Omgaan met mean girls

 

In het leven ontmoeten we allemaal leuke mensen waar we bevriend mee worden of waar we het gewoon goed mee kunnen vinden. Helaas ontmoeten we ook mensen die minder goed bij ons passen, mensen waarvan wij onzeker worden of het gevoel krijgen dat we niks goed doen. Teveel kinderen, jongeren en volwassenen worden gepest op school, op straat, op het werk, of op andere plekken want eigenlijk komt het overal voor. Maar niet alleen pesten tekent ons, de omgang met 'mean girls' kan ons, ons zelfvertrouwen en onze stemming enorm beïnvloeden.

Girls
Bron

'Mean girls' is misschien niet de beste benaming, maar het omschrijft wel wat ik bedoel. Ik heb het over meiden die vaak veel invloed hebben in een groep, meiden die een sterk karakter hebben en niet altijd bezig zijn met hoe iets voor een ander is of hoe iets overkomt. Hierbij moet ik denken aan de film 'Mean Girls'. De meiden die ik bedoel zijn natuurlijk echt niet van nature slecht en ze pesten anderen ook niet altijd, maar door hun gedrag kunnen anderen zich wel minder waard, onzeker en alleen voelen. Ze kunnen met bepaalde woorden of gedragingen ervoor zorgen dat iemand zich buitengesloten of gekwetst voelt. En dit is echt niet altijd bewust. Het komt vaak ook voort uit eigen onzekerheden en verlangens.

Ik ken beide kanten. Ik heb zelf wel dit 'soort' mensen om mij heen gehad en er is zelfs een tijd geweest dat ik veel liever met jongens om ging dan met meisjes. Gewoon omdat meisjes zo gemeen kunnen zijn tegen elkaar. Ik ben denk ik zelf ook wel een bepaalde periode een mean girl geweest. Op dat moment had ik dat nog niet echt door en was ik vooral heel erg bezig met mijzelf. Dat mijn gedrag en houding misschien anderen heeft gekwetst, vind ik heel vervelend. Dit is nooit mijn bedoeling geweest, al kwam dat misschien wel zo over. Ik denk dat deze houding een manier was om mijn eigen tekortkomingen niet te hoeven laten zien. Omdat ik beide kanten ken, weet ik denk ik wel hoe je om kunt gaan met dit soort mensen. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

1. Besef dat het niet aan jou ligt
Mean girls zijn er nou eenmaal en hun gedrag zegt meer over hen dan over jou. Misschien heb je dit al vaker gehoord en denk je dat je er niet zoveel mee kunt, maar het is toch echt zo. Denk er eens goed over na. Als jij niet bij hen op school zat, of niet met hen werkte of gewoon niet in hun omgeving was, dan waren er hoogstwaarschijnlijk anderen geweest die hier last van hadden. Het is dus echt belangrijk om je dit niet persoonlijk aan te trekken. Het gaat niet om hoe jij bent of om hoe zij jou zien, het gaat om hoe zij zichzelf zien en hoe zij zichzelf beter voelen. Je hoeft hierdoor niet te twijfelen aan jezelf. Jij bent goed zoals je bent. Misschien lukt het niet om de knop in één keer om te zetten en er vanuit te gaan dat het niet aan jou ligt. Probeer in dit geval zoveel mogelijk relativerende gedachten op te schrijven.

Meisje op bed
Bron

2. Neem afstand
Juist omdat het niks met jou te maken heeft, is het goed om afstand te nemen. Zeker als het iets met je doet. Het kan net zo goed zijn dat je wel mean girls in je omgeving hebt, maar dat het verder langs je heen gaat en dat het niks aan je gevoel verandert. Probeer je bezig te houden met dingen die belangrijk zijn. Als deze mean girls op school zijn, is het belangrijk dat je je op school probeert te richten en op de mensen die je wel inspireren en op een positieve manier beïnvloeden. Dat is belangrijk! Daarnaast is het voor mean girls alleen maar 'leuk' als ze aandacht krijgen en zien dat jij jezelf onder hen plaatst. Niet doen! Jij bent even veel waard als ieder ander en je hoeft jezelf niet ondergeschikt te maken.

