Oorlog in de wereld: Liefde is alles

 

Als ik de laatste tijd het nieuws voorbij zie komen op internet, verhalen hoor om mij heen en zelf kijk naar hoe het er in de maatschappij aan toe gaat, kan ik wel eens heel verdrietig of boos worden. Wat zijn geluk en gezondheid toch oneerlijk verdeeld op deze wereld. Mensen krijgen onverdiend de meest nare ziektes, financiële problemen, worden gepest, verliezen dierbaren of leven in oorlog. Het leven is niet leuk, denk ik op de momenten dat ik daar van wakker lig.

Ik kijk zelf vanwege het idee dat het tijdverspilling en onzin is, weinig tot geen tv. Toch zette ik hem laatst maar eens aan om het nieuws te bekijken. Via internet heb ik een en ander gevolgd, maar om de beelden, de verhalen en de nare informatie erbij te horen, was toch even anders. Eerst MH17, alles rondom de IS, Ebola, de steekpartij op een school en zo kan ik nog wel even doorgaan. Afschuwelijk en zo ontzettend verdrietig.

Waar zijn we toch mee bezig op deze aarde? Het kijken van het nieuws vult me met onbegrip en verbazing. Boosheid, omdat mensen het blijkbaar zo ontzettend moeilijk vinden om samen met liefde en in vrede voor deze aarde en elkaar te zorgen.

war and peace

Ik bedenk mezelf regelmatig wat er anders zou moeten in de politiek. Ik heb er weinig verstand van, maar weet maar al te goed hoe het beter zou moeten. Het maakt me boos dat ik op een bureaustoel en aan een bureau zit te werken dat de prijs heeft van een maandsalaris, terwijl er ondertussen massa's mensen zonder werk zitten en cliënten op wachtlijsten staan omdat er niet genoeg therapeuten zijn of er geen geld is om hun behandeling te financieren.

Ik voel mijzelf ook schuldig aan deze ellende. Waarom geef ik niet wat meer geld? Ik koop, steeds minder maar nog steeds af en toe, kleding die gemaakt is in ongezonde en zware werkomstandigheden. Soms koop ik spullen bij de supermarkt die vervuilend zijn, waar dieren voor hebben moeten lijden of mensen keihard voor hebben gezwoegd. Ik zou het zo graag anders doen, maar soms weet ik gewoon even niet hoe. De wereld is zo ingewikkeld en egocentrisch geworden dat ik soms bijna niet meer weet hoe ik het goed moet doen. Toch probeer ik steeds vaker bewuste, duurzame en fair trade keuzes te maken als ik winkel.

Ik wil echter zeker niet zeggen dat ik altijd even peacefull en liefdevol ben of ben geweest of dat ik het nog realistisch vind om te geloven in wereldvrede. Maar toch kan ik er niet bij dat er zoveel narigheid in de wereld is en blijf ik hopen op vrede en meer liefde op deze aardbol. Als ik naar alle verdrietige, pijnlijke en oneerlijke problemen in de wereld kijk, maakt het me niet altijd zo hoopvol voor de toekomst. Waar gaat dit naartoe? Wil ik mijn eigen kindjes wel grootbrengen, als ik die mag krijgen, op een wereldbol vol ellende?

Wanneer ik verdrietig word van het nieuws of problemen die ik hoor om mij heen in mijn directe omgeving, kan ik weglopen of de knop van de tv uitzetten. Maar het lost niets op. Ik kan mijn kop in het zand steken, mij richten op mijn eigen leven en doen alsof het mij allemaal niet raakt. Ik ben een dromer en droom graag weg bij mooie ideeën of toekomstplannen. Hopend op een fijn leven vol liefde, gezondheid, een partner, kindjes en fijne vrienden om mij heen. Een droom waarin de zon altijd schijnt en er vrede is op aarde.

love is all

Toch is dat niet wat werkt; ontkennen en mezelf afschermen. Natuurlijk is het goed dat ik blijf dromen en hopen en me richt op mijn eigen leven, maar is er niet iets wat ik kan doen behalve doorgaan met leven en hopen dat het beter wordt?

