Studiekeuze en open dagen

 

Het is eind januari en dat betekent dat je na moet gaan denken over je studiekeuze voor volgend jaar. Voor sommige mensen is die keuze duidelijk, maar veel jongeren hebben nog geen flauw idee of twijfelen nog enorm. Het is daarom belangrijk open dagen te bezoeken en met anderen te praten over studies. Zo ontdek je meer mogelijkheden en kun je kijken waar jouw interesse ligt. Want een studiekeuze maken is echt geen makkie.

Bij sommige studies kun je een dagje of dagdeel ''proefstuderen''. Je krijgt dan een rondleiding en voorbeeldlessen, zodat je weet wat de stof inhoudt en of het jou aanspreekt. Tijdens opendagen is het vooral handig al je vragen te stellen. Niet alleen wat je er allemaal mee kunt worden, maar ook wat voor lessen je krijgt. Vind je dit eng, ga dan samen met vriendinnen of een van je ouders. 

Wil je graag met kinderen werken na je VWO diploma, dan kan het leuk zijn om pedagogiek te gaan studeren. Maar ben je heel praktijkgericht en wil je liever al veel eerder stagelopen, dan is Pabo misschien juist wel helemaal jouw ding, ook al is het geen universitaire opleiding. Kijk in ieder geval naar jouw talenten en interesses en hoe je deze kunt combineren in een studie.

interessetest

Klik om de test te maken

Weet je niet goed wat jij wilt, of je MBO, HBO of universiteit moet gaan doen, deeltijd of voltijd, juist eerst een jaar wilt gaan werken, of aan jezelf wilt sleutelen, lees dan DIT blog eens. Hier vind je wat handige tips en fijne manieren om te ontdekken wat op dit moment in jouw leven het best voor je zou zijn.

study

Leg nog niet teveel druk op jezelf. Die studiekeuze hoef je voorlopig nog niet te maken. Maar je kunt je in ieder geval vast goed oriënteren. Neem de tijd en ga bijvoorbeeld ook eens naar een open dag van een studie die helemaal niet in de richting van jouw interesse ligt. Zo verbreed je je horizon een beetje en dus ook je keuzemogelijkheden.

Er zijn duizenden studies, dus er zit vast wel iets bij voor jou! En, maak je een verkeerde keuze, dan kun je daar ook alleen maar weer van leren. Als je voor eind 2014 weer stopt met je studie, kun je vaak in februari 2015 alweer aan je nieuwe studie beginnen! Dus we wensen je heel veel plezier met oriënteren tijdens de open dagen!

Proefstuderen UvA o.a. Psychologie: 28 jan.-1 feb. (moet je je voor inschrijven)
Opendag Hogeschool Rotterdam, Pedagogiek, Lerarenopleidingen, Verpleegkunde en veel meer: 26 jan.
Rijks Universiteit Groningen, Sociologie, Biologie en nog veel meer: 1 feb.
Hogeschool Leiden, Lerarenopleidingen, Kunstzinnige therapie, SPH en nog veel meer: 2 feb.
Willem de Kooning Academie: 26 jan.
ROC Mondriaan, verschillende MBO opleidingen waaronder SPW: 29 jan. 
Grafisch Lyceum Rotterdam: 26 jan.
Hogeschool Utrecht, Journalistiek: 9 maart
Hogeschool Arnhem Nijmegen, Voeding en diëtiek: 9 maart
MBO Barneveld, Paraveterinair dierenartsassistent: 26 jan. en 8 maart
Hogeschool Rotterdam, PABO: 26 jan.
Op internet vind je nog veel meer data van opendagen en mogelijkheden om te gaan proefstuderen. 

Welke open dagen wil jij graag bezoeken?

