Ploggen: De week van Daphne 13

 

Er staat een nieuwe plog voor je klaar! Leuk dat je benieuwd bent naar mijn afgelopen week. Aan de hand van een aantal persoonlijke vragen neem ik je graag mee met alles wat ik leuk vond, wat ik juist moeilijk vond en ook wat ik heb geleerd. Door deze vragen te beantwoorden ben ik daar echt veel bewuster mee bezig; je leert op een dag soms echt meer dan je zou denken! De week begon wat minder fijn, maar eindigde gelukkig wel heel bijzonder. Veel kijk- en leesplezier! 

Wat vond je moeilijk deze week?

Deze week was ik ongesteld. Ik dacht dat ik mezelf lichamelijk en emotioneel wel een beetje kende, maar kwam toch voor behoorlijke verrassingen te staan. Deze week was voor mij veel heftiger dan normaal, misschien omdat ik al niet helemaal lekker was... Buikpijn, knallende hoofdpijn, rugpijn en nog meer huilen dan normaal. Een aantal pijnstillers verder besefte ik dat zelfzorg, waar ik altijd zo leuk over kan schrijven, soms echt iets is wat je actief toe moet passen. Iets wat je bewust moet blijven doen en soms ook kritisch naar mag kijken. Ook als het helemaal niet zo goed voelt en je er helemaal niet aan toe wilt geven. Ik wilde namelijk liever doorgaan met alle plannen die ik deze week had en niets in mij wilde rust nemen, terwijl ik me wel een fysiek en mentaal wrak voelde. Ik liep er toch ineens tegenaan dat ik het heel lastig vond om daarvoor te kiezen. Nou Daph, practice what you preach meid. 

Hoe heb je voor jezelf gezorgd?

Voor het eerst in tijden ben ik dus tussendoor wat vaker in bed gaan liggen. Ik heb thee gezet, ben dubbel zo vaak gaan douchen, heb een kussentje tegen mijn buik gelegd en ben even in slaap gevallen. Eigenlijk was het heel fijn, dit was echt het beste om te doen. Daarna was overigens het hek van de dam. Ik viel op de bank ook nog kwijlend in slaap tegen mijn vriend aan. Viel daarna stiekem in slaap tijdens een serie. Werd 's ochtends pas na drie wekkers wakker... Het was vast nodig.

Ook op vrijdag, waar ik normaal rond 16.00 uur al bedenk wat voor leuks ik wil doen die avond, heb ik mijzelf getrakteerd op een avondje op de bank met een pokébowl. Er zit een nieuw zaakje, 'Buddah Bowl', bij ons om de hoek en die kon ik nu eindelijk eens uitproberen. Ik had de avond voor mijzelf en ik kan vaak juist wat onrustig worden van de eindeloze mogelijkheden die daarbij komen kijken. Nu probeerde ik juist te gaan relaxen. Ja, de hele avond. Serie erbij, beentjes omhoog, daarna nog lekker in bed wat lezen. Iets wat ik er toch echt wat vaker in wil houden. Niet alleen als ik al moe ben, of brak. Maar misschien juist dat moment vóór zijn. Gewoon omdat het lekker is. 

Wat vond je leuk deze week?

In het weekend was ik, waarschijnlijk ook door de extra rust, weer behoorlijk opgeknapt! Net op tijd! Want we zijn naar een ontzettend leuk festival geweest: Draaimolen Festival. Het was eerst wel een pittige reis naar Tilburg, maar het was het zeker waard. Midden in een bos was het idee om kunst, stage design, muziek en natuur met elkaar te laten versmelten. We hoorden altijd enthousiaste verhalen van vrienden, dus wilden dit nu zelf weleens meemaken. Naar mijn idee is dat ook echt gelukt. Iedereen stond tussen de bomen en ondertussen kon je overal bijzondere licht- en visuele shows ontdekken. Juist op deze plek vond ik dat zo tof en indrukwekkend om te zien, alsof het in de natuur misschien wel veel beter tot z'n recht leek te komen. Ook vind ik een festival altijd zo'n moment waarom je echt even 'vrij' bent. Als je door de ingang bent gelopen heeft iedereen (ongeveer) dezelfde instelling: er een hele leuke dag van maken en plezier hebben. Dat voel je dan altijd meteen, de sfeer is zo goed. Niets moet, maar je mag de hele dag rondhuppelen als je dat wilt.

Het werd 's nachts natuurlijk pikkedonker in dat bos en toen zag ik de felle volle maan boven alles uitsteken. Dat was heel erg mooi om te zien. We hebben de hele dag en nacht ontzettend uniek en menselijk gedanst, zo fijn! En die volle maan verklaart dan ook meteen die bizarre dromen van de afgelopen week. Hebben jullie dat dan ook zoveel heftiger?