Door mij de afgelopen jaren te richten op compassie, ben ik gaan lezen over mindfulness, psychologie, de bijbel, positiviteit, sommige teksten van boeddhistische monnikken en heb wat integere documentaires over gewone mensen uit het echte leven bekeken. Uit alle boeken en tijdschriften over deze thema's die ik heb bekeken kwam eigenlijk steeds dezelfde hippie boodschap naar voren: Liefde. Alles draait om liefde. Alles.

Het enige dat wij naar mijn idee kunnen doen is allemaal een klein -het liefst een groot- beetje liever voor elkaar zijn. Als iedereen wat liever voor zichzelf en voor een ander zou zijn, zou de wereld zoveel mooier zijn. Lief zijn voor jezelf, is niet alleen iets waarmee je jezelf helpt, je hebt door jezelf lief te hebben, ook meer liefde te geven. Liefde is belangrijk. Liefde maakt de wereld mooi. Hieronder heb ik een aantal kleine, eenvoudige tips op een rij gezet die je simpelweg wat vaker kunt doen om wat meer liefde te brengen in deze wereld. De tips zijn zo klein, dat je ze sowieso kunt uitvoeren. 

 • Geef een vreemde op straat of in de supermarkt een compliment over haar kleding, haar of uitstraling. 
 • Maak een praatje met iemand bij de bushalte of in de trein. 
 • Tel iedere dag je zegeningen: Parelduiken
 • Geef een dakloze een kop warme thee. 
 • Laat je vrienden weten hoe fijn je het vindt dat jullie vrienden zijn.
 • Oordeel eens wat minder over uiterlijk of prestaties van anderen.
 • Ga een kop koffie drinken met iemand die een luisterend oor nodig heeft.
 • Onderzoek waar jij duurzamer kunt winkelen. 
 • Kijk eerst naar wat wel mooi of leuk is aan een persoon, voor je oordeelt over de negatieve kanten.
 • Probeer ruzie te voorkomen door je op tijd uit te spreken en uitleg te geven.
 • Geef spullen die je niet gebruikt weg aan iemand die het nodig heeft.
 • Laat weten dat je het fijn vond dat iemand er die dag was. 
 • Lach naar iemand op straat, ook al ken je hem of haar niet.

 • Knuffel een vriendin en zeg dat je haar lief vindt. 
 • Geef iemand een zelfgemaakt cadeautje. 
 • Zeg sorry voor iets dat is gebeurd met een kaart. 
 • Geef je partner een compliment over iets dat bijna als gewoon bent gaan zien.
 • Trakteer je collega's op een lekkere smaak thee of zelfgemaakte koekjes.
 • Kook iets heel lekkers voor je partner als verrassing.
 • Knuffel je huisdier eens extra, ook al vind je hem soms irritant. 
 • Denk aan anderen, ook als je ze eventjes niet ziet en laat dat weten.
 • Organiseer een etentje voor je ouders om ze te bedanken dat ze er voor je zijn. 
 • Houd een fijne rustige middag voor jezelf om bij te komen. 
 • Toon belangstelling in vrienden en familie. 
 • Koop af en toe iets dat je heel lekker vindt voor jezelf. 
 • Onthoud complimenten van anderen, bijvoorbeeld door ze op te schrijven.

