Te streng zijn voor jezelf

 

De meeste mensen die ik ken met een eetstoornis, zijn behoorlijk streng voor zichzelf. Ze stellen hoge eisen aan wie ze zijn en wat ze doen. Ze zijn vaak kritisch over hun uiterlijk, eetpatroon, sociale vermogens en school of werkprestaties. Herkenbaar? Veel vrouwen zijn erg hard voor zichzelf en lijden regelmatig onder deze zelfopgelegde regels.

Hoge eisen stellen aan jezelf kán samengaan met hoge eisen stellen aan de mensen en wereld om je heen. Maar veel vrouwen die erg kritisch zijn naar zichzelf, meten met twee maten. Ze kunnen heel warm, empathisch, begripvol en liefdevol zijn voor anderen.

Een ander hoeft niet te voldoen aan de strenge regeltjes. Sterker nog, voor vrienden gelden hele andere regels.

Je hoeft écht niet af te vallen: je bent prachtig zoals je bent! Je werkt echt te hard meid: je verdient wat vrije tijd. Die kerel behandelt jou niet goed: jij verdient veel beter!

hoge eisen stellen, perfectionistisch, streng zijn voor jezelf

Het is lastig om die warmte, empathie en liefde voor jezelf op te brengen. Je vindt waarschijnlijk niet dat jij dat verdient. Je vindt waarschijnlijk dat je wél die kilo's moet afvallen en dat je geen vrije tijd of een leukere partner verdient. Jij moet je niet zo aanstellen en gewoon doorgaan. Minder hard zijn voor jezelf begint met herkennen dat je te streng bent voor jezelf.

Innerlijke criticus
Je bent heel kritisch naar jezelf en alles wat je doet. Als jij een fout maakt, kan je jezelf wel voor je kop slaan. Je reageert genadeloos op je tekortkomingen, blunders en foutjes. Terwijl als iemand anders een slecht cijfer haalt, iets vergeet of tekort schiet, begrijp en accepteer je het wel. Foto's waar je op staat, werk dat je levert, maaltijden die je klaarmaakt, gesprekken die je voert: alles wordt onder de loep genomen en veroordeeld.

Tip! Onderzoek je criticus. Wie is dat eigenlijk? Wat zegt hij allemaal? En waarom? Wat is dat voor streng figuur dat jou voortdurend de les leest. Verandering wordt in gang gezet wanneer je bewustzijn creëert. Zet die schreeuwende criticus in het licht: wat vertelt het je eigenlijk?

Wat zeg je nou?
Door de dag heen zeg je allerlei gemene dingen tegen jezelf. Als je langs de spiegel loopt, komt er in je op 'lelijke koe' - zomaar, plotseling en onbewust. Als je iets laat vallen, denk je 'wat een sukkel'. In een sociale situatie, is er een stemmetje dat jou vertelt dat je 'waardeloos', 'saai' of 'dom' bent. Je zou deze nare opmerkingen nooit naar een ander maken en je hebt vaak niet eens in de gaten wat je aan de lopende band tegen jezelf zegt.

Tip! Maak jezelf bewust van wat je gedurende een dag allemaal tegen jezelf zegt. Schrijf een paar dagen achter elkaar op, wat voor rotopmerkingen je naar je eigen hoofd slingert en in welke situatie. Vraag jezelf vervolgens af wat je tegen je beste vriend(in) had gezegd in die situaties. Zeg een week lang alleen dingen tegen jezelf te zeggen, die je tegen je beste vriend(in) zou zeggen.

hoge eisen stellen, perfectionistisch, streng zijn voor jezelfMiss Perfect
Als de dingen gaan zoals jij hebt besloten dat ze moeten gaan, is het goed. Als het anders loopt dan je je bewust of onbewust had voorgesteld, is het fout. Je vindt het moeilijk als dingen anders gaan dan verwacht of spontaan veranderen. Als perfectionist wil je graag controle houden: het moet in jouw beeld van goed of fout passen. Er is nauwelijks ruimte voor nuance. Als jij iets 'goed' doet, ben jij 'goed'. Als jij iets 'fout' doet, ben jij 'fout'. Het is niet mogelijk om iets 'oké', 'redelijk' of 'gemiddeld' te doen.

