Niets is belangrijker dan liefde

 

Het is bijna Valentijnsdag: ''De dag van de liefde''. Iedereen heeft wel een mening over deze dag. Veertien februari is voor de één een hele leuke, spannende dag waarop je iemand verrast of verrast wordt, een dag waarop je extra aandacht aan je geliefde geeft. Voor de ander is deze dag juist niet zo betekenisvol en weer een ander vindt het zelfs een stom, commercieel feest. Toch is het misschien helemaal niet zo gek dat we de liefde vieren en daar stil bij willen staan op een bepaalde dag in het jaar. Liefde is namelijk alles. Het zou misschien wel elke dag valentijnsdag moeten zijn. 

 Op zoek naar liefde
We zijn allemaal in ons leven op zoek naar liefde. Miljoenen, ik denk zelfs miljarden, liedjes gaan over dit onderwerp. Dat is niet voor niets. Mensen hebben liefde nodig. We zijn ernaar op zoek, omdat er een soort oerverlangen in ons zit dat graaf liefde wil geven, ontvangen en omdat we het nodig hebben. Soms doen we gekke dingen om die liefde te krijgen. We handelen dan soms zelfs niet meer uit liefde, maar uit angst om niet geliefd te zijn. We halen allerlei streken uit om liefde te krijgen, in de smaak te vallen en soms is dat niet altijd de juiste weg om liefde te vinden. 

liefde
Bron

 Bang voor liefde
Ondanks dat juist liefde ook heel veel pijn kan veroorzaken, blijft het verlangen om lief te hebben en geliefd te worden toch ergens bestaan. Mensen gaan dood, weg of maken ruzie en toch willen we houden van iemand. Hoeveel pijn het ook doet, toch gaan we vaak weer op zoek naar contact, zoeken we toenadering en hebben we zorg en aandacht nodig. Helaas is de keer zijde van heel veel van iemand houden, ook dat iemand daardoor in de positietje komt om je te kwetsen en dat kan liefde heel eng maken. Liefde en het leven doen soms pijn, maar toch kun je leren gelukkig te zijn.

 Liefde en herstel
Om te herstellen van een eetstoornis is niet alleen een goede, deskundige behandeling nodig. Ook hierin speelt liefde een grote rol. Liefde van anderen kan hem zitten in steun, mensen die met je meedenken en interesse in jou als persoon. Om te herstellen heb je mensen nodig die jou liefde willen geven. Liefde in de vorm van onderzoek, steun, een luisterend oor, liefde hebben voor hun vak, tijd maken voor je of simpelweg een boek lezen over eetstoornissen omdat ze je willen helpen. Ook jou aan de afgesproken regels houden kan een uiting van liefde zijn. Iemand wil het beste voor jou.

Toch is het soms moeilijk om die liefde te zien. Zeker wanneer je verwikkeld zit in een eetstoornis. De negatieve gedachtes ‘'Ze doet het, omdat het haar werk is'', ‘'niemand geeft echt om mij'' of ‘'ik verdien geen liefde'', herken je misschien wel. Het is dan moeilijk om te zien dat mensen echt oprecht om jou geven, met je mee willen denken of onmacht ervaren uit liefde voor jou.

 Liefde naar jezelf toe
Het is ontzettend belangrijk om van jezelf te leren houden. Het klinkt misschien als een ver van je bed show; houden van jezelf. Toch is het ontzettend belangrijk. Als jij met jezelf door één deur kunt, jezelf kunt accepteren en zelfhaat overwint, zul je niet alleen gelukkiger zijn, maar ook beter presteren. Als je meer vertrouwen hebt in jezelf, functioneer je beter. Je ontwikkelt je, omdat je gelooft in jezelf, jezelf dingen gunt en hulp en liefde echt durft te ontvangen.

Ik schreef al eens eerder over compassie en lief zijn voor jezelf en waarom dit allemaal zo belangrijk is. Zoals een plant water nodig heeft om te groeien, heeft een mens liefde nodig om zich te ontwikkelen.

liefde

 Talen van liefde
Liefde zit in heel veel dingen, maar soms zie je het even niet meer. Je bent gericht op jouw manier van liefde uiten of op het negatieve. Maar liefde is overal om je heen: In een lift van je vader naar school als het regent, zelfs ook al begrijpt hij niets van jouw problemen met eten. In een opmerking die verkeerd wordt opgevat door jou vanwege je eetstoornis, maar die eigenlijk lief bedoeld was. Of in een tip van je psycholoog, een vraag van je docent over hoe het gaat of een gezellig middagje winkelen met een vriendin. Zelfs ook al vindt ze het stom dat je zo met eten bezig bent. En natuurlijk zit liefde ook in vriendschappen, liefdesrelaties, steun, een arm om je heen, een lief briefje of een bos bloemen. Er zijn namelijk zoveel manieren waarop je je kunt uitdrukken als het om liefde gaat. Iedereen spreekt zijn eigen taal hierin en het is goed om niet alleen jouw eigen taal, maar ook die van anderen te leren begrijpen, zodat je in meer dingen om je heen liefde ziet.

