Stoppen met roken

 

Een nieuw jaar, een frisse start. De jaarwisseling kan altijd inspireren voor goede voornemens. Het is net even dat beetje extra om het anders te doen, dingen op te pakken, verbeteringen aan te brengen, keuzes te maken.

Stoppen met roken is een favoriet als het gaat om goede voornemens. Op nummer 2 staat dit voornemen net achter - ja je voelt 'm al aankomen - afvallen. Op nummer 3 staat overigens schulden aflossen en geld sparen. Dat laatste kan ook door te stoppen met roken! Gezonder leven staat dus op het verlanglijstje van veel mensen. Als een van jouw goede voornemens is om te stoppen met roken, heb je misschien iets aan de volgende tips!

Tip 1 Schrijf in het midden van een papier: ‘waarom ik stop' of ‘voordelen niet roken'. Zet een cirkel hieromheen en laat vanuit deze cirkel lijntjes naar buiten lopen. Bij elk lijntje schrijf je een reden op waarom je wilt stoppen met roken. Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie!

stoppen met roken

Tip 2 Maak een lijstje met dingen die je kunt doen in plaats van roken. Op momenten dat je ongelooflijk veel zin hebt in een sigaret kijk je even op je lijstje en kies je een alternatieve activiteit. Bijvoorbeeld: kopje thee drinken, een douche nemen, een wandeling maken, een kaart schrijven naar iemand, in je dagboek schrijven, iets lekkers bakken, fotoboek maken, op je handen gaan staan, een voetenbadje nemen, iets opruimen of schoonmaken, schreeuwen tegen de zee of op je kussens slaan. Zorg in elk geval voor uitlaatkleppen!

Tip 3 Maak een kalender waarop je elke dag kunt afstrepen of opschrijven dat je weer een dag niet hebt gerookt. 's Avonds, voordat je gaat slapen, heb je dan even een momentje waarop je weer trots kunt zijn. Ter extra motivatie kun je bij deze kalender ook een balk maken waarin je kunt zien hoeveel geld je al hebt gespaard.

Tip 4 Bedenk wat je wilt gaan doen met het geld dat je uitspaart. Wil je er elke week een nieuw boek of cd van kopen? Of wil je er elke maand mee uit eten of een uitstapje van maken? Of kijk je naar de lange termijn: na een jaar kan je er misschien wel een ticket van kopen naar een tropisch oord!?

Tip 5 Schakel hulplijnen in. Vraag aan vrienden of familieleden om je motiverende berichtjes te sturen via de mail, sms of post. Berichtjes als ‘Goed bezig!', ‘Ik ben zo trots op je!', ‘Hou vol!' en ‘Je kunt het!', kunnen net even die extra ‘boost' zijn die je nodig hebt op een zware dag.

 

Veel succes!!

Heb jij nog goede tips voor stoppen met roken?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lexii - Zaterdag 14 januari 2012 15:24
Ik zou het bijna jammer vinden dat ik niet rook. Gewoon, omdat ik door dan te stoppen, mezelf op andere dingen kan verwennen. Hahaha, misschien moet ik maar doen alsof ik 1 pakje sigaretten per dag rook. Dan kan ik elke week iets leuks voor mezelf kopen of trakteren. (Ik ben momenteel liever van de korte dan de lange termijn.)
Lisa - Zaterdag 14 januari 2012 16:20
Boek van Allen Carr!! (serieus)
Me3 - Zaterdag 14 januari 2012 18:22
oh, ik zou wel willen stoppen! Maar met alle stress enz. zie ik niet hoe. Zo veel spijt dat ik ooit ben begonnen.
Bente22 - Zaterdag 14 januari 2012 18:23
A.s. 23 januari ben ik 3 maanden gestopt met roken. Dan ga ik zeker iets leuks voor mezelf kopen! Ik ben gestopt doormiddel van nieuwe medicijnen, speciaal om te stoppen met roken. Werken erg goed! Kost je wel 50 euro per 2 weken maar goed... roken ook, kan ik iedereen aanraken om te stoppen!!!!!!
L. - Zaterdag 14 januari 2012 19:21
sorry maar vind ik echt slechte tips. Je moet vooral voor jezelf stoppen, puur omdat je niks liever wil. Je moet stoppen omdat je jezelf het waard vind om te stoppen en omdat het roken je uiteindelijk alleen maar stress oplevert. (kan ik zo nou eindelijk roken? Shit mijn sigaretten zijn op, is de shell nog open? Ik wil roken, nu!, etc.)
Dat geld besparen is echt de grootste onzin en die hulplijnen al helemaal. Je moet het niet meer WILLEN en het doen voor jezelf. Wanneer je niets liever meer wil dan stoppen, dan is het ineens heel erg makkelijk om te stoppen en snap je niet waarom je ooit hebt gerookt.

Beste tip om te stoppen met roken: lees het boek van Jan Geurtz, de opluchting
Sunbeam - Zondag 15 januari 2012 00:06
Ik ben zo bang dat ik extra aankom door te stoppen met roken..
Anne - Zondag 15 januari 2012 03:16
@sunbeam

dat is ook het enige wat mij tegenhoudt.... :(
Tamara - Zondag 15 januari 2012 11:42
Ik ben het met L. eens. Ik ben nu al ruim 4 maanden gestopt met roken, moet wel eerlijk toegeven dat ik in 4 maanden tijd nog wel een aantal haaltjes genomen heb om te zien of ik er anders naar ben gaan kijken en ja, dat is bij mij wel degelijk het geval. Ik vind het absoluut niet lekker en voordat ik echt definitief besloot om te stoppen, ging het bij mij alleen nog maar om het roken en niet omdat ik het nou zo lekker vond. Ik mis het totaal niet. Overigens was ik ook bang om aan te komen, wat gelukkig niet gebeurd is en ook niet zal gaan gebeuren.
willemijn.. - Zondag 15 januari 2012 13:15
pff ik zou ook zo graag willen stoppen. telkens, wanneer is een tijdje ben gestopt met heel veel moeite, dan komt er weer een tegenslag waardoor ik weer begin omdat ik anders bang ben dat ik andere dingen ga doen waar ik heel veel spijt van zal krijgen.
gelukkig begint de gedachte van het stoppen met roken = aankomen al veeel minder te worden. of je aan zal komen ligt helemaal bij je zelf. wanneer je hetzelfde eetpatroon blijft aanhouden als wat je eerst at voordat je stopte, dan zal je ECHT niet aankomen. de reden waarom een aantal mensen aankomen wanneer ze zijn gestopt is, omdat ze gaan snoepen, in plaats van roken.
stein - Zondag 6 december 2015 12:41
ben nu ook inmiddels voor de tweede keer gestopt .vind het nu niet eens moeilijk meer. voel me stukken fitter naar drie weken al. ben zo trots op me zelf ...... zeg dan ook tegen mij eigen ik go go go meid het lukt je wel