Proud2Meet: Controle en een eetstoornis

 

Aanstaande vrijdag zijn jullie weer hartstikke welkom tijdens een gezellige en hopelijk weer waardevolle middag tijdens Proud2Meet. Deze keer zal het thema Controle zijn en gaan we niet alleen creatief, maar ook tijdens het themagesprek bezig met dit onderwerp. In dit blog vind je een aantal onderwerpen die we deze middag bespreekbaar zullen maken, maar er is natuurlijk ook alle ruimte voor jullie eigen vragen en inbreng!

control

Controle zoeken
Tijdens het ontwikkelen van mijn eetstoornis was ik op zoek naar controle. Ik zocht iets wat ik kon, iets wat lukte. Ik wilde ergens goed in zijn en iets hebben wat ik onder controle had. Ik had het gevoel dat heel veel dingen mis gingen in mijn leven en voelde me gefaald. Het zoeken naar controle over mijn eetpatroon en gewicht gaf mij het idee toch een soort controle te hebben. 

Falen
Helaas bleek de controle over eten tot iets ongezonds uit te groeien. Het lukte me soms totaal niet, waardoor ik nog meer de bevestiging kreeg dat ik niets kon en mislukt was. Waarom kon ik me niet gewoon aan mijn eigen eetlijstje houden? Waarom gaf ik toch steeds weer toe aan die honger? Onder andere die bevestiging zorgde ervoor dat ik steeds meer een hekel kreeg aan mijzelf. Ik vond mezelf verschrikkelijk en steeds probeerde ik nog strenger voor mezelf te zijn.

Van kwaad tot erger
Ik zocht niet alleen controle in weinig eten en afvallen. Op den duur wilde ik ook controle over de calorieën, vetten en wilde ik meer en meer afvallen. Ik maakte rare afspraken met mezelf en deed ongezonde dieten om maar meer grip te krijgen op mijn leven. Het zoeken naar controle ging hem in steeds meer dingen zitten. Wegen, opschrijven van eetlijstjes, zoeken naar producten en compenseren met ongezonde middelen.

controle

Gevaarlijk
Uiteindelijk had ik zelf helemaal geen controle meer. Ik deed eigenlijk alleen maar een hele hoop hele slechte en gevaarlijke dingen om met het leven om te gaan. Dingen die mij juist helemaal niet hielpen om met het leven om te gaan, maar voor mij op dat moment enorm veel waren gaan betekenen. Ik wilde vasthouden, controle houden en streng zijn voor mezelf om ervoor te zorgen dat ik het leven een beetje aan kon. Dit was mijn manier om gevoelens weg te stoppen en dingen te vergeten, maar helaas werkte deze manier ook niet en had mijn eetstoornis de controle in plaats van ik zelf. 

Lege huls
Ik vlakte mezelf af en maakte van mezelf een lege huls. Alle controle die ik had over eten en over m'n emoties maakte mij een pop. Ik was in die periode even helemaal geen leuke, spontane, grappige, enthousiaste en impulsieve Nouska meer. Ik was iemand die zichzelf wegstopte en afvlakte door controle te houden. Die controle ontnam mij niet alleen leuke dingen en mijn gezondheid, maar ook mijn persoonlijkheid.

Juist geen controle
Uiteindelijk was ik helemaal niet degene die controle had. Ik had juist geen controle, ik was ziek. Mijn eetstoornis overheerste en ik dacht helemaal niet meer na vanuit mijn eigen ik. Veel van wat ik deed werd beïnvloed door eetgestoorde gedachtes en mijn negatieve zelfbeeld. De keuzes die ik maakte waren helemaal niet onder invloed van Nouska zelf, maar onder invloed van een copingsmechanisme dat mijn leven sloopte. En dat wilde ik niet meer.

Controle loslaten
Die controle loslaten is zeker geen makkie. Ik heb daarvoor een aantal jaren therapie gevolgd en hard mijn best moeten doen. En het ging ook echt niet altijd goed vanaf het moment dat ik daarmee begon. Die controle had ik in acht jaar opgebouwd en was dan ook niet zomaar uit mijn leven verdwenen. Dat had tijd nodig, maar ook heel veel therapie, gesprekken en oefening.

