Mindfulness oefeningen

 

Oefening om in het ‘Hier-en-Nu' te blijven


Deze oefening je helpen om herbelevingen te verminderen. Het kan je helpen weer te ‘'aarden'' en de oude beelden, gevoelens of gedachten te stoppen.

Volg onderstaande stapjes.
1. Benoem voor jezelf drie dingen die je in de ruimte ziet en waar je oplettend naar kunt kijken.
2. Benoem voor jezelf drie dingen die je hoort.
3. Benoem voor jezelf drie dingen die je voelt

(Dingen die je voelt kunnen bijvoorbeeld ook dingen zijn zoals kou, warmte, een harde leuning van je stoel of je voeten die op de grond staan.
Dingen die je hoort kunnen dingen zijn zoals stilte, in de verte gezoem, een vogel of auto's in de straat.)

mindfulness

Je hebt nu je zintuigen wat meer naar het hier en nu gehaald door er aandacht aan te schenken. Probeer er vervolgens aan te denken dat je hier nu zit, welke datum het is en welk jaartal en misschien zelfs hoe laat het is. Je voelt, hoort en ziet op dit moment, op deze datum, om dit uur de dingen die je zonet benoemd hebt.

Je kunt deze oefening uitbreiden door te blijven herhalen, na drie van elk zintuig daarna van elk twee, dan één van elk en dan weer opbouwen tot drie. Je kunt ook nieuwe dingen benoemen.

Tips
• Je mag ook steeds dezelfde dingen benoemen omdat het soms moeilijk is om verschillende dingen te benoemen (bijvoorbeeld met geluiden).
Deze oefening kan niet goed of fout gedaan worden, alles wat je doet is goed. Afgeleid worden kan gebeuren, zolang je maar weer liefdevol terug gaat naar de oefening.
• Om goed in het nu te blijven kan het voor sommige mensen ook helpen om iets te proeven, zoals een scherp snoepje of dropje of iets te ruiken bijvoorbeeld een aangename geur (klein flacon in je tas).

Uitbreiding van de ‘Hier-en-Nu oefening'

Je kunt de ‘Hier-en-Nu' oefening uitbreiden en bij jou passender maken of vaker te herhalen. 
Dat kan op de volgende manier:

Ga in je huis van kamer naar kamer en concentreer je in iedere kamer op de verschillende dingen die je kunt zien, de geluiden die je hoort, of dingen die je wilt vastpakken. Het gaat om de dingen die prettig zijn om te zien, horen of voelen. Bijvoorbeeld een bepaald schilderij of plaat die je hebt opgehangen, muziek die prettig vind en je met nu bindt, een knuffel, enzovoorts.

mindfulness

 

Benoem voor iedere kamer drie dingen die je kunt zien, horen, voelen of vasthouden. Overweeg of je het prettig zou vinden om een bandje of CD-tje te maken waarop iemand voor je inspreekt.
Deze cd's zijn soms ook te downloaden of op youtube te vinden onder 'Mindfulness'of 'Meditatie'-oefeningen. Sommige klinken zweverig, anderen hebben juist een fijne stem. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Het gaat er om dat je je op dingen concentreert die jou helpen te beseffen dat het NU, bijvoorbeeld 2011 (huidige jaartaal) is, dat je niet in de situatie van toen bent en dat dit een andere dag en andere omgeving is dan toen. Besef dat het veilig is NU.

Nogmaals; deze oefeningen kunnen niet goed of fout. Als je afgeleid bent, wordt dan niet boos op jezelf, maar ga met liefde terug naar je concentratie. Wanneer je de oefening vaker wilt herhalen om meer in het NU te leven, zorg dan dat je de oefening op een plek en tijdstip doet waar niemand je kan storen.

‘'Het is goed zoals het is op dit moment.''


Bron foto's: Robert Bejil

 

Gerelateerde blogposts