Op vakantie met vriendinnen

 

Ik kijk altijd erg uit naar de vakantie met mijn vriendinnen. Ik heb dan het hele jaar gespaard om een lekker weekje weg te gaan en samen met mijn vriendinnen te genieten. Bij het inpakken van mijn vakantiespullen begint de spanning al, maar naast je koffer zijn er natuurlijk veel meer spanningsbronnen. Hoe ga ik om met het warme weer? Wat als ik ruzie krijg met mijn vriendinnen? Of wat als zij allemaal andere dingen willen doen? En hoe zit het met het buitenlandse eten?

Lees ook: Op vakantie met een eetstoornis

vakantie
bron foto

Inpakken
Je moet altijd goed nalezen hoeveel kilo bagage en handbagage je mee mag nemen. Ook de omvang van je handbagage is erg belangrijk. Op veel vliegvelden wordt je handbagage gemeten, ofdat het niet te groot is. Je mag in je handbagage maar maximaal 100 ml vloeistof meenemen, let hier dus ook goed op. Parfum, tandpasta, bodylotion en zonnebrand is namelijk allemaal vloeibaar. Ook kun je dus geen fles met drinken meenemen. Het is wel slim om een leeg flesje in je handbagage mee te nemen en die na de douane te vullen met water op het toilet, maar je kan anders ook na de douane of in het vliegtuig zelf drinken kopen.

De 4 P's
Naast de 4 P: Paspoort, portemonnee, Pil en pinpas, moet je je mobiel, oplader en zorgpas niet vergeten. Het geeft me een fijn gevoel om te bedenken dat wanneer je je paspoort en je pinpas bij hebt, je overal kan komen en nog kan kopen wat je echt nodig hebt. Als je het fijn vindt kun je op internet ook verschillende vakantie inpaklijsten vinden, zoals op meenemen.nl. Je kan deze lijst ook in je koffer stoppen, zodat wanneer je naar huis gaat je kan checken of je ook alles weer mee terug neemt. Vaak zorgt dit toch voor bevestiging, waardoor je met wat meer rust op vakantie kan gaan.

Neem ook niet te veel spullen mee. Je hebt geen schone kleding voor elke dag nodig. Je loopt overdag vaak in je bikini of campingoutfit dus het is niet erg om 's avonds meerdere malen dezelfde kleding te dragen. Ook kun je een klein bakje waspoeder meenemen, zodat je in de wasbak je kleding kan verfrissen. Laat daarnaast de dingen waarbij je twijfelt thuis.

Overleg met je vriendinnen
Als je met vriendinnen gaat is het slim om van tevoren met je kamergenoten af te spreken wie wat meeneemt. Bijna al mijn vriendinnen stijlen hun haar, maar het is overdreven om allemaal een zware stijltang mee te nemen. Zo heb je nog meer dingen, zoals de boxen, koelbox, theedoeken en afwasmiddel wat niet iedereen hoeft mee te nemen. Wij deden zelfs samen met de shampoo en luchtbedden. Als je al veel kilo aan bagage hebt kun je dingen als shampoo, luchtbedden en zonnebrand ook in het buitenland kopen. Als je in kleine supermarkten kijkt verschilt de prijs vaak niet veel met Nederland, maar dat ligt er natuurlijk wel aan naar welk land je gaat.

beachvolley
bron foto

Wat wil JIJ gaan doen?
Vaak heb je bij het vakantie boeken al een vakantie gezocht die voldoet aan jullie behoefte. De ene zal kiezen voor een zonvakantie op het Turkse strand, de andere voor een stedentrip in Londen, kamperen in Frankrijk of rondtrekken in Thailand. Bij het boeken is er vaak al naar voren gekomen wat jullie met de vakantie willen. Is dit je nog niet duidelijk en maak je je er zorgen om dan is het goed om te vragen wat de anderen willen gaan doen. Besef daarbij dat het niet erg is als je wat anders leuk vindt. Stel de meeste willen een boottrip gaan doen, maar jij blijft liever met je beide benen op de grond, dan is dat goed om dit aan te geven en niet met tegenzin om de boot te gaan, maar lekker op het strand te blijven liggen.

Ontspannen
Als je gekozen hebt voor een zonvakantie zal het vaak warmer en benauwder zijn dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Probeer je dan ook zo min mogelijk in te spannen en echt rust te nemen. In het begin van de vakantie vind ik dat vaak erg lastig. Je wil toch wat gaan doen, maar je zal merken dat het weer je dan tegen staat. Probeer dus ook echt te ontspannen en niet teveel van jezelf te verwachten.

