Relatie ten einde en een eetstoornis

 

Als je relatie uitgaat of een date toch niets blijkt te worden, dan is dat heel vervelend. Zelf heb ik al een aantal relaties - en zo ook dates - achter de rug en ik werkte op dat moment ook aan het herstel van mijn eetstoornis. Ik merkte dat als een relatie mislukte, ik terugkeerde in mijn eetstoornis. Waarschijnlijk kwam dit door mijn negatieve zelfbeeld. Ook vond ik het lastig om te zien dat mensen in mijn omgeving wel succesvol bleken te zijn op het gebied van liefde, terwijl het bij mij keer op keer leek te mislukken. Hoe ga je om met zo'n heftige gebeurtenis zonder gelijk terug te keren in je eetstoornis?

♦ Het ligt niet aan jou.
''Ik ben niet leuk genoeg en daarom moet ik afvallen'' is één van de gedachten die bij mij vaak door mijn hoofd spookte. Ik dacht dat iedereen voor mij wegrende en geen relatie aan wilde gaan omdat ik simpelweg niet mooi en slank genoeg was. Een enkele keer had mijn date toch een betere klik met iemand anders. Gelijk schoot ik weer terug in de eetstoornis omdat ik niet leuk genoeg zou zijn. Dit waren echter de eetstoornis en mijn lage zelfbeeld die mij dat aanpraatten. Ik vroeg nooit naar de reden waarom de relaties strandden of mijn date afhaakte en ging er altijd van uit dat het kwam doordat ik niet goed genoeg was. Een relatie heb je met zijn tweeën en er is dus nooit maar één iemand schuldig aan het beëindigen hiervan. Vaak zijn het verschillende factoren die een relatie doen beëindigen en hier kun je helaas niet veel aan veranderen.

♦ Laat je gevoel er zijn
Het is belangrijk om je emoties hun gang te laten gaan en dat je deze niet opkropt. Het is helemaal niet leuk als degene waar jij verliefd op bent jou niet (meer) ziet staan, en dat doet pijn. Zelf vond ik het lastig om die emoties te tonen omdat er vaak gezegd wordt dat er nog genoeg vissen in de zee zwemmen. Voor mij voelde dat op zo'n moment niet zo. Na een break-up voelde ik me naar en verdrietig, maar ik ervoer ook dat dit gevoel na een tijdje afzwakte. Het is begrijpelijk dat je boos bent en je hebt misschien onbegrip voor de situatie. Richt dit niet op jezelf af!

♦ Zoek afleiding
Misschien is dit een beetje cliché, maar afleiding zoeken helpt. Het is niet fijn om de hele dag te piekeren over de beëindigde relatie. Hierdoor voel je je waarschijnlijk alleen maar rotter en ga je misschien afleiding zoeken in je eetstoornis. Ga leuke dingen ondernemen door bijvoorbeeld met vriendinnen af te spreken, een film te kijken, te kleuren of een boek te lezen. Zelf wilde ik het liefst de hele dag in bed liggen omdat ik me ontzettend naar voelde. Toch heeft afleiding zoeken mij erg geholpen om minder controle te zoeken in de eetstoornis, omdat ik mijn aandacht vestigde op leuke dingen.


Bron

♦ Vraag hulp
Praten helpt! Misschien vind je het fijn om te praten met je vriendinnen, moeder of een kennis over je break-up. Het kan zijn dat je de drang voelt om weer controle te zoeken in het eten, omdat je je bijvoorbeeld erg alleen voelt. Dit herken ik zelf heel erg omdat de eetstoornis mij op dat moment houvast bood. Meerdere keren heb ik kleine terugvalletjes gehad omdat een relatie beëindigd werd of een date afhaakte. Om dat voor te zijn is het soms fijn als mensen om je heen dit weten, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Wellicht kan professionele hulp hierbij ook helpen.

♦ Neem de tijd
Het kan even duren om de situatie te verwerken en dit is geen ramp! Voel geen druk om gelijk weer aan het daten te slaan voor dat je er klaar voor bent. Zelf was dat voor mij een struikelblok. Ik wilde graag bevestiging dat ik wél leuk was en hoopte dat dit de drang om controle te zoeken in de eetstoornis zou verminderen. Ook voelde ik de druk van de buitenwereld om opnieuw een relatie aan te gaan omdat veel mensen in mijn omgeving een vriend of vriendin hebben. Dit was natuurlijk niet de oplossing: ik moest leren omgaan met mijn mislukte relaties en leren dat dit niet het einde van de wereld was. Een beëindigde relatie lag niet alleen aan mij en het betekende absoluut niet dat ik geen leuk persoon was!

Hoe ga jij om met een break-up?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janet - Donderdag 19 november 2015 19:07
Gewoon weer een andere date zoeken er zijn genoeg leuke mannen op de wereld die je wel accepteerd zoals je bent
Eva - Vrijdag 20 november 2015 09:05
Ik dacht hee dat lijkt Sanne wel op die foto! En dat was dus ook zo. Mooi geschreven :) en inderdaad de tijd nemen voor jezelf en beseffen dat het niet alleen aan jou ligt is denk ik het aller belangrijste.
M. - Vrijdag 20 november 2015 15:09
Heel herkenbaar. Ik haal vaak zelfvertrouwen uit anderen. In relaties/daten komen mensen erg dicht bij. Als het dan misgaat dan betrek ik dat des te meer op mezelf.
Ils - Vrijdag 20 november 2015 19:02
Heel mooi lieve San
Suuz - Vrijdag 20 november 2015 19:15
Mooie blog San! Xxx Suus