Foto 1: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anouk - Woensdag 23 januari 2013 16:39
In het begin van dit schooljaar wist ik echt niet wat ik moest doen, maar uiteindelijk is het toch 100% communicatie en multimedia design geworden! (al zou ik forensisch onderzoek ook heel graag willen doen maar ik kan gewoon niet nog 4 jaar lang natuurkunde enz. doen. :( )
Charlotte - Woensdag 23 januari 2013 17:06
Ik zit op het VWO maar heb morgen (aaah) mijn preselectie voor de HBO opleiding creatieve therapie met het medium dans-en-beweging. Super spannend, maar wel echt helemaal mijn opleiding!
Lisa - Woensdag 23 januari 2013 17:09
Ik ben bijna klaar met mijn mbo mode opleiding en wil nu dus hbo gaan dan maar ik weet het nog niet. Ik zit er echt enorm mee en pieker er iedere dag over. Wat ik leuk vind is communicatie media en informatie aan de HVA maar ik woon in Den Haag en om van DH naar A'dam te reizen iedere dag.. Nee. Mijn ouders willen niet dat ik op kamers ga omdat ze het niet vertrouwen met mijn eetstoornis. Het liefst zou ik deeltijd behandeling willen een jaar, een paar curcussen volgen en daar naast werken. Maar ik weet zeker dat dat niet mag van mijn ouders. Heb nu ambulante therapie. Maargoed deze opleiding is ook nog eens met een loting. Wat een stress.
Tyrande Whisperwind - Woensdag 23 januari 2013 17:29
Wij moesten vorige maand ons toekomstdossier met uiteindelijke studiekeuze inleveren. Achterlijk, ver voor de open dagen!
ik - Woensdag 23 januari 2013 17:35
Ik wou dat ik gewoon kon gaan studeren komend studiejaar. Heb helaas al twee keer met mijn studie moeten stoppen, en voorlopig zit het er gewoon nog niet in.
Caro - Woensdag 23 januari 2013 18:57
Ik vind het zó moeilijk om te kiezen! :S
hockeymeisje95 - Woensdag 23 januari 2013 19:26
Ik ga denk ik niet meer naar open dagen, die heb ik allemaal al gehad, ook een beetje laat vind ik zelf als je nu nog heel veel moet 'bezoeken', zou daar zenuwachtig van worden haha, inschrijven begint tenslotte al bijna! Ben nu bezig met meeloopdagen en twijfel nog tussen de pabo en pedagogiek1
Jasmijn - Woensdag 23 januari 2013 20:23
Ik vond het ook erg moeilijk om te kiezen. Omdat ik niet zo'n goed beeld van mezelf en de studies had. Mijn ouders hebben toen voorgesteld een studiekeuzetraject te doen. Dat heb ik gedaan bij https://www.pad-vinder.nl en heeft uiteindelijk erg goed geholpen.
Anna - Woensdag 23 januari 2013 20:30
Fontys hogeschool Tilburg heet zondag opendag! Erg leuk!

Mijn tip voor iedereen die niet weet wat hij/zij wil ga naar open dagen en mee loop dagen!

Succes
@ Lisa - Woensdag 23 januari 2013 20:59
Ik reis ook elke dag (hoewel je meestal maar 3/4 dagen hoeft!) van Den Haag naar Amsterdam en het is wel redelijk te doen hoor, je went er snel aan! In de trein kun je even uitrusten of wat dingen lezen voor school etc :) Als je die opleiding leuk lijkt kan je altijd inschrijven en meeloten om te kijken of je ingeloot wordt! Dan kun je altijd nog beslissen om het niet te doen als je het toch niet ziet zitten..
Tyrande Whisperwind - Donderdag 24 januari 2013 15:55
@hockey: Grappig, daartussen heb ik ook getwijfeld, samen met docentenopleiding nog. Ben inmiddels ingeschreven voor de pabo, yeey!
hockeymeisje95 - Donderdag 24 januari 2013 16:22
Wat leuk Tyrande! Bij Fontys toevallig? :)
Sara - Vrijdag 25 januari 2013 07:50
Je hebt een universitaire pabo!
GLM1993 - Zaterdag 26 januari 2013 19:29
Leukste hogeschool van heel Benelux: Christelijke Hogeschool Ede!! =D
Jeroen - Vrijdag 22 maart 2013 12:01
Voor wie een deeltijdopleiding wil doen raad ik de Hogeschool Utrecht aan!

Bij hun deeltijdopleidingen gebruik je het bedrijf waar je op dat moment werkt als 'practice-case'. Hierdoor is je opleiding heel praktijkgericht, wat het supernuttig en leuk maakt.

Kom dus kijken bij de open dag van 6 juni 2013 van 16:00 tot 20:00!
Roos - Maandag 22 april 2013 23:29
Ik ga psychologie combineren met mode! Ben heel blij met wat ik weet wat ik wil! Ik ga er ook echt voor!