Complimentjes ontvangen

 

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te krijgen. Om te horen dat je nieuwe kleding leuk gevonden wordt, dat je er goed uit ziet of dat je iets voor iemand hebt betekend. Eigenlijk vind ik dat er te weinig complimentjes gegeven worden. Terwijl je mensen er heel blij mee kunt maken en jou ook een goed gevoel kan geven. Complimentjes ontvangen lijkt makkelijker, terwijl dat niet voor iedereen zo simpel is...

compliment geven

Complimentjes bestaan in heel veel verschillende vormen. Je kunt iemand een compliment geven over hoe iemand eruit ziet, over haar nieuwe schoenen, dat haar haar leuk zit of dat ze een leuke nieuwe kledingcombinatie aan heeft. Daarnaast kunnen complimentjes ook gaan over het karakter of de kwaliteiten van iemand. Misschien is iemand heel behulpzaam en heb je veel steun aan diegene of kan iemand juist heel goed zijn of haar grenzen aangeven, bewonder je dit en geef je hier een compliment over. Naar mijn idee worden complimenten te weinig gegeven. Terwijl het weinig moeite kost en je kan iemands dag helemaal goed maken. Veel mensen vinden heel veel maar zeggen het te weinig.

Wanneer ik iets echt waardeer, bewonder of leuk vind, zeg ik er meestal wel wat over. Niet constant want dan wordt het ook ongeloofwaardig en minder bijzonder. Wanneer ik op straat loop en ik zie iemand met een hele mooie stijl of een jasje en ik ben benieuwd waar het vandaan komt, geef ik ook een complimentje en vraag ik waar ze het gekocht heeft. Dit wordt eigenlijk altijd heel leuk ontvangen en gewaardeerd. Ik heb ook wel eens gehad dat iemand dat bij mij deed, echt heel leuk. Maar goed, zo vaak gebeurt het niet.. dus daarom is het extra belangrijk om de complimentjes die je krijgt goed te ontvangen.

Toegankelijkheid
Wanneer je erg onzeker bent, veel alleen bent of het moeilijk vind om met anderen om te gaan, kan je op de buitenwereld wat gesloten en ingetogen overkomen. Dit is natuurlijk niet erg als je er zelf niet mee zit, maar hierdoor kun je minder toegankelijk overkomen voor de buitenwereld. Dit kan er voor zorgen dat anderen minder snel complimentjes maken omdat ze niet goed kunnen peilen hoe je er op zou reageren, of je het zou waarderen, etc. Zelf zou ik ook minder snel op iemand afstappen of een complimentje geven als ik bang zou zijn om iemand in verlegenheid te brengen of in een ongemakkelijke positie zou zetten. Misschien iets om over na te denken. Ben jij toegankelijk voor anderen en zou je dat willen?

Onzekerheid kan een boosdoener zijn wanneer het gaat om complimenten ontvangen. Eigenlijk hebben heel veel vrouwen er last van. Allerlei vragen schieten door je hoofd waaronder 'Waarom wordt het gezegd?'

" Bedankt, maar...."
Wanneer je een complimentje krijgt, is de meest logische reactie "Bedankt". Maar op de één of andere manier vinden sommige mensen dat heel moeilijk. We zijn al snel geneigd om allemaal gedachten tegen dit compliment te bedenken en te bagetelliseren. "Leuk hoor, dat gezegd wordt dat ik een leuke outfit aan heb, maar ze zien er zelf altijd veel leuker uit, of die ander heeft toch een mooier jurkje aan". Andere voorbeelden van 'maar-gedachten': 'ze kijken niet goed' of 'ze kennen me niet'. Misschien zeg je wel bedankt, maar komt het woordje 'maar' er constant in je hoofd achter te staan. Je vergelijkt je situatie constant met alles en iedereen en je haalt jezelf gigantisch naar beneden in plaats van dat je denkt, wat leuk dat ik zo'n mooi compliment krijg.

Meisjes in gesprek
Bron

"Ik ben het niet waard"
Complimentjes kunnen moeilijk te ontvangen en te accepteren zijn wanneer je constant in je hoofd zet dat je het niet waard bent. Dat je geen lieve woorden verdient, dat je niks voorstelt en er niet mag zijn. Complimentjes zijn niet voor jou bedoeld en je hebt ze niet verdiend. Natuurlijk een grote denkfout maar wanneer dit eenmaal in je hoofd zit, is het moeilijk om het er weer uit te krijgen. Waarom ben je het niet waard? Komt het omdat je niet genoeg je best hebt gedaan volgens jezelf? of omdat je het gevoel hebt dat je jezelf of anderen teleurstelt? Wanneer je een complimentje krijgt, is dit toch echt voor jou bedoeld en verdien je het volgens diegene wel. Wat heb jij nog meer nodig om het wel te accepteren?

"Ze menen het niet"
De gedachte 'ze menen het niet', komt vanuit onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Iemand geeft je een complimentje en misschien denk je eerst 'wat leuk' en voel je je even een paar seconden speciaal, die snel vervolgd worden door allerlei negatieve gedachten zoals 'ze meent het toch niet', 'hij zegt het alleen omdat hij mij zielig vindt', 'ze hebben medelijden met me', 'ik weet niet waarom ze het zeggen, maar het is in ieder geval niet waar'. Dit soort gedachten zijn niet helpend en heel vaak ook niet realistisch. Ze komen vanuit je negatieve zelfbeeld en niet vanuit je gezonde verstand. Daarnaast is het ook niet eerlijk tegenover degene die het compliment geeft. Waarom wordt het niet gewoon aangenomen en vertrouw je diegene niet op zijn of haar woord?