Al dit soort liefdevolle gebaren, kunnen de wereld zoveel mooier maken. Het is prachtig om te zien hoe een onverwacht compliment bij iemand aankomt en haar laat glimlachen of hoe geliefd een ander zich kan voelen als je dit af en toe eens duidelijk laat merken. Liefde kun je nooit te veel geven. (zolang je het ook voldoende aan jezelf blijft geven)

‘'Love is free, spread that shit everywhere.''

peace

Ik ben de laatste twee jaar veel bezig met vrede en liefde in mijn leven. Het klinkt zweverig, maar ik denk dat het juist heel goed is om mee bezig te zijn. Ik probeer vanuit liefde te leven, minder oordelend te zijn en ook naar mezelf toe wat meer geduld te hebben. Als we nu allemaal iedere dag nog net wat meer liefde geven, kunnen we de wereld een stukje mooier maken met elkaar.

- Lobi da basi -

Liefde is de baas

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kate02 - Dinsdag 14 oktober 2014 19:05
Je bent een goed vrouwtje Nouska ;)
Combinegirl - Dinsdag 14 oktober 2014 19:09
When you have God (Jesus Christ) you have everything!
Maanmeisje - Dinsdag 14 oktober 2014 19:11
Wat een mooie, liefdevolle blog Nouska! Dit houdt mij de laatste tijd ook veel bezig en ik hoopte al op een blog over dit onderwerp. Ik vind het naar dat er zoveel nare dingen gebeuren in de wereld. De ramp met MH17 blijf ik vreselijk vinden, ik maak me zorgen over de Ebola-epidemie en ik zou willen dat al die oorlogen en al het geweld stopten, maar helaas kan ik het niet allemaal veranderen... Je tips zijn erg goed. Sommige van die dingen probeer ik al te doen, en mooi gezegd: Lobi da basi. Mijn ouders zijn Surinaams, dus voor ik de vertaling had gelezen had ik al zo'n idee wat het betekent. Ik weet zeker dat liefde een heel belangrijk iets is in het leven ā™„.
anoniepje. - Dinsdag 14 oktober 2014 19:37
Lees de Koran is een keer.
En nee ik ben geen jihadstrijder ofzo, ik ben gewoon een moslima.
Ik wil nog wat kwijt over de IS:

De IS doet niks meer dan het slecht maken van de islam. Want je mag van geen enkel geloof, dus ook niet van de islam, mag je mensen vermoorden. Ze zeggen dat ze de islam verspreiden, maar doe je volgens de islam door te vertellen. Dus zonder geweld. Ook heeft de IS kort geleden een kerk en een moskee gebombardeerd. Ik snap dat je als 'moslimgroep' een kerk bombardeert, maar waarom zou je een moskee bombarderen waar de graven van 40 belangrijke mensen liggen. De IS heeft niks te maken met de islam. De islam is zo een geweldig geloof ZONDER geweld.
Ook de media doet alsof de islam een gewelddadig geloof is en dat alle moslims terroristen zijn. Dat is niet zo!
99% van de moslims zijn tegen IS (niet alleen soennieten). En tja dat ene 1%, die zijn gewoon gestoord. Die ene 1% zijn dan ook niet mensen die veel van de islam weten. Want als je iets over de islam zou weten dan is dat dat de islam een geloof is zonder geweld, met alleen liefde.