3. Analyseer de situatie en bedenk zelf oplossingen
Soms is afstand nemen heel moeilijk, juist omdat het je zo aangrijpt. Misschien is het in dat geval goed om de situatie eens goed te analyseren. Misschien kan je dit met een vriendin, één van je ouders of een therapeut doen. Iemand die net even wat objectiever naar de situatie kan kijken. Wat gebeurt er precies, hoe ziet hun gedrag en houding er concreet uit? Wat zou een reden kunnen zijn van hun gedrag en houding? Wat doet dit met jou? Hoe zou de situatie anders moeten zijn waardoor je het je niet zo zou aantrekken? En zo zijn er nog meer vragen die je jezelf kunt stellen om de situatie duidelijk in kaart te brengen. Wat hierbij helpt, is het op te schrijven op een groot vel papier.

Probeer je daarna eens in te leven in deze meiden. Wat houdt het gedrag in stand en wanneer zullen zij beseffen dat het pijnlijk is voor anderen en dat het hun tegelijkertijd niks oplevert op langere termijn? Misschien is het lastig voor je om je in te leven in mean girls. Probeer dan op een andere manier naar oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld door te brainstormen met iemand en wat mogelijke opties op te schrijven. Wat lijkt jou de beste manier om hier mee om te gaan? Misschien heb je ook nog wat aan de andere tips hieronder.

4. Geef je grens aan
Wanneer het aan komt op treiteren en pesten, is het goed om je grens aan te geven. Je mag best zeggen dat hun opmerkingen je pijn doen en dat je graag wilt dat ze hiermee stoppen. Soms hebben meiden niet in de gaten dat ze heel gemeen kunnen zijn en dat zij hierdoor anderen pijn doen. Op deze manier geef jij jouw grens aan en geef je hun tegelijkertijd opbouwende feedback. Ze leren meer over zichzelf, hun gedrag en het effect hiervan op anderen. Daarnaast kun je op die manier respect afdwingen. Wel is het belangrijk om deze feedback vanuit jezelf te geven. Probeer verwijten te vermijden en hou het bij jezelf en jou gevoel. Zeg bijvoorbeeld niet: "Jij bent een gemeen meisje en je maakt me ongelukkig". Hou het bij jezelf door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik voelde mij niet zo goed door de opmerking die je maakte en ik word er onzeker van. Zou je hier rekening mee kunnen houden?" Daar kom je veel verder mee.

Meisje
Bron

5. Praat met iemand op school
Als het zich op school afspeelt, kan het goed en fijn zijn om een keer met iemand van school te praten. Dit kan een mentor zijn, maar bijvoorbeeld ook een vertrouwenspersoon. Je hoeft hiervoor niet heel erg gepest te worden en te eisen om consequenties voor deze meiden, maar je mag gewoon je hart luchten als je ergens mee zit. Soms helpt het om van je af te praten met iemand die weet hoe het op school gaat en misschien kan het helpen om te relativeren of om te zoeken naar oplossingen.

6. Zoek mensen uit waar jij je goed bij voelt
Het is voor iedereen belangrijk om zich te omringen met mensen waar je energie van krijgt, waar je je goed bij voelt en die je positief beïnvloeden. Ik denk dat helaas iedereen ook wel ervaring heeft met minder goede relaties, mensen die elkaar negatief beïnvloeden etc. Het is aan jou de taak om te kijken wie er in jouw omgeving zorgen voor die positieve beïnvloeding en wie er alleen maar energie kosten. Dit klinkt natuurlijk heel onaardig, maar het gaat natuurlijk om een match. Als jij voelt dat het contact met iemand niet positief is voor jou, betekent dit niet dat dit voor iedereen geldt. Iemand anders kan waarschijnlijk juist heel veel hebben aan zijn/haar aanwezigheid. Onderzoek wat voor jou werkt, wat het is in mensen dat jou energie en een goed gevoel geeft en wat jij wilt in je leven. Ga op zoek naar nieuwe waardevolle vriendschappen en relaties. Je zult merken dat je je hierdoor veel sterker voelt en dat je minder gevoelig bent voor de invloed en aanwezigheid van mean girls.

7. Probeer jezelf niet als slachtoffer te zien
Eigenlijk past dit punt heel goed bij de eerste die ik genoemd heb. Net als dat je het je niet persoonlijk moet aantrekken, moet je jezelf ook niet zien als slachtoffer. Jezelf als slachtoffer zien en zwemmen of verdrinken in zelfmedelijden gaan je niet helpen. Probeer deze ervaring te zien als iets wat gebeurt, niet alleen bij jou, maar waarschijnlijk bij heel veel anderen. Het ligt niet aan jou als persoon en je bent ook geen slachtoffer. Probeer deze ervaring om te buigen naar iets positiefs en gebruik het bij je eigen ontwikkeling. Leer hieruit wat jij belangrijk vindt en hoe jij je wel en niet zal opstellen naar anderen toe.

