Slechte gewoontes door angst

 

Wanneer je veel last hebt van angst- en paniekaanvallen is het niet zo gek dat dat veel invloed heeft op je dagelijkse bezigheden. Ook angsten vanuit je eetstoornis maken het leven behoorlijk zuur. Uit alle macht probeer je grip op de dingen om je heen te krijgen en rustpuntjes te zoeken. Afleiding zoeken is natuurlijk goed, maar niet elke afleiding is positief. Soms kun je slechte gewoontes ontwikkelen omdat met je angst probeert om te gaan. Het is belangrijk om waakzaam te blijven, zodat je straks niet met een nieuw probleem zit.

Jezelf isoleren
Het is belangrijk om af en toe even tijd voor jezelf te nemen. Als alles me even te veel wordt en m'n hoofd er echt niet naar staat zeg ik wel eens een afspraak af. Dat je eerst 'ja' hebt gezegd, betekent niet dat je daarna geen 'nee' meer mag zeggen. Ik luister naar mijn lichaam en geest en probeer aan te voelen waar ik nou echt behoefte aan heb. Het is echt belangrijk voor mij om af en toe even op te laden door thuis op de bank een filmpje te kijken of eens lekker vroeg naar bed te gaan in plaats van mijn avond vol met afspraken te plannen. Ik ben een bezige bij, maar kan ook heel goed luieren. Tijdens sommige periodes heb ik hier wat meer behoefte aan dan tijdens andere. Dit zal voor ons allemaal wel gelden en dat is prima, maar let er wel op dat je er niet in doorslaat en jezelf gaat isoleren.

Je rust nemen en tijd voor jezelf maken is belangrijk, maar onderschat niet de kracht van het tussen de mensen zijn. Soms heb ik helemaal geen zin om de deur uit de gaan, maar kan een avondje kletsen met vriendinnen me juist echt weer opladen en een goed gevoel geven. Bovendien kan het goed helpen om je gevoelens met iemand anders te delen. Vaak vond ik dat maar lastig en hield ik alles voor mezelf, maar ondertussen vind ik het steeds makkelijker om aan te geven wat er in me om gaat. Ook daar zijn je vrienden en familie voor. Je staat er niet alleen in. Ik weet hoe uitnodigend het soms lijkt om de hele dag in je bed te blijven liggen en de rest van de wereld te ontwijken, maar uiteindelijk laat dat je niet beter voelen. Neem af en toe wat tijd voor jezelf, maar isoleer jezelf niet.

Uitstelgedrag
Morgen, ja, morgen begin ik echt. Hoe vaak die woorden wel niet door mijn mond gesproken zijn en hoe ontelbare keren ze wel niet door mijn hoofd hebben gegalmd. Natuurlijk is het belangrijk om de stappen die je zet in je herstel realistisch te houden. Je kan niet van de ene op de andere dag hersteld zijn en te grote stappen kunnen zelfs averechts werken als ze te veel angst oproepen. Door het op te delen in kleinere stapjes en doelen maak je het behapbaar en haalbaar voor jezelf, maar let er wel op dat je dat uiteindelijke doel niet steeds weer aan het uitstellen bent.

Herstellen voor je eetstoornis begint vandaag, niet morgen. Je angsten onder ogen komen begint vandaag, niet morgen. Het leven dat je leeft is vandaag, niet morgen. Neem je rust, maak het behapbaar, maar blijf die stappen zetten en stel niet te vaak en te veel uit. Schakel hulp in van je omgeving, want al zet je zelf de stappen, je hoeft het pad niet alleen te bewandelen. Je kan dit aan. Je bent sterker dan je denkt.

Nagelbijten, haren trekken, krabben
Als ik erg gestrest ben zit ik nog steeds wel eens overdreven veel aan de velletjes van m'n nagels te trekken of blijf ik 100 x die bultjes open krabbelen die ik ook al van die stress gekregen had. Vroeger was dit nog veel erger. M'n vingers waren hierdoor vaak ontstoken en ik liep altijd met lelijke plekken op m'n lichaam. Stress en spanning kan echt een lichamelijke uitwerking hebben, maar probeer het toch niet erger te maken dan het is. Ook nagelbijten en haren trekken zijn slechte gewoontes die naar boven kunnen komen drijven wanneer je erg gespannen bent. Spreek je hier over uit wanneer je dit bij jezelf opmerkt, want het kan lastig zijn om er weer vanaf te komen als de gewoonte er eenmaal in zit.

