nu en het gebeurd bijna dagelijks of soms twee of meerdere keren per dag dat ik mijn maag overvol eet en alles er uitbraak... ik begin negatieve gevolgen te ervaren : maagpijn , slechter metabolisme , keelpijn , bloed in het braaksel , allemaal rode plekjes op mijn gezicht van de druk van het braken en koppijn, gevoeligere tanden,... ik wil het perse zelf proberen te stoppen omdat diëtisten en psychologen zo duur zijn en het lijkt mij ni da iemand het zomaar kan oplossen door erover te praten.. iedereen weet van mijn geval maar tijdens een eetbui kan ik het altijd weer verstoppen.. ik moet hier iets aan doen want het maakt me oprecht ongelukkig en ik voel me alles behalve goed in mijn vel... (heb boulimia)