Op je gemak met je eigen lichaam

 

De laatste jaren voel ik mij over het algemeen heel goed in mijn vel. Mijn gewicht is al langere tijd stabiel, ik eet genoeg en gezond en sport af en toe. Ik voel me goed in de meeste kleding, in bikini en ook in mijn blootje. Dit is mijn lijf en ik vind het helemaal goed zoals het is. En toch is dat ook bij mij jarenlang heel anders geweest. Ik haatte het lichaam dat ik nu heb en had me niet voor kunnen stellen dat ik er ooit zo mee op mijn gemak zou kunnen zijn.

self esteem nouska

Comfortabel zijn in je eigen huid is niet iets wat bij mij zomaar is ontstaan. Als kind al voelde ik me niet goed in mijn vel. Ik vond mezelf niet helemaal lelijk, maar een aantal onderdelen stonden me totaal niet aan. Tijdens mijn eetstoornis is het zelfbeeld dat ik qua innerlijk had, ook mijn lichaamsbeeld geworden. Ik haatte het en ik vond mezelf niet goed zoals ik was. Het moest anders, beter, strakker en vooral dunner.

Mijn eetstoornis heeft ervoor gezorgd dat ik mijzelf alles behalve leerde accepteren. Ook de pubertijd droeg een steentje bij aan mijn onzekerheid en zelfhaat. Ik vond mezelf van binnen geen leuk persoon, wist niet met mijn emoties om te gaan en had het gevoel dat het leven mij overspoelde. Al vroeg was ik op zoek naar iets om mijn eigen gedrag, gedachtes en gevoelens mee te onderdrukken en mijn uiterlijk mee te verbeteren. Mijn eetstoornis sloop er in tijdens die jaren en dat mondde uit in Anorexia waarvan ik jarenlang heb moeten herstellen.

Als ik nu mensen spreek die mij enkel kennen van na mijn eetstoornis, krijg ik wel eens de vraag of ook ik zo negatief over mezelf dacht als mensen met een eetstoornis. Of ik mijzelf ook dik vond terwijl ik er nu zo mooi uitzie, vragen ze dan. Dat soort opmerkingen vond ik eerst heel ongemakkelijk, omdat het meteen een groot compliment was. Intussen zie ik hierin hoe zeer ik ben gegroeid en dat ik dus echt heel erg veranderd ben wat lichaamsbeeld betreft.

Nu voel ik de vraag al opkomen; Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? En eigenlijk vind ik het nu meteen al heel moeilijk om dat te beschrijven. Sommige dingen heb ik inderdaad bewust getraind om te denken, andere dingen zijn onbewust mee ontwikkelt. Maar ik kan niet zeggen dat het vanzelf is gegaan inderdaad. Ik heb flink moeten vechten, veranderen en werken aan mezelf en het is niet in een vloeiende, stijgende lijn gegaan. Ik zal een paar tips delen die ik nog niet eerder in blogs heb geschreven, zoals in het blog "Wennen aan je lijf na een eetstoornis''.

hart

Tijd
Ik denk dat ik nu zo'n 5 jaar van mijn eetstoornis af ben, maar pas ruim 2 jaar echt blij ben met mijn lichaam zoals het is. De eerste tijd was mijn lichaam nog niet helemaal gezond. De eetstoornis had een flinke opdonder gegeven aan mijn stofwisseling, buik en conditie. Het heeft denk ik zeker wel een jaar geduurd voor dit weer helemaal in orde was en mijn lichaam was gewend aan een gezond eetpatroon en gewicht.

Niet alleen mijn lichaam zelf moest wennen en in vorm en op conditie komen. Ook ik heb tijd nodig gehad om te wennen aan dit beeld. Zie het als een nieuw kapsel. De eerste paar dagen schrik je nog als je in de spiegel kijkt of aan de lengte van je haar merkt dat het korter is. Je herkent jezelf niet, twijfelt of je het wel mooi vindt of moet even wennen aan dit nieuwe gezicht. Zo is het ook met een gewicht of een lichaamsbeeld dat je jarenlang hebt ontkent of erg is veranderd. Geef jezelf tijd om te wennen, maar ontwijk het tijdens dat proces niet. Je lichaam is na een eetstoornis flink van slag, geef jezelf en je lichaam tijd.

