Positieve invloed van onze telefoon

 

We zouden allemaal minder tijd moeten doorbrengen op onze telefoon, want eigenlijk is het helemaal niet goed voor ons. Hier ben ik het ook wel mee eens. Op een verjaardag verbaas ik mij er iedere keer weer over hoeveel mensen er bezig zijn op hun telefoon en zelf betrap ik mijzelf er ook steeds vaker op dat ik op de gekste momenten toch nog even snel mijn nieuwste berichten check. Dat we erg veel bezig zijn met onze telefoon is wel bekend en hier zijn heel wat negatieve berichten over verschenen. Tegelijkertijd denk ik dat er ook veel voordelen zitten aan onze mobiele telefoon.

meisje maakt foto
Bron

Ik ben het er mee eens dat de meeste mensen te veel bezig zijn met hun telefoon. Zeker tijdens sociale gelegenheden als een verjaardag of op het werk is het lang niet altijd gepast om non stop met je telefoon in de weer te zijn. Dingen kunnen ook wachten, het hoeft niet allemaal tegelijk en soms wordt ook voorbij gegaan aan de dingen die op dat moment gebeuren. Je mist vanalles en de sfeer wordt er niet beter op. Er is veel aandacht voor de negatieve kanten van het gebruik van je mobiele telefoon maar er zijn ook genoeg dingen die positief zijn en ons juist kunnen helpen. Er zijn genoeg redenen waarom het gebruik van je mobiele telefoon wel goed voor je is. Dit zal ik in deze blog aan de orde laten komen. Bedenk je wel dat het niet gezond of goed voor je is om non-stop met je telefoon te zitten. Het is belangrijk dat je hierin je eigen grenzen kent en weet wanneer je je telefoon even weg moet leggen.

♥ Makkelijk in contact
Doordat we vaker onze telefoon gebruiken, zijn wij over het algemeen ook meer in contact met anderen. Wel vinden veel mensen het fijn als het niet alleen maar via internet gebeurd en moet dit dus niet ten koste gaan van het echte contact, maar contacten aangaan en onderhouden is hierdoor zoveel makkelijker. Als ik voor mijzelf spreek, heb ik echt wel veel contact met mensen die ik anders niet of heel weinig zou spreken. En het is heel waardevol contact. Ook met mensen die je minder ziet of spreekt, kun je een goede band hebben. Ik leer ervan, het inspireert mij en het voegt echt iets toe in mijn leven. Ik denk ook dat dit heel waardevol kan zijn voor mensen die moeilijk contact leggen met mensen of mensen die veel steun uit hun omgeving kunnen gebruiken. Facebook, whatsapp, etc. kunnen dan een perfecte uitkomst bieden.

♥ Inspiratie
Mijn telefoon is helemaal ingesteld op mijn persoonlijke wensen en voorkeuren en als ik dan een andere iPhone zie, ziet hij er eigenlijk precies hetzelfde uit maar ook heel anders. Iedereen heeft zijn/haar telefoon op een bepaalde manier ingesteld met de dingen die hij/zij veel gebruikt en leuk vindt. Ik merk dat ik veel inspiratie haal uit de dingen die op mijn telefoon gebeuren. Dit haal ik zowel uit de contacten die ik heb met anderen maar ook van verschillende apps zoals pinterest waar ik inspiratie vind in mooie foto's, lekkere recepten of DIY ideeën. Deze inspiratie zou ik niet zo snel krijgen als ik dit niet op mijn telefoon kon vinden. Sommige apps heb je dan gewoon niet en ik zit toch sneller op mijn telefoon dan op het internet op mijn computer als ik niet aan het werk ben.

♥ Snel dingen delen
Natuurlijk is het goed om te genieten van de dingen die je ziet zonder dat je steeds met je telefoon in je hand zit, maar ik vind het ook heel fijn om dingen te delen. Bijvoorbeeld als ik ergens ben en ik zie iets heel moois. Ik word van delen heel blij en vind het dan ook fijn om met mijn telefoon een foto te maken en het te sturen naar iemand. Dit kan natuurlijk super snel met de telefoons van tegenwoordig.  

