Ochtendrituelen en tips

 

Ergens ben ik wel jaloers op ochtendmensen. Ik heb namelijk altijd moeite met wakker worden en opstaan. Hoelaat mijn wekker ook gaat, het is altijd te vroeg. Terwijl het mij heerlijk lijkt om 's morgens alle tijd te hebben om rustig de dag te beginnen. Mijn ochtendritueel helpt mij gelukkig om de ochtend goed door te komen en er een goede en productieve dag van te maken. Daarnaast zal ik in deze blog wat tips geven voor ochtendrituelen en vertellen Scarlet en Nouska ook over hun ochtendritueel.

Ondanks dat mijn ochtendritueel dus niet bestaat uit rustig in bad gaan, thee drinken terwijl ik de krant lees of mijn ontplofte telefoon rustig doorneem of uit het maken van een uitgebreid ontbijt, heb ik wel een bepaalde regelmaat en steeds terugkomende activiteiten in de ochtend. Ik denk dat heel veel mensen dit (onbewust) wel hebben.

ochtend rituelen

Mijn ochtendritueel
Wanneer mijn wekker gaat, druk ik minstens 1x de snooze knop in. Heel slecht, dat weet ik maar het is zo lekker. Inmiddels zet ik mijn wekker dus ook eerder omdat ik het mij dan kan veroorloven. Eigenlijk blijf ik zo lang als het kan in bed liggen en heb ik mijzelf getraind om, als het moet, in een half uur klaar te kunnen zijn. Wanneer ik wakker ben, kijk ik altijd even op mijn telefoon. Ik neem mijn meldingen van facebook, whatsapp, instagram en email door en als ik tijd heb stuur ik nog even wat berichtjes terug. Als ik dan eindelijk mijn warme bedje heb ingeruild voor mijn badjas, ga ik naar de WC en onder de douche. In de douche poets ik mijn tanden en reinig ik mijn gezicht. Na het douchen doe ik mijn lenzen in en smeer ik mijn gezicht in met crème.

Dan snel naar de kledingkast om te kijken wat ik aan ga trekken. Mijn kleding moet vervolgens ook nog gestreken worden. Ik denk dat het uitzoeken en strijken van mijn kleding wel het meeste tijd kost dus ik probeer steeds vaker 's avonds mijn kleding al uit te kiezen. Wanneer ik aangekleed ben, doe ik mijn haar en make-up, maar dit laatste doe ik lang niet altijd op dat moment. Vaak besef ik op het moment dat ik richting de woonkamer loop, dat ik niet zoveel tijd meer heb. Dit betekent dat ik mijn make-up vaak onderweg doe of het laat voor wat het is. Na het doen van mijn haar en make-up of soms tegelijkertijd, ga ik even snel ontbijten maar soms wordt het ook een ontbijtje to go. Mijn ontbijt bestaat vaak uit iets zoets. Yoghurt met muesli, fruit, ontbijtdrink of brood met zoet beleg. 

Yoghurt

Als ik het zo terug lees, besef ik dat ik mijn ochtendritueel eigenlijk helemaal niet met aandacht beleef. Het is totaal niet mindfull. Best een stressvol begin van de dag als ik het zo zie. Maar ik denk dat het goed gaat en dat ik mij goed voel omdat het vanzelf gaat. Het is een ritueel, een gewoonte en het voelt vertrouwd. Dit is trouwens wel hoe het gaat als ik moet werken of als ik een afspraak heb. Wanneer ik weekend heb, ziet mijn ochtendritueel er heel anders uit. Dan slaap ik het liefste uit en ga ik eerst lekker in mijn badjas ontbijten voordat ik ga douchen etc.

