Omgaan met depressie op school of werk

 

Als je depressief bent, kan dat erg lastig zijn in je dagelijks leven. Het is niet alleen rot omdat jij je zo slecht voelt, maar het is vooral vervelend dat je je nergens toe kunt zetten en dingen daardoor niet lopen zoals je zou willen. Je loopt er iedere dag weer opnieuw tegenaan dat je je somber voelt, nergens zin in hebt of je aandacht niet bij het werk kunt houden. Depressie is lastig. Zeker wanneer je een baan hebt of een studie volgt.

De negatieve gedachtes die je hebt kunnen alleen al bij het opstaan ‘smorgens een grote rol spelen. Je ziet als een berg op tegen de dag en zou eigenlijk het liefst in je bed blijven liggen. Nou hebben we dat allemaal wel eens, maar wanneer je een depressie hebt, is dit gevoel er veel vaker en heb je er misschien wel dagelijks mee te maken.

meisje
bron foto

Maar ook gedurende de rest van de dag kan dat gevoel aanhouden. Je hebt geen zin in de dingen die juist normaal zo leuk zouden zijn of beleeft er nog maar weinig plezier aan. Een depressie maakt je niet altijd even vrolijk, dus ook contact met anderen kan verslechteren. Misschien pieker je wel ontzettend veel, waardoor je niet aan opletten in de les toe komt of misschien begrijpen je collega's je niet echt.

Hoe dan ook, een depressie is niet alleen lastig voor jouw eigen stemming. Het is lastig op je werk, in contact met anderen of wanneer je studeert. Ik heb daarom vijf tips op een rij gezet om beter om te leren gaan met jouw depressie op de werk-of studievloer.

1. Doe niet te hard je best
Dat klinkt als een hele rare tip, maar toch is het belangrijk om niet teveel te doen alsof het allemaal wel goed met je gaat. Iedereen heeft mindere periodes in zijn of haar leven en jij hebt dat nu. Dat mag en dat hoef je niet constant te verbloemen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je werk of studie voldoende blijft doen, maar een masker dragen met ‘'Ik voel me fantastisch'' is een zware klus en breekt je uiteindelijk op. Je mag best aan een aantal collega's, je studiebegeleider of klasgenootjes laten weten dat het niet zo lekker gaat. Dat lucht vaak op, omdat je je masker een beetje kunt laten zakken.

2. Dit gaat over
Een depressie, zeker wanneer je een zware depressie hebt of het al langere tijd duurt, geeft je het gevoel dat het nooit meer over gaat. De gedachte dat het nooit beter wordt is niet gek, maar wel heel erg lastig. Weet dat dit over gaat en blijf dat tegen jezelf zeggen. Nu is dat misschien nog niet zo, maar wel in de toekomst. Blijf dus hoop houden. Het gaat een keertje over, ook als dat een tijd zal duren. Als je in je hele leven 82 jaar oud zult worden, valt deze lange tijd weer mee. Hoe zwaar het momenteel ook is, het wordt beter.

meisje
bron foto

3. Zorg goed voor jezelf
Als je weet dat jouw stemming niet zo positief is, is het belangrijk om toch zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Dat kan in de vorm van een goede lunch meenemen naar je werk, voldoende drinken, jezelf leuk aankleden of opmaken, naar de dokter gaan en je problemen bespreken of iets leuks aan schoolspullen aanschaffen. Praktisch gezien kun je er op die manier in ieder geval voor zorgen dat je doet wat fijn voor je is. Dat je stemming dan niet goed is, wordt dan minder zwaar.

4. Vraag steun en hulp
Als je al langere tijd erg negatief denkt en somber bent, is het goed om dit eens met je huisarts of (als je die al hebt) behandelaar te bespreken. Misschien kunnen jullie er aandacht aan besteden met cognitieve therapie en is medicatie een goede ondersteuning om hier uit te komen. Er is veel mogelijk als het gaat om depressie. Zo kan structuur helpen of kun je lichttherapie gaan volgen. Het kan ook goed zijn om je eigen anti-depressieplan op te stellen, om te zorgen dat je minder depressief bent of hier niet meer zomaar in terugvalt.

Weet in ieder geval dat je er niet alleen voor staat. Bespreek je problemen met je studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon, je docent, je leidinggevende of je baas. Het is niet gek als je even een flinke rotperiode hebt in je leven. Je bent nu eenmaal een mens. Mogelijk kan er rekening gehouden worden met jouw situatie op dit moment door bijvoorbeeld bepaalde opdrachten even over te slaan, dingen later in te halen of af en toe op gesprek te komen. Als jij aangeeft dat dat jou zou helpen om toch te kunnen blijven werken of studeren, is er veel mogelijk. Stel zelf mogelijkheden voor, zodat je laat zien dat je hierin ook initiatief toont. 

meisje
bron foto

5. Stel een plan op
Zoals ik hier boven al beschreef, kan het fijn zijn om een eigen anti-depressieplan op te stellen voor jezelf. Hierin kun je zelfs je werk of huiswerk verwerken. Zo'n plan kan jou helpen een depressieve periode in je leven door te komen, zonder onderuit te gaan. Het kan je helpen om het allemaal wat gemakkelijker vol te houden en helpt je om ondanks je somberheid toch goed voor jezelf te zorgen.