Alsjeblieft leer wat meer over de islam, want van de media krijg je alleen maar een slecht indruk van de islam.
@anoniempje - Dinsdag 14 oktober 2014 19:49
Ik heb absoluut geen vooroordelen wat betreft geloof, maar ik vind het wel een beetje dubbel dat je zegt het te snappen, indien een 'moslimgroep' een kerk bombardeert. Ik ben tegen extremisten en mensen die menen anderen te moeten veranderen. Zolang iedereen gewoon doet wat hij/zij wil en er niemand anders mee tot last is, zou de wereld een stuk beter zijnšŸ˜Š
Loez - Dinsdag 14 oktober 2014 19:52
Mooi blog. Inderdaad, laten we wat liever zijn voor elkaar.
Me - Dinsdag 14 oktober 2014 19:56
Deze blog is zo onwijs van toepassing op mij! Ik denk volgens mij precies hetzelfde over dit soort dingen als jij Nouska. En dat is soms best wel kut omdat ik het gevoel heb dat ik niet tegen het leed in de wereld op kan, en me zo schuldig kan voelen over hoe achterloos ik soms onzinspullen koop in de stad, terwijl overal ter wereld mensen doodgaan omdat ze geen eten kunnen kopen bijvoorbeeld. En dat ik weet dat er overal mensen/kinderen totaal verloren lopen door oorlog en armoede en ik doe er niks aan... Ik zit gewoon te chillen op een terras ofzo :/ Die reclame van de Week van het Vergeten Kind (in nederland notabene), waar weeskinderen niemand hebben die van ze houdt, daarvan lig ik echt wakker. En van plofkippen enzo. Ik ben verder vegetariƫr, let redelijk op het milieu en koop blij-kippen-eieren enzo, maar dan voel ik me weer super schijnheilig met m'n kleren van de H&M. Alles is echt zo oneerlijk verdeeld en ik wil eigenlijk niks kopen wat fout, oneerlijk, zielig voor dieren of wat dan ook is, maar je ontkomt er bijna niet aan. En je wordt constant geconfronteerd met allemaal heftige zielige dingen waar je amper wat aan kan doen, zo super verdrietig word ik daarvan! Maar kleine tips zoals hierboven beschreven zijn altijd beter dan helemaal niks doen. Maar ik blijf altijd met het gevoel zitten dat er teveel mensen/kinderen/dieren overblijven die hulp nodig hebben en dat niet krijgen.

Jeetje sorry voor zo'n heel verhaal :p Ik ben echt een gevoelig watje haha, maar ja. Het raakt me gewoon.
Asmae - Dinsdag 14 oktober 2014 20:15
Ik ben ook een moslima en ik ga 100 % akkoord met wat anoniempje schrijft. Behalve het feit dat een "moslimgroep" een kerk bombardeert, dat snap ik niet. Maar goed, ik begrijp wel wat ze wilt zeggen. Geweld tussen verschillende religies/geloofsovertuigingen zou niet mogen. Ik hou van iedere persoon, welke religie zij of hij ook aanhangt. Ik ben moslima maar dat betekent niet dat ik het slechte wens voor andersgelovigen of niet-gelovigen. Ik wil gewoon dat iedereen in vrede en met respect met elkaar kan samenleven.
Iedereen persoon wil toch een mooie samenleving of niet?

Ik vind ook zo overweldigend wat er allemaal in deze wereld gebeurt. 2 maanden geleden en nu soms nog, had ik steeds slapeloze nachten omdat ik dacht aan de wereldproblemen. Maar op een bepaald moment heb ik beslist dat ik me ga richten op het geluk en op het goede doen voor mezelf en vooral voor anderen in mijn omgeving.
Ik wou echt dat ik een toverstaf had en dat ik alle problemen in deze wereld kon wegnemen.
Een supergoede blog btw, Nouska. Ben "blij" dat ik niet de enige ben want ik zit hier wel erg mee eerlijk gezegd.

Soms denk ik echt dat ik te gevoelig ben voor deze wereld.
Alles grijpt me zo sterk aan: oorlog, geweld, mishandeling van mensen en dieren (mentaal als fysiek), hongersnood, natuurrampen.. Klinkt echt dramatisch nu ik dit hier naast elkaar opsom, maar ik probeer mijn hoofd koel te houden.
Ik heb HSP dus dan ben ik sowieso emotioneel meer betrokken bij de problemen van anderen/de samenleving.
Af en toe heb ik de neiging om enkel het negatieve in deze wereld te zien, maar dan besef ik dat er ook nog zoveel mooie dingen gebeuren in deze wereld. De media gaan natuurlijk niet schrijven over de goede dingen want dat zou, volgens hen, maar saai zijn.
Ik bid voor vrede en geluk voor iedereen in de wereld. Dat is echt iets wat ik wil...
Ik gun iedereen het allerbeste en het grootste geluk, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien!