Omgaan met irritaties
Naast je activiteiten aan te passen op het weer is het ook belangrijk jezelf fijn te voelen bij je vriendinnen. Hoe langer je bij elkaar op een kamer zit en hoe minder je slaapt, hoe vaker er even kleine irritaties ontstaan. Het is belangrijk om die niet op te laten lopen en de laatste dag de bom te laten barsten, dat zou namelijk een erg vervelende afsluiting zijn. Probeer ook niet op alles wat je niet zint te reageren, maar jezelf bij dingen neer te leggen. In sommige dingen ben je anders en zal je elkaar moeten accepteren en eens tot 10 moeten tellen. Probeer je dan niet te druk te maken. Als je merkt dat dingen je echt irriteren en dwars zitten probeer het dan rustig uit te spreken, zodat het niet de rest van de vakantie beïnvloedt. Het is ook goed om aan te geven dat je de rest van de vakantie wel heel fijn vindt, zodat het toch nog een positief gedeelte heeft.

ijs
bron foto

Eten en drinken op vakantie
Daarnaast zal het eten ook spanning geven. Vertel je je vriendinnen dat je eetproblemen hebt? Of tegen één vriendin of zeg je er liever niks over? De structuur op vakantie is vaak ook anders, als je op stapvakantie gaat kan het zijn dat je vaak pas laat thuis komt en in de middag wakker wordt. Het is dan goed om vantevoren te bedenken hoe je het met je eetlijst wil doen. Geef ook aan je vriendinnen aan wat het voor jou fijner kan maken. Misschien vind je het fijn om te kijken welke eetgewoonte bij het land hoort of welke restaurantjes in de beurt zijn. Je kan ook je eigen tussendoortjes meenemen in je koffer. Kijk wat het voor jou gemakkelijker kan maken om goed te eten.

Daarnaast is het erg belangrijk om goed te drinken. Vooral aan het strand vergeet ik dit vaak. Daarom hadden we met vriendinnen afgesproken elkaar daarop te attenderen. Als je dat lastig vindt kun je er ook voor kiezen om een literfles drinken mee te nemen in een koelbox, zodat je precies kan zien hoeveel je gedronken hebt. Zo kun je jezelf een beetje in de gaten houden. Lees hier eventueel nog 5 tips van onze dietist voor eten op vakantie.

Als laatste wil ik zeggen dat je gewoon op je af moet laten komen en moet genieten. Je hebt het hele jaar er naartoe geleefd en voor gespaard, dus maak er iets moois van!

vakantie
bron foto

Ga jij met vriendinnen op vakantie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

PluiS - Donderdag 18 juli 2013 11:35
Dit weekend vertrek ik voor een vakantie met mijn ouders, broertjes en aspirant schoonzusje (m'n oudere zus gaat helaas niet meer mee). Maar ik denk dat ik volgend jaar ook lekker mijn eigen vakantie ga regelen met een paar vriendinnen!! :)
Haremaje - Donderdag 18 juli 2013 12:00
Top artikel! Ik heb echt super veel zin in vakantie! Ik vertrek morgenochtend naar Roemenië voor een werkvakantie, ben er 2 keer eerder geweest met hetzelfde project.
Heerlijk, lekker uiteten en genieten van het mooie weer terwijl je aan het werk bent, het wordt super mooi weer komende weken in Roemenië!
Rebecca - Donderdag 18 juli 2013 12:06
"Je hebt geen schone kleding voor elke dag nodig."

Ik had dat toch echt wel nodig, ik vind het zo vies om als je kleding aangehad hebt terwijl het 30 graden is en je bij het strand/de zee of het uitgaan iets aan trekt en de dag later weer.. daarnaast zit je echt niet zo snel aan 20 kilo dus je kan best veel meenemen, zeker zomerkleren want die wegen toch niets.

ik ben al met vriendinnen op vakantie geweest :)
JufM - Donderdag 18 juli 2013 12:06
Ik ben in mei een weekje met een vriendin naar Tunesië geweest, ga volgende week een weekendje naar Volendam :-) en over 2 weken ga ik voor 10 dagen met een andere vriendin naar Turkije. Ze weten allemaal van mijn ES + opnames, dus het is 'geen probleem'. Ze raken niet in de stress als ik 'moeilijk' ga doen en ze weten ook wat ik ongeveer zou moeten eten. Dat scheelt wel... dan voelt het als een stukje controle die ik soms (zéker op vakantie) nog wel nodig heb.
@rebecca - Donderdag 18 juli 2013 12:08
je kunt toch gewoon iets wassen in de gootsteen op vakantie?
Briesje - Donderdag 18 juli 2013 13:27
Eens met @Rebecca
Yvet-95 - Donderdag 18 juli 2013 13:47
5 augustus it isss!
Ik ga met mijn beste vriendin naar Sunnybeach in Bulgarije.
Als iemand mij goed kent, is zij het wel. Op alle gebieden,
dus ook op het gebied van eten etc.
Ik vind het wel spannend, maar heb er onwijs veel zin in.
Ik denk dat het wel goed gaat komen (:
BeBeautiful - Donderdag 18 juli 2013 16:23
Dit artikel komt op een goed moment! Vanavond ga ik weg met een vriendin, kamperen! De eerste keer dat ik alleen op vakantie ga! Ze weet niet van mijn eetstoornis/eetprobleem, maar ik ga heel erg mijn best doen en gewoon gezellig mee-eten.

Liefs, BB
xEmily - Donderdag 18 juli 2013 19:41
Wat een fijne en handige blog! Perfect timing