Hoe leer je complimenten te ontvangen? ♥

♥ Wees toegankelijk
Eerder schreef ik al over toegankelijkheid voor de buitenwereld. Wanneer je complimentjes wil ontvangen, is het belangrijk dat je je bewust bent van je houding. Zodra je merkt dat je lichaamshouding afwijkt van een open houding met borst vooruit, ontspannen gezicht, schouders laag en een rechte rug, is het van belang om dit te corrigeren. Zorg ervoor dat je in je houding in ieder geval open staat voor anderen. Lach vriendelijk en zoek oogcontact. Hierdoor ben je direct makkelijker te peilen voor mensen en wordt het voor hen ook aantrekkelijker om een compliment te maken.

Bewust worden van jouw negatieve interpretatie
Het bewust zijn van het feit dat je complimentjes negatief bestempeld, is al een hele grote stap. Wanneer je dit weet kun je over gaan tot positieve bestempeling. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien heb je iets aan de onderstaande tips.

beautiful  
Bron 

 Laat het even zijn
Wanneer je een complimentje geeft, is het goed om hier op te reageren en niet gelijk in de verdediging te gaan, niet richting de ander maar ook niet richting jezelf. Laat het er even zijn. Probeer te genieten van die woorden zonder er een oordeel aan te verbinden. Probeer die woorden tot je door te laten dringen. Hoe voelt dat?

 Wat doe je met die gedachten?
Het is heel moeilijk om al die gedachten die ronddwalen in je hoofd, geen aandacht te geven. Probeer ze om te buigen en hou daarbij in je achterhoofd dat een compliment echt niet voor niks gegeven wordt. Als het volgens jou dan niet helemaal waar zou zijn, dan zit er toch wel een kern van waarheid in? Schrijf je gedachten eventueel op en bedenk hierbij ook waarom deze gedachte niet zou kloppen. Als je bijvoorbeeld vergelijkt met anderen, dat anderen er veel leuker uitzien dus dat het compliment dat jij er leuk uit ziet geen waarde heeft. Wat zou je hier tegen in kunnen brengen? Dat een ander er ook leuk uit ziet, betekent toch niet dat jij er niet leuk uit kunt zien?

Bedenk ook waarom je complimenten zou kunnen krijgen. Hier kan bijvoorbeeld uit komen dat je inderdaad een lief en warm persoon bent of dat je je best hebt gedaan om er leuk uit te zien vandaag. Neem er eens tijd voor.

♥  Wat gebeurt er?
Wat gebeurt er op het moment dat je een complimentje krijgt? Welk proces wordt in gang gezet? Teken het of schrijf het op. Dit geeft inzicht. Wat voor gedachten komen er in je op? Wat blokkeert jou om van het complimentje te genieten en dat aan te nemen? Wat zijn de gevolgen hiervan? Analyseer dit achteraf wanneer je een complimentje hebt gekregen.

 Accepteer en leer meer over jezelf
Jezelf nieuwe dingen aanleren en gedachte patronen doorbreken kost veel tijd en vergt ook oefening. Probeer het toe te laten en te accepteren. Analyseer je gedachten en probeer deze om te vormen. Door dit proces blijf je ook leren over jezelf en krijg je misschien dingen over jezelf te horen, die je zelf nog niet zag of wist.

Kun jij goed complimenten ontvangen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Myra - Zaterdag 5 april 2014 13:14
ik voel me altijd ongemakkelijk als iemand me een complimentje geeft.
Dan maak ik meestal een grap, of zet ik mezelf voor schut
Isa - Zaterdag 5 april 2014 13:58
Hier ben ik me nooit bewust van geweest, zeg :O Maar inderdaad... Ik heb enorm veel moeite met het ontvangen van complimentjes.
Anne - Zaterdag 5 april 2014 14:32
Leuke blog!

Ik vind wel dat het tegenwoordig lijkt alsof je bijna geen complimenten meer mag ontvangen. Als iemand je een compliment geeft omdat je iets goed hebt gedaan vinden veel mensen het niet gepast als je zegt: 'dankjewel, ik vind ook dat ik dat heel goed gedaan heb'.
Het lijkt net alsof er van je verwacht wordt dat je lief lacht, en zegt dat het wel mee valt, of niet zo moeilijk was.

Ofja... zo zie ik het in ieder geval ;)
Kan ook aan mij liggen.

Liefs
onlymy - Zaterdag 5 april 2014 15:52
moooie blog
zelf kan ik geen complimenten ontvangen. de redenen die in deze blog gegeven worden zijn voor mij meer dan herkenbaar....
Diedjuh - Zaterdag 5 april 2014 18:34
Prachtige Blog! Erg herkenbaar ook. Dat andere het niet zullen menen, of dat je niet goed genoeg bent om complimentjes te krijgen. Bedankt voor de goede tips!
Pizzacanzone - Zaterdag 5 april 2014 22:31
Goede blog, herkenbaar! Mensen kunnen geen complimenten meer ontvangen. Ik geef graag complimenten, en krijg ze ook heel graag! Ik vind het steeds makkelijker om dan ook te zeggen: dankjewel, ik vind het ook een heel mooi truitje! Of: dankjewel, ik ben trots op wat ik gedaan heb! Fijn dat jij dat ook ziet!.
Hierboven lees ik dat mensen denken dat dat 'niet mag', maar echt niemand reageert negatief wanneer ik bevestigend op een compliment reageer. Immers, ze geven dat compliment om een reden!