Tip! Probeer minder zwartwit te denken. Als iets niet helemaal loopt zoals je had gepland of bedacht, betekent dit niet gelijk dat het fout is. Een bakje chips eten, terwijl je niet wilt snoepen, betekent niet dat je hebt gefaald. Het betekent ook niet dat 'het hek dan toch al van de dam is' en je net zo goed de hele zak leeg kunt eten. Het betekent gewoon dat je een lekker bakje chips hebt gegeten: heel normaal, heel grijs, prima.

Herkauwen
Je piekert voortdurend over wat je hebt gedaan, wat je hebt gezegd, hoe je eruit ziet en wat er beter moet. Na een lunchafspraak met je vriendin 'herkauw' je het hele gesprek en bekritiseer je de momenten waarop je niet slim, vriendelijk, grappig of empathisch genoeg reageerde. Na een werkdag lig je 's avonds wakker om te beoordelen wat je sneller had moeten doen, hoe je beter had kunnen presteren en welke kansen je hebt laten liggen. Je focust op waar je zogenaamd tekort schoot.

Tip! Het voortdurend herkauwen van situaties brengt je nergens. Je maakt jezelf alleen maar onzeker. Focus op het positieve van de situatie. Je hebt geluncht met een vriendin, het was gezellig, het eten was lekker, ze gaf je een compliment - zoek naar de pluspuntjes. Hetzelfde geldt voor je werk: in plaats van dat je piekert over wat 'beter' kan, sta je stil bij welke stappen je allemaal al hebt gezet en wat je al hebt geleerd.

Failure!
Je bent voortdurend bang om fouten te maken. Fouten maken, staat in jouw woordenboek gelijk aan falen. Als je een fout maakt, ben je een sukkel en een loser. Je mag geen fouten maken. Je doet er alles aan om niet de fout in te gaan en bent als de dood voor kritiek. Eigenlijk loop je de hele tijd op je tenen en dit is ontzettend vermoeiend.

Tip! Iedereen maakt fouten. Fouten maken is niet hetzelfde als falen. Van fouten leer je. Als je iets doet en er vervolgens achter komt dat het efficiënter, handiger of leuker kan, is dat een leerles. Al doende leert men. Je ontwikkelt je door de fouten die je maakt. Oefen met loslaten: kom een keertje te laat, vergeet een keertje een verjaardag, maak een foutje op je werk - je zult zien dat de wereld niet vergaat en dat je ook echt wel tegen een beetje kritiek kunt.

Nooit goed genoeg
Wat je ook doet, hoe hard je ook werkt, wat je ook bereikt: het is nooit goed genoeg. Je cijfers zijn nooit hoog genoeg, het gewicht op de weegschaal is nooit laag genoeg, je sociale vaardigheden nooit goed genoeg en je schiet altijd te kort aan het einde van de dag. Je stelt een eis aan jezelf. Het lukt je om deze verwachting waar te maken en gelijk stel je een hogere eis. Je staat allang niet meer stil bij wat je al hebt bereikt. Je presteert om het presteren.

Tip! Genoeg is genoeg. Nu is het klaar. Je bent goed genoeg. Stop met fitten op jezelf. Stop met jezelf naar beneden halen. Het kan altijd beter, hoger, groter, dunner, stoerder, rijker, slimmer, grappiger of sneller. Maar is dát waar jij je energie in wilt steken? Waar liggen jouw prioriteiten? Je kunt jezelf uitputten in de hoop dat je een 'perfecte' versie wordt van jezelf of je kunt proberen zo authentiek mogelijk aan jezelf te blijven. Het mooiste wat je kunt worden in het leven is jezelf.