Astrid - Dinsdag 14 oktober 2014 20:19
Mooie blog.
Ik snap de reacties over de Islam niet, daar gaat deze blog helemaal niet over. Laten we geen discussie zoeken waar die niet is.

Peace :)
Roos_ - Dinsdag 14 oktober 2014 20:22
hele mooie blog nouska, liefde is het allerbelangrijkste wat er is
Roos_ - Dinsdag 14 oktober 2014 20:23
en inderdaad heel herkenbaar, het gevoel dat je niet op een egocentrische manier wil leven en dat mensen het zo veel slechter hebben dan jij, maar dat het zo lastig is om dat ook in je echte leven toe te passen
- - Dinsdag 14 oktober 2014 20:32
Love God above everything and love your neighbor as yourself. Mooi filmpje!
Quirine - Dinsdag 14 oktober 2014 20:58
Mooie blog, zeker een blog om eens goed over na te denken!
anoniempje - Dinsdag 14 oktober 2014 21:39
Ik wil absoluut geen ruzie opfokken ofzo.
En vergis je niet, ik wil ook niet dat een kerk wordt gebombardeerd.
Ik bedoelde dat ik het snapte dat IS (die doen alsof ze een moslimgroep zijn) een kerk gaat zitten bombarderen. Want je bombardeert dat een gebouw dat bij een andere religie hoort. Maar zelf vind ik ook dat je iedereen moet laten zoals hij/zij is.

@anoniepje ik ben zelf dus tegen dat ze een kerk bombarderen, maar ik bedoelde dus dat ze een kerk bombarderen omdat ze geen andere geloven willen en dat ik dat begrijpelijk vind, omdat ze de islam slecht willen maken. Maar zelf ben ik er dus tegen.
Je hebt me verkeerd begrepen :)
Faiblesse - Dinsdag 14 oktober 2014 21:40
Ik heb vaak te horen gekregen dat ik zelf even een ziekte 'nam' terwijl er zoveel mensen ongevraagd kanker etc. krijgen.

Hier heb ik me heel lang schuldig om gevoeld.
Schaatster - Dinsdag 14 oktober 2014 22:41
Ik dacht dat ik de enige was die zich haast persoonlijk verantwoordelijk voelde voor al het leed in de wereld maar dit hele stuk verwoordt het prƩcies. Ik wil het graag goed doen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen met de wereld verbeteren (bij jezelf, chlicheeeeee ja) en ik vind de wereld soms zo overweldigend.
1000 maal dank voor het delen, ik voel me plotseling een stuk minder raar!
wl - Dinsdag 14 oktober 2014 22:48
Ik voel dit net zo... de grote en kleine oorlogen.
Blij dat ik niet de enige ben die hier de laatste tijd zo mee zit.
Het lijstje om meer liefde te verspreiden doe ik veel van dus dat is fijn om te lezen.
Liefde voor mezelf en anderen en hoe moeilijk soms ook de wereld als Ć©Ć©n geheel te zien.
wl - Dinsdag 14 oktober 2014 22:53
@anoniempje goed dat je dat even zegt.
Ik word soms ook bang voor de "islam" door hoe de media de islam neerzet.
Het woord Islam roept al terroristen bij me op bij wijze van...
Terwijl als ik even zelf mijn gezonde verstand gebruik ik weet dat de Islam bestaat uit zoveel mensen ( van goede wil en met een goed hart)
Thanks for the reminder:) Ik zal aan je woorden denken mocht ik me weer eens laten beinvloeden.
tzipje - Woensdag 15 oktober 2014 07:53
Ik vind het lijden ook een moeilijk onderwerp. C.S. Lewis heeft er veel over geschreven, toen zijn vrouw kanker had:

'Het meeste lijden is het gevolg van menselijke hebzucht en domheid. Tegelijk: Lijden is Gods megafoon om een dove wereld wakker te schudden. Een mens die zich gelukkig voelt, heeft er anders geen idee van dat zijn handelen niet 'klopt', dat hij niet in harmonie is met de wetten van het heelal.'

