Proud2Meet: Feestdagen en een eetstoornis

 

Het is alweer bijna kerst en oud&nieuw en dat betekent voor veel mensen met een eetstoornis een hoop stress. Wanneer anderen zich enkel druk maken over de cadeautjes, boodschappen en gezelligheid, ben jij daarnaast ook nog eens druk aan het piekeren over eten, gewicht en compenseren. Daarom zullen we aankomende vrijdag een Proud2Meet houden met het thema ‘Feestdagen en een eetstoornis'.

christmas

Ik weet zelf als geen ander hoe groot de invloed van je eetstoornis kan zijn op de sfeer of jouw eigen mate van genieten tijdens deze decembermaand. Ik sleepte mezelf de dagen door, puzzelde een puzzel in elkaar van negatieve gedachtes en rare manieren om te compenseren en piekerde me suf. Sinterklaas, kerst en oud&nieuw, ik was blij als het weer voorbij was en kon er nog amper van genieten.

Vooraf
Niet alleen tijdens kerst zelf was ik in paniek. Al weken van te voren sloeg de stress toe. Soms was ik al vooraf aan het compenseren of bedacht ik hele diëten, zodat ik niet aan zou komen of sowieso alsnog af zou vallen. Uiteindelijk zat ik meestal met buikkramp, hoofdpijn, keelpijn en doodmoe aan het kerstdiner. Gesloopt omdat ik me compleet liet meesleuren in mijn eetstoornis. Genieten van het eten of de gezelligheid was er dan ook niet meer bij.

santa

Tijdens
Buiten al het gepieker over eten om, vond ik kerst ook emotioneel. Ik voelde me soms eenzaam, onbegrepen of voelde spanning tussen familieleden. Omdat ik niet goed in mijn vel zal slurpte ik alles op. Ik kon niet zo goed met al die emoties omgaan en dat zorgde alleen maar voor meer stress en meer focus op afvallen en eten. Kerst was misschien gezellig, maar ik kon me niet op die gezelligheid focussen. Ik was alleen maar bezig met of anderen het wel naar hun zin hadden en met eten. Eten, eten en nog eens eten. Iedereen was met eten bezig. Vooral op een leuke manier, maar dat kon ik absoluut niet begrijpen.

Achteraf
Ook na het kerstdiner voelde ik me slecht. Ik had altijd alsnog meer gegeten dan ik wilde en tegenover mijn ouders juist te weinig. Ik voelde me fout, dik en mislukt. Mijn lichaam deed pijn door al het compenseren en ik voelde me zo ontzettend lelijk. Ik voelde eigenlijk van alles, maar het enige gevoel wat naar boven kwam was dik. Ik voelde me dik en dat gevoel moest zo snel mogelijk ook weg.

De feestdagen zijn er niet voor niets. Je kunt het namelijk enorm gezellig hebben tijdens deze dagen waarop iedereen zijn best doet het gezellig en knus te maken. Mensen proberen extra te genieten van eten, liefde, gezelligheid en cadeautjes. Jij verdient dat ook.

dear santa

Ik kan intussen weer heerlijk genieten van deze feesten. Ik probeer leuke dingen te plannen voor mezelf en niet alleen aan anderen te denken. En wat eten betreft? Daar heb ik nu juist zin in. Volgens mij maak ik het dessert en dat gaat sowieso overheerlijk worden! Alsnog begrijp ik de stress en weet ik nog goed hoe rot deze periode voor mij kon zijn. Ik nodig je dan ook van harte uit voor Proud2Meet aanstaande vrijdag.

Je bent welkom vanaf 13:00u in Leiden. We zullen eerst iets leuks maken dat met de feestdagen te maken heeft. Vanaf 15:15u zullen we met elkaar in gesprek gaan over het thema. We zullen er over praten maar ook wat handige tips verzamelen met elkaar.

Wil je samen reizen of vragen stellen, bekijk dan dit topic eens.

We hopen je te zien vrijdag, zodat we samen eens kunnen kijken hoe ook jouw feestdagen iedere jaar weer leuker kunnen worden!

 

Plaatjes: weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marij - Maandag 16 december 2013 20:50
Heel erg fijn thema. Ik ben er in ieder geval bij!
Yelyahlisan - Maandag 16 december 2013 23:09
Lijkt me erg interessant en fijn! ga even aan een vriendin vragen of zij ook kan, dan gaan we samen :)
- - Maandag 16 december 2013 23:21
Ik ga heel erg proberen er bij te zijn deze keer! Wel een beetje eng, want ik ben al 20 en straks ben ik super oud hahaha.
lovatic - Dinsdag 17 december 2013 10:23
Jammer dat ik in België woon, zou er anders heel graag bij zijn.
TheMirrorLies - Dinsdag 17 december 2013 19:21
Is het al bekend wanneer er weer een proud2meet in eindhoven is? Want ik zou het echt heel fijn en gezellig vinden er weer eens bij te zijn! :)
A. - Dinsdag 17 december 2013 19:54
Oh, helaas heb ik die dag tot laat les, ik had hier echt heel graag bij willen zijn. Als er een proud2meet in de vakantie is, kom ik wel hoor! Ik reis nooit met de trein, dus nu kan ik eens gebruik gaan maken van mijn week-OV, haha.