Pasen en een eetstoornis

 

Vroeger als kind vond ik Pasen altijd hartstikke leuk. Eieren verven, chocoladekonijnen krijgen, gezellig naar de kinderboerderij of het bos, en natuurlijk extra vrij van school! Toen mijn eetstoornis begon te spelen veranderde dit. Pasen betekende een andere dagstructuur, ander eten, aantekkelijk lekkers en... een paasbrunch!!

Misschien herken jij dat ook wel. Je vindt het wel (of juist niet) gezellig om je familie te zien, maar dan ook nog die brunch. Ten eerste: Wat moet je met een brunch? Het is geen lunch en ook geen ontbijt, dus wat eet je dan? En dan ook nog al die andere dingen dan normaal. Chocola, eieren, croissantjes, sapjes, paasbroodjes en een paasstol.

pasen

Ik vond deze feestdag ook jaren lang helemaal niet leuk. Ja, die paastak, gezellige konijntjes van steen. Maar die van chocola, die kon ik wel opvreten. En niet omdat ik ze schattig vond of er trek in had, maar gewoon omdat ik het mezelf al zo lang verboden had. Ik was bang om aan te komen, dik te worden, bang om bang te worden dat ik dik zou worden en vond het vreselijk om te doen alsof ik genoot van het eten, want dat kon ik toen helemaal niet.

Omdat ik heel goed weet hoe moeilijk het voor mij was tijdens Pasen, wil ik jullie graag gerust stellen of een klein beetje helpen door wat tips te geven. Ik kan niet voor jou inschatten wat precies zal helpen, of waar jij mee zit tijdens Pasen, maar hopelijk is minstens één van deze tips toch helpend voor je, of voel je je hier door in ieder geval een beetje meer begrepen.

NijnemansDaar kom ‘ie weer hoor, maar dan hebben we hem ook meteen gehad. Je weet het misschien wel, maar praten over wat jij voelt, wat je eng vindt en dat je gespannen bent of je dik voelt, is belangrijk. Waarom? Omdat het oplucht. Ook als je van te voren denkt van niet. Uitspreken waar jij mee zit, afspreken wat je eet, zeggen wat je voelt of je emotie tonen kan heel helpend zijn. Het is geen kant en klare oplossing, maar kan je wel helpen om je minder alleen te voelen met je gevoel.

NijnemansWanneer je pas net of nog niet echt een eetlijst volgt is het lastig om ineens allerlei uitdagingen aan te gaan. Houd het dus haalbaar voor jezelf. Ik at toen ik net mijn lijst volgde gewoon mijn ontbijt om 8 uur. Bij de brunch at ik mijn ‘gewone' drie boterhammen en een gekookt ei. Als uitdaging nam ik dan dat ei en een glas jus d'orange erbij.

Een jaar later deed ik wel mee met het ontbijt, maar koos ik er ook voor om af te spreken wat ik zou nemen. Bijvoorbeeld een afbakbroodje met een gekookt ei, een croissantje en een paasbroodje, thee en jus d'orange. Van te voren bedenken wat je gaat eten kan een hoop rust geven.

Ben je al wat verder dan kan het ook fijn zijn om de Paasbrunch of het Paasontbijt als uitdaging te zien. Kies eens voor ander beleg, luxe broodjes of een warme croissant met jam. Je mag trots zijn op jezelf dat je die uitdaging aan gaat.

Heb je last van eetbuien, dan heb je hier waarschijnlijk wel iets aan. 

NijnemansHet is ook heel belangrijk om het eten niet groter te maken dan het is. Een luxe broodje, is ook gewoon een broodje. Je wordt niet dik van een keertje luxe of uitgebreid brunchen of ontbijten. En het is helemaal niet ongezond om roomboter op je brood te doen. Brunchen is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Uitgebreid eten is iets dat gewoon ‘moet' kunnen. Hopelijk kun je er in de loop van de tijd weer van leren genieten.

NijnemansGa je ook in de avond uitgebreid eten dan kan dat nog net even wat extra spanning opleveren. Misschien vind je het fijn om te lezen hoe je het moet doen met gourmetten, zoals hier beschreven wordt. Het is in ieder geval belangrijk daarbij ook bovenstaande tips te gebruiken. Een dagje wat meer, anders of spannende dingen eten zorgt er echt niet voor dat je dik wordt of meteen aankomt. 

NijnemansGa niet vooraf of achteraf extreem lijnen. Dit zorgt er juist voor dat je lichaam uit balans raakt. Je hebt dan juist extra kans om door te slaan, je rot te voelen en kunt zeker niet genieten van deze feestdagen. Volg voor en na de paasdagen (en ook tijdens bijvoorbeeld) gewoon je eetlijst. Daarmee bedoel ik drie volwaardige maaltijden en drie tussendoortjes. Ga niet ineens heel anders doen met eten, vaak is er wel enige structuur op zo'n dag. Wees je er ook van bewust en relativeer met de gedachte dat je echt niet zomaar 10 kilo aankomt in één dag

EasterGa iets leuks doen. De hele dag thuis zitten en enkel Brunchen en ‘s avonds ook eten is natuurlijk niet echt fijn als je een eetstoornis hebt. Het is daarom heel belangrijk dat je afleiding hebt. Waarschijnlijk wordt het deze Pasen lekker weer, dus ga er op uit. Ga lekker wandelen of fietsen, de natuur in of uitwaaien op het strand. Je kunt ook spelletjes doen, bij je Oma op bezoek gaan of met vriendinnen afspreken. 

