Nog meer herkenbare eetstoornismemes

 

Al eerder verschenen de blogs '20 herkenbare eetstoornismemes' en 'Nog 20 herkenbare eetstoornismemes'. Memes zijn echt mijn soort humor. Soms wat hard, maar goudeerlijk. Dat kan confronterend zijn, maar dan wel in een grappig jasje. Voor mij werkte dit soort humor om mijn eetstoornis wat makkelijker serieus te nemen, zonder er te zwaar aan te tillen. Niet iedereen houdt er misschien van, maar voor wie dat wel doet: nóg meer herkenbare eetstoornismemes.

Ik val maar meteen met de deur in huis. Zelf heb ik vaak de gedachte gehad: als ik nog een beetje afval, dan ga ik gewoon weer normaal doen. Dan heb ik mijn eetstoornis niet meer nodig. Dat hele idee is precies wat de eetstoornis is! Het gewicht kon altijd wel weer lager omdat ik toch al bezig was, of 'voor de zekerheid'. Lange tijd hield ik een bepaald gewicht vol, maar omdat het voor mij geen gezond gewicht was, hield het dwangmatig behouden daarvan mijn eetstoornis in stand. Later was de les juist mijn gewicht te accepteren zoals het was, los van of het voor mijn gezondheid nog zou kunnen veranderen. Het gevoel hebben te moeten veranderen is niet de sleutel tot herstel. Liefde en acceptatie wel. 

Jezelf accepteren of van jezelf houden is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je het gevoel hebt dat de trauma's die jou zijn overkomen jouw schuld zijn. Als je dat heel objectief bekijkt, kloppen die schuldgevoelens dan wel? Maar nog veel belangrijker: helpen ze je vooruit?

Want hoewel een eetstoornis als iets veiligs kan voelen, houdt het je behoorlijk tegen in het leven.

Een eetstoornis trekt alles uit z'n verband...

Misschien herken jij ook wel dat je veel meer betekenis geeft aan wat iemand helemaal niet zo zwaar bedoelde?

Ik herinner me nog dat ik zelfs de kcal in suikervrije kauwgom aan het tellen was. 

Of die ene keer dat ik in paniek raakte omdat ik niet zeker wist of ik wel écht cola light had gekregen. Dat maakt zo'n zonnige dag op een terras met vrienden toch een heel andere ervaring...

Een eetstoornis die je het gevoel laat hebben dat je niet 'ziek genoeg' bent, terwijl het toch alleen maar fijn is om minder ziek te zijn? En nee, dat hoeft niet te betekenen dat alles dan ineens makkelijk is. Zelfs als het eten goed gaat, kan het nog een hele strijd in je hoofd zijn. Je hebt dan nog evenveel recht op hulp en je bent zeker geen aansteller.

Het is soms ook lastig in de gekke wereld waarin wij leven. Gelukkig vinden er steeds meer relativerende en positieve bewegingen plaats zoals #selflove #bodypositivity #Proud2Bme

Dus stel je open en blijf in contact met je omgeving zodat ze je kunnen steunen en helpen. Dat mag helemaal op jouw manier en binnen jouw grenzen. Zoals deze meme fantastisch uitbeeld. 

Een ander kan namelijk niet in jouw hoofd kijken om te zien hoe het met jou gaat. Zeker als jij altijd je grootste glimlach opzet en doet alsof het goed gaat, kan je je erg ongehoord gaan voelen. Terwijl een ander misschien best wil luisteren, maar jij daarvoor wel iets moet vertellen. 

Laat anderen ook weten dat je het waardeert wanneer ze er voor je zijn en aan jouw grenzen denken. Dat naar elkaar uitspreken werkt heel verbindend. 

Want als je het niet gewend bent goed behandeld te worden, kan dat best even wennen zijn. Wijs jezelf daar niet om af - het is begrijpelijk - maar geef het vertrouwen beetje bij beetje de ruimte om te groeien. 

En laat je niet gek maken bij het horen van een diagnose. Soms kan het voelen alsof daarmee puzzelstukjes op z'n plek vallen, maar voor mij kon het ook voelen alsof het dan nog echter was dan het al was. Weet dat zo'n label niks verandert aan wie jij bent. Het is een manier om bepaalde problematiek te benoemen en de behandeling een richting te kunnen geven. Uiteindelijk gaat het om jóu en waar jij baad bij hebt. 

Dus zelfs al voelt het niet altijd goed of alsof je het verdient, blijf zelfzorg inzetten en zelfliefde ontwikkelen.

Het kan ook dubbel voelen. De veiligheid van de eetstoornis versus de wil om herstellen. Je mag het beide voelen. Met voelen is niks mis. Een eetstoornis heb je uiteindelijk ook niet voor niks. 

Maar hoe eng herstel ook kan lijken, je krijgt er echt heel veel voor terug.

Dus wat de eetstoornis je ook laat voelen, jij staat daarboven. Jij weet wat goed voor jou is.

Als je het echt even niet meer weet dan zijn er altijd nog memes. ;-)

En soms... Soms moet het er gewoon even uit. Dat is oké. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Dinsdag 14 juli 2020 19:13
stiekem is het wel grappig.
NCWB - Dinsdag 14 juli 2020 19:21
Geweldig! Heel herkenbaar allemaal. Humor heeft mij ook echt geholpen in mijn herstel!!
S* - Dinsdag 14 juli 2020 20:56
Die van de introvert hahaha Geweldig!!!
Blub - Woensdag 15 juli 2020 00:51
Jammer dat alles in het Engels is...
britneyangel - Woensdag 15 juli 2020 16:22
dat vind ik ook want ik ken niet goed engels dus ik snap de grapjes daar door niet
Jess - Woensdag 15 juli 2020 14:36
Oh echt herkenbaar haha! Zeker ook over die Cola xD
eenzaam-bloempje - Woensdag 15 juli 2020 19:27
Ik vind het ook jammer dat het in het Engels is. Omdat ik geen Engels kan.
britneyangel - Woensdag 15 juli 2020 21:25
gelukkig ben ik niet de enige die geen engels kan
Hi - Donderdag 16 juli 2020 10:20
Op reddit staan er heel veel eetstoornis memes
r/EDanonymemes