Heb jij ervaring met 'mean girls'? En wat is jouw tip om met hen om te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

01
AUG
Survivors
1

Reacties

c - Dinsdag 11 november 2014 19:34
Kwam erachter dat mijn beste vriendin een Jean girl was na 3 jaar lang trauma s door haar
Iris - Dinsdag 11 november 2014 20:02
Goede blog! Komt precies op het goede moment!
sindy - Dinsdag 11 november 2014 20:49
Troostende gedachte dat het meer over hen zegt dan over jezelf maar dat is niet helemaal waar. Waarom laten ze sommige met rust en doen ze het bij andere juist wel. Kortom, het zegt ook iets over jouw eigen zwakte die je uitstraalt.
Lieze - Dinsdag 11 november 2014 21:08
Deze blog komt net op het juiste moment voor mij! Ik vind het erg moeilijk om te zeggen, maar momenteel is mijn eigen moeder een beetje de "mean girl" in mijn leven. Ze bedoelt het wel goed, maar met al haar opmerkingen breekt ze me constant af. Het lijkt wel alsof ik helemaal niets goed doe en ook nooit goed zal kunnen doen eens ik op eigen benen sta. Ik vind dit zo jammer, want onze relatie lijdt hier echt onder!
marleen - Dinsdag 11 november 2014 21:33
ik heb helaas ervaren dat ik-boodschappen soms juist andersom werken.
dat er mensen zijn die echt kicken op een ander die zegt 'ik voelde me gekwetst/onzeker door die uitspraak van je'
wat mij betrof was letterlijke afstand de enige goede oplossing...
Lamp - Dinsdag 11 november 2014 23:02
Mijn zusje is een typische 'mean girl' zoals hierboven beschreven, wat mij de unieke positie geeft om als 'bijrijder' te zien hoe zij anderen beĆÆnvloedt.
Mocht jij ook te maken hebben met zo'n 'mean girl' is een tip die ik kan geven: wees jezelf en zet jezelf niet in de onderdanige positie. Dan krijg je niet het respect dat je verdient en walsen dit soort mensen zo over je heen. Als je dat niet laat gebeuren en doorgaat met wat je eigen leven leven zonder je van een ander wat aan te trekken laten die 'mean girls' je vaak links liggen en verwerf je respect.
Dat is mijn ervaring iig ;)
RosieV - Woensdag 12 november 2014 08:11
Mijn zusje is ook een typische mean girl.
En een paar meiden uit mijn klas zijn nog een tikkeltje erger.
Je moet je inderdaad niet onderdanig opstellen maar er al helemaal niet fel tegen in gaan. Want dan wordt het nog erger dan als ze over je heen walsen.
Het beste is zelfverzekerd proberen te denken, kalm zijn en links laten liggen. Laat zien wie je bent.
Prue - Woensdag 12 november 2014 10:05
Sindy, ik vind het woord 'gevoeligheid' of 'kwetsbaarheid' in jouw reactie beter passen dan het woord 'zwakte'. Want die eerste twee en de laatste zijn niet hetzelfde.
Prue - Woensdag 12 november 2014 10:07
En ik denk als je je grens aangeeft zoals hierboven beschreven, dit door mean girls als uitnodiging wordt opgevat om er eens flink tegenaan te gaan. Wat RosieV ook zegt.
life - Woensdag 12 november 2014 12:13
Blijf jezelf, en loop vooral niet weg voor mensen die denken dat ze het beter weten , ga er tegen in en vertel je eigen mening. Laat zien dat je het waard bent !
sindy - Woensdag 12 november 2014 20:02
Deze blog getuigd idd van weinig ervaringsdeskundigheid
Trixian - Donderdag 13 november 2014 15:50
Het vervelende is dat het vaak voelt alsof je een of ander slachtoffers speelt als zo'n 'mean girl' toeslaat. Dit maakt het heel moeilijk om het er over te hebben met anderen, want je zal net zien dat die anderen het wel met de 'mean girl' kunnen vinden.
Famke - Woensdag 24 januari 2018 00:26
Ik vind het best moeilijk want iedereen mag de "mean girl" ze draaien allemaal om haar heen ze doen alles wat zij zegt! Soms word ik er ook helemaal gek van. Dus ik weet niet hoe ik afstand zou moeten nemen šŸ˜ž