Naakt
Ergens denk ik dat het heel goed is dat ik soms een paar uur lang in mijn blootje door het huis heen loop. Eerst voelde dat ongemakkelijk en vond ik het onprettig als mijn armen of benen en buik elkaar raakten. Maar nu voel ik me heel erg op mijn gemak zonder kleren. Na een uitgebreide douche smeer ik mezelf een paar keer per week in met bodylotion. Zelf vind ik dat dit het meest voor je huid doet als je het even goed in laat trekken. In je blootje je nagels lakken, je kleding klaarleggen, je opmaken of haar föhnen is dan heel handig.

Bloot zijn zorgt voor echt contact met je lichaam. We zijn vaak weinig in contact met ons lichaam. Ga het maar eens na. Je staat onder de douche en wast jezelf met een spons of washand. Daarna droog je jezelf af met een handdoek, trek je snel kleding aan en weg is al het contact met je eigen lijf. Je bent eigenlijk helemaal niet in contact geweest, want er zitten altijd stofjes of kledingstukken tussen. Wil je je bewuster zijn van je lichaam, kleed je dan niet te snel aan na het douchen. Of blijf nog even in je ondergoed lopen. Dit lichaam is niet zo eng en lelijk als je denkt. Raak het eens aan en probeer er aan te wennen terwijl je ondertussen iets anders doet.

love

Innerlijk
Jarenlang ben ik niet tevreden geweest over wie ik was. Eigenlijk kende ik mezelf ook nog niet zo heel goed. Begrijpelijk, want dat is een zoektocht die iedere puber doormaakt. Mensen die een eetstoornis hebben, hebben hier vaak nog wat meer moeite mee. Zo wist ook ik niet wat ik van mezelf moest vinden, wie ik was en vond ik die zoektocht enorm moeilijk. Ik had een zeer negatief zelfbeeld en vond mezelf raar, vervelend, gek en dom. Ik wilde anders zijn, mezelf zijn, maar het lukte niet.

Ik heb in therapie veel geleerd over mezelf, mijn gevoelens en gedachtes leren begrijpen. Ik kreeg voor mijn gevoel grip op wat ik dacht, voelde en meemaakte. Zo heb ik in de loop van de jaren mezelf kunnen vormen, mezelf leren kennen en op eigen benen leren staan. Ik was niet meer die onzekere tiener, maar een jonge vrouw die zelf kon bedenken wat ze wilde, verantwoordelijk was en haar eigen leven inrichtte.

Ontdekken
Bij dat leren kennen van mezelf heeft niet alleen therapie en tijd een grote rol gespeeld. Ook mijn eigen interesse voor ontwikkeling en groei heeft me daarbij denk ik geholpen. Ik vond het op een gegeven moment geen enge zoektocht meer, maar een interessante reis op zoek naar mezelf. En die reis gaat waarschijnlijk nog tot aan mijn 85e duren. Daarin zal ik rottige dingen meemaken, zware tijden doormaken, maar ik zal ook heel veel fijne dingen zien, gelukkig zijn. Zolang ik mijn gevoel maar toelaat. Echt huilen, betekent echt lachen.

Fouten
Ook ik maak grote fouten, doe domme dingen of heb meningsverschillen met anderen. Ik doe wel eens onaardig, niet zo vriendelijk of vergeet iets belangrijks. Dit zijn hele menselijke dingen, maar vroeger vond ik dit fouten van mezelf. Ik vond dat ik dit niet mocht doen en haatte mezelf om iedere fout die ik maakte. Toch is het zo dat als je jezelf blijft haten om hele menselijke dingen, je nooit van jezelf kunt gaan houden. Stop met haten en sta jezelf toe dingen niet zo goed, leuk, slim of handig aan te pakken. Je kunt er alleen maar van leren, als je jezelf na een fout oppakt en zegt; Hoe kan ik dit een andere keer eens beter doen? Afstraffen heeft geen zin. Geloof me.