Ik neem het in overweging.
Mimosa - Woensdag 15 oktober 2014 09:14
Lieve Nouska,

Deze blog verwoordt zo mooi wat ook bij mij leeft. Als we naar de wereld kijken, kunnen we ons zo machteloos voelen. Liever kijk ik, net als jij, naar onze kleine wereld, want daar hebben we wel invloed op. Al onze kleine beetjes maken samen de zee.

Mooi te lezen dat je hier ook mee bezig bent.

Liefs,
Mimosa
k. - Woensdag 15 oktober 2014 10:41
mooie blog nouska, ik beleef het precies hetzelfde, de wereld word met de dag slechter en slechter voor mijn gevoel.
ik kan er moeilijk mee omgaan, en ben altijd bezig, met hoe zou ik het kunnen oplossen wat natuurlijk niet gaat.
wel probeer ik elke dag iets goeds te doen, dat is iets wat ik er al jaren in heb zitten.

soms kun je iemand anders al zo blij maken met een klein compliment of wat hulp.
Prue - Woensdag 15 oktober 2014 11:50
Nouska Peacemaker ;-)
xXxpaula - Woensdag 15 oktober 2014 17:29
'Geloof, hoop en liefde, maar de meeste van deze is de liefde'
Fire - Woensdag 15 oktober 2014 18:26
Jeetje, wat mooi zeg, en heel herkenbaar. Fijn om te weten dat ik lang niet de enige ben die hier soms mee zit. Ik probeer al zo vaak mogelijk iets kleins toe te voegen aan mijn omgeving, maar deze tips zijn zeker heel nuttig :) Dankjewel lieve Nouska.
Lisa - Woensdag 15 oktober 2014 19:24
Dankje Nouska, weer een prachtige blog !
TinyElephant - Woensdag 15 oktober 2014 19:37
If we give a little love maybe we can change the world
Xxxxx - Woensdag 15 oktober 2014 22:22
Prachtige blog.

Ook ik herken de woorden van Nouska en van de reacties, er is zoveel leed op de wereld, waar moet je beginnen?
Als je erover begint, kan ik bijna niet meer stoppen erover na te denken.

Maar ja een klein begin is dus wat meer liefde verspreiden, wat ik zeker in gedachte ga houden.

Bedankt voor deze waardevolle blog en mooie woorden.
Henriette - Woensdag 15 oktober 2014 22:39
Als je in God geloofd, Hem liefhebt dan wil je graag anderen liefhebben. Hij heeft Zijn Zoon, Jezus, gegeven om ons te redden van deze wereld en vooral van ons zelf. Wat iedereen kwetst anderen of doet anderen dingen aan. Niet alleen mensen die iemand vermoorden, maar ook als je slecht over een ander denkt. En uiteindelijk zal Jezus terugkomen en een nieuwe aarde en hemel vestigen waarin we Hem en elkaar liefhebben en eeuwig mogen leven.
Daar leef ik voor! En dat maakt dat ik niet bang ben voor de dood. Alle eer aan God!
Birdy - Donderdag 16 oktober 2014 01:52
Steeds vaker die reacties onder blogs hier op Proud met vage teksten en kreten over Jezus die opstaat enzo beginnen een beetje irritant te worden vind ik. Misschien omdat ik al te vaak belaagd ben door bekeerders (hoe noem je dat haha)'hier in het winkelcentrum :p
Meestal is er ook geen enkele link met het onderwerp van de blog of voorgaande reacties. Of je gelovig bent of niet mag je helemaal zelf weten, maar je hoeft het niet overal te gaan spuien... Het komt op mij iig opdringerig over. Maar goed, wie ben ik. Eigenlijk hoort dit hier ook niet thuis, maar goed :)

Verder, goeie en bruikbare blog!