Scarlet's ochtendritueel
Ik word meestal iets eerder wakker dan ik wil, zo net een half uurtje voor de wekker. Ik kan me dan dus altijd nog een paar keer omdraaien alvorens hij af gaat. Dat is wel weer fijn. Ik word meestal wakker met Joyce en Sjors naast me. Sjors mag eigenlijk niet op bed, maar meestal doet hij dit 's nachts stiekem als we slapen waardoor ik dus met hem op bed wakker word. Hij kijkt dan altijd heel lief slaperig naar me.

scarlet en joyce

Eenmaal uit bed ga ik naar beneden om te ontbijten. Hiervoor laat ik Sjors trouwens even een plasje doen. Ik ontbijt meestal met yoghurt en muesli, maar soms neem ik ook wat anders. Samen met Joyce kijk ik dan naar het journaal of een filmpje op de bank. Zo worden we lekker rustig wakker.

ontbijt

Hierna ga ik snel douchen en aankleden. Als ik thuis werk, maak ik me meestal niet op en draag ik een bril. Als ik op kantoor werk doe ik wat make-up op en doe ik mijn lenzen in. Hierna ga ik Sjors uitlaten. Ik maak meestal een wandeling van ongeveer een uur met hem.

sjors


Nouska's ochtendritueel
 
Ik ben eigenlijk heel erg verschillend in mijn ochtendrituelen. Wanneer mijn wekker gaat, draai ik me altijd eerst nog even om. Ik ben niet iemand die dan meteen naast haar bed staat. Ik geniet dan juist nog heel even van mijn warme dekens met mijn ogen dicht. Ik snooze dan ook minimaal drie keer. Ondertussen is Knor al drie keer op mijn hoofd gaan zitten en moet ik mijn armen onder de dekens houden, anders slaat hij me op mijn handen. Knor heeft 'smorgens al vanaf een uur of 8 de beslissing genomen dat het tijd is voor mij om uit bed te komen. Het heeft voor hem dan allemaal wel weer lang genoeg en hij heeft behoefte aan eten, drinken en aandacht. Ik denk daar op zo'n moment nog heel anders over. Ik geef Knor echter pas eten, als ik zelf naar het toilet ben geweest. Ik wil namelijk niet dat hij denkt dat ik puur voor hem uit bed kom, al weet ik niet of hij dit door heeft. 

ochtend

Eenmaal opgestaan, ga ik meestal eerst even douchen, als ik dat niet al de avond ervoor al heb gedaan. Onder de douche doe ik eigenlijk altijd hetzelfde in tien minuten. Ik was mijn haar (als dat nodig is), doe er crèmespoeling in, daarna was ik mijn gezicht met gezichtsreiniger, mijn lichaam met douchegel, ik spoel de crèmespoeling uit en scheer mijn benen etc. Als ik tijd heb, smeer ik mijn lichaam ook nog even in met bodybutter en daarna ga ik me opmaken in mijn badjas. Over mijn haar en make-up doe ik ook niet zo lang meer als vroegr. Ik doe eigenlijk altijd een beetje hetzelfde, een basic verzorging en een beetje make-up. Vaak eet ik mijn ontbijt aan mijn kaptafel voor de spiegel of neem ik boterhammen mee in de tram naar mijn werk toe. Als ik thuis werk, eet ik achter mijn laptop. Hierna kleed ik me altijd heel snel aan. Als ik thuis werk iets simpels en als ik ergens naartoe moet, doe ik wat meer moeite.

Eigenlijk zou ik best wat meer tijd willen nemen om mezelf klaar te maken voor de dag. Nu ben ik vaak in iets minder dan drie kwartier klaar met alles, maar ik zou eigenlijk best een uur willen besteden. Het liefst drink ik koffie of thee, waar ik bijna nooit tijd voor heb, behalve als ik thuis werk. Ook zou ik het liefste even 10 minuten mindfulness doen, het nieuws horen op de radio of muziek luisteren. Toch lukt het me weinig om echt veel eerder op te staan. Mijn bedje is zo lekker in de ochtend!

Rituelen geven houvast! 
Rituelen kunnen ervoor zorgen dat je handelingen kunt doen zonder dat het je heel veel moeite kost. Het maakt dingen makkelijker, vertrouwder en veilig. Rituelen zorgen voor structuur en dat kan heel fijn zijn. Wanneer je kampt met bijvoorbeeld een eetstoornis of depressie, kunnen rituelen een goede steun zijn. Het zorgt voor regelmaat in de dagindeling en het kan zijn dat je het heel moeilijk vindt om dit zelf aan te brengen. Daarnaast helpen rituelen bij het zorgen voor jezelf. Door het steeds te herhalen en een ritueel eigen te maken, worden dingen 'gewoon'. Soms kun je dingen zelfs doen zonder dat je het echt in de gaten hebt. Probeer eens op te schrijven hoe jouw ochtendritueel er uit ziet. Naar aanleiding hiervan kun je kijken wat je anders zou willen en waar je wel tevreden mee bent. Wat vind jij belangrijk en wat helpt jou om je dag goed te starten? Is dat een gesprekje met je moeder met een kopje thee? of het gezamelijk ontbijten? Een ritueel kan ook helpen bij regelmatig eten, het gebruiken van eetlijsten en goed ontbijten. Neem hier de tijd voor.