♥ Op de hoogte blijven
Het 'op de hoogte blijven' van dingen heeft ook zeker meerdere kanten. Veel mensen zitten een heel groot deel van de dag op facebook, twitter en instragram en worden hier eigenlijk heel ongelukkig van. Dit doet lang niet iedereen goed. Dit hangt natuurlijk samen met het feit dat mensen voornamelijk positieve dingen en de hoogtepunten uit hun leven delen. Dit kan jouw als 'kijker' erg onzeker maken terwijl anderen dat misschien ook wel worden door de berichten die jij post. Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan wat het effect van social media op jou is. Social media is voor veel mensen niet altijd helpend, maar dit heeft denk ik voor een groot deel ook te maken met de frequentie dat je social media gebruikt en hoe je hier mee omgaat. Het is echt niet alleen maar slecht. Door social media kunnen we op de hoogte blijven van de dingen die in de wereld gebeuren maar ook dingen die gebeuren in de omgeving van mensen om wie wij geven. Ergens vind ik het wel fijn om te weten wat hen bezig houdt. Door op de hoogte te blijven van dingen krijgen mensen vaak het gevoel erbij te horen en dat ze niks te hoeven missen. Dit kan een positief effect hebben op hoe je je voelt.

meisjes met telefoon
Bron

♥ Snel dingen regelen
Wat ik ook heerlijk vind aan mijn telefoon, is dat ik snel dingen kan regelen. Als er iets aan de hand is kan ik zo de juiste mensen daarvoor contacten, knopen door hakken en dingen regelen. Hierdoor komt er niet een oneindig lange to do list want veel dingen kun je al snel oplossen en afstrepen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor bestellingen. Ik was laatst aan het winkelen voor een nieuwe jas en ik zag op internet dat hij daar goedkoper was. Toen heb ik hem direct op internet besteld. Heerlijk!

♥ Reminders in telefoon
Je telefoon kun je ook als geheugensteuntje gebruiken. Ik moet namelijk regelmatig veel onthouden en meestal vergeet ik dingen ook niet, maar ik vind het altijd een fijn idee dat het ook nog ergens staat. Er zijn enorm veel apps voor notities, reminders en to-d0 list die heel handig zijn. Daarnaast vind ik het ook heel fijn om echt to do lists te maken en vervolgens alles af te vinken. Dat voelt zo goed.

♥ Goedkoop bellen
Door de komst van meer apps en internet op onze telefoons zijn er ook meer mogelijkheden gekomen om goedkoper of zelfs gratis te bellen. Ik gebruik dit ontzettend veel, bijvoorbeeld via Facebook, Line, Skype en Facetime. Dit bespaard enorm veel geld. Pluspuntje.

♥ Relax apps
Er zijn ook veel apps die je via de appstore kan downloaden die voor ontspanning kunnen zorgen. Het wordt ons allemaal veel makkelijker gemaakt. We hoeven hiervoor niet perse een cursus voor te volgen of boeken over te lezen. Je kunt dit ook doen aan de hand van apps of filmpjes op youtube. Een voorbeeld van zo'n app is Headspace. De app is gebaseerd op mindfulness en traint je brein en je gedachtes via leuke ontspanningsoefeningen. Nouska schreef een tijdje terug een handige blog over apps tegen stress en angst.

♥ Ontspanning
Ik kan meestal wel ontspannen als ik na een dag werken mijn timeline op facebook doorscroll of gewoon even zit te surfen op internet. Ik hoor van meer mensen dat ze dit heerlijk vinden en dat het er ook echt voor kan zorgen dat je even je verstand op nul kan zetten.

♥ Spelletjes
Spelletjes doen op je telefoon hoort natuurlijk ook bij ontspanning maar het is ook een vorm van vermaak. We kunnen er energie van krijgen en ons beter gaan voelen. Daarnaast kan het ook afleiding geven als je je rot voelt of je je even ergens anders op wilt richten. Ik doe bijvoorbeeld weleens het Cookie Run spel via Line, Say the same thing en The Test.

Al met al zijn er dus genoeg dingen die jouw telefoon je op een positieve manier kan bieden. Het is alleen belangrijk voor jezelf te ontdekken wat helpend is en wat niet. Om te kijken waar je grenzen liggen en wanneer het goed is om gewoon even je telefoon weg te leggen. Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd hoe jullie hier over denken en op welke momenten jij veel positiefs haalt uit je telefoon.

Wat zijn voor jou de positieve kanten van je mobieltje?

 

Gerelateerde blogposts