Nog 20 herkenbare eetstoornis memes

 

Eerder schreef ik een blog waarin ik 20 herkenbare eetstoornis memes met jullie deelde. Voor mij speelt humor een belangrijke rol in het leven. Een beetje zelfspot is denk ik wel gezond. Als je jezelf daarnaast ook serieus neemt. Humor kan soms zo droog zijn, dat je ineens beseft hoe onzinnig en raar die eetstoornis eigenlijk is. Confronterende memes, die je met de neus op de feiten drukken. Voor mij is het heel relativerend. Vandaar een deel 2 met nog 20 herkenbare eetstoornis memes. 

1. 'Kiezen' tussen herstel en terugvallen, voelt soms als kiezen tussen twee kwaden. Het is in beide gevallen zwaar. Terugval zorgt misschien voor een korte opluchting, maar daarna sta je weer op datzelfde kruispunt. Wat ga je doen? Ga dan maar voor herstel. Het voelt misschien niet goed, maar het grote verschil is, dat je alleen zo die cirkel kan doorbreken en het kruispunt achter je kan laten.

2. Daarvoor zal je je wel open moeten stellen, want een ander kan niet in jouw hoofd kijken. Nee, zelfs jouw therapeut niet. 

3. De hoogste tijd om te stoppen met doen alsof alles goed gaat in therapie. Dat is ingewikkeld als je op dat moment niet bij je gevoelens kan, of het net even goed gaat. Een handige tool kan zijn om gedurende de week bij te houden waar je allemaal tegenaan liep, zodat je dat kan bespreken. Het voelt misschien als mosterd na de maaltijd, maar je kan er weer van leren voor volgende situaties.

4. Een lach of goede dag maakt namelijk niet dat je eetstoornis, depressie of wat dan ook ineens niet meer bestaat. We hebben allemaal goede en slechte dagen. Ook degene die worstelen met psychische aandoeningen. Desondanks is zo'n goede dag natuurlijk wel heel fijn! Je mag daar ook zeker van genieten.

5. Zo simpel is het namelijk niet om te herstellen...

 

6. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je destructieve copingmechanismen een goed idee zijn!

7. Ja, dat is gevaarlijk! Dat zou je een ander ook niet adviseren... Dan zou er toch echt iets mis met je zijn?

8. Wat zou je een ander bijvoorbeeld wel adviseren? Om anderen maak je je al snel zorgen, maar bij jezelf zie je het probleem niet zo. Op veel vlakken merk je eigenlijk wel dat je veel liever bent voor een ander dan je ooit voor jezelf zou zijn...

9. Tenzij de ander dunner is dan jij natuurlijk... 

10. Al met al maakt een eetstoornis je niet echt een fijner persoon. Dat wil niet zeggen dat jij een slecht mens bent, want zonder eetstoornis ben jij niet zo. Toch is het wel de harde waarheid. Dat heb ik zelf ook wel ervaren. 

11. Je bent jezelf niet als je een eetstoornis hebt. Het is dan ook lastig om jezelf te zien zoals je werkelijk bent. 

12. Al die focus op dat lichaam. Terwijl het daar helemaal niet over gaat. Je beschikt toch over veel meer kwaliteiten?!

13. Je hoeft hier geen genoegen mee te nemen. Het kan echt anders. Anderen doen het ook.

14. Dus tijd om eens echt te dealen met wat er werkelijk aan de hand is. 

15. Dat je gewoon weer kan genieten van leuke dingen, zonder dat die eetstoornis de hele tijd roet in het eten moet gooien.

16. Dat je niet meer de hele tijd gecontroleerd hoeft te worden door je omgeving. Super irritant, maar ze proberen echt alleen maar te hebben. Niemand is tegen jou, wel tegen je eetstoornis. 

17. Het is ook eng en zwaar. Deze meme bestaat niet voor niks natuurlijk. Laat die gevoelens eruit. Ze mogen er zijn. Jij mag er zijn! 

18. Want dat is waar het uiteindelijk over gaat. Over alles wat achter die eetstoornis schuilgaat. Onzekerheden, trauma, emoties, perfectionisme, coping, wel of niet mogen zijn. Het gaat niet over eten. Zodra je dat door krijgt, wordt de eetstoornis zo'n vreemde gewaarwordig. Een afleiding van waar het werkelijk over gaat. Een vlucht in een fantasiewereld die verre van de werkelijkheid staat.

19. Het gaat niet over een calorie meer of minder...

20. Het gaat over jou en dat je het waard bent. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Heleen - Maandag 21 oktober 2019 00:31
Sad but funny and accurate :')
Heleen - Maandag 21 oktober 2019 00:31
Vooral nummer 19, oh šŸ˜‚
Meisje 14 - Maandag 21 oktober 2019 06:29
Nummer 19 beschrijft echt de strijd
Amber - Maandag 21 oktober 2019 16:21
Hahaha deze humor kan ik wel waarderen!
Fie - Vrijdag 25 oktober 2019 01:49
Oh 18 is zo accurate:)