ontbijt
Bron

Tips voor je ochtendritueel ♥
Om op een rustige en fijne manier de ochtend te beginnen, heb je misschien wat aan de onderstaande tips. Dit zijn dingen waar veel mensen aandacht aan besteden 's morgens en wat dus onderdeel is van veel ochtendrituelen.

♥ Frisse lucht in huis
Ik vind het heerlijk om mijn huis regelmatig te luchten. Van een droge, warme en muffe lucht wordt je echt niet vrolijk. Ik heb gemerkt dat het echt verschil maakt en dat je weer in een fris en schoner huis bent. Dit is iets wat veel mensen verwerken in hun ochtendritueel. Net als de bedden opmaken en wassen draaien. Hier heb ik vaak te weinig tijd voor 's morgens, dus ik doe het vaak tussendoor.

♥ Krant lezen
Ik vind het altijd wel belangrijk om te weten wat er gebeurd in de wereld. Toen ik het heel druk had en weinig tv keek, geen kranten las en weinig op internet zat, kwam ik er na 3 dagen pas achter dat er een grote natuurramp was gebeurd. Ik voelde me zo slecht. Gewoon omdat ik vind dat ik dat moet weten. Het was wereldnieuws. Ik had echt het gevoel dat ik onder een steen had geleefd. Ik vind het lezen van de krant een heel mooi ding wat bij een ochtendritueel past. Lekker met een broodje en een kopje koffie.

♥ Even tijd voor jezelf
Dit is heel waardevol en eigenlijk ook wel de moeite waard om tijd te nemen voor jezelf. Door dit 's morgens te doen, kun je zelf bepalen hoe je de dag begint. Ik vind het altijd wel fijn om bijvoorbeeld in de trein even na te denken over hoe mijn dag er uit gaat zien. Maar je kunt het ook gebruiken om nog even wat punten op je to do list te zetten of om het juist er af te halen, om nog even na te denken over hoe je iets gaat aanpakken of om gewoon nog even met niks bezig te zijn.

♥ Geniet van een lekkere kop koffie of thee
Even bijkomen van de nacht en goed wakker worden met een kopje thee of koffie. Heerlijk.

♥ Ontspanningsoefeningen
Je kunt je dag eigenlijk niet beter beginnen dan met ontspanningsoefeningen. Geef jezelf even de tijd om tot rust te komen en wat oefeningen te doen waardoor je je bewust wordt van jezelf, je omgeving en de rust om je heen.

♥ Een stukje wandelen
Een ideaal onderdeel in je ritueel als je een hond hebt. Het kan je heel veel opleveren. Door te wandelen kun je je hoofd leeg maken en daarnaast begin je je dag direct met wat frisse lucht.

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Maandag 8 september 2014 10:06
Zo lang mogelijk snoozen, en dan heel snel haasten om toch op tijd de bus en de trein te halen!
Mijn bed ligt 's morgens ook veel te lekker om er in een keer uit te gaan.

nijn - Maandag 8 september 2014 10:24
Nog een paar keer omdraaien :) lang leve de snooze knop.
Daarna opstarten en zien wat de dag me brengt
Pinda. - Maandag 8 september 2014 10:50
Als om 6 uur de wekker gaat spring ik er meteen uit. Ik neem 20 minuutjes de tijd voor mijn ontbijt, theetje en krantje erbij. Daarna kleed ik me aan, doe alles wat ik nog moet doen en zit om 7 uur op de fiets naar school.
Ik heb echt een hekel aan haasten en daarom snooze ik niet, ik denk dat je daar als niet-ochtendmens-zijnde alleen maar chagrijniger van wordt haha.
D. - Maandag 8 september 2014 10:59
Ik zet 's avonds alles al klaar, inclusief het koffiezetapparaat. 's Ochtends hoef ik alles alleen even te pakken en de koffie aan te zetten en dan ontbijt ik in bed met een tijdschrift. Dan douchen en make-up. Een heerlijk begin van de dag.
ashley - Maandag 8 september 2014 11:07
Mijn ochtendritueel:

Als mijn wekker gaat ga ik er meteen uit. Ik ben niet zo,n persoon die m snoozed word ik alleen maar luier van hihi.
Ik zoek wat leuke kleding uit en stap dan onder de douche, inzepen en afspoelen. Dan kleed ik mijzelf aan en ga ik naar benden. Ik zet dan een bakje koffie en maak ondertussen mijn zoontje wakker. Ik maak ontbijt voor ons vaak is dat: twee boterhammen en een glas sap+koffie. Voor mijn kindje doe ik vaak een boterham met n glas melk en een knijpfruit. Ik ben echt een ontbijt mens.. Ik moet goes ontbijten anders gaat het vaak fout met mij. Ik ken veel mensen die niet ontbijten.. Vind ik altijd zo gek! Ik kan dat niet en het is de belangrijkste eet moment van de dag.
Na het ontbijten doe ik mijn make up en haar en maak ik mijn zoontje klaar voor school. Tussendoor eet ik nog een banaan! Let the morning begin!
ashley - Maandag 8 september 2014 11:07
OH! Wij eten trouwens altijd samen aan de eettafel met op de achtergrond het journaal of telekids.. :)
kind_van_de_sterren - Maandag 8 september 2014 11:30
Ik sta elke dag om half zeven op, zodat ik, hoe laat ik ook ergens moet zijn, ruim de tijd heb om tot leven te komen. Meestal word ik vijf minuten voor de wekker aan wakker en verder is het rustig wassen, aankleden, wc, eten, thee drinken, lezen en studeren totdat ik weg moet
Marloes - Maandag 8 september 2014 11:42
Mijn lunch en mijn kleren maak ik altijd 's avonds al klaar, zodat ik zo lang mogelijk in bed kan blijven liggen haha! Nu ik stage loop, ziet mijn ochtend er als volgt uit.
5.40: Wekker.
5.40 - 6.00: Lampje aan zodat ik wakker blijf en even mijn mail en twitter etc. checken.
6.00: Opstaan, plassen, tanden poetsen.
6.10: Kleren aantrekken, sieraden uitzoeken, haar doen. Eventueel nagels doen als dat er de avond ervoor niet van gekomen is.
6.25: Tas controleren.
6.30: Even op mijn billen zitten en mijn ochtendlijke glas lauwwarm water met citroensap drinken.
6.40: De deur uit (met ontbijt in mijn tas want dat doe ik in de trein, waar ik elke ochtend anderhalf uur in zit).
Anoniem5 - Maandag 8 september 2014 12:01
Ben aan het herstellen van een dip en ochtendstructuur is zo ontzettend belangrijk!
Opstaan is voor mij heel moeilijk en daarom zet ik 15 minuten voor opstaan tijd mijn wekker. IK strek me uit en was mijn gezicht met koud water. Dit om te voorkomen dat ik hoofdpijn krijg en het geeft een lekker fris maar koud gevoel.
Daarna beneden hondje knuffelen en ontbijten met krantje en dan meteen onder de douche. Mijn kleding leg ik altijd in de avond klaar. Scheelt heel veel stress!
k - Maandag 8 september 2014 12:10
Wat leuk om dat eens te lezen
Ik spring meteen uit bed en herhaal ook wel dagelijks wat dingen, ligt er wel aan hoeveel tijd ik heb, dat kan van dag tot dag verschillen.
Maar mijn kledingkeuze doe ik steeds de avond van te voren, anders zou ik wel degelijk een uur extra nodig hebben. Koffieapparaat staat ook klaar en wat ook helpt is een wekkertje instellen, ipv hele tijd op de klop te kijken, dat gaat dan 5 min eerder af en helpt me eraan te herinneren dat ik nu echt klaar moet zijn.
Roos - Maandag 8 september 2014 14:00
Hahahaha Nouska dat verhaal van Knor komt me heel bekend voor!
Mijn kat doet namelijk precies hetzelfde. Word er soms wel een beetje gek van.
Laura - Maandag 8 september 2014 14:27
Ik zet 's ochtends altijd 2 wekkers. Eentje naast m'n bed en 5 minuten later gaat een enorm harde wekker die aan de andere kant van m'n slaapkamer staat.
Daar kun je niet om heen.. en dan is het toch ook echt tijd om op te staan.
Dan ga ik meestal douchen/naar toilet etc.
Daarna naar de woonkamer waar ik mijn katten een knuffel geef en dan ga ik ontbijten, ondertussen surf ik een beetje op internet of lees een tijdschrift.
Ik zet mijn wekker altijd een uur voordat ik weg moet.
Eilish - Maandag 8 september 2014 16:40
Ik word wakker, snooze, blijf liggen, sta snel op, kleed me aan, doe make-up/haar, neem een slokje drinken, soms een hapje eten en vlieg de deur uit haha! En dat vaak in een kwartier, oeps.
AnaMan - Maandag 8 september 2014 16:58
"In de douche poets ik mijn tanden en reinig ik mijn gezicht. "
Het was vorige week nog op het journaal dat mensen in het Westen die andere dingen dan douchen doen onder de douche ervoor zorgen dat de waterverspilling gigantisch is toegenomen.