 Alles is liefde en liefde is alles
Probeer je in het leven te richten op liefde en niet op haat. Als je een negatief zelfbeeld hebt, richt je je daar juist vaak op. Zonde, want er is ook zoveel liefde om je heen en daar heb je ook veel meer aan. Haat blokkeert, haat houdt je tegen in je ontwikkeling en het maakt je stemming negatief. Als je je daarop richt, kom je niet verder. Met liefde wel, zelfs ook al vind je het moeilijk om te zien, toe te laten of heb je het weinig voor jezelf. Door de focus erop te leggen, leer je positief denken en goed voor jezelf te zorgen. Niet in éé Valentijnsdag, maar wel als je je er structureel meer mee bezig gaat houden.

Liefde is sterker dan haat.

In een wereld waarin veel dingen gericht zijn op haat en negativiteit, is het juist zo belangrijk om te blijven kijken naar het licht; liefde. Want dat is er ook, meer dan je denkt of ervaart. Ondanks alle oorlog en nare dingen in de wereld: Liefde is alles

Heb jij problemen met relaties, liefde, zelfcompassie, vind je het moeilijk om liefde te ontvangen of heb je juist waardevolle ervaringen te delen over liefde en herstel, dan nodig ik je uit om langs te komen op 13 februari bij Proud2Meet in Leiden. Vanaf 14:00u ben je van harte welkom. We zullen een activiteit doen die te maken heeft met liefde en het themagesprek zal ook met dit onderwerp te maken hebben. Jouw inbreng en aanwezigheid zijn heel erg welkom. Proud2Meet is aan de Sandifortdreef 19 in Leiden. Wil je samen reizen of heb je een vraag over wie er nog meer gaan, bekijk dan dit topic. We hopen je daar te zien!

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Dinsdag 10 februari 2015 19:07
"Het is dan moeilijk om te zien dat mensen echt oprecht om jou geven, met je mee willen denken of onmacht ervaren uit liefde voor jou."
Dit dus. Zo herkenbaar momenteel. Zo lastig om te geloven dat ze het echt voor mij doen en wíllen doen. Dat ze het niet als belasting zien, dat ze me niet lastig vinden, dat ze me niet irritant vinden.
Flux - Dinsdag 10 februari 2015 20:32
Mooi verwoord
--** - Dinsdag 10 februari 2015 20:50
Jammer ik kan niet komen. Heb die dag nog therapie :(
Anders was ik er wel geweest.
d - Dinsdag 10 februari 2015 22:12
De oorlogen worden gecreëerd door verslaafde mensen aan macht en haat en dat vind ik een heel eng idee; dat er zulke mensen zijn, van mij hoeft de overvloed niet zo, gewoon eerlijk zoals het werkelijk mogelijk is en meer niet. Ikzelf voel of ervaar dat als iets liefdevol moet, ik het niet zo goed kan en dan vind ik het juist eng of word er boos en verdrietig om of ga het uit de weg. Als er niets hoeft voel ik de meeste liefde. Ik hoop dan dat mensen dat ook van mij dan zo voelen. Wel een heel mooie liefdevolle blog. Dank u wel.
Maanmeisje - Dinsdag 10 februari 2015 22:46
Wat een ontzettend mooie blog waar zeker herkenbare dingen in staan. Ik vind het een heel goed onderwerp voor een Proud2Meet, maar ik heb tot kwart voor 2 een afspraak in Leidschendam. Daarnaast vind ik het supereng om naar een Proud2Meet te gaan, maar ik wil graag weer een keer komen.
anne - Dinsdag 10 februari 2015 22:55
Ik heb eigenlijk een vraag...wie kan/mag hier naar toe komen? En moet je bij een instelling zijn aangesloten om deze middag bij te wonen?
Maanmeisje - Dinsdag 10 februari 2015 22:55
Ik zou eigenlijk toch heel graag willen gaan, ook om mijzelf uit te dagen en dit onderwerp spreekt me heel erg aan, maar dan ben ik drie kwartier te laat en dat voelt minder fijn. Ik vraag me af of dat vervelend is, en ik weet ook niet precies in welke ruimte het is...
DragonFly1991 - Woensdag 11 februari 2015 08:13
Als ik een oppas heb voor de kleine kom ik zeker.
denk dat het wel even goed voor me is
Team Proud2Bme - Woensdag 11 februari 2015 09:44
@Anne
Als je problemen hebt met eten en zelfbeeld en daarover in contact wilt komen met anderen, ben je van harte welkom. Je hoeft daarvoor nergens bij aangesloten te zijn.

@Maanmeisje
Je kunt je verzamelen bij de balie van CEU. Daar halen we jullie op om 14:00u.
Als je later bent, worden wij gebeld daarover. Het is eigenlijk vooral handig als je voor 15:15u komt, daarna beginnen we het themagesprek.
Maanmeisje - Woensdag 11 februari 2015 12:05
Oké, bedankt. Voor 15:15 is haalbaar. Ik zal erover nadenken.
QenH - Woensdag 11 februari 2015 18:49
Ik zou wel op date willen met nouska :p goede stap in mijn herstel haha
annelie - Woensdag 11 februari 2015 19:11
Oeh, klinkt erg herkenbaar en heel leuk om heen te gaan. Ik hoop dat ik kan!
guido - Zaterdag 26 december 2015 15:20
waar woon ij