hoge eisen stellen, perfectionistisch, streng zijn voor jezelf

Succes!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ThinkBelieveAchieve - Vrijdag 4 januari 2013 13:27
Ik herken me echt serieus in alles!
Alweer een heel fijn artikel!
Annet - Vrijdag 4 januari 2013 13:36
Gevalletje uitprinten en elke ochtend even lezen :) Dit zijn echt precies mijn valkuilen! Dankjewel weer!
_Luckamy_ - Vrijdag 4 januari 2013 13:48
Heel erg herkenbaar! Met mijn therapeut ben ik ook met dit stukje bezig.
Ik krijg zoals ze dat noemen "integratie-therapie". Hierbij leer ik hoe ik in
contact kan komen mijn mijn innerlijke criticussen (ja het zijn er meer!),
leer ik ze kennen, kom ik te weten wat ze wel en niet voor mij doen en
waarom en leer ik ze een halt toe te roepen wanneer ik dit wil, zodat ze
straks alleen nog op een positieve manier voor mij gaan werken.
Het klinkt misschien zweverig, maar het werkt echt!
Als je je goed concentreert kun je echt in contact komen met ze en
aangeven wat jij wilt van ze. ;)
Ines - Vrijdag 4 januari 2013 14:31
Dit is zo herkenbaar..
Wel handige tips, Ik ga ze zeker proberen toe te passen :)
Bedankt voor dit mooie artikel!
Nefertari - Vrijdag 4 januari 2013 17:18
Het lijkt alsof ik opeens helemaal binnenste buiten word gekeerd.
m - Vrijdag 4 januari 2013 17:36
misschien wil je 'perfect' zijn, omdat je het vooral moeilijk vindt om voor jezelf op te komen als mensen, al is het voor de gein, je onderuit halen om je te testen hoe je erop reageert. Je weet dan niet hoe gepast te reageren bv. uit verlegenheid of gaat dan twijfelen aan je zelf of je goed genoeg bent en dat voelt rot. Je wilt respect, al moet het door 'schijnperfectie'?
Linde - Vrijdag 4 januari 2013 18:02
Wat toevallig! Of juist niet .. Hier had de psychiater het vandaag over! Hij vond me te streng voor mezelf ..
Nouky - Vrijdag 4 januari 2013 18:21
Heel erg herkenbaar, ik ga proberen om de tips toe te passen!
Zeer goed artikel!
Cylu - Vrijdag 4 januari 2013 18:40
Super goed artikel!
Marije - Vrijdag 4 januari 2013 18:47
Pijnlijk herkenbaar dit! Maar gelukkig staan er ook tips bij :-)
me - Vrijdag 4 januari 2013 18:48
wauw, super nuttig!!
kim300808 - Vrijdag 4 januari 2013 20:01
@Annet: inderdaad!
@m: misschien is dat het bij mij wel, ik vind het moeilijk voor mezelf op te komen.
dollie - Vrijdag 4 januari 2013 22:23
heel herkenbaar en vooral klaar staan voor vrienden als zij het moeilijk hebben of als het bij hun niet lukt.
ik heb vaker kregen tehoren dat ik testreng ben voor mijzelf en dat ik steeds de lat hoger en hoger leg plaats van lager en lager.
pffffffffff wat is dat een waarheid en wel fijn dat er tips bij staat
J. - Vrijdag 4 januari 2013 23:37
Thnx! Heel herkenbaar!! X
Roos - Zaterdag 5 januari 2013 00:15
heeel goed artikel! ga 'm opslaan bij m'n favorieten, heel fijn dat er ook tips bij elke situatie staan aangegeven :)
ikke - Zaterdag 5 januari 2013 00:47
perfectie geen doel maar een motivatie...
Peanuttbutterfly - Zaterdag 5 januari 2013 16:03
Haha nooit echt doorgehad dat ik mezelf vaak uitscheld eigenlijk, kdoe t automatisch :P
Maar ik heb er geen problemen mee, als ik mezelf een lelijk kind vind als ik in de spiegel kijk, nouja, anderen hebben daar toch geen last van
Fleur - Zaterdag 5 januari 2013 16:56
Ik herken mezelf in alles! Ik hoop dat ik op een dag minder streng voor mezelf kan zijn. Ik ben er ook mee bezig met mijn therapeut. Ik denk dat ik het ga uitprinten en meenemen. Misschien krijgt zij dan ook weer iets meer een idee hoe streng ik voor mezelf ben.
Milady the Winter - Dinsdag 8 januari 2013 10:32
Het is en blijft zo herkenbaar.
uitgeprint, 1opgeplakt en de ander gaat mee naar therapie vrijdag.
aardbei - Vrijdag 25 januari 2013 20:10
Heel herkenbaar...Maar zeker mooi geschreven. Geeft me wel weer even een 'boost'. :)