Ploggen: De week van Irene 21

 

Vandaag beantwoord ik 6 vragen over mijn afgelopen week. Wat vond ik leuk of juist moeilijk? Hoe heb ik goed voor mezelf gezorgd? En wat als ik nog een eetstoornis had gehad? Het is best waardevol om af en toe stil te staan bij deze dingen. Het zet je toch aan het denken. Stel jij jezelf wel eens dit soort vagen? 

1. Wat vond je moeilijk deze week?

Toen ik maandag aan een nieuwe week begon, had ik eigenlijk niet echt gerekend op mooi weer. In mijn hoofd was het wel klaar met het mooie weer nu de hittegolf voorbij was. Ik had er even niet bij stilgestaan dat 25 graden (in plaats van 35 graden) ook gewoon warm en lekker is. Als het mooi weer is voel ik me altijd een beetje verplicht om naar buiten te gaan en daarvan te genieten. Daar schreef ik eerder ook deze blog over. Zo ging ik nadat mijn halve werkdag voorbij was, op de automische piloot naar buiten. Eenmaal buiten begon ik me helemaal niet goed te voelen. Door het verlammende, warme weer van vorige week heb ik mijn to-do lijstje behoorlijk voor me uitgeschoven en was er het één en ander opgestapeld. Dat is niet erg, maar ik moet er toch ooit aan beginnen. Die druk voelde ik plotseling onwijs.

2. Hoe heb je goed voor jezelf gezorgd deze week?

Ik raakte helemaal gestrest van het feit dat het lekker weer was en dat ik nog zo veel moest doen. Correctie: wilde doen. Ik kon even helemaal geen lekker weer gebruiken. Op de één of andere manier kon ik het allemaal even niet zo goed verwerken, waardoor ik misselijk werd van de spanning. Ik moest de knop bewust omzetten om terug naar huis te gaan en het mooie weer te laten voor wat het was. Eenmaal thuis heb ik de spanning van me afgedouched en de gordijnen dichtgedaan. Midden op de dag. In m'n favoriete kamerjas en met de kerstlichtjes aan ben ik helemaal in mijn element door mijn to-do lijstje heen gegaan. Huis schoongemaakt, nummers op m'n basgitaar ingestudeerd, paar mailtjes de deur uit en begonnen werk voor een expositie. Best een hoop als ik het zo opnoem. Te veel hooi op m'n vork nemen en daardoor verlammen is nog altijd een valkuil van mij. Zelfs al zijn het allemaal leuke dingen. Veel leuke dingen is alsnog veel! Toch heb ik op deze manier goed voor mezelf kunnen zorgen en echt een heel erg fijne dag gehad.

3. Wat heb je geleerd deze week?

Bovenstaande klinkt natuurlijk onwijs als een succesverhaal, maar ik had me echt even heel rot gevoeld die middag. Stress kan zo'n impact hebben op je lijf, dat je je er echt ziek door kan voelen. Ik ben een enthousiast persoon die veel dingen leuk vindt, maar wil mezelf ook nog wel eens voorbij lopen. Het is belangrijk voor mij dat ik niet ga moet-denken. Vandaar dat ik mezelf eerder in de tekst al corrigeerde. Ik moest niks, maar ik wílde iets. Alleen is wat je wilt goed voor je? Dat is belangrijk. Soms is het beter om dat dat je wilt los te laten, uit te stellen of een latje lager te leggen. Als jij er niet gelukkig van wordt, en het hoeft niet per se, is het niet waardevol voor jou. Toch wel lastig soms! Later deze week zat ik namelijk ook huilend op de bank, omdat ik het gevoel had dat niks mij lukte. Alle dingen die ik maandag had gedaan, voelden niet goed genoeg. Voor m'n gevoel deed ik maar een beetje wat, zonder dat het echt ergens heen ging. 