Wat heb je geleerd deze week?

Eigenlijk ook een beetje in het kader van zelfzorg probeerde ik deze week heel bewust meer de tijd te nemen voor dingen. Misschien juist omdat ik me niet zo lekker voelde en daar al een tijdje behoefte aan heb. Een hele dag had ik voor mezelf en die heb ik wederom zonder schermen geprobeerd door te brengen. Ik heb gewandeld door de regen, keek veel meer om me heen en heb uitgebreid geluisterd naar een jongen die mij lid wilde maken van Natuurmomenten. Ik ben geen donateur geworden, maar weet nu wel alles over natuurmonumenten en het was nog gezellig ook. Alles wat ik deed, probeerde ik met aandacht te doen. Aan het einde van de dag merk ik dan toch een verschil. Alsof ik wat rustiger door de dag ben gekomen en mij minder 'geleefd' voel. Ik weet niet of ik dit elke dag kan vasthouden, maar zo af en toe voelt het goed om dit wat bewuster te proberen. 

Ik leerde ook hoe belangrijk het is om overal je adres op tijd te wijzigen, omdat je anders een halve dag overal achteraan belt. Hoe je echt goed moet flossen en wat de beste flossdraadjes zijn, door een stoomcursus van mijn tandarts. En dat als je de ramen dichthoudt, maar wel veel was ophangt, alles drie dagen nat blijft en je elke ochtend de kleren van je vriend uit schuldgevoel droog staat te föhnen. 

Maar het leukste dat ik leerde, uit het Zelfverwoestingsboek van Marian Donner, is dat de technologie ons (binnen nu en heel snel) eigenlijk op veel vlakken in zou kunnen halen. Dat machines vrijwel alles 'beter' en 'perfecter' zouden kunnen dan mensen, behalve één ding. En dat is dansen! Dansen is zo puur en zo onvoorspelbaar dat machines dat nooit zo goed zouden kunnen als wij. Dat is iets wat de mens altijd uniek zal blijven maken. Dat vond ik een fantastisch weetje! Dus blijf dansen; je kunt het namelijk niet fout doen. Het is uniek en bijzonder! 

Proud of?

Ik typ nu op maandag mijn plog af en merk dat ik met veel meer energie achter mijn laptop zit. Ik heb meer energie, meer rust in mijn hoofd, misschien toch door het anders indelen van mijn tijd. Minder schermen, meer tijd voor mijzelf als ik ook echt 'vrij' ben. Ik heb dat toch vaak onderschat, terwijl ik nu heel duidelijk een verschil merk. "Ik zit echt anders, ik voel me rustiger", riep ik vanmorgen tegen mijn vriend. Dat is onwijs fijn om te merken en ook wel iets waar ik dan even trots ben. Omdat je zelf dan toch meer invloed erop kunt uitoefenen dan je denkt. 

Ookal blijft dat natuurlijk ook altijd zoeken. Je hebt misschien ook telkens iets anders nodig om wat meer in balans te komen, denk ik. Dat mag je blijven oefenen en dan mag je misschien best trots zijn als je daarin voor kleine veranderingetjes kunt zorgen. 

Waar ben jij trots op op dit moment?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nina - Maandag 16 september 2019 19:15
Ik word altijd zo blij van jouw plogs Daphne. Herken er veel in en ik ben echt een beetje van je gaan houden ofzo. :) En daardoor misschien ook wel een beetje meer van mezelf!
Nino - Maandag 16 september 2019 19:29
Mooi plog.
Ik ben ook ongstelt, want prikpil werk niet goed.
Ik voel me moe deze week.
Ik heb altijd al vermoeheid.
Ik voel me alleen en leeg.
Hopelijk gaat het gauw weer beter met je.
Groetjes van Nino
Misty - Maandag 16 september 2019 20:58
Wat een fijne en oprechte plog. Mooi om te lezen hoe je om ging met de signalen van je lichaam. Ik ben trots dat ik dat met aandacht heb kunnen lezen!
Amber - Maandag 16 september 2019 21:31
Zo'n fijne plog!
Goed dat je lekker voor jezelf hebt gezorgd. Voor jezelf (durven) zorgen is zo belangrijk!
Smurfieee - Maandag 16 september 2019 21:52
Je komt altijd zo puur over Daphne en dat vind ik prettig
suzy - Dinsdag 17 september 2019 12:46
wat lees je op dit moment daphne?
Saskia - Woensdag 18 september 2019 07:37
Wat een herkenbare blog. Ik ben op dit moment ook ongesteld en verkouden en voel me echt niet goed. Dus ik ga het even rustig aan doen, veel en vroeg slapen, vitamientjes eten en thee met honing drinken. Thanks voor de reminders!