Proud2meet: Tips voor je zomerdip

 

Verreweg de meeste mensen kunnen niet wachten tot de zomer aanbreekt, en de zon weer volop gaat schijnen. De zon geeft immers energie en maakt mensen blij. Met het mooie weer trekken we er vaak met z'n allen op uit. Mensen komen in beweging, de auto wordt verruild door de fiets, kinderen spelen buiten en maken plezier, stelletjes lopen hand in hand door het park en genieten. Iedereen is gelukkig, of toch niet?


Bron

Zomerdip
De meeste mensen hebben weleens gehoord van een winterdepressie. Maar, ook in de zomer kun je een depressie ontwikkelen. Hoewel de meeste mensen uitkijken naar de zomer en vakantie, is het zeker niet vanzelfsprekend dat iedereen hiervan geniet. Toch wordt er in de zomer vaak verwacht dat je gelukkig bent. Je hebt vrije tijd, het is langer licht, de zon zorgt ervoor dat je weer een flink portie vitamine D op kunt doen, en dús moét je bijna wel gelukkig zijn, zou je denken. Juist die verwachting kan voor extra stress en druk zorgen, met als gevolg dat je somber wordt. Je zou kunnen zeggen, dat er net als ochtend- en avondmensen, ook zomer- en wintermensen bestaan. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 1000 mensen last van een zomerdepressie, en 1 op de 300 mensen van een zomerdip.

Verveling
Zomerstress, omdat je in de zomer gelukkig ‘hoort' te zijn, is niet de enige oorzaak van somberheid gedurende de zomermaanden. Even niet naar school of naar je werk zorgt in het begin vaak nog voor gevoelens van opluchting en enthousiasme; lekker uitslapen, geen verplichtingen en doen waar je zin in hebt. Maar geen structuur, huiswerk of andere werkzaamheden kan er ook voor zorgen dat je jezelf gaat vervelen en doelloos gaat voelen. Dit komt niet alleen voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Vrijwel alle kinderen kunnen niet wachten tot de vakantie begint, maar vaak hoor je ze al na een paar weken vragen hoe lang het nog duurt en kunnen ze niet wachten tot er weer een nieuw schooljaar begint!

Zomerstress door een eetstoornis
Een zomerdip kan ons allemaal overkomen. Wanneer je een eetstoornis hebt, een negatief zelfbeeld, of jezelf schaamt voor je lichaam omdat je misschien littekens hebt, kan de stress voor de zomer misschien nog wat verder oplopen. Bijvoorbeeld, doordat mensen in de zomer andere kleren dragen dan in de winter. De korte mouwen, rokjes, zwemkleding en jurkjes komen weer uit de kast. Maar misschien niet bij jou, simpelweg omdat je het nog altijd koud hebt of liever alles bedekt. Vrienden gaan naar het strand of het zwembad, maar jij denkt alleen maar aan wat voor een smoes je moet verzinnen om hier onderuit te komen.

Dan is er ook nog het thema ‘eten'. De vrolijk gekleurde picknickkleedjes worden weer tevoorschijn gehaald, de terrasjes lopen vol, de ijscoman laat weer van zich horen en er wordt weer volop gebarbecued. De hele avond lang wordt er getafeld met vrienden en familie die elke zomerse dag zien als een kans om er één groot en gezellig feest van te maken. Maar of jij dit ook ervaart als een feestje?


Bron

Kortom, voor de een is de zomer een prettige periode en de ander zou de zomer het liefst overslaan. Wat in ieder geval kan helpen om de zomer door te komen zijn de volgende tips:

♦ Laat je niet afschrikken
Blijf doen, wat je altijd al deed. Gewoon doorgaan is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is er niets beter, om jezelf niet teveel te laten meeslepen door je gedachten. Er zijn een aantal dingen die in het zomerseizoen veranderen, maar het meeste blijft hetzelfde!
♦ Wees voorbereid
Bedenk hoe jij de zomer wilt doorkomen en plan een aantal zaken vooruit. Denk bijv. aan het plannen van een vakantie, maar eventueel ook aan een vakantiebaantje, of andere activiteiten om je dagen op te vullen.
♦ Doe ook niet teveel
Bezigheden zijn goed, maar probeer jezelf ook niet te overladen met afspraken. Plan ook voldoende rust in voor jezelf.
♦ Beweeg
Net als bij een gewone depressie, kan sport en beweging helpen om je goed te voelen. Let wel op met warm weer. Eten en goed drinken is in de zomer extra belangrijk!
♦ Zorg voor voldoende (nacht)rust
Slapen met warme nachten, is niet altijd even makkelijk. Toch is het belangrijk om je dag-nachtritme zoveel mogelijk in balans te houden. Je kunt er ook voor kiezen door op het heetst van de dag even een powernapje te doen, net als de Zuid-Europeanen in de middag een Siësta houden. Zet wel een wekkertje, zodat je geen gat in de dag slaapt.
♦ Geef toe dat je last hebt van een zomerdip of depressie
Praat met mensen over je gevoel en ga zo nodig op zoek naar professionele hulp. Aarzel hierover niet te lang, want ook een zomerdip kan overgaan in een ‘gewone' depressie.
♦ Ga niet bij de pakkeneer zitten
Aan iedere zomer komt een eind, en elk einde heeft een nieuw begin. Niemand kiest ervoor om depressief te zijn. Toch helpt het niet om jezelf te kwellen met zelfmedelijden. Kom in actie en ga je depressie te lijf!
♦ Luister naar je gevoel
Kijk vooral wat jij op welk moment nodig hebt. Jij kent jezelf het beste! Vertrouw daar op.