Op zulke momenten spreek ik het uit naar m'n vriend, waarna we het er even over kunnen hebben. Al snel heb ik m'n gedachten weer op een rijtje en kan ik mezelf vertellen dat het allemaal wel meevalt. Dat ik gewoon blij ben met mezelf en mijn leven. Dat weet ik wel, maar ik moet mezelf er toch af en toe aan herinneren. Elke keer leer ik er dan toch weer wat van en wordt het gevoel dat het oké is weer een beetje sterker. Het is missschien ook wel iets uit deze maatschappij, dat je meteen heel goed moet zijn in hetgene wat je doet. Dat als je gitaar speelt, je meteen een rockster moet zijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Met deze instelling ging ik dan ook naar de jamsessie op woensdagavond. Lekker lol maken, zonder een rockster te hoeven zijn. Af en toe een valse noot spelen maakt mij niet een minder mens. Zeker als je iets gewoon voor je plezier doet, is er geen haan die daarnaar kraait. 

4. Wat vond je leuk deze week?

Halverwege de week belde mijn broertje me op met de vraag of ik mee wilde naar Toverland, een pretpark in Limburg. Omdat mijn moeder daar vlak in de buurt woont, zouden we dat weekend meteen weer eens bij haar kunnen logeren. Het eerste echt vrije weekend dat ik zou hebben was pas een maand verder. Ik wilde zo graag dat ik die ene afspraak afzei en spontaan mee ben gegaan. Mijn broertje en ik hebben als pubers echt onwijs gebotst en nog altijd zien we elkaar niet zo veel. Dat we nu goed met elkaar overweg kunnen betekent echt ontzettend veel voor me. Het onroert me dan ook dat hij mij hiervoor opbelde. 

Het was een heel fijn weekend. Ook m'n moeder zie ik niet vaak, omdat ze aan de andere kant van het land woont. Samen met haar heb ik een rondje door het bos gereden op de paardjes die ze heeft. Met m'n broertje naar Toverland was ook ontzettend leuk. Hij wilde niet met zijn hoofd in mijn plog. Dat snap ik heel goed en is uiteraard geen probleem. Ook werd ik er weer even aan herinnerd hoe gek ik ben op snelle achtbanen! 

5. Hoe had deze week eruit gezien als je een eetstoornis had gehad? 

Ik wist dat ik deze blog ging schrijven, dus deze vraag zat de hele week al in m'n hoofd. Toen ik aan het eind van het weekend in de trein terug naar huis zat, had ik ineens een heel duidelijk voorbeeld. Zo'n treinrit van 2,5 uur was geheid verkeerd gegaan in de tijd dat ik nog een eetstoornis had. Bij de AH to go op het station zou ik veel te veel geld hebben uitgegeven aan snacks voor onderweg, waarna ik thuis nog een eetbui zou hebben. Ik kon echt niet goed omgaan met van die loze, lege momenten. Nu is dat geen probleem meer. Muziekje aan of boekje open en dan kom ik de tijd wel door. 

6. Proud of...

Deze week was ik op sommige moment best kritisch op mezelf. Een beetje kritisch is natuurlijk wel goed, maar te kritisch niet. Soms vergeet ik wel eens dat ik het al hartstikke goed doe. Als je me 7 jaar geleden had verteld dat ik bij de redactie van Proud zou werken, had ik dat nooit geloofd. Als ik bij Proud zou werken, dan zou ik écht gelukkig zijn. Geen eetstoornis meer en wel een super mooie baan. Stom hoe dat soort zaken na loop van tijd 'normaal' worden. Het is goed om stil te staan bij wat je allemaal wel hebt. En daar dankbaar voor te zijn. Ik ben hier eigenlijk best wel trots op. 

Hoe was jouw week? Waar ben jij trots op en wat heb jij geleerd?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arwen - Maandag 5 augustus 2019 20:31
Ik wou zeggen ik vind die video's die jullie maken over wat je op een dag hebt gegeten leuk om te zien en de dingen die jullie tijdens die clips zeggen om mensen te helpen fijn
Esty - Maandag 5 augustus 2019 20:49
Ik vond de ups en downs veel leuker! Zat ook meer structuur in.
marleen - Maandag 5 augustus 2019 21:04
ik vind dit juist leuker , omdat het minder een opsomming is en er meer ruimte voor andere dingen dan enkel feiten . Zo zie je maar dat iedereen andere dingen fijn vindt om te lezen
Anoniem - Maandag 5 augustus 2019 22:47
Ik mis de ups en downs ook!
M. - Dinsdag 6 augustus 2019 07:35
Dankje voor het openstellen, Irene!
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 6 augustus 2019 08:07
♥ :-)