Rust in het leven van een moeder

 

In elke fase van het leven is het belangrijk om rust te vinden voor jezelf. Rust in de drukte van het leven… Of het gaat om school, werk of een nieuw leven met een kleintje erbij. Ik heb het altijd lastig gevonden om de rustmomenten voor mezelf te pakken, omdat ik naar mijn gevoel altijd wel iets nuttigers kon doen. Vooral nu ik een kleine heb om voor te zorgen, is rust vaak ver te zoeken.

Het leventje als moeder is en blijft wennen. Er werd me vaak gezegd dat het allemaal vanzelf komt en dat is ergens ook wel zo. We hebben zoveel meer structuur in het dagelijks leven vergeleken met een paar maanden terug en we weten, op wat uitzonderingen na, hoe een week er ongeveer uit zal zien. Echter is er van rust weinig sprake, doordat de kleine nauwelijks slaapt overdag. Spelen en actief zijn is toch ook zoveel leuker? Slapen komt in de avond gelukkig wel.

spelen

Ik ben er al snel achter gekomen dat een handleiding waarbij een gemiddeld kind omschreven wordt niet opgaat voor het meisje van ons. Met moeite krijg ik er in de ochtend en in de middag een hazenslaapje van 20 minuten in. (En ja, ik heb echt van alles geprobeerd!) Er werd altijd gezegd dat dat het moment is waarop je als mama ook rust moet pakken. Naast het feit dat het maar kort is, is dat vaak juist de tijd om het huishouden te doen of wat tijd te spenderen aan mijn beestenboel. Daarnaast hou ik toch altijd een oog open voor het geval Romy wakker wordt. Rust zit er voor mij overdag nauwelijks in. Mijn man en ik grappen dan ook vaak dat ik meer moe ben na een dag thuis, dan mijn man na een dag werken. We moeten er maar om lachen. Wat moet je anders? Ik prijs mezelf gelukkig om moeder te mogen zijn en ik geniet eindelijk van elk moment dat ik heb met haar. Het is vermoeiend en zwaar, maar niemand had gezegd dat het makkelijk is, toch? 

Toch zijn er ook momenten waarop het gewoon teveel wordt en ik echt even toe ben aan rust. Dit pak ik graag ‘s avonds wanneer de kleine al op bed ligt en de rust weer is teruggekeerd na wederom een actief dagje. Ik kies dan voor een leuke film of nog beter; ik ga lekker naar bed! Dat laatste vind ik nog wel eens lastig, omdat ik het liefst mijn tijd nuttig besteed. Al rust ik beneden op de bank en hebben mijn katjes wat gezelschap… Alles is in mijn ogen beter dan naar bed te gaan, omdat niemand er iets aan heeft. Behalve ik…

Ik zou willen dat een dag meer uren had, maar dat is er eenmaal niet. Tijd voor mezelf klinkt op zichzelf niet zo belangrijk, maar zorgen voor mezelf betekent dat ik ook kan zorgen voor anderen om me heen. Voor mensen en dieren die me dierbaar zijn. Het klinkt misschien stom om pas voor mezelf te zorgen als dat betekent dat ik er voor een ander kan zijn, maar het is wel mijn motivatie op dit moment. Door deze gedachte vast te houden, gun ik mezelf steeds vaker rust. Wanneer ik uitgerust ben, kan ik ook veel meer aan. Het lukt me beter om rustig te blijven wanneer alles hoog op loopt, het lukt me beter om dingen positief te zien. Ik zie het al met al als een win-winsituatie.

strand

Wat mij vooral helpt om rust te pakken is het maken van een planning. Ik hoef niet elke avond rust en dat zit er ook lang niet altijd in. Er zijn avonden waarop ik werk maar er zijn ook avonden die ik bewust voller plan met dingen die ik nog graag wil doen. Hierdoor ben ik misschien nog een avond of twee drukker bezig, maar dit betekent wel dat ik zonder schuldgevoel een andere avond rust kan pakken. Dit momentje voor mezelf heb ik eenmaal verdiend! Wat mij ook helpt is het leren toegeven aan mijn vermoeidheid. Als ik alsmaar door blijf gaan, voel ik me niet moe totdat mijn hoofd het kussen raakt. Door soms een moment in te plannen om alles los te laten, luister ik naar mijn lichaam en weet ik steeds beter wat ik nodig heb. Daarnaast heb ik ook geleerd een moment te pakken zonder Romy.

In het begin kon ik het me niet voorstellen hoe het zou zijn om weer weg te zijn van Romy. Een dagje weg vond ik ook altijd heel lastig. Hoe kon ik nu al mijn kind achterlaten? Echter ben ik naast moeder ook gewoon nog een mens met eigen behoeftes. Ik heb ook mijn ruimte nodig om mijn dingen te kunnen doen. Soms vraag ik een oppas, zodat ik even een middagje naar de stad kan of dat ik een avondje weg kan gaan met mijn man. In het begin was ik altijd bang dat we het alleen maar over Romy zouden hebben en dat is deels wel waar. Echter krijgen we ook ruimte om weer even man en vrouw te zijn in plaats van alleen maar papa en mama te zijn. We kunnen weer kletsen over van alles en nog wat, zonder ons zorgen te hoeven maken over onze kleine meid. 

Rust is ook een kwestie van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik kan uren liggen, maar zonder rust in mijn hoofd rust ik ook nooit uit. Ik probeer mijn rustmomenten waardevol te maken door iets te doen waar ik gelukkig van wordt. Een filmpje kijken, even sporten, een fijne wandeling, een avondje uit... Rust vind ik in allerlei dingen, maar het belangrijkste is dat ik dan de tijd kan nemen voor mezelf.

Hoe vind jij rust in alle drukte?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 14 oktober 2017 11:20
Wat een mooie blog Phoi cai! Bedankt :)
Flux - Zaterdag 14 oktober 2017 12:11
Mooi en eerlijk geschreven.
Je bent goed bezig :)
sandje - Zaterdag 14 oktober 2017 13:24
Mooi geschreven en verhelderend voor mij. Kan ook zo moeilijk rust vinden voel me gelijk schuldig naar anderen.
Vlien - Zondag 15 oktober 2017 09:27
Mooi geschreven!
Anoniem - Zondag 15 oktober 2017 16:34
Helpende blog. Ook al ben ik geen mama ;)
Vooral wat je omschrijft over de invulling van `rust` vind ik heel helpend!

Zelf denk ik vaak ; niks doen is ontspannen, maar voor mij is dat het juist helemaal niet. Ik heb het juist nodig om wel iets te doen, serie kijken, boekje lezen, douchen, wandelen. Dan laad ik ook op en krijg ik weer nieuwe energie. Hier ben ik me nu nog bewuster van geworden.

Bedankt en ik vind dat je het dapper doet allemaal!
Berna - Maandag 28 mei 2018 05:00
Sommigen romantiseren het beeld nog wel eens. Het lijkt leuk. Met een dak boven je hoofd en zonder zwervend leven voel je al rust. Je afschermen tegen negatieve prikkels en me time en tijd voor je zelf nemen. Iets voor je zelf doen, en toch ook belangstelling voor de omgeving en dat verdelen. Heb de eigen regie over het leven. Samen moeten we er iets moois van maken en denk dat het zeker wel lukt als je er achter staat. .