Heb jij nog meer zomerse tips? Deel ze gerust onder de blog, óf praat er aanstaande vrijdag over mee tijdens de Proud2meet.


Bron

Proud2meet Eindhoven
Hoewel de zomer - vanwege het niet al te beste weer - nog ver weg lijkt, is het onvermijdelijk: ‘Summer is coming!' Vandaar dat het weer tijd is voor een échte Proud zomermeet. Kun jij wel wat goede zomertips gebruiken, kom dan aanstaande vrijdag naar de Proud2meet in Eindhoven. Vanaf 14:00 ben je welkom en rond half 4 starten we met een themagesprek.

Adres:
Landgoed De Grote Beek
Dr. Poletlaan 25 (bovenaan de trap links)
5626 ND Eindhoven

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Dinsdag 24 mei 2016 19:03
Zou de proud2meet ook een keer ergens anders in het land gehouden kunnen worden?
Voor mij is eindhoven best wel ver reizen... :(
Melissa Otterman - Dinsdag 24 mei 2016 19:04
Waarschijnlijk kom ik met een vriendin!! Wel voor het eerst en ik vind het eerlijk gezegd best wel spannend maar ik denk dat het wel goed is voor mijn zelfvertrouwen, nieuwe mensen ontmoeten
LittleElf - Dinsdag 24 mei 2016 21:31
Ik zou opzich wel een keer willen komen, maar ik weet niet of ik half 4 haal... is het oké als je iets later nog binnenkomt?
joyce - Woensdag 25 mei 2016 04:32
@melissa wat goed dat je de uitdaging aan wil gaan! natuurlijk is het spannend zo'n eerste keer. maar je zult zien dat het reuze mee gaat vallen!

@LittleElf in principe is het voor jezelf misschien fijner om niet midden in het thema gesprek binnen te komen. vind je dit zelf geen probleem dan ben je natuurlijk van harte welkom
Lana - Woensdag 25 mei 2016 09:41
Ik wil heel graag komen,maar ik zit pas in het begin van mijn behandeling. Ik weet dus niet of het wel al zo'n goed idee is. Kun je je ergens opgeven en het dagprogramma zien?
joyce - Woensdag 25 mei 2016 21:35
@lana je bent van harte welkom. het is helemaal geen probleem dat je in het begin van je behandeling bent. Het is super goed dat je met je behandeling gestart bent. Iedereen zit in een ander proces.

een echt dagprogamma is er niet. we beginnen rustig met een inloop en een spel of wat creatiefs en daarna volgt er het themagesprek. De bedoeling is dat we er een gezellige middag van maken!
Lana - Woensdag 25 mei 2016 22:34
Hey Joyce, bedankt voor je reactie! Ik twijfel enorm of ik dit nu wel al durf. Hoe vaak worden dit soort evenementen gehouden? Weten jullie ook al of deze zomer nog een andere proud2meet georganiseerd wordt?
joyce - Woensdag 25 mei 2016 22:46
@lana voor iedereen is de eerste keer lastig. De proud2meet word ongeveer 10 per maand gehouden. (kan ooit wat meer tijd tussen zitten) deze komt dan in de agenda te staan. in de laatste week komt er altijd een blog over online.

kijk maar of je vrijdag wilt komen. Je bent in ieder geval harstikke welkom!
Melissa Otterman - Donderdag 26 mei 2016 16:12
@joyce bedoel je 10x per jaar?
joyce - Donderdag 26 mei 2016 16:46
hihi bedoelde ongeveer 1 x per maand
Animal lover - Donderdag 26 mei 2016 19:58
ik heb een vraagje.. ik kom dan morgen, maar mag je ook iemand meenemen? (i.v.m. lange reistijd vind ik het fijner als er iemand mee is) ik ga met mijn nicht maar ze is 22 en heeft geen ervaring met eetstoornissen oid. is het goed dat ze er ook is morgen?
joyce - Donderdag 26 mei 2016 21:22
@animal lover het enige wat ik weet dat het eigenlijk niet de bedoeling dat er iemand mee komt. Dat om het een beetje 'veilig' voor anderen te houden en ze zeker weten dat er begrip is. of het echt niet mag durf ik niet te zeggen en ga ik dan ook niet over oordelen.
het is wel een heel mooi groot landgoed en tegenover de locatie zit een boederij met allemaal dieren en knuffel hoekje. Misschien kan je nicht daar de tijd doorbrengen als ze niet mee naar binnen zou mogen?
hopelijk tot morgen!
Melissa Otterman - Vrijdag 27 mei 2016 17:05
Ik vond het leuk om het een keer mee te maken, en erg fijn dat mijn nicht erbij mocht zitten. Weet nu wat het is en kom zeker nog een keer weer!
joyce - Vrijdag 27 mei 2016 17:27
Het was erg gezellig dat je erbij was meid! Wat een super stap heb je gezet. hoop dat je je een beetje op je gemak voelde. en misschien tot een volgende keer!
Mirthe - Vrijdag 20 januari 2017 19:36
Hallo, Ik zou heel graag een keer bij de Proud2meet bij willen zijn. Is er al een datum bekend wanneer de volgende plaatsvindt?