Niet kunnen stoppen met overdenken

 

Ik kan urenlang over een klein ding nadenken. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar het gebeurt. Dan ben ik bijvoorbeeld constant aan het nadenken over een moeilijk gesprek dat ik heb gehad. Op gegeven moment blijf je analyseren maar toch blijf je steeds op hetzelfde punt hangen. Vrouwen zijn vaak heel goed in het te lang nadenken en blijven hangen in bepaalde gedachten.

meisje op bed
bron

Is het altijd negatief? Nee. Wanneer je tot inzichten en zelfreflectie komt, kan het een positief effect hebben. Maar in de meeste gevallen gaat overdenken je niet helpen. Je denkt steeds rond in een cirkeltje en het kost veel tijd en zorgt voor stress. Het gaat vaak automatisch dus het kan lastig zijn om hier mee te stoppen. Hier kom ik later nog op terug. Eerst een aantal voorbeelden waar veel vrouwen teveel over na blijven denken.

Het zoeken naar de juiste woorden
Wat zet je wel of juist niet in een smsje? Hoe sluit je af? doe je dat met alleen je naam of met 'doei' of 'dag'? met 'xxx' of 'liefs'? Hoe zou dit overkomen op de ander en past dat bij hoe jij wilt overkomen? In de tijd dat wij vrouwen hier over nadenken, heeft een man zijn berichtje allang verstuurd. Hetzelfde geldt voor mailtjes. Welke manier van schrijven past bij de ontvanger? moet het formeel of informeel zijn? of een beetje er tussen in? Begin je de e-mail met 'beste', 'geachte', 'lieve' of gewoon met 'hallo'? Hoe sluit je je e-mail af en wat zet je er inhoudelijk wel in en wat niet? Zo kan je eindeloos bezig zijn met de overwegingen, terwijl het waarschijnlijk ook goed is als je er even over nadenkt en vervolgens een keuze maakt.

Dingen van vroeger
Gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden kunnen een grote bron zijn van overdenken. Die opmerking van twee jaar geleden die zoveel pijn deed. Dat iemand zei dat je toch echt te dik was. Dat is een punt waar je over blijft nadenken. Of die opmerking die je zelf hebt gemaakt en die verkeerd viel. 'Wat zouden anderen van je denken of zouden ze het al vergeten zijn? maar wat als ze het niet vergeten zijn?'

Mannen
Het overdenken van vrouwen heeft veel te maken met mannen. Hier kunnen we eindeloos mee bezig blijven. Of het nou gaat om de eerste date of een relatie van een paar jaar. Vrouwen vragen zich vanalles af en vullen hun vragen zelf op met allemaal scenario's en gedachten die de man misschien wel zou hebben. 'Hij zegt een afspraak af maar komt niet direct met een nieuwe datum. Hij is vast op mij uitgekeken.' Of gedachten over waarom hij die ene keer wel je hand vastpakt en de andere keer niet. Of hij praat over een vriendin die hij al lang kent van vroeger. Gedachten als 'misschien vindt hij haar leuk' of 'straks gaat hij vreemd!' kunnen door je hoofd schieten. Het ongezonde van overdenken is dat je in een cirkeltje blijft ronddenken en dat je jezelf eigenlijk gek maakt met gedachten. Op gegeven moment overtuig je jezelf misschien en ga je er in geloven, terwijl het eigenlijk helemaal niet waar is.

boat
Bron

Wat zal ik aantrekken?
Het is inmiddels een cliche geworden en veel vrouwen hebben er last van. Het urenlang voor de kledingkast staan en alleen maar nadenken over wat je aan moet trekken. Kies je voor de donkere spijkerbroek of voor de lichtere? Welke schoenen doe je er onder en kun je dan beter een trui of een vest aan? En kies je dan voor de lichtbruine trui of de wat donkerdere? Zwarte hakken met een riempje of zonder riempje? Vrouwen kunnen het zichzelf zo moeilijk maken, terwijl het vaak gaat om keuzes waar niemand iets van merkt.

Gedachten van de ander
Veel vrouwen hebben de behoefte om te weten wat anderen denken en vooral wat anderen denken over hen. Waarom? ik denk dat het een vorm van controle en onzekerheid is. 'Wat als ze negatieve of niet kloppende gedachten hebben over mij?' Ook over dit soort dingen kunnen vrouwen heel lang nadenken en hierdoor kunnen zij met zichzelf in de knoop komen. Dit levert stress op. Want je houdt je eerder vast aan de negatieve dingen die iemand misschien wel zou kunnen denken dan aan de positieve. Je hebt er niks aan om hier zo mee bezig te zijn. Waarschijnlijk ga je er ook nooit achter komen wat iemand anders echt denkt.

Zorgen maken over overdenken
Ik ben mij er inmiddels bewust van dat ik soms overdenk. En dan wil je er mee stoppen en dan ga je daar weer over nadenken. Hoe kan je dat doen en waarom lukt het niet direct? Uiteindelijk kunnen hier zorgen over ontstaan waardoor je er nog moeilijker uitkomt.

