Ochtendstress

 

Heb jij ook last van ochtendstress? Ik ren 's ochtends echt door het huis heen. Naast dat douche, aankleden, ontbijten en naar de bus fietsen al veel tijd kost, ben ik ook nog vaak mijn sleutel, OV-chipkaart of mijn schoenen kwijt. De ochtend is voor mij dan ook altijd stressen. Herken jij dit ook? Dan heb ik 10 goede tips voor jou om de ochtend soepeler te laten verlopen.

Check je agenda
Kijk 's avonds in jouw agenda zodat je weet wat je de volgende dag moet doen. Kijk of dat jouw gymtas mee moet, de schoolfotograaf komt, jouw beste vriendin jarig is of dat er andere bijzonderheden zijn. Het wordt namelijk erg stressen als je net voor vertrek ontdekt dat je gym hebt en jouw tas nergens te bekennen is.

Bekijk de weersverwachting
Altijd fijn om te weten of het gaat regenen, sneeuwen of juist mooi weer wordt. Vooral in een land als Nederland waar het weer per dag verschilt, is dit belangrijk. Zo voorkom je tegenslagen, zoals een stortbui of een te warme outfit. Ook is de weersverwachting fijn om te weten voor het kiezen van een gepaste outfit.

lunch

Maak je lunchpakket
Als ik laat ben, maak ik vaak geen lunchpakketje. Ik denk dan vaak ‘Ik koop wel wat op het station'. Daar word ik verleid door allerlei lekkernij en wordt het een frikadelbroodje in plaats van een boterham met worst. Naast dat dit ongezond en duur is, geeft dit ook stress. Wanneer ik namelijk vertraging heb of het erg druk is op het station, ben ik bang dat ik geen tijd meer heb om een lunchpakket te kopen. Daarom maak ik voortaan 's avonds mijn lunchpakket.

Doe de afwas
Herken je dat? Je komt naar beneden rennen om vlug te ontbijten, blijken er geen schone borden meer te zijn. Doe daarom 's avonds de afwas. Dat is natuurlijk niet het leukste klusje om te doen, maar het moet toch. Het geeft minder stress om het 's avonds te doen dan in de drukke ochtend.

sleutel

Leg je sleutels klaar
Hoe vaak doorzoek jij heel jouw huis om jouw sleutel te vinden en blijkt hij in jouw jaszak te zitten? Of heb je alles afgesloten en ligt jouw fietssleutel nog binnen? Allemaal verloren tijd dus. Leg de sleutels klaar op een vaste plaats en neem het mee in jouw routine.

Maak je schooltas klaar
Ik kan 's ochtends vaak mijn boeken of OV-chipkaart nergens kan vinden. Ik doe nu dan ook alles 's avonds in mijn schooltas. Enkel voorwerpen, zoals drinken uit de koelkast, pak ik ‘s ochtends. Dit voorkomt stressmomentjes.

Zoek je outfit bij elkaar
'S ochtends loop ik vaak te stressen wat ik aanmoet doen. Of mijn lievelingsbroek zit in de was of mijn shirt kleurt niet bij mijn schoenen. Om dit gestress te voorkomen is het fijn om 's avonds al een outfit bij elkaar te zoeken, zodat je 's ochtends veel korter voor de spiegel hoeft te staan.

Laad je telefoon en laptop op
Het geeft veel stress wanneer je 's ochtends weg moet en de batterij van jouw mobiel of laptop is leeg. Ik ben dan namelijk altijd bang dat ik vertraging heb en dit niet door kan geven. Vermijd dit dan ook door jouw telefoon en laptop 's avonds aan de oplader te leggen. Leg ze wel bij jouw schooltas neer, zodat je ze niet vergeet mee te nemen.

wekker

Wekker zetten
Zet een wekker aan het eind van jouw kamer, zodat je echt uit bed moet om hem uit te zetten. Wanneer mijn wekker onder mijn kussen ligt, druk ik hem vaak onbewust uit of blijf ik maar snooze. Het heeft me dan ook echt geholpen om de wekker bij mijn deur te zetten. Door meteen uit bed te gaan om de wekker uit te zetten, heb ik meer tijd om al mijn ochtendtaken uit te voeren.

Checklist
Schrijf op een briefje wat je de volgende ochtend niet moet vergeten, zoals neem mijn laptop mee, vergeet het drinken niet, neem de pil in en nog meer. Als je dit briefje helemaal hebt gecheckt, weet je zeker dat je niks vergeten bent en ga je met een fijn gevoel de deur uit.

Fijne dag!

Foto: Lunch
Foto: Sleutel
Foto: Wekker

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lexii - Woensdag 15 mei 2013 09:05
Geweldige lunchbox :-).

Ik heb eigenlijk weinig ochtendstress, omdat ik veel van deze tips al toepas. Misschien omdat ik al behoorlijk perfectionistisch ben van mezelf?
Avond van te voren lunch klaar, tas klaar, telefoon aan oplader op de plek waar ik de volgende ochtend ontbijt.
Kledingstress ken ik nauwelijks gelukkig ;-)
Meisje - Woensdag 15 mei 2013 09:22
Kledingstress is zooo irritant, echt elke ochtend hetzelfde liedje. Vaak ben ik 's ochtends een stuk onzekerder over de kleding die ik 's avonds klaar leg.

Die checklist is een handige tip!
Rianne - Woensdag 15 mei 2013 09:49
Goede tips, ik herken het zeker! Soms voel ik me 's avonds spontaan heel erg moe en duik ik direct mijn bed in zonder nog even de tijd te nemen om alles klaar te leggen voor de volgende ochtend.
Wat ik wel heb is een mandje op mijn bureau waar ik alle dingen inleg die ik zo nu en dan uit mijn tas haal, maar wel elke dag nodig heb (portemonnee, sigaretten, sleutels, pennen enz). Dan weet ik precies waar ik moet zoeken als de stress weer toeslaat.
Shira86 - Woensdag 15 mei 2013 10:21
Ik heb niet zo vaak last van ochtendstress omdat ik de avond van tevoren meestal al alles klaar leg.
Ik vergeet wel eens vaak dingen thuis daarom leg ik de dingen die ik zeker mee moet nemen naar het werk vlak voor mijn slaapkamerdeur. Ik moet het dus oprapen wil ik 's morgens uit mijn kamer kunnen en dat werkt super!
Paula. - Woensdag 15 mei 2013 12:25
Vroeger had ik er wel last van, maar nu niet meer. Ik sta gewoon wat eerder op als ik de avond ervoor geen tijd heb gehad om al m'n dingetjes te doen. :)
e-x - Woensdag 15 mei 2013 14:43
Ik stress altijd om dan vervolgens veel te vroeg bij de bushalte te staan... haha
Sanne - Woensdag 15 mei 2013 18:33
Over het algemeen heb ik ook weinig ochtendstress, maar er staan goede tips bij!
M. - Woensdag 15 mei 2013 21:42
thanks voor de tips. Ik zal zo nog maar even mijn tas klaarmaken en mijn kleding klaar leggen, ook al ben ik nu al moe. Ook heb ik een dag of 3 geleden een leuke ringtone (ik heb een heel zwaar leven... en "ik ben vandaag zo vrolijk") als wekker op mijn telefoon gezet, dat is fijner wakker worden! En ik laat vanavond denk ik weer 1 gordijn open, dan heb ik een gratis 'daglichtwekker'. Ik hoop dat het genoeg helpt, want ik lijk altijd maar meer slaap nodig te hebben (10+ uur).