Ongezonde gewoontes voor je zelfbeeld

 

Er zijn allerlei dingen die we doen omdat we ze gewend zijn om te doen, maar waarvan we vergeten dat die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor ons zelfbeeld. Gewoontes die eigenlijk het tegenovergestelde bereiken: een negatiever gevoel over jezelf ontwikkelen. Dit gaat vaak heel snel en onbewust, maar als we ons er meer van bewust worden welke dingen dit zijn, dan kunnen we er eventueel ook mee stoppen. Via Buzzfeed vond ik een aantal interessante gewoontes die we kunnen hebben, welke slecht zijn voor je zelfbeeld. Ik heb hiervan een aantal geselecteerd en zal deze hieronder beschrijven.

Ik ben benieuwd welke gewoontes jullie herkennen en of er gewoontes bij staat die je zelf wel zou willen afleren. Laat het me gerust even weten onder deze blog.

vrouw spiegel
Bron foto

1. Te kleine kleding bewaren
Voortdurend in je kledingkast geconfronteerd worden met kleding die te klein is voor je, is niet goed voor je zelfbeeld. Te kleine kleding bewaren omdat je er misschien ooit weer eens in past, is begrijpelijk, maar het is vaak niet goed voor je stemming en lichaamsbeeld. Het benadrukt enkel dat je eigenlijk niet blij bent met je huidige lichaam.

2. Al je tekortkomingen benoemen
Het is vaak een stuk makkelijker om 10 negatieve punten over jezelf te noemen, dan 10 positieve. Toch werkt het voortdurend benoemen van je tekortkomingen averechts op je zelfbeeld. Je gaat je er enkel slechter door voelen. Als je iedere dag hardop zegt 'Ik ben lelijk', zal je er na verloop van tijd in gaan geloven. Zeg je iedere dag tegen jezelf 'ik ben mooi, dan zal je hier ook na verloop van tijd in gaan geloven. Je bent mooi zoals je bent, noem dus wat vaker je positieve punten op in plaats van die negatieve. Die negatieve weet je nou langzamerhand wel.

3. Regelmatig op de weegschaal staan
Het kan een gewoonte zijn geworden om iedere ochtend als je uit bed komt, even op die weegschaal te gaan staan. Maar is dit nou echt iets dat bijdraagt aan een positiever lichaamsbeeld? Is het gewicht wat je op die weegschaal ziet wel eens 100% goed? Je lichaamsgewicht fluctueert dagelijks een beetje, het heeft dus sowieso geen enkel nut om iedere dag te wegen. Als je dan toch per se wilt wegen, doe dit dan maximaal 1 maal per week op een vaste dag op een vast tijdstip. Voor de rest, zet die weegschaal ergens waar je hem niet steeds ziet staan.

4. Eten in goed en slecht indelen
We zijn geneigd om eten in de delen in goed en slecht. Eigenlijk is dat heel negatief, want als je varieert en nergens té veel van neemt, is er helemaal niet echt slecht eten. Het is prima om zo nu en dan friet te eten, zolang het maar niet iedere dag is. Door eten de naam 'slecht' te geven, maak je er indirect iets negatiefs van. Je gaat je hierdoor veel sneller schuldig voelen als je iets dergelijks eet, terwijl dat helemaal niet nodig is en zeker niet bijdraagt aan een positief zelfbeeld.

5. Fitspo bekijken voor motivatie
Veel mensen kijken dagelijks naar zogenaamde 'Fitspo' plaatjes in de hoop hiermee gemotiveerd te raken om zelf ook iets te gaan doen aan hun lichaam. Het kijken naar 'perfect afgetrainde lichamen' kan helaas ook heel negatief werken. Je vergelijkt je eigen lichaam namelijk dan voortdurend met het lichaam dat je ziet op de afbeelding. Grote kans dat jouw lichaam er altijd slechter uitkomt. Zonder dat je het misschien wilt, ga je jouw lichaam hierdoor negatiever zien.

meisje raam
bron foto

6. Meer tijd besteden aan je uiterlijk dan aan je innerlijk
Steeds meer tijd besteden aan je uiterlijk, dan aan je innerlijk kan heel geleidelijk en onbewust gaan. Misschien heb je wel het idee dat als je uiterlijk perfect is, je automatisch gelukkig bent. Het is heel belangrijk dat je voldoende tijd besteedt aan je innerlijk en dan bedoel ik echt aan de dingen die je gelukkig maken, los van een mooi uiterlijk. Het is niet realistisch om je gevoel van geluk voornamelijk af te laten hangen van je uiterlijk.