Hoe je bent en wilt zijn
Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt en druk bezig bent met het ontdekken van jezelf en je beter voelen, kan dit ook een bron zijn van eindeloos overdenken. Je legt jezelf constant onder de loep en bekritiseert je eigen gedrag en gedachten. Waarom deed ik dat zo? Waarom kan ik niet normaal zijn? Waarom is het zo belangrijk voor mij dat ik dun ben? Etc. Er over nadenken en er mee bezig zijn is niet erg, maar een extreme variant, het overdenken en jezelf meer en meer in de put 'denken', is niet goed. Soms moet het gepieker even stoppen en moet er actie ondernomen worden. Je hoofd moet ook rust krijgen, anders blijf je in cirkeltjes ronddenken zonder positief resultaat.

Hoe kom je er van af?

meisje in park
Bron

♥ Overdenken helpt niet.
Natuurlijk is het allereerst goed om te beseffen dat je aan het overdenken bent. Als je hier eenmaal mee bezig bent, zul je het ook sneller herkennen. Want zijn het nou gedachten waar je iets mee moet en iets mee kan? of zijn het gedachten die eigenlijk elke dag, misschien wel elk dagdeel of constant door je hoofd schieten en waar je niks mee kan? Of wat niet leidt tot nieuwe inzichten? Als dit het geval is, dan kun je het dus net zo goed loslaten. Want je komt er niet mee verder en het belemmerd alleen maar. Het kost veel tijd, energie en het levert stress op. Overdenken helpt dus niet. Het is goed om dat te beseffen.

♥ Neem het leven wel serieus, maar niet te.
Steek energie in dingen die je blij maken en in dingen waar je echt wat van kunt leren. Uiteindelijk maakt dat je veel gelukkiger dan het constant nadenken over dingen waar je niks mee opschiet. Je mag het leven best serieus nemen en dat is ook belangrijk, maar vergeet niet dat het ook een andere kant heeft. Van fouten leer je en dit leidt vaak ook tot mooiere en creatievere dingen.

♥ Zoek afleiding.
Ligt misschien voor de hand, maar dit werkt echt heel goed tegen overdenken. Wanneer je niks doet, heeft je brein de kans om na te denken over vanalles en nogwat. Het heeft ruimte om te overdenken. Ga iets doen waardoor je je gedachten kunt verzetten. Lees een boek, ga schrijven, muziek luisteren, dansen of zingen of kijk een leuke film.

♥ Plan nadenk momentjes in.
Overdenken is voor mij moeilijk te stoppen omdat ik mijzelf op de een of andere manier kan overtuigen dat het nodig is. Als ik mijzelf betrap op overdenken, geef ik mijzelf even de kans om dit te doen. Bijvoorbeeld 10 minuten. Daarna moet ik wat anders gaan doen en dit helpt. Zo heb ik niet het gevoel dat ik iets ben 'misgelopen' en blijft het toch beperkt.