love

Je binnenkant is je buitenkant
Eigenlijk gaan de laatste paar tips alleen nog maar over innerlijk. En dat is misschien ook juist wat mij heeft geholpen mezelf aan de buitenkant mooi te leren vinden. Als je ontevreden bent over wie jij van binnen bent, ga je jezelf niet mooi vinden van buiten. Ook blijft de buitenkant dan veel belangrijker dan je binnenkant. Probeer dus te werken aan je binnenkant, gevoelens, emoties, zelfvertrouwen en positieve gedachtes. 

Wie positief denkt, straalt dat ook uit. Positief denken kun je trainen, dus ga er mee aan de slag. Wil jij jezelf mooi gaan voelen, dan is het belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden, je therapie te volgen, goed voor je lichaam te gaan zorgen, je verleden uit te pluizen en met open armen op zoek te gaan naar wie, en vooral, hoe leuk jij bent!

Mijn uiterlijk is een stuk minder belangrijk geworden vanaf het moment dat ik mezelf van binnen beter ging voelen en beter met mijn gevoelens om leerde gaan. Als ik terug kijk, zie ik dat hoe ouder ik word, hoe comfortabeler ik me voel in mijn vel. Je binnenkant is je buitenkant. Wees jezelf. Er is niets mooier dan iemand die blij is met wie ze is.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MIO? - Zaterdag 19 juli 2014 12:49
Wauw. Mooie blog weer nouska! Ook ik loop er nu tegenaan dat ik echt iets moet gaan doen met mijn negatief zelfbeeld. Je bent een voorbeeld voor me, echt!
Lotje - Zaterdag 19 juli 2014 12:57
Prachtige blog. Je doet heel waardevol werk en je doet het vooral heel waardevol, Nouska. Bedankt hiervoor.
Quirine - Zaterdag 19 juli 2014 13:13
Wauw... Volgens mij begin ik bij elke blog van jou zo maar heb het met open mond gelezen!

Herken veel, maar zie ook dat er zulke mooie oplossingen voor zijn, al zullen die oplossingen misschien wel wat tijd gaan kosten. Maar het kan wel, en dat geeft kracht!

Dankjewel lieve Nouska, voor deze waanzinnige blog!
Star* - Zaterdag 19 juli 2014 13:28
Dank je voor deze mooie blog
Anoniem5 - Zaterdag 19 juli 2014 13:59
WAUW! Prachtig stuk, om stil van te worden. Nouska, voor mij ben je het grootse voorbeeld. Hoe jij in het leven staat en hoe mooi je bent, ... Echt onbeschrijfelijk.

Bedankt voor deze mooie blog!
Rianne - Zaterdag 19 juli 2014 14:34
Onwijs mooie blog Nouska! Echt waar, een blog als deze doet denk ik meer dan je denkt met mensen, ik word geprikkeld om zelf ook op zoek te gaan, denk na over jou inzichten en probeer de dingen eruit te halen die ik kan toepassen op mezelf. Dankjewel!
besje - Zaterdag 19 juli 2014 15:31
Dit wil ik ook bereiken, een heel herkenbaar stukje voor mij.
Kiek - Zaterdag 19 juli 2014 16:10
Wauw het is eigenlijk zo enorm herkenbaar, maar ik kan hier echt heel veel positieve dingen uithalen die mij heel goed doen! Je bent echt een voorbeeld voor velen!