7. Op iemand anders willen lijken
Nu we door social media en het bekijken van steeds meer websites vol met afbeeldingen van celebs vaker worden geconfronteerd met wat we allemaal niet hebben, is de drang om op iemand anders te willen lijken sterker aanwezig dan ooit. Proberen op iemand anders te lijken is niet goed voor je zelfbeeld, nog los van het feit dat je nooit exact zo zal worden als die ander. Je zegt hiermee voortdurend tegen jezelf dat jij als persoon niet goed genoeg bent, terwijl jij uniek bent en gewoon net zoveel waard ben als die persoon op wie je graag wilt lijken. Bovendien heeft de persoon op wie je graag wilt lijken ook geen perfect leven, focus je dus niet te veel op de buitenkant en zorg dat je meer jezelf wordt en dat jijzelf iemand wordt om dol op te zijn.

8. Niet zonder make-up de deur uit gaan
Het is niet goed voor jezelf om altijd maar met make-up het huis uit te gaan. Indirect zeg je hiermee namelijk tegen jezelf dat je zonder make-up niet goed genoeg bent om gezien te worden. Ook ga je jezelf steeds meer enkel mét make-up zien, waardoor je keer op keer moet wennen aan jezelf zonder make-up. Wissel dus voldoende vaak af tussen wel en geen/weinig make-up dragen.

vrouw
bron foto

9. Complimentjes weigeren
Niet alleen is het vervelend voor een ander om telkens weer vriendelijke complimentjes te weigeren, ook is het niet goed voor jezelf. Het is misschien een gewoonte geworden, waarvan je zelfs nauwelijks meer door hebt dat je het doet. Probeer een volgende keer als je een compliment krijgt van iemand eerst eens een paar seconden niets te zeggen. Probeer hierna enkel 'Dankjewel' te zeggen. Laat een compliment eens binnenkomen, probeer eens te aanvaarden dat er mensen zijn die daadwerkelijk dingen leuk vinden aan jou. Dat is goed voor je zelfbeeld!

10. In de spiegel enkel bezig zijn met puisten en vet
Ik zie weleens mensen naar een spiegel lopen en dan als eerste grijpen naar puistjes of 'zogenaamde vetrollen'. In plaats van dat er naar het totaalpakket wordt gekeken, is men denkel druk bezig met oneffenheden. Dit zorgt ervoor dat je in je hoofd dus ook enkel bezig bent met voor jezelf, negatieve dingen aan je lichaam. Dat is niet goed voor een positief zelfbeeld. Probeer dus wat vaker naar het totalplaatje te kijken, want dat is helemaal prima.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Donderdag 22 december 2016 16:19
ik ben soms negatief over mezelf of andere dingen,
Deniz - Donderdag 22 december 2016 21:28
Als mensen boos zijn, je er vanaf sluiten in plaats van je erin te verdiepen of proberen te achterhalen waarom iemand eigenlijk boos is.
tess - Vrijdag 23 december 2016 17:48
Te kleine kleren bewaren is heel herkenbaar voor mij. Ik kan mijn absurd kleine broeken uit mijn periode van ernstig ondergewicht maar niet weg doen. Het voelt als afscheid van mijn eetstoornis, waar ik gewoon nog niet klaar voor ben. Ik weet dat het eigenlijk zou moeten, maar ik blijf maar denken dat ik op een dag misschien weer dun en mooi zal zijn...