Ben jij een overdenker?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maiskolf - Zondag 1 juni 2014 19:29
Heel erg herkenbaar, bedankt voor de tips! Toen ik besloot met mijn opleiding te stoppen vulde ik mijn hele leven al in (op een ontzettend dramatische manier natuurlijk) over wat voor invloed de stop had. Ik had voor iedereen alvast ingevuld wat ze van mij vonden en niemand zou mij willen aannemen voor werk.
Nou, na een half jaartje nog geen vrienden en vriendinnen verloren en gewoon prima werk gevonden... :')
x - Zondag 1 juni 2014 19:43
Zo herkenbaar
M. - Zondag 1 juni 2014 19:45
Heel herkenbaar inderdaad! Ik paste veel van die tips ook toe, maar op moment zit ik in een heel stressvolle periode, en lukte het me echt niet om "rustig in mijn hoofd" te worden en kon er niet meer van slapen. Ben toen begonnen met bachbloesem therapie, in mijn geval met "white chestnut". Moet zeggen dat dat erg goed werkt en ik ken veel mensen die dat gebruiken bij wie het allemaal goed werkt. Fijn bij-effect is ook dat het mijn eetstoornis gedachten niet wegneemt, maar wel behoorlijk afzwakt. Wil hier geen promotie praatje houden, maar gun ook iedereen die last heeft van het niet kunnen stoppen met overdenken deze rust!
:) - Zondag 1 juni 2014 19:53
Een goed en herkenbaar artikel om te lezen. Zeker ook goed om hier aandacht aan te besteden! Ik heb alleen wel een aanvulling...
Ik vind de tips die gegeven worden vrij rationeel. Wanneer ik echter focus op 'ik mag niet piekeren/ nu zit ik alweer te piekeren' etc ga ik juist piekeren. Waardoor ik me dan weer slechter over mezelf voel (zie je wel...ik kan het niet)
Bij mij helpt het juist als ik mezelf toe sta om dingen even niet te weten en hier over na te denken...juist door het toe te laten kan ik loslaten. Ook door afleiding en oefeningen met mijn lichaam kan ik mijn hoofd even stop zetten.
Wie weet hebben andere mensen iets aan deze ervaring van mij...
Tikva - Zondag 1 juni 2014 20:03
Ik beken, ik ben echt een overdenker. Het liefst zorg ik ervoor dat ik zo erg overdenk dat ik helemaal in de stress raak. Zucht.. Ik hoop dat ik het kan minderen want het leven is een stuk minder leuk als je alles gaat analyseren en overdenken!
meissie - Zondag 1 juni 2014 20:21
Pff inderdaad zo herkenbaar..zat soms erover na te denken pof ii zelf een goede therapeut zou kunnen worden, maar denk juist dat het me dan juist weer naar beneden haalt gezien je dan ok continue op jezelf blijft reflecteren..en in mmijn geval dwangmatig denk wat me belemmert met functioneren.
Same Story - Zondag 1 juni 2014 20:34
Zo herkenbaar :).................................. en vermoeiend! Hoop energie aan kwijt op een dag!
Jansje - Zondag 1 juni 2014 20:37
Ja, heel herkenbaar! Wat zou ik veel tijd over hebben als ik niet meer zo pieker.... En een stuk minder moe zijn dan nu het geval is.
Voor mij werkt het wel goed om mezelf stevig toe te spreken dat piekeren en nadenken het probleem niet oplossen of makkelijker maken. Soms moet ik gewoon 'doen' of 'niet doen' en daar dan vrede mee hebben. En dat een minder perfecte keus soms ook gewoon goed genoeg is.....
Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan!
j - Zondag 1 juni 2014 20:48
Heel herkenbaar! Na bijna een jaar in behandeling te zijn, heb ik eindelijk een punt bereikt dat ik écht beter wil worden. Elke keer twijfelde ik omdat ik niet wist of het wel leuk zou zijn allemaal en ik vond dat ik niet ernstig genoeg was. Maar nu kon ik niet op examenreis en hier baalde ik zo erg van! Het heeft mijn ogen geopend en me keihard geconfronteerd met mijn gedrag van de afgelopen anderhalf jaar. Nadeel is wel dat ik nu steeds zit te piekeren; waarom heb ik deze stap niet eerder gezet? Wat nou als ik dat anders had gedaan? Zo vermoeiend! Afleiding zoeken helpt mij ook heel goed en vooral positieve gedachten opschrijven. Dankjewel Laura!
anoniem - Zondag 1 juni 2014 21:18
Zo herkenbaar :-)
zit 's ochtends heel erg lang voor de klerenkast te denken wat ik aan ga doen
Wat mensen van me gaan denken als ik iets aandoe wat ik aan WIL doen
en over een opmerking ofzo... :-(

Ik hoop echt dat het weg gaat
ik ga er aan werken
Fijne blog!
Sheila - Zondag 1 juni 2014 21:23
Als ik dit zo lees... En ik herken alles... Realiseer ik pas hoe dom dat te veel overdenken wel niet is xD
Ingrid - Zondag 1 juni 2014 21:42
Heel blij met deze blog, veel herkenning . Ik zit in zo een fase waar ik mezelf tot stress en angst heb zitten overdenken, echt zo een cirkel waar ik gewoon niet uit leek te komen,soms is zo een fase nodig om verder te komen in je herstel. Maar op dat moment dan voelt dat even niet zo, lijkt het eindeloos en steeds als je even die opleving en kalmte voelt, boink die bonk in je maag weer,de gedachten stroom, mn hart die tekeer ging, heel naar en zo ..... Had ik het maar zo, had ik maar niet, wat denken de mensen over me... Mijn partner heeft me de afgelopen weken heel erg geholpen met een paar van dezelfde tips als jij geeft, in ieder geval afleiding, rustige en creatieve bezigheden, positieve dingen van de dag opschrijven en terug lezen helpt ook de momenten van overdenken te doorbreken.
xLieveheersbeestje - Zondag 1 juni 2014 21:51
Heeeel herkenbaar!
Super blog Laura ♥
anouk - Zondag 1 juni 2014 22:37
Heel erg herkenbaar, goeie tips en op het juiste moment.
Lotte - Zondag 1 juni 2014 23:04
Het is echt niet alleen een vrouwending hoor, misschien dat vrouwen het vaker doen maar ik ken ook jongens die zeggen heel veel en lang over van alles na te denken.
* - Maandag 2 juni 2014 13:03
Heel heel herkenbaar.
Ik denk constant na, zeker nu ik thuis zit en niets te doen heb.
Ik probeer mijn dag in te vullen, maar het is echt niet gemakkelijk. Zeker niet
door al die gedachten in mijn hoofd.
Annelieke - Maandag 2 juni 2014 13:45
Heel erg herkenbaar.... Wordt er vaak echt moe van! Zou best wel eens willen dat mijn gedachten soms even 'stil' kunnen staan! ;-)
Paulo - Donderdag 6 juni 2019 00:51
Overnadenken heeft niets te maken met intelligentie of de feite dat je aan vrouw bent. Als je op een fase zit die moeilijk voor je is of je zit niet goed in je vel, heb je de neiging om dingen te gaan overanaliseren, zodra je uit deze fase bent gaa je normaal denken