Telefoonverslaving
Als ik me geen houding wist te geven pakte ik al snel mijn telefoon er bij en begon ik doelloos door mijn Facebook pagina te scrollen of plaatjes op social media te bekijken. Wanneer je een paniekaanval hebt of erg gespannen bent kan dit helpen om wat afleiding te zoeken. Daar is in principe niks mis mee, maar het moet wel functioneel blijven en niet tegen je gaan werken.

Het is inmiddels bewezen dat wanneer je veel tijd op Facebook of Instagram doorbrengt dit slecht kan zijn voor je mentale gezondheid. Je bent hierdoor de hele tijd gefocust op de virtuele levens van anderen. Het beeld dat je van een ander op het internet krijgt is niet realistisch. Op social media deelt men alleen maar de mooiste momenten en zie je veelal bewerkte foto's. Hierdoor kon het voor mij wel eens voelen alsof mijn leven niks voorstelde. Dit droeg helemaal niet bij aan mijn gevoel van eigenwaarde. Afleiding is goed, maar let op dat je niet verdrinkt in de digitale wereld.

Sigaretten, drank en drugs
Ik lust graag een biertje, maar ik zou het nooit een verslaving noemen. Toch sluipt zoiets een snel in en daar ben ik me wel bewust van. Wanneer in het weekend een aantal wijntjes heb gedronken met vriendinnen merk ik heel duidelijk dat ik die maandag ook trek heb in een wijntje bij het eten. Als ik nog iets open heb staan doe ik dat wel eens, maar ik heb wel de vaste regel dat ik niet doordeweeks een nieuwe fles open mag maken. Hier heb ik helemaal geen moeite mee, maar dat de behoefte er is voel ik dus wel.

Een drankje op z'n tijd is lekker, gezellig en ontspannend, maar het moet geen vlucht van de realiteit zijn. Het kan bijdragen aan een gezellige situatie of een genietmomentje zijn, maar het maakt een ongelukkige situatie nooit beter. Ook sigaretten en andere soorten drugs zijn erg schadelijk en verslavend, maar toch aantrekkelijk als je je niet lekker in je vel voelt zitten. Misschien lijkt het op dat moment alsof je even ergens uit kan stappen. Even niet met de realiteit hoeft te dealen of even een rustpuntje kan vinden, het overmatig gebruik hiervan brengt vele gevolgen met zich mee en het kan erg lastig zijn om hier weer van af te komen. 

Wanneer je merkt dat je een slechte gewoonte aan het ontwikkelen bent door je angst is het belangrijk om hier ook hulp voor te zoeken of het in ieder geval aan te geven. Het is niet iets om je voor te schamen. Je bevind je in een rotsituatie en je zoekt een uitweg. Dat kan je jezelf niet kwalijk nemen, maar het is wel belangrijk dat deze uitweg functioneel is en niet voor nieuwe problemen zorgt of het uiteindelijk zelfs erger maakt. 

Heb jij slechte gewoontes door je angst?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eline Sarah - Maandag 28 oktober 2019 17:14
Ja, zeker. Ik word eigenwijs als ik iets niet wil; ik doe iets gewoon niet, ongeacht wat. Ik verstijf of vermijd. Dit is erg lastig. Vooral als mensen mij dan zien als het meisje dat zo erg nee zegt dat je niet echt kunt zien dat ik angst heb. Ook behandelaren onderschatten het soms. Maar eigenlijk ben ik dan super bang. Daarnaast deel ik niet echt wat er in me omgaat, en wat de reden van de angst is. Want ja, stel je voor dat ze het tegen me gaan gebruiken.
marleen - Dinsdag 29 oktober 2019 00:55
mezelf voorbijlopen (doendoendoen, gevengevengeven)
mezelf extreem gaan aanpassen aan wat ik denk dat anderen van me willen
mezelf verliezen in het leven voor anderen