Soorten dromen

 

Dromen, iedereen doet het. 'S Nachts of overdag. Sommige mensen houden van dromen, anderen zijn er bang voor. Er zijn veel verschillende theorieën over welke betekenis dromen hebben en wat je ervan kunt leren. Dromen vinden vooral plaats in REM slaap, dit is een deel van de slaapcyclus die je een aantal keer per nacht doorloopt. Een droom duurt tussen de 5-10 minuten. Ik vind het zelf altijd wel mooi om een betekenis te geven aan een droom. Tenminste, als ik hem heb onthouden, want dat is lang niet altijd zo. Een droom is ook niet altijd dezelfde droom, er zijn veel verschillende soorten dromen. Hieronder vind je de meest bekende dromensoorten op een rijtje.

De normale droom
Dit is de meest voorkomende droom. Deze droom heeft iedereen 's nachts en herinner je je meestal niet. Het gaat vaak over wat je overdag hebt meegemaakt, wat je bezighoudt en wat je in de toekomst nog gaan doen. In deze droom verwerk, evalueer en herbeleef je dingen.

Dromenvanger

Bron

Lucide droom
Je beseft je in deze droom dat het een droom is. Deze soort dromen hebben lang niet alle mensen. Naast dat je weet dat het een droom is kun je ook het verloop van de droom en zelfs het einde van de droom beïnvloeden. Een zeldzame vorm van een lucide droom is wanneer iemand in een gevaarlijke of angstige situatie komt en hier ook de goed afloop van kan bepalen. Dit wordt soms gebruikt als (trauma)verwerking. Er zijn verschillende lucide dromen. Sommige mensen weten wel dat het een droom is maar kunnen niks beïnvloeden in de droom, anderen kunnen zelfs kiezen wat ze dromen. Dit kun je ook bij jezelf trainen door een dromendagboekje bij te houden.

Vals-ontwaakdromen
Bij deze droom denk je dat je wakker bent terwijl je eigenlijk nog slaapt. Het zijn vaak angstige dromen omdat je denkt dat je wakker bent maar dingen anders zijn of niet lukken zoals ze in het dagelijks leven lukken. De dromen zijn vaak zo levendig dat ze nog lang onthouden worden. Mensen met vals-ontwaakdromen hebben vaak ook aanleg voor het krijgen van lucide dromen en andersom. Door goed te ontspannen voor het slapengaan en te zorgen dat je je veilig voelt voorkom je de vals-ontwaakdromen. Wanneer je hier vaak last van hebt kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen voordat je gaat slapen.

Voorspellende dromen
Een andere naam voor deze droom is een visioen. Er is veel discussie over dit soort dromen of ze wel of niet bestaan. Sommige mensen zweren erbij terwijl anderen er juist helemaal niet in geloven. Toch zijn er wel verklaringen voor dit soort dromen. Het kan zijn dat je onderbewustzijn door middel van allerlei stukjes die hij overdag heeft verzameld 's nachts wel een compleet beeld kan maken of dat je houvast probeert te zoeken en dat de droom je geruststelling kan geven.

Epische dromen
Dit is een heel heldere droom waarbij je in een compleet nieuwe wereld terecht komt. Deze wereld is heel duidelijk en echt. De droom is levendig en zelfs plaats, tijd en uren zijn bekend. Je kan zo'n droom niet negeren. Veel mensen onthouden de droom heel lang en gaan hierdoor ook anders kijken naar het leven wat ze nu beleven.

Wederkerende dromen
Deze dromen komen vaker terug en ze houden verband met je eigen emoties en gebeurtenissen in het dagelijks leven. Vaak gaat het over dingen die vaak terugkomen of niet zijn opgelost. Het zijn een soort wake-up calls. Ze houden je gewild of ongewild scherp op de situatie en dwingen je hier iets mee te doen. Voor die tijd verdwijnen de dromen niet.

Droom

Bron

Nachtmerries
Voor iedereen bekend. De een heeft ze vaker dan de ander. Je kan zelfs echter gaan schreeuwen, bewegen of huilen in een nachtmerrie. Ook een nachtmerrie kan verband houden met wat je bezighoudt in het dagelijks leven. Je wordt geconfronteerd met je eigen angsten en conflicten. Nachtmerries hoeven niet te lijken op het dagelijks leven maar meestal kun je er wel een link mee leggen. Bijvoorbeeld als je erg bang bent voor spinnen kun je dromen dat je achterna gezeten wordt door spinnen. Dit gebeurt in het dagelijks leven nooit maar zegt wel iets over de angst waar je voortdurend mee bezig bent. Mensen kunnen soms zo'n last hebben van nachtmerries dat ze hiervoor hulp zoeken. Wanneer je last hebt van nachtmerrie, praat er dan over met iemand, dit helpt om de droom te verwerken en de situatie te evalueren.

Dagdromen
Voor sommigen de meest fijne dromen die er zijn. Veel onderzoekers vinden dat dit niet tussen de echte dromen past, terwijl juist de dagdromen je 's nachts beïnvloeden. Dagdromen is eigenlijk fantaseren, inbeelden en herbeleven. Bij dagdromen gebruik je je rechterhersenhelft, ook wel het creatieve deel van de hersenen. De echte dagdromers zijn daarom ook vaak creatieve mensen.

Dromen kunnen natuurlijk ook in elkaar overlopen. Er kunnen meerdere soorten in één droom voorkomen. Zelf heb ik nog nooit een lucide droom gehad. Iets wat ik eigenlijk wel heel erg jammer vind. Soms heb ik dromen die ik het liefst wil beïnvloeden, maar ik kom er pas achter dat het een droom was als ik wakker word.