Xx Kiek
Cristina6 - Zaterdag 19 juli 2014 17:51
Echt heel mooi geschreven, Nouska! En zoveel goeie tips, kan ik absoluut gebruiken, want ik sta nog nergens qua het OK vinden van mijn lichaam en mijn persoon, ik sta mezelf ook geen fouten toe en ben ook nog enorm bang om mensen teleur te stellen of om mezelf teleur te stellen.
Ook super om te lezen hoe jij dit allemaal hebt overwonnen, heel hoopgevend! Dank je wel, Nouska!
marleen - Zaterdag 19 juli 2014 18:06
dank je wel nouska
je bent een voorbeeld voor velen van ons!
ooit hoop ik ook zo ver te staan, en als het niet helemaal lukt dan in elk geval zo ver mogelijk die weg in te slaan ... niet dat ik bloot ga rondlopen (huisgenootje zou dat niet zo fijn vinden) maar mezelf accepteren met het lichaam dat er nu eenmaal bijhoort lijkt me heerlijk
fijn dat je het met ons wil delen !
Maanmeisje - Zaterdag 19 juli 2014 19:17
Mooie blog!
lunetha - Zaterdag 19 juli 2014 19:39
Zo'n blog kon ik wel even gebruiken.
Thanks voor het delen Nouska! je inspireert echt enorm!
M. - Zaterdag 19 juli 2014 21:00
Hele goede blog Nouska! Je bent echt een heel inspirerend persoon! Je zou van jouw blogs zo een boek kunnen maken waarin je van het ene inzicht tot het andere komt. Ik hoop ooit zo in het leven te kunnen staan als jij. Ik heb het meest moeite met dat ik telkens te snel wil; ik wil het liefst gisteren van mijn eetstoornis af zijn en wakker worden met een gevoel van tevredenheid in mijn eigen lijf... maar helaas; juist doordat ik te snel wil, ga ik elke keer weer de mist in... Tijd is voor mij echt een sleutelwoord, maar kom nog niet helemaal van dat ongeduldige gevoel af. Hopelijk komt dat moment toch ooit (en denk nu stiekem; hopelijk heel snel XD)!
Katja - Zaterdag 19 juli 2014 21:46
Prachtige blog! Dit soort blogs helpen mij echt. Ik heb deze opgeslagen in chrome als favoriet en dat is niet de enige blog die er van jou bij staat Nouska. Jij bent enorm inspirerend voor mij. Je doet geweldig werk en je komt zo sterk over. Je mag super trots zijn op wat je hebt bereikt. Bedankt voor deze blog!
struggle4life - Zondag 20 juli 2014 00:39
Heel herkenbaar. Het heeft bij mij ruim een jaar geduurd voordat ik oké was met alle kilo's die ik moest aankomen en ook aangekomen ben.Niet makkelijk maar...het kan wel.
Lucy - Zondag 20 juli 2014 06:08
Mooie blog!
Cristina6 - Zondag 20 juli 2014 09:27
En echt heeeeel mooie foto's, Nouska! Je straalt echt! :-)
mv - Zondag 20 juli 2014 09:27
Dankje Nouska
0hsmilee_ - Zondag 20 juli 2014 11:23
Wauw heel mooi! Jik geeft iedereen weer kracht om door te gaan!
Je bent ook altijd zo vrolijk je straalt het af!
N - Zondag 20 juli 2014 17:50
Heel inspirerend en motiverend. Bedankt!
Liefs,
Des - Maandag 21 juli 2014 07:01
Heel mooi blog, ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat dit inspireert en motiveert,
Dank je wel!
Liefs des
Maan - Maandag 21 juli 2014 09:30
Mooi blog Nouska, dankjewel.
Marije - Maandag 21 juli 2014 13:25
Mooie blog!
karlijn - Maandag 21 juli 2014 19:29
Goed geschreven Nouska en ook heel persoonlijk en leuk! Je bent ook echt zo'n mooie vrouw, dat ik bijna niet kan bedenken dat je niet blij zou kunnen zijn met je lichaam. Maar door de ogen van een eetstoornis en alles wat dat teweeg brengt kan ik het mij echter goed voorstellen.
Veel liefs!
ilse - Vrijdag 25 juli 2014 20:35
je bent een knappe meid om te zien
Minnie - Vrijdag 25 juli 2014 23:38
Lieve Nouska, wat een top-blog heb je geschreven!
Meer kan ik er gewoon niet van zeggen.
Barbara - Vrijdag 7 november 2014 19:54
Mooie blog!!