Depressie is een vervelend probleem. Blijf er niet te lang mee rondlopen en gebruik deze tips om je dagen wat dragelijker te maken. Dit gaat over. Niet nu, maar wel als je er aan blijft werken.

Lees ook: Werken en studeren met een eetstoornis

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Twirler94 - Zaterdag 17 januari 2015 13:17
Heel erg herkenbaar, ik heb al een lange tijd last van een depressie en toen ik net met mijn nieuwe opleiding startte werd het alleen nog maar erger.

Nu heb ik samen met mijn slber en decaan duidelijke afspraken gemaakt en ga ik niet naar elke les, ook omdat ik 2 keer per week naar therapie ga voor mijn eetstoornis, wat ook veel energie kost.

Ook hebben we er een les van gemaakt waarin we een brief moesten schrijven en voorlezen over hoe wij met emoties om gaan en waar wij ons nu vooral mee bezig houden, erg spannend maar het is nu duidelijk waarom ik er af en toe niet ben en wat er gaande is. Ook weet ik nu dat ik niet de enige ben en dat eigenlijk iedereen wel wat in zijn/haar rugzakje mee draagt. Het was een erg bijzondere les en ben blij dat ik het heb kunnen vertellen.

.. - Zaterdag 17 januari 2015 15:29
zo herkenbaar! op school lukt het helemaal niet meer, ik ben al blijven zitten en waarschijnlijk blijf ik dit jaar weer zitten.. ik word er echt zo moedeloos van... dan ben ik 20 als ik van school af ben.. ik weet niet eens meer of het niet lukt of dat ik m'n best niet wil doen, waaardoor ik me heel schuldig voel.
Esrarengiz - Zaterdag 17 januari 2015 15:32
Ik herken wel wat er staat en in mijn achterhoofd weet ik dat ik me aan de tips moet houden, maar toch lukt het me op de een of andere manier niet.
Toen ik naar de psycholoog ging voor mijn eetstoornis heb ik ook aangegeven dat ik me vaak extreem somber voel, veel pieker en vaak geen zin heb in activiteiten zoals afspreken met vrienden. Alleen is ze er nooit verder op in gegaan wat ik wel jammer vind. Heb na deze sessie nooit meer de arts opgezocht om mijn probleem te bespreken, maar loop er wel al jaren mee.
.. - Zaterdag 17 januari 2015 15:34
@esrarengiz same here.. mijn psycholoog zegt steeds: depressieve mensen kunnen 's ochtends niet uit bed komen.
alsof hoe ik me voel niet erg genoeg is om depressief te zijn
M - Zaterdag 17 januari 2015 17:26
Dit is zo herkenbaar... Ik ben al bijna twee jaar depressief, 1,5 half jaar in behandeling en mijn school ging helemaal niet goed meer. Ik heb wel vaak met mijn mentor besproken hoe het ging en dit helpt wel af en toe maar soms heb ik het idee dat ik alleen maar iedereen tot last ben en als ik dan een dipje heb durf ik dat niet aan te geven. Het helpt vooral niet te veel van mezelf te vragen, als ik lage verwachtingen heb dan kan ik toch nog het hardste werken. Maar het blijft vreselijk moeilijk. Het kost veel energie om toch steeds door te gaan terwijl je je eigenlijk zo ziek voelt en niks lijkt te lukken omdat je concentratie en motivatie slecht zijn..
Anoniem - Zaterdag 17 januari 2015 18:39
Net wat ik nodig had :
Prue - Zaterdag 17 januari 2015 19:15
Ten tijde van mijn eerste diepe depressie geloofden mijn ouders me niet; 'iedereen is wel eens depressief' kreeg ik te horen. Klasseleraar op de havo geloofde me ook niet, ik zag er niet uit alsof ik een depressie had. Terwijl ik toch echt niet lachend op school rondliep, verre van dat...
*** - Zaterdag 17 januari 2015 21:36
Klinkt misschien raar, maar mijn studie helpt me enorm. Brengt structuur in mijn dagen. Denk dat ik anders vaak m'n bed niet uit zou komen.
t - Zondag 18 januari 2015 18:10
ik ben bang om te leven
john - Zondag 18 december 2022 20:39
je hoeft echt niet bang te zijn om te leven:( als je bang bent om te leven zit er ook geen lol meer in je leven en dat heb je nodig!
amber - Vrijdag 10 juni 2016 14:40
ik voel me erg depressief, ik heb nog maar 1 vriendin van de 10. Ze zijn allemaal hun eigen kant opgegaan, en ik blijf waar ik ben. Het voelt alsof ik helemaal alleen ben, ook al ben ik verlegen, en heb last van faalangst. Ik weet niet hoe ik hier van af moet komen. Het is al 1,5 jaar zo, en heb al van alles geprobeerd. geprobeerd socialer te zijn, maar het lijkt mensen niet zo erg te boeien.

Wie heeft tips? ;(

anoniem - Dinsdag 12 december 2017 19:45
herkenbaar
Sbina - Donderdag 24 augustus 2017 16:53
Als je depressie hebt moet je dan naar school of mag dat wel
anoniem - Maandag 29 oktober 2018 10:52
Depressief gevoel is iets anders dan de ziekte depressie... De ziekte gaat niet weg...
Dus tip 2 is niet waar. Depressie gaat niet over. Depressiefe gevoelens wel.

Goed artikel voor mensen die wel eens depressief zijn maar niet voor mensen met depressie