Bezoek een Paasdienst ergens in jouw buurt. Soms wordt daar een beetje reclame voor gemaakt in je dorp of stad met posters. Zo'n dienst is vaak heel gezellig en anders dan gewoon. Pasen is oorpronkelijk een christelijke viering.

Ga naar een festival, zoals Paaspop. Heb je dan wat tips nodig om te overleven, dan vind je die hier. Wil je meer weten over een eetstoornis en festivals bezoeken, lees dan dit eens door.

Op verschillende plekken in Nederland worden paasvuren gehouden. Dit kan heel gezellig zijn. Er komen veel mensen samen, het ziet er mooi uit en is ook gewoon een beetje spannend. Hier vind je daarover meer informatie.

Op tweede Paasdag worden er soms leuke marktjes georganiseerd. Je kunt daar vaak in jouw gemeente meer informatie over vinden, of kijk hier eens voor meer ideeën en de grootste Paasmarkt in Nijmegen.

Meestal zijn met Pasen, vooral tweede Paasdag ook veel meubelboulevards open. Heb je zin om daar lekker te gaan kijken, ben je nog op zoek naar nieuwe meubels of accessoires, dan kan het bezoeken van de meubelboulevard onwijs gezellig zijn tijdens de paasdagen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en worden de paasdagen voor jou weer steeds wat leuker. Het kan heel gezellig zijn om met vrienden of familie samen te komen. Of je kunt gewoon lekker zelf genieten van die extra vrije dag(en)! Ik wens je in ieder geval hele fijne Paasdagen toe!

Meer blogs over feestdagen, zoals Pasen vind je hier.

Deze blog kwam eerder in 2013 online.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisanneee - Vrijdag 29 maart 2013 13:26
De ''eettips'' zijn vooral gericht op bepaalde mensen, maar waar zijn de tips voor mensen met boulimia of een andere eetbuistoornis?...
Want geloof me, ook voor hun is het niet makkelijk.

Dit is geen aanval, maar ik wou het wel graag even kwijt!
Liefs, Lisanneee
@lisanne - Vrijdag 29 maart 2013 13:39
Die blog is kort geleden toch al online geweest? Eetbuien en de Pasen heet die geloof ik.
Daarnaast zijn veel van deze tips ook geschikt voor mensen met boulimia. Iemand met boulimia is immers ook bang om aan te komen....
La Joie - Vrijdag 29 maart 2013 13:50
https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Pasen_en_eetbuien

misschien daar eens kijken?

*de link staat trouwens ook in dit blog vermeld*
Lovatic - Vrijdag 29 maart 2013 14:24
Ah dat filmpje
biggetje. - Vrijdag 29 maart 2013 14:28
ik vier pasen aan de sonde in het ziekenhuis........... ='(
Ag!rl - Vrijdag 29 maart 2013 14:50
Wat een leuk filmpje! :)
Shira86 - Vrijdag 29 maart 2013 15:16
Ik heb het voordeel mijn eigen werklijst op de stellen dus met Pasen ga ik gewoon werken. Geen vervelende paasbrunch!
Op zich zou ik de paasbrunch nog niet zo'n probleem vinden, wat ik wel vreselijk vindt zijn de familieleden die je echt willen volproppen en als je iets durft te zeggen komt er een hele preek a la 'je bent toch niet dik' en bla bla
Lot1995 - Vrijdag 29 maart 2013 15:29
ik ga 2e paasdag naar Londen!
Nerveus - Vrijdag 29 maart 2013 16:35
Aww dat filmpje! Haha, ik zag ook al een beetje op tegen de pasen, maar dit werkt wel, precies wat ik nodig had. Wij gaan namelijk gourmetten en ik vind dat best moeilijk, omdat ik nooit precies weet of ik te veel of te weinig eet.
HH - Vrijdag 29 maart 2013 18:05
Goede tips!
Dank:)!!!
Lexii - Vrijdag 29 maart 2013 18:32
Wat een leuk filmpje!

En ja, ook een goeie blog. Geen tips meer voor mij, ik ga gewoon mijn gang tijdens de brunch. Maar vorig jaar en het jaar daarvoor deed ik het inderdaad op deze manier.
Sophia-Lauren - Vrijdag 29 maart 2013 20:51
@ Lott1995: Lot~'London Baby!'1995, Have fun! Nice Eastern in The UK! :)
Fayee - Zondag 31 maart 2013 12:33
Vandaag blijf ik een dagje thuis, maar morgen ga ik wss naar een rommelmarkt toe!^^
Robin - Zaterdag 15 april 2017 21:58
Ik vind zo'n brunch maar raar eigenlijk. Ik ken ook echt niemand die dat doet. Ik vind net zoiets als een high-tea, daar doe ik ook niet aan. Wij doen gewoon ontbijt, lunch en avondeten en dan wel met wat extra lekkere dingen.

Chocolade ben ik ook niet echt heel dol op maar ik vind paaseitjes al helemaal geen fijne 'vorm'.
Erna - Zondag 16 april 2017 09:06
Mijn tip is om dat te eten wat je het allerliefste wilt. Als je het niet doet blijft het in je hoofd spoken en /of neem je het later alsnog.
En wees alsjeblieft niet bang om dik te worden. Juist van genieten word je gezond en mooi, niet van afzien! Is echt waar.