(Sorry voor offtopic trouwens)
Josefine - Donderdag 16 oktober 2014 16:00
Prachtig Nouska, ik sta volledig achter je tekst. Je bent zo'n mooi mens! Het gaf me ook een fijn gevoel dat ik veel van je tips zelf al doe. Ik sta veel bewuster in het leven en het bevalt me goed. Liefs
WL - Vrijdag 17 oktober 2014 13:45
@birdy ben ik helemaal met je eens. Ik vind het ook irritant om te lezen dat bekeringsgedoe en ik kan er ook weinig mee.
Slecht over iemand denken een zonde... tja ik ben ook zondig met mij ieder mens, het kan soms voorkomen dat ik iemand achter het behang kan plakken. Het is wat je doet met je gedrag en of je er verder nog energie in stopt. Mensen zijn mensen maar sommigen vind ik gewoon echt niet aardig.
En bekeerders die over jezus beginnen vind ik mega irritant.. dat denk ik als ik het hier lees en dat denk ik als een bekeerder bij me aanbelt of me aanspreekt. Mn nekharen gaan er van overeind staan.
Verder Henriette doe vooral je ding maar realiseer je dat niet iedereen denkt zoals jij over het geloof en dat jouw waarheid vooral ook Jouw waarheid is en niet De waarheid.

Peace :)
Janneke - Zaterdag 3 januari 2015 20:29
Ik ben het helemaal met dit blog eens. Ik dacht echt dat ik de enige was die mij zorgen maakte over de wereldproblematiek! Ik wil gewoon vredig kunnen leven met anderen ongeacht afkomst, religie of wat dan ook.

Dit blog geeft mij in ieder geval wat meer rust van binnen!
Mandy - Zaterdag 14 november 2015 18:24
Ik ben het helemaal met @Henriette eens. Dames en heren, de ellende wordt veroorzaakt door Satan die, in zijn laatste hoop, de wereld in zijn macht probeerd te houden. God is dƩ overwinnaar. God is dƩ bevrijder. Ga Hem volgen, want als jij in Hem gaat geloven, wordt er feest gevierd in de hemel. Dat God spoedig de wereld mag gaan redden. Amen. God bless you and loves you all!
Birdy - Zaterdag 24 juni 2017 00:35
Probeerd schrijf je met een -t.
Eef - Zondag 15 november 2015 14:02
Herkenbaar. Ik kijk hierom ook nauwelijks tv en het nieuws. Niet omdat het me niks kan schelen, maar omdat het me een onmachtig gevoel geeft. In plaats daarvan probeer ik mijn leven zo in te richten dat ik een minder negatieve impact heb op de aarde en probeer ik compassie te verspreiden. Ik kan nu niet veel meer doen dan deze kleine dingen, maar hoop met de studie waar ik nu mee bezig ben dat ik later iet meer positief effect hebt. Desalniettemin begint een betere wereld bij jezelf; als steeds meer mensen dit toepassen maken deze kleine verbeteringen samen toch een groot verschil.

Ik denk ook dat religieuze overtuigingen hier niet helemaal op zijn plaats zijn. Niet dat je je niet uit mag spreken, maar religie is ook onderdeel van veel ellende (alhoewel het niet de religie op zich is, maar een middel om macht te verwerven). Het gaat erom dat we liefdevol met elkaar kunnen samenleven en de aarde en dieren met respect behandelen. Als er een god is, dan zal hij het je wel vergeven als je twijfels hebt over zijn bestaan, maar toch een ethisch leven hebt geleid of in ieder geval geprobeerd te leiden (want iedereen maakt fouten). Als deze god mijn twijfels in hem mij niet vergeeft ondanks dat ik zo mijn best doe om een goed leven te leiden, dan hoef ik eerlijk gezegd ook geen eeuwig bestaan in de hemel, want dan vind ik hem ook niet ethisch verantwoord.