Redenen om op te staan

 

Tijdens mijn eetstoornis was ik flink somber. Ik had heel vaak geen zin om mijn bed uit te komen. Ik zag op tegen de dag en wist niet hoe ik er aan moest beginnen. Ik had er geen zin in en soms had ik wel zin om dingen te doen, maar dan moest ik eerst nog douchen en alleen daar al zag ik tegenop. De dag beginnen was een hele opgave en duurde dan vaak ook veel langer dan nodig.

Maar hoe krijg je jezelf je nest uit en waarom? Want soms weet je misschien niet eens wat het nut van de dag is en wil je liever dat deze dag zo snel mogelijk voorbij vliegt. Ik heb een aantal redenen waarom je toch echt beter gewoon lekker op kunt staan vandaag.

bad day

De dag gaat sneller voorbij
De dag duurt langer als je in bed blijft liggen. Misschien is het zwaar voor je om dingen te ondernemen, maar dat is nu juist wel net wat ervoor kan zorgen dat je je op lange termijn beter gaat voelen. Zelfs als je nog niet weet wat je moet gaan doen, stap je bed uit. Als jij wilt dat deze dag zo snel mogelijk voorbij gaat, moet je lekker wat dingen ondernemen vandaag.

Alle problemen die er zijn worden enkel erger als je erover gaat piekeren in je bed. De dingen waar jij mee zit gaan echt niet vanzelf over. Zeker niet als je vandaag in je bed blijft liggen. Vecht ertegen, onderneem stappen en doe er alles aan om te herstellen. Een beetje in bed blijven liggen gaat je niet beter maken en zeker niet gelukkiger. Als je gelukkig wilt worden, gaat dat niet vanzelf, dan moet je daar zelf aan werken.

Je kunt beter slapen
Misschien heb je het gevoel nog niet uitgeslapen te zijn. Dat kan. Toch is het belangrijk om ongeveer rond gelijke tijden naar en uit bed te stappen. Zou hou je de regelmaat erin. Je zult dan op den duur ook gemakkelijker in slaap komen, maar ook opstaan. Dat ritme is even wennen, maar je zult je er veel fitter door voelen.

Je eetpatroon blijft op de rit
Als je nu in bed blijft liggen loopt je hele eetpatroon in de soep. Dat kan jou nu misschien weinig schelen, maar ik weet zeker dat je aan het eind van de dag, of als je eetbuidrang krijgt of op lange termijn spijt krijgt van het overslaan van maaltijden. Je hoofd wordt er een chaos van en alles wat je op de rit had schop je in de war. Dus kom dat bed uit, neem de tijd voor een leuk en lekker ontbijt met en warme kop thee.

breakfast

Meer aandacht besteden aan je ontbijt, zorgt er sowieso voor dat je wat afleiding hebt. Natuurlijk is eten, wanneer je een eetstoornis hebt, lastig. Maar er op een positieve manier mee omgaan kan je helpen. Eet gevarieerd en maak het ontbij zo leuk mogelijk. Vers fruit, lekkere koffie en vers beleg zijn dingen die het veel lekkerder en dus ook leuker maken. Heb je nog geen reden om de deur uit te gaan vandaag, dan is buiten de deur ontbijten ook een leuk idee. 

Je krijgt energie
Je krijgt energie van opstaan. Natuurlijk prikken je ogen misschien een beetje en voel je je sloom. Maar als je eenmaal in beweging bent en een douche hebt genomen, voel je je al een stuk fitter. Als je in bed blijft, krijg je stijve spieren en komt je lichaam niet op gang waardoor het vaak koud wordt of lusteloos. Je stemming wordt er ook niet beter van als je passief blijft. Juist door in beweging te komen wordt je stemming vaak beter!

good morning

Kansen om leuke dingen mee te maken
Als jij je beter wilt gaan voelen, moet je kansen pakken. Vandaag is zo'n kans. Deze dag biedt vast negatieve dingen, maar ook positieve. Als je in bed blijft liggen blijf je enkel piekeren over de negatieve en de positieve geef je geen eens de kans om mee te maken. Dus, grijp de kans om er een leuke dag van te maken. Als jij er een fijne dag van wilt maken, moet je zelf de keuze maken om dat te doen en er voor gaan. 

