Rewrite Beautiful

 

rewrite beautifulHet schoonheidsideaal is door de eeuwen heen veranderd. Als je kijkt naar schilderijen uit de 15e en 16e eeuw, zie je een heel ander schoonheidsideaal dan dat je nu in tijdschriften en op internet en televisie ziet. Ronde vormen, zachte billen, borsten en buik: dát was schoonheid. Met wat uitzonderingen hier & daar, ligt de nadruk nu op plat, strak, mager en vooral níet vrouwelijk. Rewrite Beautiful is een Amerikaans initiatief dat deze definitie van schoonheid wil herschrijven.

Rewrite Beautiful wil jonge meiden laten inzien dat schoonheid niet zit in oppervlakkige schoonheid, maar dat het iets is wat van binnen komt en te maken heeft met creativiteit, positiviteit en verbinding met anderen. Ze zetten kunst in om jonge meiden in contact te laten komen met hun creativiteit en proberen zo eetstoornissen te voorkomen. "Schoonheid zit 'm niet in hoe je eruit ziet, maar in wat je doet." In plaats van gefixeerd zijn op uiterlijke schoon, legt Rewrite Beautiful de nadruk op innerlijke kracht en liefde voor elkaar. Hun motto is dan ook:
Creative + Kind + Strong = Beautiful.

botticelli

De geboorte van Venus, geschilderd door Botticelli, omstreeks 1483

Anorexia bestaat al heel lang. Maar de nadruk op dun kreeg vooral bodem in de jaren zestig, door het topmodel Twiggy. Zij kreeg haar bijnaam, omdat haar benen zo dun waren als takjes. Dat werd het ideaal. Twiggy was heel jong toen ze haar modellencarriere begon. Inmiddels is ze een dame met een normaal, volwassen, vrouwelijk lichaam. Maar wij zitten nog met de gebakken peren. Tijd voor een nieuwe blik op schoonheid. Tijd om het begrip schoonheid te herschrijven!

Eén van de initiatieven van Rewrite Beautiful is Street Art. Heel simpel om zelf te doen. Je kiest iemand van wie je weer dat hij of zij wel een 'zelfbeeld-boost' kan gebruiken. Plak een foto van deze persoon op een blaadje en schrijf allemaal positieve dingen op over hem of haar. Allemaal redenen waarom hij/zij een mooi persoon is. Vervolgens plaats je deze foto met tekst in een publieke omgeving, bijvoorbeeld in een winkelstraat, op een plein, een lantaarnpaal, wat dan ook. Je maakt hier een foto van en deze stuur je naar de persoon in kwestie of post het op zijn/haar facebook.

Verder geeft Rewrite Beautiful workshops, informatie op scholen en werken ze samen met diverse jeugdorganisaties. Ook kun je via de website een Beauty-card naar iemand sturen, om diegene eraan te helpen herinneren dat hij/zij mooi is. Je kunt Rewrite Beautiful ook volgen via Facebook en Twitter. Ga naar de site en laat je inspireren!

beautiful

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

E - Woensdag 11 april 2012 16:31
Goed initiatief!!!
Lienxx - Woensdag 11 april 2012 16:46
leuke site mooi initiatief.
Viooltje1992 - Woensdag 11 april 2012 20:56
Mooi intiatief inderdaad. Hoop dat ze hun doel bereiken.
Sunbeam - Woensdag 11 april 2012 22:27
Een heel mooi initiatief. Maar wel weer heel Amerikaans om zomaar ergens een foto van iemand op te hangen..