Poets je tanden even ervoor of erna, dat scheelt weer een hoop litertjes!
Kaylee - Maandag 8 september 2014 18:48
Mijn ochtendroutine zou ik graag willen veranderen, ik heb altijd zoveel stress! maar mijn ouders willen altijd samen ontbijten dus kan ik weinig veranderen..

Om 7 uur maakt mam me wakker (ik word of niet of heel chagarijnig wakker door een wekker) dan ga ik naar de wc, weeg ik mezelf (al probeer ik dat te minderen) dan naar beneden voor een gezamelijk ontbijtje en weer naar mijn kamer om me klaar te maken, maar eerst een kwartiertje door mijn kamer dansen haha! op het laatste moment nog wat makeup opdoen al heb ik daar meestal geen tijd voor, spullen pakken en naar school toe.
tanjansen - Maandag 8 september 2014 19:29
Mijn ochtendroutine bestaat uit half 7 op, dan aankleden, haar en make up doen, ontbijten, tas inpakken en tanden poetsen en dan naar school
pea - Maandag 8 september 2014 21:29
ik sta rond 6.00 op lig nog een min als mijn wekker afloopt ga naar de wc gooi een paar handen water over mijn gezicht neem een glas lauw water aan kleden dan ga ik eerst 2 uur aan het werk in mijn huis onder tussen wat fruit eten dan de badkamer in klaar maken dan een halt uur ontbijten tanden poetsen en naar mijn werk
M. - Dinsdag 9 september 2014 11:05
Haha, mijn "wekker" verschilt een beetje wanneer die afgaat;
Ergens tussen 6 en 8 uur 's ochtends, wordt mijn babyzoontje wakker. Meestal rond 7.30 uur gelukkig. Dan sta ik op, poets mijn tanden en kleed mezelf gauw aan. Als ik nodig moet plassen, doe ik dat eerst ook nog even (mijn zoontje speelt meestal zelf dan nog even in zijn bedje) en dan ga ik naar hem toe. Dan word ik elke ochtend begroet met een lachje en begint hij te springen in zijn bedje. Dan verschoon ik hem, kleed hem aan, poets zijn paar tandjes die hij heeft en was zijn gezichtje. Dan voer ik mijn zoontje eerst pap en drink zelf een kop koffie. Daarna, eet ik mijn eigen ontbijt en begin ik aan mijn huishoudelijke taken.
Janniekex - Dinsdag 9 september 2014 15:58
Ik zet mijn wekker altijd een half uurtje eerder dan snel omkleden en naar school :) in het weekend slaap ik altijd heel lang uit en vedder doe ik niks haha
Janniekex - Dinsdag 9 september 2014 15:58
Ik zet mijn wekker altijd een half uurtje eerder dan snel omkleden en naar school :) in het weekend slaap ik altijd heel lang uit en vedder doe ik niks haha