Heb je moeite met opstaan of slapen, lees dan deze wakker worden blogs. En dan nu, hop, uit dat bed. Je gaat je echt beter voelen dan wanneer je je blijft verstoppen tussen de dekens!

En zo zijn er nog veel meer redenen om vandaag op te staan! Wat is jouw reden om vandaag je bed uit te komen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roos - Donderdag 23 januari 2014 10:36
Precies het goede moment deze blog.
zal dan toch mijn bed maar uitstappen.
luna - Donderdag 23 januari 2014 10:43
wat mij helpt is om uit bed te gaan ook als ik nog te moe ben, en dan te bedenken dat ik een middagdutje kan doen later op de dag. Dan hak ik de dag in 2 stukjes en maak ik het wat overzichtelijker voor mezelf.. en een middagdutje doet overigens vaak wonderen als je er tijd voor hebt natuurlijk..
pien - Donderdag 23 januari 2014 10:52
Ook heel erg last van de laaste tijd!!
D. - Donderdag 23 januari 2014 11:10
Thnx... ik zie echt geen redenen om op te staan, maar probeer toch elke dag 1 ding te bedenken dat ik buiten de deur moet doen, ook al heb ik écht geen zin. Zoals vandaag even naar de stad om een paar kaarten te kopen. Kom ik toch nog buiten... dus nu maar even douchen... blegghh! Hoe stom ook, het zal wel goed zijn... :-)
Flower girl - Donderdag 23 januari 2014 12:05
De laatste tijd ben ik s morgens echt super moe en val ik direct, na eindelijk wakker geworden te zijn van mijn wekker, weer in slaap. Toch wanneer ik blijf snoozen of weer een paar uur slaap wordt ik futloos wakker, en heb ik niks meer aan mijn dag! Ik probeer nu dus al een tijdje gewoon op te staan ook al ben ik in mijn diepe slaap.
Niet altijd leuk, maar wel super goed..mn dag ziet er dan veel beter en energierijker uit.
Goede blog dus!
Jens - Donderdag 23 januari 2014 12:14
mooie blog
ik sta altijd op omdat ik anders mijn ouders teleur stel, maar nu op lange termijn merk dat het gewoon super fijn is dat ik altijd dat ritme ben blijven houden dat voelt gewoon beter voor mezelf ook al heb ik niks te doen de hele dag
Simba - Donderdag 23 januari 2014 12:58
Pfoe. Ik ben net pas mn bed uitgekomen en lees deze blog.Toch zo maar eens douchen, aankleden, ontbijten en boodschappen gaan doen!
Ingrid - Donderdag 23 januari 2014 13:10
Als ik terug naar bed ga of blijf liggen voel ik me eigenlijk altijd dubbel rot....... en krijg ik hoofdpijn maar mijn energielevel is momenteel laag dus dan doe ik het rustig aan, rondom mijn huisje, internet en lezen. In de middag voel ik me altijd beter en dan ben ik blij dat ik toch niet de hele ochtend op mijn bed ben blijven liggen hoe graag ik dat ook wilde toen de wekker ging.....

Oh en ik heb vorige week voor het eerst nav een beautyblog van jou een stoombadje voor mijn gezicht gedaan, maskertje, peeling, nagels gelakt. Ik zag er tegenop maar toen ik eenmaal onder het handdoekje zat had ik er best plezier in dat getut!
Anoniem - Donderdag 23 januari 2014 14:41
Wij hebben gelukkig een hond die er uit moet, en dat helpt mij om uit mijn bed te gaan. Dan loop ik een flinke ronde, of ga met hem naar het bos, en dan voelt mijn dag al wat beter, echt heel fijn :)
Lot1995 - Donderdag 23 januari 2014 17:52
School, hond en konijn....
HannaXx - Donderdag 23 januari 2014 23:00
Vooral mijn hond sleept me het bed uit.. ik ben minstens twee keer per dag er echt op uit met haar, elke dag in de week; bos, hei of gewoon aan de riem. Ze is nog jong en al dat blije gehups maakt me ook weer wat positiever in mijn hoofd. Ik geef heel veel om haar....
melissa - Vrijdag 24 januari 2014 09:32
Koffie is voor mij al reden om op te staan :D