Genieten zonder controle
Controle loslaten is inmiddels iets wat ik heerlijk vind. Mijn leven is soms een klein beetje een chaos ja, maar ik vind het heerlijk. In tegenstelling tot vroeger kan ik er nu van genieten dat ik de vaat laat staan, niet weet wat ik gegeten heb of geen idee heb wat we morgen gaan doen. Ik zie wel. Ik probeer het leven met open armen te ontvangen. Ik heb die controle niet meer nodig en vind het een heerlijk gevoel om te merken dat dingen ook gewoon kunnen gebeuren en ook dan altijd weer goedkomen.

Incubus

Tekst uit liedje van Incubus

Ik heb de touwtjes een heel eind kunnen laten vieren en dat heeft mij zoveel goeds gebracht. Ik ben impulsiever, enthousiaster en veel meer open-minded. Ik stop mezelf en anderen niet in hokjes, ik denk niet de hele dag aan eten en ben al zeker niet bezig met dwangmatigheden zoals het rechtleggen van spulletjes. Er is heel veel veranderd en dat komt onder andere door oefening en jezelf toestaan dingen te ervaren. Super eng, maar wel mogelijk. 

Ik en andere ervaringsdeskundigen praten hierover graag met jullie door op vrijdag 20 september tijdens Proud2Meet. Ook zullen we hele leuke armbandjes gaan maken die de link leggen met het thema ‘'de touwtjes een beetje te laten vieren''. Je bent vanaf 13:00u van harte welkom in Leiden en kun je de hele middag inlopen. Rond ongeveer 15:00u beginnen we met het themagesprek.

Er is de hele middag thee en gezelligheid, dus voel je welkom. Vind je het spannend om alleen te komen, wees dan niet bevreesd en zoek elkaar op in dit topic. En maak je niet te druk, iedere Proud2Meet weer merken we dat alle angsten weg zijn vanaf dat je binnen stapt. En ook de leeftijden zijn lekker verschillend. Tot nu toe waren er zelfs heel wat meiden boven de 20. Je bent van harte welkom en we zien je dan ook graag aanstaande vrijdag!

Proud2Meet

 

Kom jij vrijdag ook?

Foto 1, 2, 3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isa1990 - Dinsdag 17 september 2013 17:23
Ik kan helaas nooit overdag :( had er graag bij willen zijn...
marleen2502 - Dinsdag 17 september 2013 17:31
zelfde antwoord ...
wel een heel herkenbaar thema, trouwens! Zo lang dat het geduurd heeft voor ik besefte dat ik juist helemaal GEEN controle had als ik niet at ...
imlove - Dinsdag 17 september 2013 17:32
Eigenlijk zou ik wel graag komen. Goed thema ook voor mij. Maar ik denk dat ik aan school vastzit...
Jillie - Dinsdag 17 september 2013 17:42
Hier had ik bij willen zijn. Maar 1) de stap om te gaan is groot, 2) ik heb geen geld voor een treinkaartje en 3) ik heb net een afspraak gemaakt voor vrijdagmiddag met een vriendin. Mwa.
Zet maar een flink uitgebreid verslag op de website :). Dit is namelijk exact waar ik (weer) mee worstel! :S
Hele fijne middag gewenst iedereen die gaat!!
Anoniem - Dinsdag 17 september 2013 17:45
Zou het niet praktischer zijn om het op zaterdagen te gaan doen? Want de meeste moeten dan naar school of hun werk! Als ik vrij was gegeweest zou ik zeker gegaan zijn!
tomaat - Dinsdag 17 september 2013 17:59
en misschien iets centraler midden in het land?
TheMirrorLies - Dinsdag 17 september 2013 18:02
Misschien een idee om n keer op n zaterdag of zondag een meeting te organiseren. Dan kunnen er ook mensen die op school zitten. X
stroopwafel - Dinsdag 17 september 2013 18:37
het lijkt me idd beter om het in het weekend te doen. ik zou zelf ook heel graag willen komen, maar moet gewoon naar school.. :(
Dwarrel - Dinsdag 17 september 2013 18:48
I will be there! School laat me er voor vrij.
>> Ik denk dat het niet op een zaterdag of zondag is omdat het in zekere zin onder 'werk' valt, en je je weekenden dan ongetwijfeld koestert. Zoiets! Maar het is wel vervelend voor iedereen die aan school/werk vast zit.
yessy - Dinsdag 17 september 2013 19:14
Ik ben er bij