Wat voor dromen heb jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthia - Vrijdag 18 december 2015 19:39
Heel mooi blog
Anomiens - Vrijdag 18 december 2015 20:35
Leuke post. Ik heb heel vaak last van de vals- onwaakdroom meestal als ik ergens zenuwachtig voor ben. Erg vervelend want dan moet ik steeds het zenuwachtige ding opnieuw doen.
marit - Vrijdag 18 december 2015 21:19
Superleuke blog! Ik heb alle dromen weleens gehad behalve een nachtmerrie. Best raar eigenlijk want heel veel mensen hebben die. Ik schreef mijn dromen ook altijd op en dat werkt echt want dan onthoud je er veel meer en na een tijdje kreeg ik ook een lucide droom
IHP2010 - Vrijdag 18 december 2015 22:03
Super leuke blog, Ik vind zelf dagdromen heerlijk, ben alleen niet echt een creatief persoon:-)
Lamp - Vrijdag 18 december 2015 22:12
Wat interessant: ik heb nog nooit over epische dromen gelezen :)
Wel heb ik een tijdje lucide kunnen dromen, maar niet echt mee doorgezet helaas. Ik ga het maar weer eens oppakken.
Miekio - Vrijdag 18 december 2015 22:46
Dan heb ik vaak epische dromen. En dromen die er niet tussen staat denk ik, al is het een soort nachtmerrie, niet zoals staat omschreven. Het is veel warriger en meer alsof ik hoge koorts heb, rare dingen, nooit kan ik er wat mee of ergens op gebaseerd. H
M. - Vrijdag 18 december 2015 22:59
Wat een leuke en interessante blog! Ik droom zelf vaak heel intens. Helaas ook nachtmerries. Ik herken de meeste vormen bij mezelf, alleen voorspellende en epische dromen minder.
Het gekke is dat ik 's ochtends vaak nog heel goed kan navertellen wat ik heb beleefd die nacht, terwijl veel mensen het toch kwijt zijn. Al moet ik ook zeggen dat ik soms zo in de droom zit dat ik inderdaad ga praten, lachen, angstig wakker wordt enz.

Verder droom ik wel eens dat ik val. En dat voelt dan ook echt zo, waarna ik helemaal geschrokken wakker wordt.
Of een droom waarbij je best dat je droomt en hieruit wakker wilt worden, maar dat dit niet lukt... een lucide droom denk ik!?
Sheila - Zaterdag 19 december 2015 00:55
Ik droom jaren niet meer. Is dit raar? Want ik heb namelijk herinneringen aan dromen van vroeger, maar ik heb ze nu niet meer.
Goodlive... - Zaterdag 19 december 2015 18:00
Leuk blog!
Lost girl - Zondag 20 december 2015 03:04
Soms kan het best lollig zijn maar vaak ook vermoeiend. Maak "dagen" van 24 uur. Heb ook wel eens zin om gewoon lekker te slapen.
sam - Zondag 20 december 2015 09:26
nachtmerries gaan over angsten, vaak denk ik dat het alleen van die horrorbeelden bevat met enge wezens en moordenaars en bloed enzo, maar worden angstdromen (bijvoorbeeld 100 keer in een nacht voor de klas staan en dezelfde presentatie keer op keer verkeerd beginnen) ook als nachtmerrie gerekend?
priscillaaaaax - Zondag 20 december 2015 20:55
mooi geschreven !
EE. - Maandag 21 december 2015 18:54
Naast normale dromen heb ik vaak lucide dromen en vals-ontwaak dromen. Gelukkig weinig nachtmerries. En als dat toch gebeurt kan ik mezelf vaak afschermen van het gevaar en daarna vlieg ik weg en word ik wakker. Dus dan is het weer een lucide droom.
jaaaaaaaaaaaa - Maandag 25 januari 2016 16:55
weet iemand nog informatie over dromen? ben bezig met een werkstuk over dromen :D zo ja thaaaaannnnkkksss!!!!
jaaaaaaaaaaaaaaa - Maandag 25 januari 2016 16:56
of gwn een goede site!
jaaaaaaaaaaaaaaa - Dinsdag 26 januari 2016 17:17
please? sorry als ik nogal ''druk'' over kom. haha! maar ja.... groetjessssss
ikke!ikke!ikke! - Donderdag 8 juni 2017 19:21
je stuurde een bericht om 17:17
jaaaaaaaaaaaaaaa - Dinsdag 26 januari 2016 17:17
please? sorry als ik nogal ''druk'' over kom. haha! maar ja.... groetjessssss
jaaaaaaaaaaaaa - Dinsdag 26 januari 2016 17:18
of opdringerig ;-]
jaaaaaaaaaaaaa - Zaterdag 30 januari 2016 16:16
nee niemand? hahaha ben zo lonerrrrr ;-[
Harry - Vrijdag 5 februari 2016 08:13
Een bekende heeft vaak, zoals hij het noemt ,liquid dreams maar dan negatieve en soms heftige. Net als bij nachtmerries. Bij het ontwaken doen alle spieren zeer bij hem. Meestal is hij degene die het betreft om dood te gaan. Wat dan net niet gebeurt.
Heb het internet al afgestruind maar vind wel over liquid dreams maar dat zijn dromen die je vaak zelf onder controle hebt.
ikke!ikke!ikke! - Donderdag 8 juni 2017 19:20
thx voor de informatie moet nl. hier een spreekbeurt over houden *-*