Denk dat je hetzelfde probleem houdt als je het op een zaterdag doet.
Dan zijn er namelijk weer heel veel mensen die moeten werken
Het zal nooit voor iedereen goed uitkomen.
La Joie - Dinsdag 17 september 2013 19:24
Helaas kan ik vrijdag niet maar heel veel plezier voor degene die er wel bij zijn!
Liene - Dinsdag 17 september 2013 19:26
Ik ga ook! Spannend, maar het lijkt me leuk en nuttig.

X
Team Proud2Bme - Dinsdag 17 september 2013 19:39
Er wordt nagedacht over een keertje Proud2Meet in het weekend, dus wie weet!

Leuk dat een aantal al laten weten dat te komen! Wij hebben er zin in!

Liefs Team Proud2Bme
ilovetoeat - Dinsdag 17 september 2013 21:05
zou graag komen, controle is ook een beetje mijn dingetje
maarja ik heb school..
AnaMan - Dinsdag 17 september 2013 21:06
Ik kom ook!
De hele vier uur, tenzij ik te ziek ben om te gaan...

@ Jillie: Ik heb er ook belangrijke afspraken voor verzet. En eigenlijk het geld niet. En vind het SUPER eng... Maar ik denk dat je er zo ontzettend veel uit zult halen, dat het die drie dingen wel waard is!

Leuk dat jullie ook komen, Yessy en Liene!!!

Liefs en sterkte,
AnaMan.
Denisee.. - Woensdag 18 september 2013 09:38
heel jammer dat ik dan op school zit..
Maarja, ik heb uitgerekend, dat als er iedere 2 weken een proud2meet is, er ook één is in mijn herfstvakantie, dus dan ga ik wss wel komen, als het onderwerp me aanspreek! :)
Liefs X
Sas - Woensdag 18 september 2013 15:51
Waarom plannen jullie dit altijd tijdens therapie? ;) klinkt wel heel erg interessant, was er graag bij geweest. Heel veel plezier en sterkte allemaal!
x - Woensdag 18 september 2013 16:28
ik kom ook na school :)
Oliesjeik - Woensdag 18 september 2013 18:10
Ik ben wellicht ook van de partij - tot hoe laat duurt het?
Julia - Woensdag 18 september 2013 19:06
Ik zou wel graag willen komen, maar ik weet niet waar ik me moet aanmelden (ik heb al vaker geprobeerd me aan te melden voor het forum, maar ik krijg maar geen activatiemail binnen), dus ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen haha
@julia - Woensdag 18 september 2013 20:45
Je hoeft je niet aan te melden, je kunt gewoon komen. X
Rebecca - Woensdag 18 september 2013 21:42
Ik wil heel graag komen, maar ik kan niet ): Maar ik ben er zeker een keertje bij! *als ik het dan durf*
Julia - Woensdag 18 september 2013 23:33
Echt? Oh, dan is het het misschien wel waard om er een paar uurtjes school voor te skippen. Tot hoelaat duurt het ongeveer?
Jacqueline - Donderdag 19 september 2013 10:38
Eigenlijk zou het 'controle' en een eetstoornis moeten zijn. Want controle over eten heb je pas als je kunt kiezen wat je wilt eten. Als je die gevulde koek kunt nemen als je daar trek in hebt.
*Esther* - Donderdag 19 september 2013 17:52
Ik ben er ook bij morgen!